Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2023 21:21 - IYI или Дървото на живота. Част четвърта
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2031 Коментари: 23 Гласове:
8

Последна промяна: 03.04.2023 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

     В началото на византийския период едно от свещените изображения, използвани в църковното богослужение, е разпъването на Исус на Y-образен кръст, с три ъгъла или глави, вероятно представящи Светата Троица (форма, която понякога се използва днес за съкращаването). Но тази форма всъщност представлява алтернативния стълб в Y - заместител на Дървото на живота, с произход от дървесно-обожествителния период, открит в неолитните култури и често представян през бронзовата епоха, особено в дунавските култури. Както се оказа по-късно, гръцката символика е заимствана за християнската теория, а един от най-важните символи, които християнството е ценило, е Дървото на живота като символ на възкресението, идентифицирано с източника на безсмъртието. Много от иконите, изпълнени в ранните векове на християнската общност, във време, когато можем да говорим за по-ясно изразено разнообразие от архитектурни и иконографски стилове, изобразяват Исус, разпънат на Дървото на живота. Но повечето от иконите, по-стари от X-XI век са унищожени в резултат на радикалната тенденция на иконоборческия период, според който иконите е трябвало да бъдат напълно премахнати от литургичното пространство. Тази катастрофална борба продължила почти два века (725-843 г.) и нейният залог не бил нито изкуството, нито дидактическата или декоративната роля на иконите, а догматична дискусия, чрез която били разкрити определени богословски дълбини. След разрушенията, претърпени от църквите по време на иконоборческото гонение и окончателното установяване на култа към иконите с VII Вселенски събор (Никея, 787), Църквата ограничава иконографското многообразие и се установяват основните канонични начини за представяне на преносимите икони.

     Така след VIII-IX век можем да говорим за еволюция на свещените изкуства според строги и точни принципи. Йеромонах Дионисий от Фурна, важен гръцки иконописец, живял през осемнадесети век, в книгата си, известна ни като "Ерминията на византийската живопис" (като компилация от други по-стари творби и считана за най-пълната и систематична от всички) уточнява как кръстът на разпятието ще бъде представен в иконографията: четирилъчев кръст, на горния край на кръста да бъде приковано заглавието, написано от Пилат с тези думи: "Исус Назарянинът, цар на юдеите", на гръцки, еврейски или латински.

      Запазени са спомени за символични репрезентации от предкласическия период. Така през Възраждането, когато авторитетът на Свещеното Предание над визуалните изкуства се задушава от възраждането и мащаба на езическата традиция от гръко-римската античност, голяма част от художниците от епохата се отказват от старите иконографски канони в полза на по-нови или по-стари, вдъхновени от древността. Важна част от символиката, заимствана от византийците от потомците на тракийската цивилизация, е съживена, а с нея и представянето на Исус (но и на други "стълбове" на християнската църква), разпънат на Y-образен кръст, на Дървото на кръста - символичен мотив, роден от симбиозата на Кръста и Дървото на живота.
                                               Снимка 67
     image

 

Легенда за кръста от Средновековието разказва, че дървото на кръста щяло да дойде от Дървото на науката за доброто и злото, като по този начин кръстът се превърнал от инструмента на грехопадението в инструмент на спасението.
(източник: OM-ARBORE връзка в традиционната устна култура)

     Значителен брой легенди за дървото на Кръста и райското пътешествие на Сет циркулират през Средновековието по всички християнски земи. Те произхождат от Апокалипсиса на Мойсей, Евангелието на Никодим и живота на Адам и Ева. Нека накратко да изиграем най-успешната версия. Адам, след като е живял 932 години в долината на Хеврон, е болен до смърт и изпраща сина си Сит да поиска от архангела, който пазеше при небесната порта, маслото на милостта. Сет върви по стъпките на Адам и Ева, където тревата не е пораснала, и пристигайки пред Небето, споделя желанието на Адам с архангела. Архангелът го съветва да погледне три пъти в Небето. За първи път Сет вижда водата, откъдето извират четири реки и над тях сухо дърво. Вторият път змия се навива около короната му. Търсейки третия път, той вижда дървото да се издига на небето; то носи новородено бебе в короната си и корените му се простират до Ада (Дървото на живота е в центъра на Вселената и оста му прониква в трите космически области). Ангелът тълкува на Сит това, което е видял, и му провъзгласява идването на Спасител [...].
(източник: Мирча Елиаде, Трактат за историята на религиите)
                                                      Снимка 68
     image

     Образът на Космическото дърво се поддържа удивително чист. Много вероятно е прототипът му да се търси в мъдростта, че според Притчи III, 18, "Дървото на живота е за тези, които го притежават".   
     Всяка нова валоризация на архетипния образ увенчава и усъвършенства старите: "спасението", разкрито чрез Кръста, не отменя предхристиянските ценности на Дървото на света, символ par excellence на интегралното обновяване: напротив, Кръстът идва да увенчае всички други валентности и значения.
     Символиката се подсилва от факта, че до Дървото на живота в орнаментацията на баптистериса стои Еленът, друг архаичен образ на цикличното обновление. В протоисторически Китай, в Алтай, в някои култури на Централна и Северна Америка (особено в популациите на маите и пуебло), еленът е един от символите на непрекъснатото създаване и обновяване, именно поради периодичното обновяване на рогата му. В гръцките традиции еленът подновява рогата си, като яде змии и веднага ги полива от водите на извор: рогата му падат, а еленът се подмладява за петдесет или петстотин години. Враждата между елена и змията е космологична: еленът е свързан с огъня и зората (Китай. Алтай, Америка и т. н.), змията е един от образите на Нощта и на ларвите, подземния живот. Но змията е и символ на периодично обновление, макар и на друго ниво. Всъщност противопоставянето на елена (или орела) и змията е по-скоро динамичен образ на "двойка противоположности", които трябва да бъдат реинтегрирани.

(източник: Изображения и символи, Мирча Елиаде)

     Подобно представяне на разпъването на Исус е представено на печати, открити в Плиска, България. Снимка 69 (източникВиртуален музей на България 
      image   

 

                Снимка 70 (източникВиртуален музей на България 
     image

     По същото време, когато култът към Дървото на живота бил пренесен в християнството, в Централна Азия същият култ към Дървото на живота бил пренесен в тенгризма.

     Тенгри (старотурски:; съвременен турски: Tanrı; прототюркски *teŋri/*taŋrɨ; монголска писменост: Tngri; съвременен монголски: Тэнгэр, тенгер), е името на първично божество от началото на формирането на тюркските народи (хунну, хуни, българи) и монголи (сянбей).
     Тенгри е националният бог на Гьоктюрките, описан като "
Бог на тюрките" (Tьrьk Tдngrisi). Властта на владетел на Гьоктюрк се основава на мандат, получен от Тенгри. Тези владетели били общоприети като синове на Тенгри, които представлявали на Земята. Те носели титли като тенгрикут, кутлуч или куталмиш, основани на убеждението, че са постигнали Кут, силния дух, даден на тези владетели от Тенгри-хан.
     Тенгри е основното божество, почитано от управляващата класа на народите от централноазиатската степ през VI-IX век (тюркски, монголски и унгарски народи).
     Култът, посветен на Тенгри, се нарича тенгризъм и в този култ се почитат Отец-Небе (Тенгри/Тенгер Ецег) и Майката Земя (Едже/Газар ЕЕЖ). Тя включва шаманизъм, анимизъм, тотемизъм и поклонение на предците.

                                                        Снимка 71
     image

     Кланът Дуло е управляваща династия на българите. Произходът на клановете Българи и Дуло не е известен с точност и има много теории за техния произход. Обикновено се смята, че те - или поне елитната каста - са тясно свързани с произхода и дейността на хуните и западния турски хаганат. По-специално се казва, че dűlő произхожда от владетелите на Велика България, която е основана от бащата на хан Аспарух (679-700) в степите на Украйна. Тази държава е централизирана монархия от самото си създаване, за разлика от предишните хуно-тюркски политически субекти, които са били племенни конфедерати.
Царският род и владетелите на Стара Велика България (632–668) и първата половина на Първото българско царство (681–1018) в своите списъци на князе (Именник на българските ханове) са изведени от Ирник, който вероятно е роднина на Атила или е самия Ернак, или поне потомък на Атила. В езически времена приемствеността на клановото ръководство се основава на традиции, донесени на Балканите от евразийската степ, които включват божествените предци на владетелите. Начело на клана бил хан, управлявал като държавен глава, военен водач и вероятно първосвещеник на българския бог Тангра.
Тамга от клана Дуло, снимка 72
     image

     Снимка 73 (източник: Азербайджански и тюркски световни изследвания)
     image

     Чувашия или Чувашката автономна република (на руски: Чувашия) е една от автономните републики на Руската федерация. Намира се в района на Урал.                                                              Снимка 74
     image

     Чувашкият (на чувашки: Чӑвашла Čăvašla, API: /tɕəʋaʂˈla/) е тюркски език, говорен в Централна Русия, особено в Република Чувашия. Той е единственият оцелял от огурския клон на тюркските езици.
     Писмената система на този език се основава на кирилицата, като всички букви се използват за писане на руски езикно има четири характерни букви: Ӑ, Ӗ, Ҫ и Ӳ.
     Чувашкият е различен в сравнение с другите тюркски езици и не може да бъде разбран от другите тюркоговорящи. Днес чувашкият език е класифициран заедно с Хазарския, тюрко-Аварския, Прабългарския и вероятно Хунския като член на огурския клон на тюркското езиково семейства. Това е последният останал език на този клон. Тази идея излезе наяве поради факта, че речникът на този език показва признаци на мутация в r- и l- на z-š и š на общия турски.
(Източник: Уикипедия)
     Прабългарският език (или болгар, древнобългарски) е езикът, говорен от прабългарите, вече изчезнал. Съществуват много малко източници за този език и малко от думите са разбрани. Смята се от много лингвисти за тюркски език на огурския клон (ог/хура; на турски oğur) и се смята, че е говорен в държавите, основани от прабългарите: Велика България (латинска Магна България) (през VII век), Дунавска България (VII-IX век) и България на Волга (до XIII, XIV век). Той е бил тясно свързан с чувашкия език (днес единственият oногурски тюркски език).(Източник: Уикипедия)

     На флага на чувашката държава се намира групата символи на IYI символиката на стилизираното представяне на култа към Дървото на живота, пренесена в тенгризма. Може да се каже, че в емблемата на знамето на чувашката държава се намира името на божеството Тенгри, написано на старотюркски език.
                                       Снимка 75
     image

     Интересно е представянето върху знамето на чувашкото състояние на символа V на Великата богиня (който заедно с представянето на Небесната колона образува супликаторния стълб в Y - заместител на Дървото на живота) чрез производен символ, и двата символа "I", вградени в символиката на букрани. Този начин на представяне е подобен на този, чрез който символиката на IYI е представена на пръстена, открит в Seimeni. Дори трите звезди намират своето присъствие в звездния свод, обозначен върху него.
                                         Снимка 76
     
imageimage

     На знамето е показано шаманското дърво, ос, която свързва трите космически региона.
     Комуникацията между Небето и Земята става възможна чрез тази ос.         Шаманското дърво е само копие на Дървото на света, което се издига в средата на Вселената и на чийто връх е върховният Бог или слънчевият бог.      (източник: Мирча Елиаде, Изображения и символи)

     В столицата на Република Чувашия, Чебоксари, древните български руни са изрисувани върху гранитна плоча, за да не бъдат забравени от потомците                                                        Снимка 77
     image

 

     През Средновековието символиката на култа към Дървото на живота все още се използва, като е представена върху керамиката, открита в Дуранкулак, България.
                                                    Снимка 78
     image

     Икони и идеограми, изпълнени  мрамор, Провадия, България.
                                            Снимка 79
     image

                                                               Снимка 80
     image

      От източната стена на пещерата Fundul Pesterii, окръг Бузау.
                                                 Снимка 81
     image

 

     Приемственост на символиката на IYI в традиционното народно изкуство.                                                               Снимка 82
     image

 

                                    Снимка 83, Румъния, Нелу Думитреску
     image

 

                              Снимка 84, Румъния, Нелу Думитреску
     image

 








Гласувай:
8



1. marana69 - ..тези грънци...в Гьобек..Кьопек )))
02.04.2023 16:52
идват , пак..от Шумер...след ПОТОПА..

ти, поне, имаш Визия, за интегрален подход..
цитирай
2. kirk - Ммммъъъъъ-дааааааа
02.04.2023 23:01
Изгубих си времето и всъщност обзорното изследване НЕ ДОКАЗА, че този символ обозначава твоето Дърво на живота, Кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, България и каквото и било конкретно понятие, дума или израз. Ще си позволя да ти предложа своя хипотеза, под формата на шега - това е число!!!
цитирай
3. marana69 - ..ок, давай го..Числото.?
03.04.2023 10:21
kirk написа:
Изгубих си времето и всъщност обзорното изследване НЕ ДОКАЗА, че този символ обозначава твоето Дърво на живота, Кръста, на който е бил разпнат Исус Христос, България и каквото и било конкретно понятие, дума или израз. Ще си позволя да ти предложа своя хипотеза, под формата на шега - това е число!!!

цитирай
4. dobrodan - Нищо против, както знаеш :).
03.04.2023 10:31
Хайде!
цитирай
5. kirk - Ами, добре - ето
03.04.2023 10:59
Нали се сещаш за розетката с подобни символи, която разни ваши урапатриотачета вдигнаха на балон. Някои даже си я татуират, носят на верижка на врата... Е, моята хипотеза е, че това е нещо подобно на рабош и служи за извършване на по-сложни сметки - не друго! Тоест тези редки символи може би обозначават цифри, групи числа... Е, те - тва е, а не послания от Великия Разум от Планетата Вумпим. Па може даже да са некви псувни, проклятия и заклинания, ако е била ползвана като муска, талисман... При всички случаи обаче е тъпо да обясняваш нещо необяснимо с друго, други още по- необясними...!!! Това е допустимо в религиите, не и в науката!

.
цитирай
6. dobrodan - Кърк, сега ще ти покажа нещо. Нурутдинов го беше започнал, но не го е прочел както трябва.
03.04.2023 12:23
...................нали зачекнахме знака IYI?
Нека бъде буква по буква и звук по звук.
I = И. Y = Й I = И.
Получихме какво? Ийи.
Знаеш ли в колко тюркски езика тази дума означава "божество"? Спомни си Капаев, наскоро беше :). Пак същият звуков (фонетичен) състав (точността изисква да кажа "почти същият") може да означава "земя, територия".
Думата "ийе" присъстваше и у Олжас Сулейменов. Понякога мисълта трябва малко да отлежи :).
Все още означава божество и при чувашите.
Добре би било да чуя как толкова точно съвпаднаха звуковете и буквените им съответствия. В езиците с претенции да са начaлото на всичките индоевропейски езици - гръцки, латински :):):)?
Ти си на ход.
цитирай
7. kirk - Чуй ме много внимателно, защото
03.04.2023 12:46
Няма да повтарям, както оная дама от Съпротивата в "Ало, ало" - Щом съвпадат, значи нямат нищо общо, освен една елементарна случайност, тоест - съвпадък!!!!! Не припадай!!! Това е позицията на науката, която атакуваш!!! Ако имаха някаква връзка, едната щеше да бъде променена по спицифичните й фонет. и морф. закони, тоест нямаше да са еднакви, нито сходни по звуков състав! Това е, такъв е моят ход, ход конем по головой, както се казва!
Ти просто не разбра, не вникна в примерите които ти дадох как печенег е дало пашеног и баджанак, аннадън му?!
цитирай
8. dobrodan - Сериозен ли си:)?
03.04.2023 12:56
По кой фонетичен закон и в каква степен са променени думите като: компютър, астролог (ист), кинг, анцуг, сир(ене), автомобил, библи(я), пирамида, школо...колко още искаш?
Кърк, с тези аргументи нещо не се връзва :).
Впрочем, поздравявам те с "Карамел" на Камшат Жолдъбаева. Фамилията й означава нещо като "Звездна господарка", а "карамел" в случая няма нищо общо със захар :):):).
цитирай
9. marana69 - ..краси, ако..Старият език..идва, от
03.04.2023 13:04
Мала Азия, или АнаДолия/ Анатолия,
то, съвсем логично. той.е, разпространен, наоколо..
от най старата Цивилизация- Вавилоно Шумеро Месопотамската..
и, от тези, Ора, обитавали, тези места, преди Г ПОТОП..
огледайте се..на Карттата...
то, всичко.,.се вижда, бе хора....


има логика, има и книги има, Артефакти, има и доксан докус +++++
доказателства...ето, сега и Гьобекли Тепе @ )

за какво, спорим...
цитирай
10. dobrodan - Не, Юлка, не идва оттам съвсем в началото :).
03.04.2023 13:32
Но е стигнал Мала Азия и Анатолия толкова отдавна, че индоевропейците са пеленачета в сравнение с автохтонното население на Анатолия. Дори и по В. В. Иванов се получава съвсем същото. Местният хатски език подава много сходства с днешните тюркски езици.
Не забравяй Индия. Индоевропейци :):):). Инти ия - избраната земя :)!
цитирай
11. kirk - Айдееее, контактьорката дофтаса
03.04.2023 13:37
Не е Гьобелик, а Гьобелс тепе... и до него има още 3 - Караван тепе, Ташактепеси и другото го забравих!
Да, Краси, сириозен съм. На подобни въпроси: по кой фонет. закон, защо и как... се учи една петилетка, а не продавачът от Женския пазар в София да сравнява чилето (вълна, прежда) с Чили!!!
цитирай
12. marana69 - ...красс, ок, пробвай..кажи ни..
03.04.2023 13:41
откъде, е 'тръгнал', от МНОГОО, ПРЕДИ това ?

малко, се уморих, да пиша, днес...
многоо Тролщина, наоколо..
цитирай
13. dobrodan - Кърк, нямам нищо общо с женския пазар.
03.04.2023 15:30
За сметка на това ти не успяваш да обориш качествено това, което твърдя.
Някой някога казал, че заемките задължително се променят според фонетичните закони на езика, който ги приема?
Не, не е задължително. Представяш ли си? Промените могат да бъдат абсолютно несъществени и без каквото и да било допълнително звуково натоварване.
Обратното също е възможно и често става точно така - но далеч не винаги.
Чакам да чуя етимологиите на чиле и Чили (Chile) по научному.
Пътьом можеш да обясниш и някои други думи, като например Виракоча, Инка, Перу.
Хайде, професоре, каня те на мъжки пазар (отново тюркизъм). Турцизъм е "чаршия", през "каращисам".
И не ми излизай с номера, че си много зает. В момента и аз не съм на плажа.
цитирай
14. dobrodan - Юлка, ето ти материал за размисъл.
03.04.2023 15:39
От форум наука според сравнително скорошни генетични изследвания.

"Накратко - в смисъл, 3-те изследвания са от порядъка на 250 страници генетичен, археологически и лингвистичен материал, който ще се опитам да резюмирам в една страница :0...

-брачни мрежи - е самообясняващ се, странен термин, който е по-точен от народи и етноси, с който ще се опитаме да обхванем състоянието на популациите в евразия преди около 7000 години".

"1. Преди 7000 години от днепър през цялата степ + сибир, чак до северна америка включително, съществува гигантската брачна мрежа на източноевропейските ловци събирачи; хората в тази мрежа ловуват за да преживяват и считат за ок. да се женят помежду си, поради което, по цялата верига прехвърчат гени напред-назад, от днепър до американската прерия - и обратно; в региона между волга и днепър ловците от тази брачна мрежа говорят на език, който можем да наречем прото-уралски; освен че обменят жени и гени, не можем да кажем повече за отношенията им. Всички си приличат генетично, като са 70% източно-европейски ловци събирачи и 30% нещо по-старо, останки на една по-древна брачна мрежа, от палеолита, която ще наречем ансестрални северни евразийци, някогашните мамутови ловци; но за удобство приемаме, че тези 30+70= неолитни ловци от евразийско-американската степ.

2. На запад от днепър има втора брачна мрежа, която е малка. Тя се състои от хора, които също са ловци, а генетично са смесица от 80% източноевропейски ловци събирачи и 20% западноевропейски ловци събирачи. Особеното е, че въпреки, че ги дели една река, хората от двете групи изобщо не се женят помежду си - знаем го от геномите им. Просто не правят секс помежду си, дори инцидентно -защото през цялото време, процента западноевропейски ловци събирачи от гломямата мрежа си стои 0%. Защо - неизвестно. не знаем какво ги дели. не е външният вид. западно от тях, нямъде между висла, балканите и испания, е третата брачна мрежа - на западноевропейските ловци; техния геном е прост - 100% западноевропейски ловци събирачи. никакъв примес ни с междинната микромрежа около днепър, ни с макромрежата в евразия; на юг, в европа, има още една брана мрежа - на европейските неолитни фермери; тази мрежа е субсет на анатолийско-левантинската брачна мрежа, поради което гени прехвърчат от леванта чак до испания, британия и норвегия - и обратно, но никога - между тях и съседските мрежи на източноевропейските ловци; нито с мрежата на западноевропейските ловци, които, парадоксално, имат своите селища изцяла европа, както и фермерите, но хилядолетия бракове и сексуални контакти между тези групи са отсъстващи - явно желязно табу. мрежата на тези фермери, които включват балкнските, говори или на протосемитски език или на език, близнак на протосемитския.

последната мрежа е мрежата на кавказките ловци събирачи.тя е попротежението на кавказ, западен иран - север и юг и западна анатолия. не е нужно да казвам, макар че е съседска на анатолийската и на източноевропейската, тази мрежа също играе само за себе си - никакви бракове с другите мрежи; защо така - неизвестно.

2. Преди 7000 години едно малко племе от кавказ емигрира на север и се заселва в делтата на волга. това са ловци на антилопи, на риба и на цялото изобилие на животни от делтата. мигрирали са там от неизвестна кавказка локация, защото генетично са част от кавказката брачна мрежа, но в момента има спор дали са говорили западно-кавказки език, източно-кавказки език или нещо трето, от южната секция на мрежата, от загроските планини на иран.

3. По горе-долу същото време по средното течение на вога - района на самара, живее племе, което е член на брачната мрежа на източноевропейските ловци; това племе слиза на юг и също се озовава в делтата на волга, в която са се появили кавказките ловци. В нарушение на табутата, двете племена, вместо да се избият, се обединяват в брачна мрежа и заживяват като едно - в делтата на волга и района на хвалинск. Това са бъдещите прото-индоевропейци. Смесица, почти равна, на 50% кавказки ловци събирачи и 50% източноевропейски ловци събирачи; едните говорят език ок една от двете кавказки езикови макрокрупи - те съществуват и до днес, а другите говорят протоуралски - и днес има уралски езици. няма да уточнявам кой език е субстрат, а кой суперстрат. няма значение за темата в тоя момент. Около 1000 години след като групата е била създадена, един ръкав от нея мигрира по посока закавказието - бъдещата ямна - но не още. В хвалинск, освен R1a и R1b, има хора от Q, J1/J2 и изобилие от I2a. Тези хора говорят на протоиндоевропейски език, но още не са протоиндоевропейците, Ръкавът, който мигрира към ямна обаче съдържа почти изцяло само R1a и R1b - може би само хора от тези два рода са мигрирали към ямна, но продължават да обменят жени със сънародниците си в хвалинск и живеят като един народ с тях. живеят и по северните склонове на кавказ . По южните склонове на същата планина обаче има едни други хора, които са създали протоцивилизация и са много богати - и уседнали - това е цивилизацията на майкоп. тя е острието на кавказката брачна мрежа.

"ансестралните компоненти са следните и са твърдо установени: 1. Ямна 2. Кавказки ловци събирачи 3. източноевропейски ловци събирачи 4. ирански неолитни фермери 5. ансестрални северноевразийци 6. западноевропейски ловци събирачи 7. анатолийски неолитни фермери 8. европейски неолитни фермери 9. базални еваразийци 10. има и други."

"-сатемизацията - се оказа феномен с много просто обяснение. Когато в някоя индоевропейска/протоиндоевропейска група се започнат да се появяват уралски моми и булки, независимо през коя епоха се случва, този индоевропейски диалект се сатемизира; това и е цалата философИя на мистериозното делене на индо-европейските езици на сатем и кентум. ако групата попадне в съседство с уралски етноси и почне да обменя моми с тях, уралските булки набързо сатемизират езика поради специфичното си уралско произношение. които индоевропейски етноси не попадат в контакт с уралски съседи, езикът им си остава кентум.

с горното искам да изтъкна, че диалектното разделение на индоевропейските езици започва още в пред-индоевропейската фаза - североизточната секция, около хвалинск и волга, така и си остава под уралско влияние, т.е. никога не излиза реално от брачната мрежа на източноевропейските ловци събирачи и все така си взема уралски булки, което придава една специфичност на индо-иранската езикова група, характеризираща се с изобилие от уралски заемки (и обратното - изобилие от индо-ирански заемки в уралците) и разбира се, прословутата сатемизация на индо-иранските езици. Тая сатемизация присъства и у славяните, но не защото двата езика са особено роднински, напротив, не са - азащото, хиляди години по късно, славяно-балтите, също като индоиранците някога, се озовават в съседство с ..ъм, източник на уралски булки, т.е. угро-финските народи; и резултатът е същият - сатемизация на балто-славянските езици под влияние на прекрасното - не се съмнявам, че мъжете им са го намирали за прекрасно - произношение на уралките, които се опитват да говорят по славянски, но го правят с уралски диалект.

Така, докато в хвалинск нещата се развиват по начин, охарактеризиран от прото-тракийската поговорка като "русо гладно няма", ямненският клон пасе крави и овце и гледа със завист на крепостите и богатствата на фермерския майкоп от другата страна на кавказ. Майкоп е много богат и много развит - метали, злато, мед, крепости, кургани, изкуство, култура - всичко. Изпреварва всички други протоцивилизации - египет, шумер, миной, варна; майкоп търгува с ямна и с бъдещите велики цивилизации на изтока, поради което е най-богат и цивилизован от всичките. Културата на ямна започва като имитация на майкоп, има и много търговия между двата съседа, ямна и майкоп, но майкоп е старшият партньор. Ямна търгува и с далечната варна и караново, на балканите, които също са в прекрасна форма и на прага на цивилизация. обмена по линията варна-ямна, ямна-майкоп е много голям - метални предмети, каменни, злато, горе-долу всичко - гердани мъниста миди и т.н. Антъни смята, че отношенията на ямна с двете фермерски цивилизации е рейд ор трейд - търговия комбинирана с грабителски походи - ямна е много, много милитаристична като култура. получават от фермерските си съседи всичко, освен едно - жени; за 2000 години, хвалинск-ямна си остава с 0% балкански фермерски гени, а кавказкият компонент е какъвто е бил в началото; ямна-хвалинск е много стабилна и като култура, и като гени - да си помислим какво са 2000 години пред ямна фаза.

Тука се случва нещо крайно необикновено - в граничната зона по билото на кавказ между ямна и кавказ се вклинява нов народ, по цялото протежение на кавказ. Народът е отдалече и носи далекоизточни гени, като генетично е по-близък до съвременните китайци, отколкото до съседите си ямненци и майкопци; носи и индианска кръв - това пък съвсем няма да го коментирам. Спекулативно, на богатият майкоп му писва от набезите на ямненци и си наема народ бодигард от далечния сибир, който да го пази. Нямаме си идея колко добре са развити търговските и дори дипломатическите мрежи по неолита и халколита. абсолютно невероятно, но факт.

От този момент нататък събитията ускоряват хода си. прото-ямна-хвалинск опитомява коня; неизвестния далекоизточен народ по границата е разгромен, след което е разгромен, унищожен и разграбен Майкоп. Осве Майкоп, е разгромена унищожена и ограбена до голо и богатата протоцивилизация на югоизток-от него, още една фермерска протодържава, културата кура-араксес в сегашен азербайджан; от другата страна на степта, на балканите, след внезапен локален конфликт през 43-в. пр. н. е. рухват крепостите на варна и караново , а балканската неолитна цивилизация е изтрита от лицето на земята. На нейно място се настанява една група, която носи чертите и на стара европа, и на ямна, но е по-бедна и от двете. Всъщност не може с точност да се каже какво е станало с варна-караново. Изглежда, подобно на майкоп, са унищожени от ямна-хвалинск, но само изглежда, защото има още нещо - между варна и ямна живее трета брачна мрежа, която споменах в началото - източноевропейските ловци събирачи от бързеите на днепър, които са 80%източноевропейски ловци събирачи и 20%западноевропейски ловци събирачи. Те нито търгуват с ямна, нито търгуват със съседите си от варна, а са съседи - имат селища в суворово. нито се женят за коя да е от двете групи, докато ямна в края на аферата праща принцеси за жени на протоцарете във варна - очевидно дипломатически бракове; златния човек от варна е с баба ямненка, както и още две варненски царски фигури от края на културата.

Групата от бързеите на днепър е почти изцяло концентрирано I2a по мъжка линия - от 29 изследвани индивида 28 са I2a и един е R1a. Групата варна-караново, неолитните фермери от балканите, е изцяло G2a. След унищожението през 43-в., тази група, фермерската, изчезва напълно. Няма ги фермерите; - само фермерки; каквото и да се е случило, е било внезапно и е отнесло мъжете напълно. в момента 4% от населението на БГ са от група G2a, в европа процента е между 3% и 10%. Както и да го въртим, това означава, че в рамките на 1-2 генерации, 95% балканските фермери са отишли под земята. Но не и жените и дъщерите им. Те се появяват в.....Ямна. И това вече е наистина началото на историята на протоиндоевропейците от ямна. в рамките на 1-2 генерации, по същото време, когато някой или нещо унищожава варненско-карановската култура, процентът балканско неолитно днк у ямненци скача от 0% до...цели 20%! Да припомня, в течение на близо 2000 години ямненци са 50% кавказ и 50% източноевропейски ловци събирачи; и през 43-и век, когато са унищожени варна и караново, ямна изведъж полу1чва цели 20% балканско неолитно днк, като амненските индивиди са 40% източноевропейски ловци събирачи, 40% кавказци и 20% балкански неолитни фермери (разпознаваеми заради 3% днк от западноевропейски ловци събиурачи, които балканските фермери имат, а анатолийските нямат); това означава, че 2 от всеки трима ямненски мъже е се е уредил с балканска фермерка за жена - не знам дали си давате сметка колко жени трябва да са отведени от балканите, за да се случи това; да ви подскажа - всичките. всиччките до една, за да се получи новата пропорция. някой ги е мъкнал 2000 километра през цялата степ и ги е продал на ямненци, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди жени. Това подсказва съдбата на всичко мъжко от неолитните балкани - за да се случи това с дъщерите и жените им, то трябва да е под земята.

С оглед на горното, хипотезата, че съвременните българи могат да имат нещо общо с неолитната куълтура на варна-караново, е пълен абсурд. помислете над това, което прочетохте, преди някой да го твърди следващият път, или да казва, че траките са автохтонци или наследници на фермерите, иличе българите са автохтонци - хах....

Това, че балканските булки се озовават в ямна, ясно, ама кой ги води там, ямненци или ловната мрежа на I2a от бързеите на днепър? Това в момента никак не е сигурно. В единият вариант е ямна, но в другият, на ловците от днепър им писва да бъдат прескачани и от ямна, и от варна в търговията и другите отношения и скачат на по-богатия си, но по слаб военно съсед от варна, разоряват го, вземат жените му за себе си, а излишъкът от жени продават на ямненци - които просто гледаят отстрани без да се месят, но купуват жените. Не може да се каже кой унищожава варна, но може да се каже, че е от хаплогрупа I2a, J и R1a -основно I2a; това насочва подозренията към ловците събирачи от бързеите на днепър, или дори протоямна в хвалинск, но не толкова към ямна; но, кой знае.

Групата, настанила се на балканите през 43-и век, не са прототраки. Има основания да се вярва, че това всъщност са предшествениците на бъдещите анатолийски индо-европейски народи - хети, лувийци, а аз като спекулация бих добавил - а защо не троянци, а защо не и дарданци и дори етруски - което би превърнало албанския език и албанците в жив, оцелял наследник от тези драматични времена.

Но, едно е консенсусно. Ямна се оформя *след* падането на варна - от там, за следващите 1000 години, т.е. 43-33 в.пр.х., се оформя индоевропейската цивилизация в ямна, като смесица между кавказци, уралци и балкански фермерки; за 1000 години сместа е разбита равномерно и се вижда у всички бивши и настоящи индоевропейски народи. без...хетите, които по-скоро отразяват геномите на завоевателите на варна и караново, както и хаплогрупите им; тоест, хети и други анатолийски протоиндоевропейци се отделят преди окончателното формиране на протоиндоевропейския език, генетичен микс и култура - което си личи както по хетския език, така и по хетските геноми. тези геноми свързват хетите с разрушителите на културата варна-караново; ако това са ловците от днепър, то тези ловци са говорели на сроден на протоиндоевропейците от ямна език; в другия случай хетите са просто резултат от коялицията индоевропейски и уралски племена, свалила варна-караново от сцената.

а траките? Траките ги няма, както и пеласгите - в смисъл, пеласгите са рода на тази група, хето-анатолийската, установила се на балканите след падането на варна и говореща нещо подобно на индо-европейски език;

траките и микенците се появяват толкова късно, че на балканите няма кьорав неолитен фермер от няколко хиляди години - само хето-лувийци; останалото го знаем от...троянската война. както и да е, те са мигранти от класическата ямна култура, които на балканите се смесват с...протохетите, и по-специално, с жените на протохетите - историята е колело..ще продължа друг път, опитах да сдъвча няколко стотин страници изследвания, но преди някой да говори за автохтонство, да прочете и да помисли над написано..."

"Още веднъж, уралски и протоуралски не са етикети и не са мои. зад тях стоят маса научни изследвания, на лингвисти, които тази година достигнаха консенсус по лингвистичния въпрос. Кавказки също не е етикет. Спорът е кой кавказки - според бомхард, от западнокавказката езикова група, според антъни - от източно кавказката, но и двамата не са много убедени от коя от двете. тоест протоиндоевропейския не език с натурално развитие, а продукт на смесване на два различни езика от две различни езикови групи - едната протоуралската, другата - източно(западно) кавказката. Като протоиндоевропейския е мешавица от кавказка и уралска лексика, морфология, фонетика и граматика. Според антъни уралския е суперстратен, а кавказкия субстратен, но бомхард не е много убеден и предлага период на билингвализъм, в който се употребяват и двата езика, паралелно, в течение на първите няколко века, и постепенно конвергират в един. Антъни малко повече клони към "уралски език със силно влияние на източнокавказки, продължило няколко века". Бомхард е донякъде съгласен, само че според него може да е западнокавказки и не е просто влияние, а почти билингвализъм, довел до един език в крайна сметка, но и той дава някакво предимство на уралския, като правила и морфология, но минимално предимство."

Само да искаш да четеш :):):).
цитирай
15. dobrodan - Дългичко е, но ето го ключът от мазето и къде е зарито кучето :):):).
03.04.2023 15:48
/////////Тука се случва нещо крайно необикновено - в граничната зона по билото на кавказ между ямна и кавказ се вклинява нов народ, по цялото протежение на кавказ. Народът е отдалече и носи далекоизточни гени, като генетично е по-близък до съвременните китайци, отколкото до съседите си ямненци и майкопци; носи и индианска кръв - това пък съвсем няма да го коментирам. Спекулативно, на богатият майкоп му писва от набезите на ямненци и си наема народ бодигард от далечния сибир, който да го пази. Нямаме си идея колко добре са развити търговските и дори дипломатическите мрежи по неолита и халколита. абсолютно невероятно, но факт./////////////
цитирай
16. kirk - Наистина съм ьает с по- важни неща
03.04.2023 19:02
Джиткам Diablo 4 и по около 20 часа на ден следя 16-18 монитора на стената на хола с кабеларки, които даже нямам време да програмирам. Гледам Вечер на Соловьов и кво ли не. Не се връзвам на твоите шмекерии и псувам като хамалин разни вдлъбнати бълхарчета като Виталианчо, знаеш го. Отдавна приключих с етимологиите - над 70 годин съм все пак. Ти сега и с генетиката ли се захвана?! Нали знаеш, че нашата фондация има договор с Armenian DNA Project. Познавам сума ти експерти, запознат съм с ред засекретени резултати. Не продавай крадтавици на краставичар! Знаеш ли в момента какво кльопам? Българска супа от коприва със сирене и черен хляб! Ето това е истината, всяка година по това време, препоръчвам!!!
цитирай
17. dobrodan - А, това и аз го обичам,
03.04.2023 19:25
ама без месце не може :):):). Добави и кисело мляко, малко лимон и ти си човека!
Сега и малко реклама. За кисело мляко друго освен Булгареа не купувам.
Ако си в България и при вас го няма, мога да измисля нещо.
За Канада маалко скъпичко ще ми дойде :):):) да ти пратя; това съвсем сериозно е най-доброто вече над година, като истинско е.
Кърк, при мен няма нищо секретно :):):). Изследванията ми са изцяло любителски и това ме спасява от руслото на учените. Там "волни програми" не се одобряват, а на мен ми е през.... малко над пъпа кой е велик и кой не е.
Нищо, все пак оценявам помощта ти, колкото и да не е щедра :).
цитирай
18. kirk - Лекува черния дроб
03.04.2023 19:45
Прочиства кръвта и е просто невероятно полезна диета. Случайно съвпада и с нашия строг пост преди Пасха. Няма кисело мляко, ще чакам синчето да ми прати или донесе от Джапан. Там едно момче Георги е отворил фирма и не му пъха химикали! Сега сме доста объркани покрай глобалната дедоларовизация. Няма начин да не удари и по нашите и на Австралия, егати ужаса! Май не трябваше да напускам оня клуб на амер. евреи. Сега няма и кой да ни предупреди когато ни ударят по... джоба!
цитирай
19. dobrodan - Да се говори за дедоларизация на световната икономика
03.04.2023 20:44
на този етап е твърде пресилено.
Очаквах еврото да падне през 2015-та.
Сбърках :).
Някой е решил да изкупи евтино дългове.
цитирай
20. marana69 - бреех, ще излезем, в една 'група, накрая )) ама, как така..ИЗЛЕЗЕот амер Хервеи, баткаа??!! не вярвам..
04.04.2023 08:22
kirk написа:
Прочиства кръвта и е просто невероятно полезна диета. Случайно съвпада и с нашия строг пост преди Пасха. Няма кисело мляко, ще чакам синчето да ми прати или донесе от Джапан. Там едно момче Георги е отворил фирма и не му пъха химикали! Сега сме доста объркани покрай глобалната дедоларовизация. Няма начин да не удари и по нашите и на Австралия, егати ужаса! Май не трябваше да напускам оня клуб на амер. евреи. Сега няма и кой да ни предупреди когато ни ударят по... джоба!

цитирай
21. marana69 - ...Целта. е друга!! гледаш, едностранно, на Света,т е материалистично..
04.04.2023 08:23
[quote=dobrodan]на този етап е твърде пресилено.
Очаквах еврото да падне през 2015-та.
Сбърках :).
Някой е решил да изкупи евтино дългове.
цитирай
22. milady - Благодаря, за четивото...красе..
04.04.2023 15:46
дай пет, давам ти 5 плюс )

а, ти ,не можеш ли, да го, компресираш, до 2/две/, изречения..

откъде, дойдоха че, отидоха, в Кавказ?))
цитирай
23. kirk - Изкарвай Ганоооо, гоовеедатааааа
04.04.2023 19:36
Вашите, Гано, нашите...
В качеството на какъв Иксперт оценявате, гус'жа? И какво точно ви иВе Кавказ, че не разбраааме!!! За последен път, за тия ученици от последните крайни чинове обяснявам: Армения не е Кавказ и първото и последното и царство са в Зап. Мала Азия на средиземноморския бряг срещу о-в Крит, дибили!!! По- горе стана дума за Гьобекли тепе, около което наистина има още 3 такива, но не с онова име, което посочих на майтап. Всъщност хълмът от около век е преименуван така, а преди това 17 века е носил арменското име Портасар. Потурнаците са превели вместо Пъпа на света, Играещия кючек хълм.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1069294
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4190
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930