Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2021 18:16 - Какво може да стане при машинното гласуване?
Автор: dobrodan Категория: Политика   
Прочетен: 5636 Коментари: 38 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2021 18:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Препечатвам статия от "Труд".

https://trud.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

   Моля да се абстрахираме от това, кой е предложил машинния вот, кога се е отказал, кой кога го е подкрепил или пък не, кой е спечелил от закупуването на тия машини или пък не.

   Просто е добре да знаем някои неща. Следващи избори са повече от вероятни, за съжаление. Дотук добре, казал падащият от петнадесетия етаж, като стигнал до втория... И така: публикацията е написана от г-н Людмил Цветков. Цитиран е г-н Стафан Дарнолф, както и извадка от сайта bivol.bg.

          Машините на “Смартматик” са опасност за България!


    Има доказателства, че фирмата може да променя резултатите във всеки район

 

Авторът е доктор по политология, бивш дипломат, понастоящем автор на шахматни книги на английски език на Амазон, някои от които бестселъри.

Ако не бяха изборите за президент в САЩ през ноември 2020 г., нямаше да повярвам. Но в излъчване на живо мистериозно изчезваха стотици хиляди гласове от колоната на Доналд Тръмп, и после отиваха в колоната с резултатите на Джо Байдън с точност до последния глас. После това се повтаряше отново и отново, на различни места, все излъчвано на живо.

Това е невъзможно, тъй като отчитаните гласове постъпват само инкрементално, тоест трябва да нарастват. От различни окръзи постъпват данни с еднакво съотношение, например 75,23 процента за Байдън срещу 24,77 процента за Тръмп, като няма ни стотна разминаване. 100 такива поредни постъпления, с напълно идентичен процент, от съвсем различни окръзи, при това подред. Например вотът от София да е 30,21 процента точно за ГЕРБ, 15,88 процента точно за ИТН, и 14,53 процента точно за БСП. Същият вот пристига от Плевен, Ямбол, Стара Загора, Варна и така нататък. Статистически напълно невъзможно.

На 3 ноември посред нощ спират гласуването в доминираните от демократите метрополии Атланта, Джорджия, Финикс, Аризона, Филаделфия, Пенсилвания, Милуоки, Уисконсин и Детройт - Мичиган, при което Тръмп води с поне 5 процента навсякъде. На сутринта, като възобновяват броенето, вече Байдън е начело. През това време не би трябвало да се отчита вот, но е отчитан.

След упорити съдебни битки, най после съдия в Мичиган разрешава да се изземат машини на компанията „Доминион“, организирала машинния вот, за специализиран одит. Установява се, че логовете, където трябва да се съхраняват машинните операции, са изтрити на следващия ден след изборите. Одитът разкрива, че машините на „Доминион“ допускат 68 процента грешка при отчитането на резултатите, като допустимата по закон е стотни от процента или дори по-малко. Открита е връзка с интернет и комуникация с Тайван и Германия по време на вота. Самото ръководство на машините посочва, че

съществува функция “претеглен глас”

с която например един глас за Байдън може да се брои за 1,3 гласа, а един на Тръмп за 0,7 гласа. За какво е нужна такава функция, след като се броят единични бюлетини?

Добре, ще кажете вие, но какво общо има компанията „Доминион“, провела машинния вот в Америка, с компанията „Смартматик“, провела машинния вот у нас? Много общо има, на практика, „Доминион“ е филиал на „Смартматик“. Венецуелският диктатор Хуго Чавес се концентрира върху машините за гласуване през 2003 г., когато над 20% от венецуелците правят подписка за отзоваването му като президент. Тогава „Смартматик“ печели поръчка за 91 милиона долара да осигури машинното гласуване на референдума. В полунощ в деня на изборите машините внезапно спират да работят, а по това време Чавес изостава. Когато работата се подновява в 3 часа на следната сутрин, Чавес вече води с цели 10%.

През 2005 г. „Смартматик“ закупува системите за гласуване „Секвоя“, много по-голяма и установена компания със седалище в Оукланд, Калифорния. До този момент Секвоя е разположила съоръжения за гласуване в 17 американски щата, както и във Вашингтон. Според информация на държавния департамент на САЩ, истинските собственици на „Смартматик“ са богати венецуелци, скрити зад паяжина от холдингови компании в Нидерландия и Барбадос.

На 4 юни 2010 г. компанията „Доминион“ прави изявление, че е придобила активите на „Секвоя“, а от публикуваните протоколи на дело от 2008 г. става ясно, че „Смартматик“ все още притежава правата върху интелектуалната собственост на „Секвоя“. Тоест, компанията „Доминион“ е пряк наследник на венецуелската „Смартматик“. „Стейпл Стрйит Кепитал“, частна инвестиционна фирма, със седалище в Ню Йорк, закупува „Доминион“ през 2018 г. Сделката е реализирана с посредничеството на „ЮБиЕс Секюритис“, международна компания, като 3-ма от членовете на надзорния и съвет са китайци.

През миналата година китайска банка е инвестирала 400 милиона в „Доминион“. Така освен наличие на връзка между „Доминион“ и „Смартматик“ се открива и ясна връзка на Китай с „Доминион“, а оттам и със „Смартматик“.

„Смартматик“ има още една много показателна връзка - с Джордж Сорос. През декември 2020 г. ляволибералният бизнесмен и активист Джордж Сорос назначава британския лорд Марк Малък Браун, председателя на управителния съвет на „Смартматик“, за председател на фондация „Отворено общество“, глобалната организация на Сорос. Така подозренията за пряка връзка на Сорос със „Смартматик“ съвсем ясно се конкретизират. Тоест, може да се каже, че Сорос има пряко влияние върху „Смартматик“ и решенията, които компанията взема. Може да се досетите за какви партии и политици ще лобира Сорос, ако не можете, някой може да ви подскаже.

Нека да представя още малко хронология за твърде съмнителните и

на много места провалени избори

провеждани по света от „Смартматик“. Да започнем оттам, че след наемането на „Смартматик“ да организира машинния вот във Венецуела, диктаторът Чавес повече не губи избори.

Много интересни са провежданите вотове във Филипините. В статия на „Манила Таймс“ от 21 юни 2016 г. пише следното: „Използвахме автоматизираното решение на „Смартматик“ в последните 3 избора за национален парламент и местни власти, и станахме свидетели на софтуерни проблеми, машинни сривове и липса на прозрачност, които ни убедиха, че системата им е ненадеждна и податлива на манипулации.“

 

Изброени са конкретни примери. По време на докладването на резултатите от изборите в Автономния регион Мюсюлмански Минданао през 2008 г., няколко района във Вао и Южен Ланао показват резултати с налични нули. Когато за това се уведомява „Смартматик“, техническо лице от компанията прави връзка с машините във Вао и коригира данните от Манила.

Това е пряко доказателство, че „Смартматик“ може да променя резултатите във всеки район, от всяка една точка, когато си поиска. На националните избори през 2010 г. „Смартматик“ докладва 250 милиона регистрирани гласоподаватели, далеч над действителния брой от 40-50 милиона. „Смартматик“ отново осъществява онлайн връзка и коригира броя.

Ново доказателство, че могат лесно да променят изборните данни.

На сенаторските избори през 2013 г. сенатор Пое взема огромна преднина, натрупвайки 10 милиона гласа много бързо и гласовете му се увеличават главоломно всяка минута. „Смартматик“ отново прави връзка със системата и намалява темпа на нарастване на гласовете на сенатора, доказвайки за пореден път, че са в състояние да манипулират резултатите, както им скимне. По време на същите избори, докладваните гласове се покачват и падат с милиони, без за това „Смартматик“ да даде някакво обяснение.

Както казва Сталин

не са важни хората, които гласуват, а хората, които броят гласовете

Когато се публикуват окончателните резултати, те показват съотношение, на което е трудно да се повярва: 60% за кандидатите на управляващата партия, 30% за кандидатите на основната опозиционна партия и 10% за останалите кандидати, във всички райони на страната, като че ли всичко това е предварително програмирано.

В изявление от 2017 г. главният изпълнителен директор на „Смартматик“, Антонио Мухика, признава, че данните за броя на гласувалите на изборите за Конституционно събрание на Венецуела са завишени поне с 1 милион гласа. Този път, самата компания „Смартматик“, оперирала автоматичната обработка на изборите, се издава, че при нейно участие се извършват подобни фалшификации. Как можем да разглеждаме подобно признание, освен като несъмнено потвърждение за вина? Колко сходни са механизмите, употребени от „Доминион“ в САЩ и „Смартматик“ във Филипините, досещате се защо.

Конкретно за нашите избори. Твърде е вероятно те да са били фалшифицирани, поне отчасти и поне на отделни места. Индикация за това са многобройните сривове, знак за сблъсък на алгоритми, както и забавената реакция на тъчскриновете, знак за потенциална съвместна работа на няколко програми, например машинната за отчитане на гласове с входящ интернет трафик. Тези машини са стандартизирани, а машинното гласуване фирмата е обработвала повече от 20 години - не може просто да се сриват така.

Отново, не се ангажирам по никакъв начин да твърдя, че изборите у нас са били задължително манипулирани, но вие какво ще си помислите, наблюдавайки протеклите наскоро избори в САЩ и знаейки печалната слава на „Смартматик“ по света? Връзката им с венецуелски ръководители, Джордж Сорос и китайски банки? Някои от данните за протеклия у нас вот са доста нелогични, например убедителната победа на ГЕРБ в селата и малките градове и загубата им в големите градове и София. На какво се дължи това, имайки предвид съвсем различните данни от проведените преди малко повече от година местни избори? Тотална промяна на електоралните нагласи, или може би просто в София и големите градове много по-голям брой хора гласуват с машини и следователно много по-голям брой гласове могат да бъдат манипулирани, прехвърляни от една партия за друга? Отново, не спекулирам, просто изброявам различни възможности, имайки предвид печалната слава на тази компания. Кой не би спекулирал? 

Сега, нашата система обхваща над 30 партии и е много по-трудно да се засече измама отколкото в САЩ, където има 2 основни субекта. Секциите ни също са по-малки, 300 до 800 души, и манипулациите се забелязват по-трудно. Какви могат да са манипулациите? Например всеки 5-и или 10-и глас на една партия да се брои за глас на друга партия. В процентно съотношение, това никак не е малко, имайки предвид, че обикновено 5-6% променен вот е достатъчен да промени крайния резултат от изборите. А те си имат специални алгоритми, отработвани с десетилетия.

Да се открият машинациите на „Смартматик“ е много трудно, ако не си запознат.

Например едва на 9 април т. г. след много усилия на цели тимове в САЩ е установено, че в дънната платка на машините са скрити модерни чипове, с които може да се осъществява връзка с интернет на всички машини. Тъй като повечето компании за машинно гласуване използват сходни технологии, можем с основание да предположим, че машините САЕС на „Смартматик“ (тези, които използвахме ние)

също имат скрит модем за комуникация

с интернет в дънните си платки. В публикувания от Държавна агенция „Електронно управление“ Доклад за съвместимост на машините на „Смартматик“ с техническите изисквания на ЦИК изрично се отбелязва, че не е била представена спецификация на дънната платка на устройствата. И въпреки това сертифициране е направено. При прегледа те не са установили наличие на връзка с интернет, но да смениш една дънна платка с модем за интернет с друга, в която няма, е работа за 2 минути. Или просто изваждаш от гнездото. Агенцията за електронно управление, Институтът по метрология и Институтът по стандартизация, на които е поверено сертифицирането на машините, са проверили само 2 машини, като за останалите е направена декларация от страна на Сиела-Норма, вносителя на машините, че те са еднотипни. Откъде да сме сигурни, че това е така?

Защо се съсредоточавам върху интернета? Защото това е най-лесният и сигурен начин да се обърнат гласове, точно необходимия брой в точно необходимия час. Ако разчиташ само на предварително инсталиран софтуер, изборните данни могат да те изненадат, и затова наличието на връзка с интернет е най-удобно.

Никой у нас не знае каква е конфигурацията

На практика никой не е преглеждал останалите машини, а единствено компанията Смартматик знае точната конфигурация на машините по фабрични номера. А стандартната конфигурация на машините САЕС е с налична интернет връзка. Без да спекулирам, отново, защо да не затулят малко истината, познавайки добре историята им? По такъв начин, никой в България не знае каква е конфигурацията на останалите близо 10 хиляди машини. Поне част от тях може да имат инсталиран интернет, в пряко противоречие с изискванията на ЦИК.

Потвърждава се, че устройствата имат и връзка с интернет

Постоянно се опитват да ни внушат, че машините за гласуване не могат да се манипулират, тъй като нямат връзка с интернет. Това пряко противоречи на истината. В съобщение на компанията от Каракас с дата 15 юли 2003 г. се казва, че „механизмът, разработен на основата на мрежовата платформа на Смартматик, използва сигурен информационен протокол, за да осъществи връзка между различните устройства САЕС 3000.“

Официално признание, че машините САЕС могат да правят интернет връзка. А ръководството на Смартматик за изборите във Филипините през 2010 г. изрично споменава, че гласовете от отделните машини САЕС се предават по сигурна интернет връзка до Главния изборен център за обобщение. Машините САЕС осъществяват еднопосочния трансфер на изборни данни без човешка намеса. Отново потвърждение за способността на тези машини да бъдат във връзка с интернет.

Международната фондация за електорални изследвания алармира ЦИК

Препоръките на световен експерт остават незабелязани от българската избирателна комисия.

Д-р Стафан Дарнолф

В края на октомври 2020 г. един от най-големите експерти по изборни технологии в света предупреждава властите в София за опасността от въвеждане на машинното гласуване без съответната подготовка. „Заниженото внимание относно киберсигурността от трета страна-доставчик към ЦИК, също може да бъде използвано за въвеждане на зловредни софтуерни кодове или отваряне на вратата за атака чрез софтуер за искане на откуп тип „рансъмуер“ (ransomware)“, казва д-р Стафан Дарнолф, старши глобален съветник „Електорални операции и администрация“ към Международната фондация за електорални изследвания (IFES) в интервю пред Българския институт за правни инициативи.

„За да осигури интегритетът на изборите, избирателната комисия трябва да проведе всеобхватно тестване на новите технологии, които се въвеждат“.

„Важно е също така, органът, който се занимава с управление на изборите, да бъде прозрачен при подготовката на документацията за плановете и насоките, които произтичат от това“, казва Дарнолф.
Според експерта, тестването може „предварително да идентифицира слабости, които избирателните комисии да отстранят преди гласуването“.

„Един от подходите за осигуряване на сигурността на системата е да се използват одити и процедури по сертификация“.

„Тъй като по принцип тези технологии са нови, управляващите изборите органи ще трябва да синхронизират правната рамка и законите, така че отчитат разликите в резултатите от одитите и оценката на вътрешни звена по информационни технологии“, призова Стафан Дарнолф.

Препоръките му обаче остават незабелязани от ЦИК, където правят точно обратното - „сертифицират“ машините през три зависими от правителството държавни агенции, които са готови едва 3-4 дни преди изборите.

(Не)зависимият „одит“ за 1 април. Въпреки, че 1 април е традиционно Ден на шегата, чувството за хумор на членовете на ЦИК няма как да бъде на висота. Те са се ангажирали със срок до 31 март 2021 г. да обявят резултатите от одита на машините от страна на три държавни агенции, които няма как да са независими, но според законодателството се водят автономни контролни органи: Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), Български институт по метрология (БИМ) и Български институт за стандартизация (БИС).

Същия ден обаче зам.-председателката на ЦИК завява пред „Биволъ“, че одитът все още „не е пристигнал в ЦИК“. Силва Дюкенджиева посочи, че няма отговори на въпроса за това, защо се е забавил той. „С това нещо сме запознати, да...“, отсече тя на въпроса дали в ЦИК имат представа какви са резултатите от одита.

„Такава информация няма да ви дам, аз съм само един член, комисията е от 20 души, еднолично не мога да взимам никакви такива решения“.

В интерес на истината, прессъобщението за одита от 1 април няма какво да ни каже. Резултатът е, че самият одит е направен очевидно доста формално, нарушения нямало установени - поне така се твърди в пресрелийза.

„Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са присъствали на част от изпитванията на машините за гласуване. Не са наблюдавани критични за изборния процес проблеми и трите отговорни институции издават в срок своето решение за удостоверяване на съответствието“.

Същевременно става ясно, че всичките проблемни моменти не били „в обхвата на одита“, което отново навежда на мисълта, че е бил реализиран само проформа.

„В обхвата на оценяване на устройствата за гласуване не се включват организационни дейности, които се извършват от изборната администрация; дейности, свързани с удостоверяване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се извършва по отношение на устройствата за машинно гласуване“.

Оказа се, че в трите агенции нямало кой да провери и какви промени са направени, а такива няма как да няма преди изборите, когато от цялата страна се оплакват от „бъговете“ на машините за гласуване.

„Всяка последваща промяна в техническите устройства за гласуване, негова съставна част и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попада в обхвата на извършеното удостоверяване“, гласи съобщението на ЦИК за „одита“ на машините.

               Не мога да не се запитам: ТОВА ЛИ ИСКАХМЕ ВСЪЩНОСТ?










Гласувай:
6



1. notfun - мдаа.. много интересен материал, краси..
05.05.2021 18:52
ще се опитам да репликирам, по сериозно..по късно, в движение съм..
Френд, това е Бъдещето -ТрансХуманизъм 'до дупка' @)
докатоо..паднат всички..партии..и лобисти..
за мен, това е Важно, и правилно!
и се надявам силно...
цитирай
2. dobrodan - Юли, това бъдеще, което ти би искала да се случи, ще се случи.
05.05.2021 19:21
Само че няма да е този месец, тая година, може би дори и през този век.
Трябва да рухне изцяло старият вече свят, дали чрез трета война или природна стихия или по друг начин.....това може да струва не милиони, а милиарди животи.
Едва тогава останалите живи ще седнат да мислят така ли ще я карат занапред и какво могат да променят към по-добро....

Да, от триста!!!!!!! партии не са необходими повече от три.
Живеем в свят, с чийто правила трябва да се съобразим, без значение дали ни допада. А дотогава?
Отиваме в посока, която ми изглежда пренеприятна.
Колко пъти може човек да започва всичко отначало?
Не им ли омръзна на тия скъпи българи, моите съотечественици, все да вадят късата клечка :(?
Работя цял живот. Помня неща, които младите не могат да си представят дори....
Разказвам. Все тая. Пиша. Все тая. Обяснявам и виждам погледи на индианци към чисто нов домашен компютър.....
Това не е нормално. Дори по медицинските стандарти не е нормално.
Що за хора сме?!
цитирай
3. fun1001 - виж го,моля/ https://milady.blog.bg/tq-i-toi/2015/07/30/ekstazyt-na-tehnologichnite-smotaniaci.1380208
05.05.2021 20:33

Рей Курцвайл в списание „Time“..

В предишни статии видяхме, че концепцията на трансхуманизма, която може да се дефинира като сливане на хора и роботи, е широко промотирана в музикални клипове, филми и видеоигри. Освен този „непряк“ начин за популяризиране, трансхуманизмът се пробутва и по по-директни начини като документални филми, телевизионни рубрики и репортажи. Основното лице на движението е американският изобретател Рей Курцвайл (намирам за интересна синхроничността, че фамилията съвпада с героя на доктора, който помагаше на Мълдър в най-култовия от всички продукти от франчайза „The X-Files“, а именно – първият филм от 1998 г. – „Fight The Future“ – бел. Н.), който напоследък води масивна PR-кампания за популяризирането на това, което той нарича „сингуларност“ (термин, който вероятно е по-малко застрашителен от „трансхуманизъм“).

Курцвайл обаче не е самотен луд с откачена футуристична мечта. Той работи в сътрудничество с най-могъщите хора в света в сферите на бизнеса и политиката. Например, през февруари 2009 г., Курцвайл сътрудничи с Google и с Изследователския център на НАСА „Еймс“ (NASA Ames Research Center) за създаването на Университета по сингуларност за обучение на корпоративни администратори и правителствени длъжностни лица. Мисията на университета, описана от самия него, е: „да събира, образова и вдъхновява кадри от лидери, които се стремят да разбират и съдействат за разработката на показателно напреднали технологии, както и да прилагат, фокусират и направляват тези инструменти в отговор на великите предизвикателства, пред които е изправено човечеството.“ Спокойно може да се каже, че трансхуманизмът не е просто целта на един човек, а на целия световен елит. Поради тази причина сливането на хора с роботи е не просто рекламирано в масмедиите като нещо „страхотно“ и позитивно, а и е съобщавано като нещо неизбежно, въпреки неговите потенциални капани./
цитирай
4. fun1001 - ти, вече си разбрал) аз,търся винаги Причината, и не задълбавам във фактологията!
05.05.2021 20:45

на това, му казвам езотерично/духовно/ мислене и ..поведение )
и знаеш ли, ако имплантирането на Чипове, ни направи, по умни,
отговорни и..нормални, аз казвам,да ги..дават вече ))
като в онзи виц, добре, че измислиха mРНК-ваксини, че да се похваля
и аз, с някакъв интелект..)

пп
това е 'свързано" с твоята тема, за т н 'Машинно гласуване"..което признавам, и грам, не ме вълнува.ТЕ и досега, си правеха..манипулацийките, с чувалите..Егн,"чужбината,, смъртн актове..и и и...
просто..надграждам, ъпгрейдвам, нали )

хубави празници краси..
цитирай
5. radostinalassa - За пръв път преди тези избори и на мене...
05.05.2021 20:47
ми предложиха 50 лв срещу имената и ЕГН - то. Явно са я закъсали.
Машинното гласуване ще отсее неграмотните роми. Освен това се въвеждат камери при броенето.



цитирай
6. barin - Интересен материал, Добродане. ...
05.05.2021 21:22
Интересен материал, Добродане. Българите са изобретателни и ще измислят да излъжат системата, както често се е случвало.
Поздрави!
цитирай
7. dobrodan - Да, дори и днес е възможно да бъде имитирана човешката личност,
05.05.2021 21:31
квантовите компютри ще довършат останалото.....
Да, и аз смятам, че комбинирането на човешкия мозък с процесорната изчислителна мощ би могло да направи чудеса....
Да......но какви ще са чудесата е въпросът......
И още......кой не би се изкушил да злоупотреби с това?
Къде остава венецът на природата? Божието създание?
Още повече, като виждам какво пише Прохоров (No-Vacuum според мен е син на Прохоров, един от най-видните съветски квантови физици), защо, дявол го взел, ще са ни всичките тези машини, когато можем ТОЛКОВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ?
Не мога да направя друго, освен да написвам каквото мисля за вярно, и дано пък някой да прочете....
В тоя ред на мисли......убеден съм, че на повечето "политици" и партийни "лидери" компютърът на ниво "обща компютърна грамотност" им е terra incognita.....
Нещо съветници, консултанти, приятели компютърджии поне....нямате ли си?????
Предварително ли договорихте следващите резултати, скъпи ми настоящи, бивши и бъдещи народни избраници?
А......кой ви даде гаранция? Изобщо.....поискахте ли такава?
цитирай
8. dobrodan - На мен, Радостина, нито са ми предлагали, нито са ми искали
05.05.2021 21:32
подкуп за каквото и да било.
Вероятно не изглеждам достатъчно благонадежден :)?
цитирай
9. radostinalassa - Много роми избягаха оттук и ...
05.05.2021 21:38


вече предлагат тайно пари и на други. Напишщи нещо за техния вот, за вота на умрелите също. Как ще гласуват машинно?




цитирай
10. dobrodan - Здравей, Барин. Система за машинно гласуване като тази
05.05.2021 21:39
едва ли е трудна за хакване, бих казал дори, че е предварително подготвена за целта...
По-интересното е, че статията показва и реалните резултати при изборите на американския прзидент, кога, къде и как се получават разминаванията......както И КОГО ОБСЛУЖВА ТОЗИ ИНФОРМАЦИОНЕН ПОТОК!
Нямам причини да мисля, че при нас ще е по-различно....
Така че е напълно възможно АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ДА СА СИ ПРАВИЛИ СМЕТКАТА БЕЗ КРЪЧМАРЯ.
Избирателите вече ги видяхме :). Измамените камилчета пушат нервно в ъгъла :).
цитирай
11. dobrodan - Грам проблеми нямаш нито с мъртвите души, нито с ромите :).
05.05.2021 21:43
Не си прочела внимателно поста.
Машините могат автоматично да разпределят гласовете, така че двата ти огромни проблема отпадат. Гласувал, не гласувал - иди търси тъй ли е, не е ли.
Грешки стават :):):).
Иначе тайна, майна. Тайно гласуване, нали?
цитирай
12. radostinalassa - По - добре ще е от сегашното....
05.05.2021 21:58
положение, което е критично.
цитирай
13. dobrodan - Добре. И аз не харесвам сегашното положение.
05.05.2021 22:51
Но? Ще уточниш ли кое не е правилно в сегашното положение и как трябва да бъде поправено според теб?
Декларирам ясно, за да се види и чуе от всички: смятам, че досега управляващата партия изкраде огромни средства и не се погрижи за хората в третата възраст, нито за децата. Иска ми се да мога да го докажа документално, но за съжаление не мога.
Също така декларирам ясно, за да се види и чуе от всички: никой не би се справил по-добре в настоящата политико-икономическа и епидемиологична ситуация. За второто мога да съм сигурен, като съдя какво се случи и продължава да се случва в европейските страни, с които се сравняваме и към които се присъединихме.
Можеше да бъдем ужасно много пъти по-зле отсега.
БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ХОДЯТ НА УИКЕНД В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ, ТЕГЛЯТ ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ, ПРЪСКАТ ОПАШКИТЕ ПО ХИПЕРМАРКЕТИТЕ, КУПУВАТ ПО АВТОМОБИЛ НА ВСЕКИ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО И ТЕЛЕФОНИ ПО 2500 ЛВ ЕДИНИЯ!
Аз имам по-различни представи за бедност, Радостина. Не ме карай да ти разказвам, моля те.
И избрахме шоумен да управлява страната? Той пък като я зауправлява, амааа, да видиш!
Мисля, че дойде времето всеки идиот да сърба каквото е дробил.
Да им е сладко на умните и красивите млади.
Едно е да пееш песни, друго е да ти роди главата нещо качествено.
цитирай
14. radostinalassa - не виждам нищо розово в сегашното положение
05.05.2021 23:24
Особено в демографията. В Европа дават по 3000 детски, не по 30 лв. Тук децата не се считат за хора. Но това се прави целенасочено, навярно заради Израел, въпреки, че там взеха мерки да намалят броя им. Трябва да признаем, че сме колония, която се управлява отвън и до потопа трябва да изчезнем и освободим територията за някого.



цитирай
15. mt46 - Поздрав!
05.05.2021 23:37
Малко конспиративно ми се струва... А Боко изгуби в София закономерно – просто столичани са по-будни и вече не искат тази мутра!...
цитирай
16. dobrodan - Марине, никой не иска мутренско управление освен самите мутри и слугите им.
06.05.2021 10:57
Няма нищо конспиративно в цялата работа. Не съм компютърен специалист, но твърдя съвсем обосновано, че системи от тоя вид могат да бъда хакнати така, че да покажат каквото им наредят дистанционно без дори да разбереш какво става :).
Доста години бях запален на тема компютърна сигурност......все нещичко поназнайвам.
Точно тези, които искат да свалят Герб, абсолютно нищо не вдяват от държавно управление.
Правителство, а? Специалисти на корем, нали?
............................................................................................. . Точките да се приемат като това, дето си мисля по адрес на всичките новоизлюпени политици. На точка брой по нецензурен израз и пак ще е малко.....
НЯМАТ ПРЕДСТАВА ЕДНА КАМАРА ДНЕШНИ ДЕПУТАТИ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ И ИЗОБЩО КАКВО ПРАВЯТ ТАМ.
Към настоящия момент машинното гласуване окачествявам като пълна лудост, дължаща се на тотална некомпетентност в тия неща.
Очаквам развитието. Парламентът стана по-интересен от шоуто на Славча ;):):).
цитирай
17. radostinalassa - Много отдавна Цецо ходеше в США да се учи...
06.05.2021 10:57
как се фалшифицират избори. Те не биха ги оставили на свободната воля на хората. Конспирация има, спомнете си Костинброд и напечатаните бюлетини там. С тях гласуват ромите и умрелите. А след вота ще има камери и няма да могат да пускат машинни бюлетини свободно.
цитирай
18. dobrodan - Радостина, ще се задоволя да отбележа, че
06.05.2021 11:05
да манипулираш запис от камера е по-лесно, отколкото да подправяш бюлетини.
Чисто технически не е възможно за кратко да прегледаш какво са записали всички камери в рамките на 2-3 дни след изборите.
Съвсем отделно подчертавам, че не е необходима непременно физическа намеса на контролиращите изборния процес лица.
Резултатите могат да бъдат имплементирани преди и след изборния ден, не само по време на протичане на гласуването.
цитирай
19. radostinalassa - Съмнявам се
06.05.2021 11:19
Застъпниците са от различни партии, има и нови, които не са от статуквото. А и парите на ББ ще свършат .
цитирай
20. dobrodan - И какво ти разбира застъпникът от хакнат компютър?
06.05.2021 11:29
Какви нови партии със старите лица вътре?
Накрая пак ще се пее "Къде си, вярна ти, любов народна" ли?
Каква е тая партия, която се представя в парламента и не може да излъчи правителство?
КЪДЕ НА СВЕТА ИМА ТАКОВА ЧУДО????
Кой партиен лидер ръководи партията си по Фейсбук??????
КЪДЕ СЕ Е ЧУЛО И ВИДЯЛО ДА НЕ ЗНАЕШ КАКВО СИ ГЛАСУВАЛ ВЧЕРА????
Ако бях собственик на телевизия, пари щях да дам за авторски права върху парламентарните записи.
Луи дьо Фюнес се върти в гроба си от завист, горкият....
цитирай
21. mt46 - Това не е вярно!...
06.05.2021 11:56
13. dobrodan - Добре. И аз не харесвам сегашното положение.
05.05 22:51
...
"Можеше да бъдем ужасно много пъти по-зле отсега.
БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ХОДЯТ НА УИКЕНД В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ, ТЕГЛЯТ ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ, ПРЪСКАТ ОПАШКИТЕ ПО ХИПЕРМАРКЕТИТЕ, КУПУВАТ ПО АВТОМОБИЛ НА ВСЕКИ ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО И ТЕЛЕФОНИ ПО 2500 ЛВ ЕДИНИЯ!"
Не бедните, а богатите, заможните, облажилите се от властта или работилите в чужбина могат да си позволят този лукс! Това са може би около 20 % от населението ни!...
цитирай
22. dobrodan - Какво означава "не е вярно"?
06.05.2021 12:01
Не е така навсякъде или изобщо не е така?
Съвсем не е нужно да си работил в чужбина, облажил се от властта, крал или спекулирал и т. н.
Имаме райони, където наистина бих нарекъл хората в тях "бедни" (защото критериите за бедност при нас са леко завишени, но не е от съществено значение).....
Знаеш ли защо?
Защото повечето стари хора вече не могат да работят, а младите НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ......
Да бачкали маймуните, че да станели хора......
Маймуните може и да станат хора, но те - никога.
Остави тия 20% от населението. Според мен са над 60 %, имам известни наблюдения.....
цитирай
23. radostinalassa - Машинният вот ще отсее неграмотните
06.05.2021 12:45
Това е добра новина. И как под камерите някой ще гласува и ще пуска бюлетини в урната?
цитирай
24. dobrodan - Радостинке,
06.05.2021 13:10
един компютър може да прави повече неща, отколкото допускаш.
Може и да не пъхаш вътре никаква бюлетина :). Може каквато и да пъхнеш, да я чете както стопанинът му реши.
Може дори да изпише, че не е пусната нито една.
цитирай
25. radostinalassa - Искаш да кажеш, че комп брои...
06.05.2021 13:36
хартиените бюлетини от маш. гласуване? И как става това? Роботи?
цитирай
26. dobrodan - Искам да кажа, че компютърът, каквото и да изброи,
06.05.2021 15:02
може да покаже какъвто си поискаш резултат. Освен ако редом с него не броят и няколко души и пак не е сигурно:).
Можеш да питаш за тези неща и някой, когото познаваш и му имаш доверие.
Ако е откровен, ще ти каже точно това.
Кой ще ти даде дори елементарната гаранция, че накрая ще видиш на телевизионния екран верните резултати ;)?
Не съм му писал аз софтуера все пак (да не си помислиш, че и това мога да правя :), но инженери на асемблер се намират, хич да не е.....макар че може да стане по много други начини освен този....
Може да си чувала, че при покупка на автомобил на старо връщат пробега с манипулация на компютърната памет.
Така по-разбираемо ли ти изглежда?
цитирай
27. radostinalassa - Не , попитах друго
06.05.2021 16:06
Кой брои хартиените бюлетини от маш. гласуване?
цитирай
28. dobrodan - Погледни ето тук и си направи изводите.
06.05.2021 16:29
https://dnes.dir.bg/comments/mashinno-li-e-mashinnoto-glasuvane-da-ama-ne


Накрая на деня трябва да сверят бюлетините с машинното гласуване (ония с кода за разпознаване) една по една.
После вадим флашката, на която е записано......какво? Истината или друго?
По пътя подменяме флашката?
Смяташ ли, че в една секция с примерно 500 гласоподаватели или повече някой ще сверява всеки QR протокол от бележките с крайния протокол от СИК, пардон, от машината?
Прекалено много слаби места по веригата.
Има друг начин, но няма как да бъде направен, никой няма да се съгласи.
Съм за явното гласуване в смисъл по електронен път гласът ми да бъде изпращан веднага в ЦИК, където всички желаещи в реално време да виждат какво съм гласувал и това да бъде записано.
Мечти.
Освен това си остава въпросът защо хора, които не работят, не могат да четат и пишат, трябва да имат право на глас.
цитирай
29. radostinalassa - Защо тогава даваха пари на циганите?
06.05.2021 16:36
Било е необходимо. Сега гласовете им ще отпаднат. Има свестни хора наблюдатели.
цитирай
30. dobrodan - Наблюдателите просто наблюдават.
06.05.2021 16:43
От тях не зависи почти нищо при гласуване с машина :).
цитирай
31. radostinalassa - Все едно говоря със зид
06.05.2021 17:00
Нищо не чатка.
цитирай
32. dobrodan - И какво трябва да чатне зидът?
06.05.2021 17:22
Че всичко ще е наред, няма проблеми с машините, гласовете на циганите няма как да бъдат купени (това пък не знам как така го реши), нещо да пропуснах?
цитирай
33. radostinalassa - Ромите са неграмотни в...
06.05.2021 17:26
голямата си част. Как биха гласували и купени?
цитирай
34. dobrodan - Като гласувам следващия път с машина,
06.05.2021 17:29
ще ти обясня подробно какво им стига да знаят.
цитирай
35. radostinalassa - Стига им да четат
06.05.2021 17:46
Или могат да търсят по стар обичай номера на бюлетината.
цитирай
36. mt46 - Добродане,
07.05.2021 11:13
машинното гласуване е одобрено от НС още преди години! Защо предишният парламент не го прецизира, не смени доставчика на машини и т. н.!?
цитирай
37. dobrodan - Въпросът ти е отличен,
07.05.2021 13:49
но защо го задаваш на мен :)?
Досега не обръщах сериозно внимание на машинното гласуване, защото винаги бих предпочел хартиената бюлетина по причините, които по-горе са описани както в постинга, така и в коментарите.
Изведнъж се оказа, че някой е готов да изхарчи едни много хубави пари, обаче да няма гласуване с бюлетини.....
И в единия, и в другия случай са възможни фалшификации.
Такива корекции, каквито може да внесе при отчитането си една машина, не може да направи нито една, ако ще и най-корумпираната избирателна комисия.
Още повече......знае ли някой въобще има ли комуникационна възможност на тези "машини" не само с евентуален сървър......има и други канали за свръзка освен интернет, има и други протоколи за комуникация освен познатите ни........има всичко освен яснота проверени ли са машините в бойни условия, проучени ли са хардуерните им спецификации, отговарят ли на описаното.......едни такива дреболии....
Марине, НАШИТЕ ПАРЛАМЕНТИ ВИНАГИ СА БИЛИ КОЛКОТО ЗА ПАРЛАМА!
На кой му пукаше какво гласуване щяло да има?
То хубаво, ама крушката винаги си има опашка. Опашката може да се окаже доста по-дълга и дебела от комисиона по сделката за покупката на машини за гласуване.
цитирай
38. notfun - ..нали и в Америка, манипулираха Вота, чрез Машините и, и то, през 2015
08.05.2021 11:23
той, Сталин го е казал...най кратко...)

НАШИТЕ ПАРЛАМЕНТИ ВИНАГИ СА БИЛИ КОЛКОТО ЗА ПАРЛАМА!
На кой му пукаше какво гласуване щяло да има?
То хубаво, ама крушката винаги си има опашка. Опашката може да се окаже доста по-дълга и дебела от комисиона по сделката за покупката на машини за гласуване.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042555
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031