Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2019 10:00 - Крум Страшни е имал и втори син
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3571 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 11.03.2019 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Както вече знаете, подготвям превод и на "Джагфар тарих". В него има немалко изненади и за владетелите на нашата, Дунавската България. Един пасаж не можеше да не привлече вниманието ми. Поствам го: "Угър Айдар, 15-годишният син на Караджар и лелята на бурджанския бег Юмурчак (Омуртаг)! се намирал в това време в Бащу. Узнал за гибелта на баща си, той искал незабавно да препусне до Кан и да отмъсти на враговете. За щастие, приближеният му от антите Будим го удържал с думите:-Царю, не вярвай на хакана. Той нарочно напада Мурдас, за да те удари в гръб...Принцът не повярвал докрай на думите на бояра и го запитал: -А не искаш ли самият ти да ми навредиш, като ме скараш с хакана? Ще пратя отряд в Кан (Канев) и ще проверя дали казваш истината! Хазарите повярвали, че отрядът, който срещнали, е предвождан от балтазара и вероломно го нападнали. Така Айдар признал правотата на Будим и почнал да действа по-мъдро и разсъдливо. В знак на недоволство от постъпката на хакана Угър (Игор) сключил примирие с моджарите и се оженил за дъщерята на угърския бег Юлай-Бат. Доверието на Угър към бояра нараснало още, когато той построил за него нова крепост, наречена в чест на загиналия кан Караджар...(днес Чернигов. Будим е син на кан Крум, "Вадим" у русите, бел.прев.) През 816 г. отрядът на Будим по заповед на балтазара овладял Новгородската област. Владетелят бил толкова доволен, че назначил бояра за таркан на покорения Балин (Украйна).Будим възстановил Галич, Урус и с цялото одобрение на Айдар построил Смоленск, Джир (Ростов) и Мен. Мен бил наречен така, защото бил сборен пункт на хилядата балински уличи - воини, подсигуряващи празничните пътувания на Будим по наместничеството му, а на своето тарканство дал името Ак Урус,за да се различава от уруската област в Кара-Българ. Хиляди такива се събирали в Галич (Новгород), Шамлин (Смоленск) и Джир (Ростов). Тия воини били наричани ак-уруси или уруси, защото служели на уруския велможа...Между другото, Будим не се доверявал достатъчно на балинците и наел хиляда анатолски алемани и пет хиляди байлакски (полски) уличи от племето кулбак. Кулбаците държал близо до себе си, а за анатолците (датчани) построил крепостта Калган на река Кара-Тун. Айдар всячески поощрявал тази му дейност, защото Будим му пращал десет пъти по-голям данък...."
      Излиза, че "Вадим Храбри", измислена персона според много руски историци, е построил без малко половин Русия...
За да не съм голословен, извадка от "Болгар тарих": 
"Освен това Амин-Барин разрешил на сина на Крум!!! Будим и потомците му да владеят Галиция и западната част на Бирман(Одеска област и Западната част на Николаевска област на Украйна).Никой друг освен Будим Галицийски не е основавал Велики Новгород,който бил наречен Тамян(Велики Външен Булгар).Народът му казвал и Галицийски Булгар.Във Волжка България Новгород дълго още бил наричан и Тамя Булгар,и Булгар ал-Харидж(Външен Булгар на арабски).Будим или Вадим( от руските летописи) населил Тамя Булгар с търговци и словенски занаятчии."
  Където има синове,има и внуци. Ето го и него: "
Тогава Ас, син на Будим, тръгнал на поход към Галиция и отново я подчинил на Айдар.Нямало кръвопролития, понеже Чинавъз избягал, а останалият след него Халиб (Глеб) предпочел да се предаде без бой. Добрият Ас не наказал никого и зарадван, Халиб се побратимил с него и взел името му. Само Джир (Ростов) отказала подвластие от Кара-Булгар и се наложило Ас да я превземе с щурм. Край този град има хълм, издигнат от Ас върху могилата на неговите воини и се нарича Урустау. В памет на тази победа Ас си дал още едно име - Джир. Бегът на Болгар Борис, като разбрал за победата на Джир-Ас, се явил пред него, заявил покорност към Айдар, бил щедро възнаграден и изпратен обратно към владенията си."
   Два извода: Дунавска България е васално подчинена на Хазарска България чак до Цар Симеон и кан Алмъш Джафар, и още един-
през девети век русите още  бяха в българството...
  Галидж е Новгород Велики. Тук си имаме само село Галиче. Пак прочуто, но с други неща.








Гласувай:
3



1. didanov - Здравейте
11.03.2019 11:29
Едно не мога да си обясня, защо са всичките тези чужди как имена след като волжките българи приемат едва 922година исляма официално, а е било сигурно нужно още два-три века за да се арабизира езика им. Или всичките тези тюркски названия са били майчиния език на тамошните българи? Тогава защо се различава толкова от нашия дунавски български?
цитирай
2. dobrodan - Отговор за господин Диданов
11.03.2019 12:12
Ще започна от последния Ви въпрос, г-н Диданов. Различава се по няколко причини: още с идването на Аспарух по нашите земи тук се е говорил езикът, който днес наричаме условно славянски и чийто произход е пряко свързан с езика на старите готи и днешните сърби. Така нареченият български тюрки език е бил нещо като официален или посреднически у българите, език предимно на аристокрацията. Българите са говорили много и различни езици, трябвало е да се разбират на някакъв общ език все пак. В момента превеждам една друга книга, посветена на езикът на тюрките - да не се бъркат с турци! - там друг човек е обяснил много, различни и на пръв поглед нелогични неща. Ще се задоволя само да кажа, че поне 30 % от съвременният руски език е изграден на базата български тюрки. Ислямът няма никаква връзка в случая, езикът на волжките българи не е арабизиран. Тюрки и араби не се разбират помежду си езиково. Подчертавам дебело: затова и никой не е в състояние да каже с абсолютни определения кои народи са тюрки и кои-не.
Български тюрки и диалектите му и сега са майчини за волжките българи. Както и за другите българи в тая част на света, дори и в други. Без да си правя реклама, прочетете превода, който съм дал като файл и ще научите много нови неща. Тук окончателно приключваме с тюрки езика при Борис-Михаил. Причините за това са прозаични: много сериозен византийски подкуп, откъсване от езика и религията на другите, отвъдморските българи; официално признаване на негова милост Барьiс за голям цар, че и християнин; самият той е ставал християнин два пъти, не е просто смешно, жалко е. С избиването на 80 или 200 български болярски рода е наложил за официален език на дунавските българи днешния ни език. Плодовете на християнското "хуманно" и "човеколюбиво" възпитание берем и днес. Много по-лесно е да воюваш с и владееш православни, отколкото мюсюлмани. Забелязано още от Чингиз хан, "Лалугера"...
цитирай
3. shtaparov - Тук има съвсем друго нещо- не била ...
17.03.2019 19:43
Тук има съвсем друго нещо- не била Дунавска България подчинена на хазарите,а Волжка България била подчинена на Дунавска до IX век,и едва тогава заедно с Русия се откъснала от нея.
цитирай
4. dobrodan - Г-н Щапаров, моля да прочетете книгата от първия ми постинг
17.03.2019 21:22
Така ще разберете много ясно кой на кого е бил подчинен, как се разделя Хазарска България на Дунавска България и Волжка България, като оставаме по средата с Русь и...поне на теория е трябвало да бъдем в нейната сфера на владяни земи. През този период Русь започва да завладява бившите хазаро-български владения в Крим. Дотогава, както сам знаете, Волжка България не е съществувала като самостоятелна държава, както и Русь.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1069152
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4190
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930