Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2020 14:39 - Партия велика води нашия по-беден строй :)....
Автор: dobrodan Категория: Политика   
Прочетен: 2238 Коментари: 15 Гласове:
6

Последна промяна: 17.10.2020 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Докато един седи до казана за ракия, а друг набира популярност с нивото на река Дълбока в сантиметри, някои търсим крушата на опашката. Имало такава :).

Антифашистка или разбойническа борба
на шепа бандити в Пиринска Македония
(1941-1944 г.)

История, съшита с бели конци

Веселин Ангелов

Идва и новата 1943 г., белязана от партийните хроникьори като година на "разрастване на въоръжената борба". А за какво "разрастване" може да става въпрос, когато през пролетта на 1943 г. са изловени и осъдени почти всички комунистически активисти в окръга? Най-големи са провалите сред комунистическото движение в Неврокопско, Банско, Лъки, Разложко. Полицията не си поплюва и разгромява още в зародиш шумкарското движение в Неврокопска околия, където е убит и водачът на комунистите Анещи Узунов. За подобно движение в Светиврачка и Петричка околии изобщо не може да се говори.

Но комунистическите историчари смело ще бележат тази година като година на споменатото "разрастване". Така я определят и живите "активни борци". Но когато трябва да подплатят думите с доказателства, наивно и чистосърдечно изреждат бандитските си набези. Хвалят се как са громели "фашизма" и "фашистите". А къде е този фашизъм и кои са фашистите, личи от изброените от самите тях "героични" акции срещу "врага".

"Активните партизански действия" през 1943 г. започват с намерението на белишките шумкари да убият с нищо невиновния кмет на Белица. Не го откриват и понеже са "големи стрелци", вместо по кмета, "по невнимание" прострелват своя другар Алекси Сачков. Вместо тях пък друга група от разложките партизани се представя значително по-добре в четири свои "смели" акции. В средата на май 1943 г. убиват безпричинно двама и раняват други двама полицаи от полицейския пост в м. Предела. По-късно "борците" ще обявят, че били унищожили "строго секретен" полицейски пост за "борба с народните партизани". В края на юни 1943 г. неколцина разложки шумкари, предвождани от "легендарния" Ив. Козарев, извършват поредното неоправдано жестоко убийство заклан е овчар от с. Кремен, обвинен, че е "предал народните борци". Истината е, че от непрестанните кражби от стадото на овчаря не оставало почти нищо и той, за да защити стоката си, бил принуден да търси закрила.
За "фашистки" са нарочени и лесничействата в окръга. Първо е ограбено разложкото лесничейство в м. Тишето. Следват мандрите, от които първа е тази в м. Башлиица в Пирин. Плячката е богата: 48 пити кашкавал и 4 тенекии с масло.

Наближава зимата, затова идва редът и на четирикраките "фашисти" - домашните животни на бедните селяни по високопланинските селца. На 30 септември 1943 г. разложките нелегални унищожават пашуващите в околностите на с. Елешница над 60 прасета. За да оправдаят постъпката си, вече с по-късна дата "борците" единодушно (по поръчение) сочат, че били унищожени прасетата на "военни, административни, полицейски и фашистки първенци" от Разлог. А истината е, че лишават от зимнина десетки обикновени семейства от града и селата, за да подготвят "зимнина за партизаните в предстоящата люта и тежка за народните борци зима". И за да я посрещнат спокойно, "борците" се нахвърлят и срещу другия "най-масов враг" - стадата от овце и кози. Всъщност през 1943-1944 г. не остава незасегнато стадо. Краде се непрестанно и безобразно. И пак, за да се оправдава това разбойничество, се пише, че били конфискувани животни на "чорбаджии". Началото на това масово мародерство поставят пак споменатите погоре "борци". На 11 октомври 1943 г. край с. Горно Драглище те унищожават стадо овце на "чорбаджия".

"Смелите" акции продължават до края на годината. Като "по-крупни" се сочат тежко раняване на околийския полицейски началник в Разлог; убийство на обикновен полицай от засада в Рила; убийството на двама общински служители в селата Добринище и Горно Драглище, осъдени от "народния партизански съд" като "народни изедници"; кражбата на 80 овце от Банско ("от чорбаджия"); обирът на лесничейството в м. Добро поле над с. Бистрица; нападенията над десетина населени места, откъдето шумкарите "изземват", както те се изразяват, "продоволствени стоки и оръжие за нуждите на борбата".

И щом става въпрос за акции, нито един от написалите спомени горноджумайски партизани не пропуска да се похвали с "най-голямата" в историята на "антифашистката борба" за 1943 г. в м. Добро поле от 31 октомври до 6 ноември с. г., когато: "Горноджумайският отряд обгради широк район и бяха заклани 77 глави едър добитък и приготвена зимнина за отряда". И това е истина.

Част от циничния разказ за споменатата "крупна" акция "срещу фашисткия звяр" на един от нейните "смели" участници разкрива най-добре за каква "акция" става въпрос:

"Задържахме говедарите и се впуснахме да ловим говедата. Направихме една верига и отделихме, колкото можем. После ги броихме. Бяха 77 говеда, около 150-200 кг. Бяха млади по на дв-три години. Оставихме Живко (Ив. Узунов) и Камен (Хаим Израел) да пазят говедарите, докато ние прекарахме говедата до Чакалица, където ги заклахме. Колко време продължи, не помня, но помня, че през това време работехме гладни. Връзвахме говедата и ги колехме. Набавихме към пет тона месо. А на ръководителите не идваше на ум да изпекат един брав и да ни дадат да ядем. Между едни скали бяхме направили скара и редяхме пласт месо, пласт сол. Месото замръзваше бързо.

След като прибрахме месото, отидохме да вземем Камен и Живко. Когато отидохме, бяха се насъбрали мнозина. Бяха дошли някои селяни да си приберат говедата от Добро поле. Кой как е пристигал, нашите го задържали. Но те са имали ядене. Клали са млади говеда и са готвили. Като пристигнахме и ние, им викаме: “Дайте нещо по-младо, ако сте опекли”. “Има, има”, ни каза Камен.

Направи ни впечатление, че Живко, като дойде отнякъде, все си държеше панталоните с ръце. Той беше малко лаком и е ял до... Извинявам се за израза. Голям майтап си правехме за това с него.
Кожите бяхме разпръснали по борчетата да се сушат. Ние дадохме кожите на населението, за да си правят опинци, защото бяха обосели. Срещу кожите получавахме дрехи, храни и сол."

Само едно от разказа на "бореца" Станке Урдарски не е вярно, че са работили през цялото време гладни. Обработката на 77-те животни продължава цели 6 денонощия от 13 шумкари, които освен касапската работа, постоянно си пекат и готвят.

"Фашистките власти изпаднаха в ярост от тази акция, продължила шест денонощия", четем в историята на "славната" окръжна комунистическа организация. Но никой не се сеща за яростта и мъката на селяните от Хърсово, Бистрица и Осеново, на които всъщност са похитените животни!


   Няма да публикувам снимките, о, не. Който иска, може да си ги разгледа сам. Едно друго изречение обаче....струва си да го има черно на бяло.
"
Радан Кънев известен като защитник на криминалните приватизатори и грабители на народа като скандалните Борис Бояджиев  и Николай Банeв влезе в роля и започна естествено да гради защитна теза, пише сайтът "Троян прес". Изданието припомня, че Радан Кънев пръкна от нищото. Треторазреден адвокат гравитиращ около Иван Костов и естествено адвокат на Бaневи и Бояджиеви и двете Комунистически протежета свързани с генералите от ДС. Защо ги защитава обаче Радан Кънев!? Отговора е един, защото той винаги е работил за приватизацията и разрухата на България.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/politika/skandalno-razkritie-radan-knev-zashchitava-skandalnata-familiya-banevi-i-privatizatort-boyadzhiev_news636056.html


Няма кой да черпи момчето/момиче?! една прясна ракия ли, че се обажда все където не му е работа........
Или да му каже да не се вре там, дето си надмерват достойнствата...
Най-добре да се оплаче на гръцкия министър-председател от нашия министър-председател. Така, по мъжки, на рамото му. Гърците знаят как да утешават млади мъже, я вижте по вазите им какво става. С един куршум - два заека. Ние ще сме най-доволни. Впрочем......няма ли начин да бъдат отзовани едни евродепутати обратно.....че тия само за харема стават?



Гласувай:
6



1. dobrodan - Бойко Борисов го обвиниха в какво ли не и смятам, напълно заслужено.
17.10.2020 15:12
В такъв тип любовни отношения обаче никой не може да го забърка. Поне там засега е чист..........а излиза, че това е рядкост някаква, демоде едва ли не.
Бих се срамувал от сърце и душа да гласувам за, недай боже пък да членувам в такъв гей-парад. Луда работа...

Не разбирам защо коментарите излизат с такова сериозно закъснение. Доскоро не беше така?
цитирай
2. germantiger - +
17.10.2020 15:35
ще си архивирам постинга заради инфото със "смелите" акции

убедено смятам, че има полза и са нужни постинги като твоя и предишния ти, както и поредицата на сурвакар за русофилските кучки
цитирай
3. radostinalassa - Държат го с още снимки и филмчета
17.10.2020 15:51
От една страна строи с наши 3 млрд Турски поток, а от друга с 3 млрд купува още бракми. Скоро ще се разчекне, а ние ще плащаме. Защо ни е този мародер.
цитирай
4. ganini - Мани, мани...
17.10.2020 17:23
От 1944 г. тая страна се *управлява* (разбирай- краде) от бандити.
цитирай
5. dobrodan - До тримата колеги, пуснали коментари - одобрени са,
17.10.2020 17:28
защо се бави публикуването им не мога да кажа :(.

Поне тези коментари се показаха.
Ако не беше нужно да пускам тези последните постинги, нямаше да го направя. Просто се налага, за съжаление.
цитирай
6. dobrodan - Дай поне един, който ще управлява различно, ако има такъв?
17.10.2020 17:35
radostinalassa написа:
От една страна строи с наши 3 млрд Турски поток, а от друга с 3 млрд купува още бракми. Скоро ще се разчекне, а ние ще плащаме. Защо ни е този мародер.


Да не краде и да милее за България? Един, само един искам. Има ли?
цитирай
7. radostinalassa - Аз искам българите да гласуват за чисто новипартии...
17.10.2020 21:29
които не са били във властта. Да видим как ще ги напазаруват мафиотите. Няма да успеят, защото ще са във затвора.
цитирай
8. radostinalassa - Политиката ти се удава...
17.10.2020 21:30
малко повече от историята. Не разбрах кои са откритията , направени от тюрки? някои маанета не се котират.
цитирай
9. dobrodan - Ти, историчке, разбра ли сега кои са тюрките?
18.10.2020 09:29
Комай не :). За някои неща, направени от тях, имам един постинг, ето:

26.08.2019 12:04 - За тюрките и "славяните" нещичко :) от Ютуб. Преведено, разбира се.
Като оставим сеченето на монети настрана, можем да добавим спокойно седлото, стремето, двойно рефлексен асиметричен съставен лък, конната стрелба, а пак от Волго-Камието идват племена с тюркски език и бойни лодковидни брадви, това около 3000 години преди тюрките да изгреят на хоризонта.
За тези неща по-нататък, постингът е с политическа насоченост.
Да не пропусна струнните инструменти, духовите, барабаните. Дори гръцката тръстикова свирка (сиринга) е наречена с тюркоезична дума :):):). Макар тогава тюрки да не е имало.

Няма нито една чисто нова :) партия, няма и откъде да се вземе. Едно камъче (а то при нас цяла планина) обръща колата, а като се обърне колата, пътища мноого.... И всичките водят към грабеж и нищо друго. Едно куче като се научи да яде кхм-кхм, много трудно отвиква.
цитирай
10. radostinalassa - В лайната има много вит. В 12
18.10.2020 12:00
Ако те хване рак и ти ще ги ядеш по принуда.
цитирай
11. radostinalassa - Искаш да кажеш, че случаят е както при...
18.10.2020 12:08
Джон Атанасов - български мозък и език, и американска действителност. Разбираш ли за какво става дума въобще?
цитирай
12. dobrodan - Докторке :):):):):)?!
18.10.2020 13:08
radostinalassa написа:
Ако те хване рак и ти ще ги ядеш по принуда.


Твърде сведуща се изказваш по въпроса :):):)?????

Някои неща няма да направя никога за да спася живота си, повярвай.
Това го брой за едно от тях. Цитирах ти просто българска пословица. Не разбра ли?
цитирай
13. dobrodan - Джон Атанасов щеше да избяга от България така или иначе.
18.10.2020 13:10
Никога нашите управници не са прощавали на истински умния човек. Той е по-опасен от атомна бомба за социализЪма и комунизЪма :). Затова, както каза Уди Алън, взимаш парите и бягаш :).
цитирай
14. radostinalassa - Ти си твърде наивен
19.10.2020 20:03
Чела съм, че в капсулите с полезни бактерии може да има просто фекалии.
Та кравешките лайна, които лекуват рак може да се сложат в капсули по метода на Ротшилд.
цитирай
15. radostinalassa - Разбрах те и продължих мисълта ти...
19.10.2020 20:04
в полезна насока.
Всеки ръководител може да се изкуши да краде. Затова е необходимо Гешев да го разследва, а не първия да държи Гешев с мръсни снимки. Ако и Гешев не работи трябва да има кой да разследва Гешев.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043059
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031