Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2023 10:47 - IYI или Дървото на живота. Част втора
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1034 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 01.04.2023 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     Тракийско светилище на Райов камък, България, петроглифи. Снимка 21, 22. Източник "Воини на Тангра"

                                                   Снимка 21
     image

 

                                                   Снимка 22
     image

 

     Символиката на IYI обаче е много по-стара, като се намира в протоеламитските идеограми от третото хилядолетие пр. н. е., открити в Иран, както и върху печатите на цивилизацията Харапа, изработени преди повече от 5200 години в долината на Инд.
      Тимара, планините Хомейн, Иран, протоеламитски надпис от 2300 г. пр.н.е., съществуващ в историческия компекс на Ниаваран.

                         Снимка 23. Виртуален музей на България
     image

         Снимка 24 (източник: Азербайджански и тюркски световни изследвания)
     image

                                                Снимка 25, същият източник
     image

                                            Снимка 26, пак оттам
     image

 

     Харапа, каменният печат H-103a . Снимка 27 (източник: Корените на индуизма)
     image


     Интересно е рамкирането на алтернативния стълб в Y между два символа "I". Това групиране на символи се отнася до представянето на култа към Дървото на живота в шумерските, асирийските, египетските, както и в цивилизациите на маите, изображения, в които Дървото на живота е оформено между поне два човешки или божествени силуета в позиции, предполагащи благоговение, разположени отляво и отдясно на Дървото на живота.
     Прозрението на божество в дърво е актуален мотив в палео-ориенталското пластично изкуство; може да се наблюдава в цялата индо-месопотамско-египетско-егейска област. Най-често сцената представлява появяване на божеството на плодовитостта.
     Възхитителен пример за теофания в едно дърво е известният барелеф на Асур, който представлява бога, който повдига горната част на тялото си от дърво. До него се намират "водите, които преливат" от неизчерпаемия съд, символ на плодородието.
     В египетската иконография откриваме мотива на "Дървото на живота", от което лежат божествените ръце, натоварени с дарове и изливащи от съд водата на живота.
     Между ставите на ансамбъла Arbore-Cosmos-Divinity има симетрия, асоциация, сливане. Така наречените "растителни" богове често са представени под формата на дървета: Атис и ела, Озирис и кедър и др.
(източник: Мирча Елиаде, Трактат за историята на религиите)

     В египетската митология се казва, че първата двойка, Изида и Озирис, се появила в акациевото дърво на Юссасет (баба на всички богове), което древните египтяни смятали за дървото на живота, "в което се намират животът и смъртта".                                    Снимка 28
     image

     Маите са поставили дървото на света в центъра на своята космогония. В откритите исторически извори се появява световното дърво, обхващащо четирите посоки към кардиналните точки, както и оста на света, която разграничава земния свят от този на небето и подземния.
            Снимка 29 (източник: Древни интерпретации за това какво означава "Дърво на живота")
     image

     Цар Ашурназирпал II, облечен в погребални дрехи, е представен два пъти, от всяка страна на Дървото на живота, в асирийски барелеф, открит в Нимруд, Ирак, датиран между 865-860 г. пр. н. е. Снимка 30
     image

 

     Мирча Елиаде припомня, че в най-старите текстове на индийската традиция Космосът е изобразен като гигантско дърво.
Kосмическо дърво – бронзова статуетка Индия XIV век. Снимка 31
     image

 

                                        Снимка 32
     image

      Чрез свързването на Дървото на Живота с неговия заместител - супликаторния стълб в Y и човешките или божествените силуети, подредени от двете страни на Дървото на живота, със символите "I" - фигуративно представяне на човешки силуети - се получава за групата символи на IYI, стилизираното представяне на практиката на култа към Дървото на живота.                                                Снимка 33
     image


     Най-старото изображение на култа към Дървото на живота се намира върху камък, открит в археологическия обект Гьобекли тепеТурция, и е датиран към 9500 г. пр. н. е. !!!!!!!!!!!
                                           Снимка 34
     image

                        (източник: Гьобекли тепе: (Храм/Храмов комплекс))

Тази скала е открита в Гьобекли тепе и показва това, което е идентифицирано като дърво със змия, с фигурата вдясно, която може да бъде орел: (източник: Съзвездия Гьобекли тепе)
     Дървото на живота е почитано от змията и орела, тотемични животни, в които предците са се преродили. Снимка 35
     image

     Керамичен цилиндричен артефакт (pintaderа или глинен печат), енеолит, Малик, Албания:
                                                Снимка 36
     image
     Колоната, разположена в горната част на Великата богиня, представена от тройното V, е оградена от две змии: снимка 37
     image

 

     Плакет, носещ иконографска символика от Гьобекли тепе (Два дракона или змии и дърво на живота между тях):
     Снимка 38 (източник: Азербайджански и тюркски световни изследвания)
     image

     Връзката на змията с орела е известна още от праисторията, като е обща за гетско-дакийската цивилизация. Пример за това е сребърната плоча, която е част от гетско-дакийското съкровище от Лупу, окръг Алба (източник: Дакийското съкровище от Лупу)
     Е, румънски източник да помине без траките :):):), може ли се такова нещо?!                                                     Снимка 39
     image

      Според старите вярвания на ПРЕДЦИТЕ НА ИНДОЕВРОПЕЙЦИТЕ, те често идват в света на живите, считайки себе си за предишни членове на племето, преродени в тотемични животни, образувайки с живите единна свещена общност. ПРЕДЦИТЕ, НЕ САМИТЕ ИНДОЕВРОПЕЙЦИ, ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ.(източник: Древна епоха на религията на Дионис)
     В истинския смисъл тя е представена археологически под формата на зооантропоморфни звезди или в пластични изображения, които представляват тези тотемични предци.
     Според документалните и археологически данни тракийските групи от Северен и Южен Дунав са оцелели от романизацията след VI в. сл. Хр., а тракийският език е бил жив още през IV-VII век, вероятно дори по-късно.
Като следствие от този факт можем да приемем влиянието на тракийските вярвания върху старите румънски вярвания, което предполага идеята за практикуване на специфични култове в самия тракийски език.
Стилизирани изображения на култа към Дървото на живота са открити под формата на групата символи на IYI върху ритуална керамика, върху каменни блокове и различни други предмети, открити в цяла България, в Плиска, Мадара, Преслав, Силистра, но и на територията на Румъния, на дунавския остров Păcuiu lui Soare и на комплекса от пещерни църкви от Басараби-Мурфатлар.

     Чудесно, но кой, кога и как реши, че Дървото на живота е тракийски символ, след като траките-ИНДОЕВРОПЕЙЦИ, повтарям - индоевропейците - не са оставили нито едно свидетелство, което да ми е известно - свързано с този символ?! Приканвам всеки, който може да покаже гарантирано тракийска находка от 1500 - 1800 г. пр. н. е., на която стои такъв символ, да го направи, би било добре!

Тук поставям линк към публикация във Фейсбук. Много от снимките ги има и там, не го знаех :), но нищо, още по-добре!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.190877187732352.1073741876.179249492228455&type=3

     Керамичен съд, открит в Плиска, България, датиран от IX-X век от н. е. Снимка 40
     image

      Каменен блок, открит в Бяла-Обзор, област Варна, България (източникВиртуален музей на България)
                                                      Снимка 41
     image

     Глинени съдове и символиката върху тях, снимка 42. Това са стомни или амфори :).
                                                       Снимка 42
     image

                С двете видеа долу поздравявам всички коренни индоевропейци :) в Родината и най-вече автохтонците :):):)! Спомнете си Алеко, "До Чикаго и назад" :):):) и си помислете по-добре откъде ви растат краката....








Гласувай:
4



1. dobrodan - "И в изложението имаше няк...
01.04.2023 11:09
"И в изложението имаше няколко колиби индиански. Там видяхме и школа за индианците. Не зная дали ще ви бъде приятно или неприятно, но аз ще си го кажа, па ако щете, вярвайте, ако не - питайте г. Шопова: типът на индианките много напомня типа на нашите шопкини; има голямо сходство в костюмите и труфилата на индианките и шопкините; те също така си заплитат косици и си закриват лицето; също се причесват, носят същите металически дрънкала и... вярвате ли? - пеят почти тъй, както шопкините. Покъщнината им - чергите, кърпите, нашивките, ризите, като че са ги крадили от нашите селяни. Ето защо на Айвазияна търговията не отиваше добре. Той продава български рядкости, а пък американците, като минуват покрай бараката му, мислят, че в нея е изложена индустрията на червенокожите, която им е известна, и затова те не ламтят да купуват. Един от помощниците на Айвазияна ми казваше, че една американка го уверявала, че у нас имало война. След дълги препирни оказало се, че американката ни считала, според изложените предмети,, за едно южноамериканско племе..."
цитирай
2. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%8C%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B8_%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5
01.04.2023 11:59
"Най-старото изображение на култа към Дървото на живота се намира върху камък, открит в археологическия обект Гьобекли тепе, Турция, и е датиран към 9500 г. пр. н. е. !!!!!!!!!!!"
Както е очевидно, това не е знакът "ИВИ"! И може да означава не дърво, а човешко същество... :)
Освен това в Г. тепе преобладават много други изображения. Много по-важни са Т-образните стели... :)
цитирай
3. dobrodan - Да, впоследствие е започнал да означава и човешко същество.
01.04.2023 12:41
Ще видиш кое точно :):):).
цитирай
4. notfun - https://ezoterikabg.net/2018/11/30/durvoto-na-jivota-e-genetichen-kod-v-bulgarskite-shevizi/
01.04.2023 15:51

Ние, сме наследници на Шумерската цивилизация..и после, и индоевропейска..
Хората, бяагт, мигрират,с лед Г.Пото, пр 5 500г..към Индия, Алтай, Кавказ, Сибир, Урал..
отт там, пресичат Берингов проток.и Аляска, и ето ни..в ""Америките'...
п во, в Северна, полсле,надолу, към Южна, после ,Патагония, Австарлия,Огнена земя..
Нова Зеландия....
навсякъдеее...има, такива...артефалти, омоними, екзаоними, топоними..и др..
и, каквото, още, могат ,да добавят, етнолози, археолози, и антрополози..

ХУБАВА ТЕМА, крас!! Благодаря...)
цитирай
5. dobrodan - Има и още.
01.04.2023 18:19
Чуя ли вече за Христос, възкресение и вечен живот, ми се изправят шиповете на гръбначния стълб!
цитирай
6. elizabethborislavova - всеки избира пътя си - вечен живот или метър на два завинаги
01.04.2023 20:45
30.03 18:43 - Предлагам да си направите култовия център в
от: dobrodan За постинг: В Копривщица е олтар земен

село Съйбешти, в Западните Карпати. Ще имате голям успех.
цитирай
7. elizabethborislavova - Предлагаам да направиш твоя култов център в тоалетната
01.04.2023 20:46
И там да медитираш върху хетското значение на знака.
цитирай
8. dobrodan - Хетите не са имали този знак.
01.04.2023 22:26
Ама от четене на молитви и кикимечене горе на кулата отде време да го разбереш я.
Аз нямам култов център, защото не съм бесарабски българин от Стара Загора ;):):) и не ме е страх от паяци.
цитирай
9. kirk - Някои от операциите, които извършваш
02.04.2023 22:31
Със графиката са категорично научно неприемливи, напр. изправянето на вълнообразната линия вдясно от Y и селективния подбор на левия сложен знак от който си подбрал само средната хаста. Това е натъкмяване, което дискредитира труда ти! И защо приведе цитата от Алеко?! Това, че едни черги приличст на други какво точно доказва: луд на шарено се радва, що ли?!
цитирай
10. dobrodan - Нямам нищо против научното неприемане
03.04.2023 10:49
на очевидни трансформации на практически един и същ знак. Учените са за това, да върви шоуто :):):), инак ще останат без хляб; не съм ли прав?

Алековият цитат много ясно посочва, че няма да оставим чилийците и доста на брой северноамерикански племена на спокойствие :):):):), пуснал съм това-онова преведено.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1068536
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4190
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930