Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2023 17:06 - Определяне на оригиналността на някои артефакти
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 2762 Коментари: 11 Гласове:
24

Последна промяна: 31.05.2023 23:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Определено ме впечатли постингът на блогърката Илка, относно най- древната златна книга в света, открита у нас и притежание на нашия национален исторически музей!
Безценно съкровище!
Да, но има проблем, оспорва се автентичността й
Всеки, който се интересува от темата, може да прочете постинга й за най- древната златна книга

Сега, относно автентичността. Тук проверката може да се осъществи в няколко направления! Първо къде е намерена книгата? После, по какъв начин и на каква цена е попаднала в музея? Дарение ли е или е откупена?
Фалшификат, а безспорно има фалшификатори от класа,  на подобен обект се прави с цел да се спечелят пари и то много пари! Не за да се прави майтап с учените! Това е първа книга в света, при това златна! Става дума за милиони, уникат е  отвсякъде! И нещо друго, древното злато е нерафинирано, в него има примеси от сребро и мед, основно! Един анализ на състава веднага би маркирал , дали става дума за съвременен фалшификат или за уникат, наистина?
На времето така са отхвърлени съмненията относно златните гривни на дакийския цар Децебал, съвременник на император Траян! Тежащи близо килограм, направен им бил анализ в лабораторията на Лувъра Оказало се, че съставът им съвпада със състава на златото от монетите на Децебал! Съмнението, че съвременен фалшификатор е ползвал негови монети,   за да ги направи, както се процедира обикновено, отпада автоматично! Тези монети са толкова редки и скъпи,че подобно изпълнение си е чиста лудост!
Няма съмнение, гривните са истински!

Аз имах странен случай преди години Повикаха ме с молба, да определя няколко кизикена, истински ли са или ментата? Огледах ги, снех им данните, нямаше нищо съмнително Но това не беше достатъчно
Кизик е град в Малоазийската провинция Мизия на нашите прадеди! Там са сечени едни от първите златни монети в света, от самородно злато, сплав на злато със сребро, електрон! Смутиха ме малки червени точки на повърхността на две от монетите За мен бяха съмнителни?
Казах да почакат, трябва да проверя нещо За две от монетите имам съмнения Ако те са фалшиви, такива са и другите
В библиотеката прегледах двата тома със златните антични монети на Лондонския и Нюйоркския музеи! И в този на Нюйоркския намерих подобни монети
Разсъждава трескаво, изключено е да имат в експозицията си фалшификати, кое доказва оригиналността им? Включих и познанията си и по химия и физика 
Златото , античното не е рафинирано В него може да има следи от мед Медта е несъвместима със златото, повече от два пъти е по лека от него Тежките златни молекули я изтласват към повърхността Тя мигрира там! Червените точки се дължат на нея за такъв процес трябват хиляди години Оригинали са, безспорно!
Върнах се и казах, че монетите са оригинални, гарантирам именно с тези две монети! Музеят ги откупи и не сбърка!
А сега има и спектрални методи, които лесно доказват предметът оригинал ли е или не?



Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gardener - Здравейте г-н Симеонов.
31.05.2023 17:54
Като човек с интереси за постиженията на науката в областта на нумизматичните обекти (лаик съм, но с обширна обща култура), както сте писали, модерните лаборатории в САЩ и Европа (в университетите) са картирали всички метални артефакти от благородни и други метали. За всяко късче метал може да му се направи изследване и да да се определи, от кой точно рудник произхожда и къде е базирано добиването до степен за няколко пъти претопявани благородни метали, непреминали през химическа преработка. Доколкото "старото" злато и сребро е лежало в земята като монета или книга и не е било оборотно, съвсем точно може да се каже от кой рудник е добито и в кой исторически период. Базата от данни се попълва ежегодно. Предполагам, французите са най-точни, защото през 19 века са били направени за смях от одески измамник (хазарин) за една "митична корона". И аз гледах книгата на живо и си мисля, че е ... с много добро качество и безспорен оригинал, отзовал се в България от ... чужбина(или произведен тук от нашите предци - мистици и питагорейци), може би с някой от походите на ... траките като помощна или друга армия. По интересни са надписите, които остават неразчетени. През 1955 година, армията е вече БНА и всякакво намиране на такъв обект, трябва да остане скрито от всички, т.е. намерилият книгата е запазил за себе си тайната без да я сподели с "колегите" си. Не представлява трудност и изготвянето на фалшификат от времето на Людмила, който не е бил "пласиран" по ред причини, а другарят професор, който познавате, предполагам, да се е сетил, че е работено по такъв проект и да го е извел на яве 2003 г. Човекът - войник, би трябвало да е бил набор 1935 поне, т.е. около 70 годишен, когато я е предал (браво). Съдейки по пръстените - скрепките, книгата може да е имала поне още 5-6 страници, които са разпилени по Света, трябва да се видят другите подобни златни книги-страници, дали са сходни, но това вече не ми е занимавка. Приятен ден и успех в народолюбивата Ви работа тук.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Гарденер!
31.05.2023 21:31
Благодаря ти за отзива и за хубавите думи в него!
За златната книга, по нашенски, ще има вероятно и противоположни мнения, няма да е нещо неочаквано!? Но аз смятам , че е истинска и че това е доказуемо, а не само предполагаемо! За мен е безценна!
Така каза и директорът на НИМ ЗА ЗЛАТНАТА МОНЕТА НА ИВАН АСЕН, че тя е най- скъпия предмет на музея и няма цена
При положение,.че не е в перфектно състояние
Тя има интересна история Носи я сърбин в музея
Само я слага на масата Питат го за цена?
Казва, че е наясно, че нямат парите, които ще поиска, но знае че е ценна за тях!
Затова предлага да направят размяна да донесат
от известната Девненска находка избрани монети и той да си избере 10! Съгласяват се и сделката се осъществява!

Хубава вечер!
цитирай
3. kvg55 - leonleonovpom2,
31.05.2023 22:17
Дай адреса на Илка, де.
Щом е книга, значи в нея има нещо написано.
Ако написаното е разчетено, това е най–сигурният начин да се установи автентичността на артефакта.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!!
31.05.2023 23:29
https://avangardi.blog/izkustvo/2023/05/26/nai-starata-kniga-v-sveta-e-otkrita-krai-s

Да, ето и заглавието-" Най- старата книга на света е открита край София"
Е, дадени са текстове, оформена е като книга, но форматът на листите е от няколко сантиметра!
Но да не разказвам, сам ще се запознаеш!

Лека нощ!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Тази " златна книга" ...
01.06.2023 15:47
Тази " златна книга" дава много ценна информация за един мит в историята, че траките били безписмени? След като етруските имат писменост, а те имат също тракийски произход, счита се, че етруски идва от ятручи фригите също имат писменост, то за траките изводът се налага от само себе си!..Наивно е да се считат за безписмени!
Плюс това, книгата е намерена в нашите земи.Притежателят й, може да е привлечен от златното и съдържание, наистина, но необходимо ли е,ако е така, то да бъде под формата на книга?
цитирай
6. shtaparov - Браво за опитността и рутината, с ...
01.06.2023 19:10
Браво за опитността и рутината,с които подхождаш приятелю а за златната книга се знае,че първият й притежател не е търсел печалба от нея което автоматично означава,че няма как да е фалшификат!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей приятелю!
01.06.2023 19:48
shtaparov написа:
Браво за опитността и рутината,с които подхождаш приятелю а за златната книга се знае,че първият й притежател не е търсел печалба от нея което автоматично означава,че няма как да е фалшификат!


Благодаря за отзива и за добрите думи в него!
Благодаря и за начина, по който го правиш!
Доброто трябва да се насърчава и защитава, а не да се тъпчи и унищожава! То е крехко и уязвимо, като цвете!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
8. avangardi - Благодаря ви за вниманието и внимание на този въпрос, Ваньо!
01.06.2023 22:04
Толкова съм много благодарна за отделеното време. Исках да изразя своята лична благодарност за усилията и допълнително време и вие имате принос.
Приятна вечер!

цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Илке!
01.06.2023 22:23
avangardi написа:
Толкова съм много благодарна за отделеното време. Исках да изразя своята лична благодарност за усилията и допълнително време и вие имате принос.
Приятна вечер!


Заслугата за този материал си е изцяло твоя!
За мен е необяснимо бездействието на музейните работници във всички направления- доказване на автентичност, свикване на международна конференция, серия от публикации по темата...
Понякога съдбата ни поднася големи подаръци, но, за съжаление, ние не ги ценим достатъчно и вероятно отлежават в някой шкаф, в чакане на по- добро време!?
Всичко най- добро, Илке!
цитирай
10. shtaparov - Здравей отново!
02.06.2023 04:48
Искам да добавя,че феноменалната златна книга е толкова "фалшификат",колкото са такива жълтицата на Иван Асен II и торквата на княз Мортаг сиреч- враговете,които ни завиждат ги обявяват за такива,без никога да са ги виждали!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
02.06.2023 06:16
shtaparov написа:
Искам да добавя,че феноменалната златна книга е толкова "фалшификат",колкото са такива жълтицата на Иван Асен II и торквата на княз Мортаг сиреч- враговете,които ни завиждат ги обявяват за такива,без никога да са ги виждали!


Прав си, така е, въпрос на злоба и завист е!

Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9135739
Постинги: 1348
Коментари: 29643
Гласове: 102592
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031