Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 18:01 - Предпролетно блогово обостряне на пишман-лингвистите в платформата :):):)
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 4280 Коментари: 11 Гласове:
12

Последна промяна: 11.02.2023 14:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Един ден ме няма и един камион глупости се изсипват :):):):).
Уважаеми колеги, тя, тая работа не е като оная работа. Нито е боб-чорба - сипваш и сърбаш, нито е тахан-халва - режеш и хапваш.
Можеше да се размине без постинг, просто с някой и друг коментар. Коментарите ми естествено се трият, ТОЛКОВА СИ МОЖЕТЕ :).
Но, при наличието на такива нарциси не мога да измисля друг начин.
Драги ми чукчи? Да, всъщност обиждам чукчите.
Добре. Скъпи ми умници (и не чак дотам), защо бе, защо се залавяте да проповядвате неща, които са ви толкова чужда материя? Защо?
Демонстрирате незнание и отсъствие на качества, нищо повече.

     За да не ставам досаден, ето. После, който иска да се посмее, ще има пълното право. Дори ще сваля временно модерацията, за да няма излишни затруднения :):):).

                             Милко, да започнем с твоето творчество.

 

       "И последно! Склавините, стлавините с рижи коси, ги има засвидетелствани из таваните на могилите, строени от траки, рисувани от траки, самонаричали се ГЕТИ - ФАКТ! " - чакам да обясниш на широката публика какво означава "гет". Защото аз мога, но не през тоя ти "тракийски език" :):):).

 

     Кръстът може да символизира слънце. Обаче "ас" какво общо има със Слънцето? Мога да ти обясня и какво е кръст, но не през "тракийски език" :):):).

 

            Сега ще ти напиша с главни букви защо от булгар е станало блъгар.

     НАРИЧА СЕ СЛАВЯНСКА МЕТАТЕЗА. Ето ти някой и друг пример (не, че ще разбереш какво се случва, но аз го написвам, пък другото си е твоя грижа):

 

     Съчетанията or, ol / ar, al и, er, el се променят в началото на думата обикновено чрез метатеза:

  • er > re: *ertis > retь (състезание)

  • el > le: *elbed- > lebedь (тук обаче се наблюдава двойственост: *albed- > lаbedь)

  • al > la / lo: *alkъtь > lakъtь (в диалекта, от който произлизат южнославянските езици и словашки) / lokъtь (в диалекта, от който произлизат полски, руски, чешки)

  • ar > ra / ro: *arb- > rabъ / robъ.

     В старобългарския има засвидетелствани форми, при които промяната е извършена чрез вмъкване на гласна, напр. алъчьнъ, но и лачьнъ (гладен).

Ето го и случаят, който ни интересува (мен, на тебе явно хич и въобще изобщо не ти дреме):

Развой на or, ol / ar, al и er, el в средата на думата

Праславянски

Старобългарски

Чешки и словашки

Полски и лужишки

Източнославянски

*korva

крава

krбva

krowa

корова

*golva

глава

hlava

głowa / hłowa

голова

*dervo

дрѣво

dřevo

drzewo

дерево

*melko

млѣко

mlйko

mleko

молоко

     Ас е етноним, Аз е местоимение. В колко славянски езика го има, Милко? Как така само в български и "македонски", където е "яз"?

     Ако си спомняш (беше преди три дена комай, но за всеки случай "ако"), ти благодарих за писмените тюркски словоформи в старобългарския книжовен език. Време е да поясня.

испъiтати - пъiт - от тюркската "бит", означава "лице";

испоустити - тук коренова основа е "поуст", дифтонгът "оу" най-вероятно е зает от германците. Идва от пуст, пустош - в тюркски език това е "буш". Тази форма е оцеляла минимум в английския език, не ми се търси подробно.

испьсати - коренова основа "пьс". Ако си забелязал, а дано, ама надали :):) - имаме и думата "пес". Каква е връзката ли? Пикаенето, Милко, пикаенето. Пес итту в тюрко-татарски език. Дори и днес в руския език и не само там думата "пикая" е "писать". Понял, славянин?

испьрва - всепризнат лингвистичен факт в индоевропейските езици е наличието на тюркския по произход корен бер/бир - числително редно име, същото значение навсякъде. При французите титлата "пер" откъде дойде, Милко? :):):) Първи, втори....

змии - змей - Исмаил и измаилтяни, Милко. Седни да четеш и да видиш думата дали не е зъмя например.

зракъ, зръно, зрьцало - има цял народ, Милко, с това име. Зыря му казват. Интересно е, че славянският език събира в един корен няколко значения посредством палатализациите :):):).

     АКО ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАПИШЕШ ТИЯ ГЛУПОСТИ ЗА ИСПЕ, КЮСПЕ И ЗАХРАНКА, ТАКАВА МАЙНА ЩЕ ТИ ТЕГЛЯ, ЧЕ ЩЕ ТИ ВКИСНЕ МЛЯКОТО В ХЛАДИЛНИКА!!!

     Правити - управлявам. Коренова основа "бар", налична и в двете езикови семейства, възможен произход от "бай" - знатен, старши, господин.

     Коуповати - от тюркската "уп". Най-лесно ще ти я преведа с нашата "купчина" и с английската "up".

     Дойде и най-веселата част. Кореновата дума "Кур" :):):), която българо-славянският език е въприел като 1) петел; 2) мъжки полов орган. Дори и в гръцки език, който се надявам да познаваш по-добре от мен, съществува "курос". Каква е истината?

     Думата "кура" означава кокошка на руски; кория е гора (турцизъм, но не е); курия, куратор при римляните; court (съд, съдебен) при англичаните; куртизанка :):):):). Къде е връзката помежду им?

В тюркските езици думата "кур" и фонетичните й производни означават стена, твърдина. Можеш и сам да си изведеш значенията на изброените думи. Можеш ли? :):):)

И да запомниш поне едно нещо. Видиш ли някъде руни, там е имало тюрки. Няма значение скандинавски, согдийски или орхонски са.

"Алтайския унджубаец Добродан се опитва да пише, но няма да го огрее!" :):):):) Да, но тебе те огря там, дето слънце не те е огрявало :):):). Пък кой знае :):):), може и да е :):):)!

     Виждам, че си се изпражнявал и върху глаголицата. Ще се въздържа да коментирам кой от какъв кръст какво е махал или прибавял, защото това е загубено време и ще преминем по същество.

     Написал си СЪССЬЦ - женска гръд. Милко, в тая дума, както и в "суча", "сух" коренова основа е тюркската дума за вода - "СУ", маймунек, "СУ"! Не е софийският университет (знаеш ли къде се намира:):):), а вода, респективно течност. Като супа.

     Съставя - коренова основа "таб". Познай от кой език, инак ще ти бия табани! Майтап бе :):):).

     Състаряти сен, състреляйон - коренова основа на първата е тюркската тaрьi; сея, посявам. В доразвиване на корена разпилявам, разсейвам (на дребни парченца). Стрела - от тюркската тер в значение ужас (terrible).

     Много обичаш да титуловаш владетелите ни кьнедз. Милко, тая дума означава "край, стоп", в славянските езици "конец, кончина". Като почине някой, на кончината или на царуването му ходим?

     Какъв княз е Курбат? Чакам да видя някъде записана тази титла по негов адрес. Знаеш ли кога? На един от пръстените са разчели "кингъ", Милко. Кинг - владеещ обширни земи, Милко.

         Милко, имаш ли братя и сестри? Ако да, кой те излъга, че баш ти си най-умното дете на майка си и се надявам да не приличат на теб; ако не - добре...


 

     Така. Идва ред на любимката ми Panazea, топ-родолюбката с гръкоезичен блогов идентификатор :):):). Цитирам:

"И сега искат да ме убедят , че нашата 8000 Българска Цивилизация е произлезла от дивите конници тюрки.

Тази теория си я боднете на шапката.

Може да ви върши работа с малообразовани и наивни народи , но при нас Българите - няма да мине ! Ха , тюрките са монголоидни !

Извеждат тюрките от Хун , но това е племенно обединение на много народи!

И къде ни бъркат с Хазарите , срещу които ние винаги сме се били и нашите князе са загинали в битките с тях , далеч от сегашните ни територии.

Всичко идва от Козарите ! Те сега пак забъркаха кашата , от която не знам , как ще се измъкнат! Селджуките са 12 век ! Къде къде по-късни племенни образувания! Хайде двамата тюрки в блога , да не ме посещават , без това няма да допусна неграмотните им коментари!

Панацея

     Очевидно Панацея не е наясно, че преди 8000 години тюрки-конници не е имало.

     Очевидно не знае също колко пъти се е сменяло населението на Балканския полуостров :).

     Градове?! Строени от българи? Преди 8000 години?

     Панче, българите са строили, но не по това време, слънце :):):).

     Сега за хазарите, дето много са ти объркали работите :):):):). Не че е лъжа, но е намесена религията, в късния период Хазария не е толкова толерантна.

                                       Гледай сега тук.


 

7. dobrodan - Ето и още нещо. Третият аргумент не го бях срещал досега.
25.09.2022 12:55

1.Открито е, че хазарският е също ЛИР-тюркски език, като чувашки, прабългарски и аварски. Саркел/Шаркел е едно от лингвистическите доказателства.

2. 2-ма арабски автора свидетелстват, че хазарският не прилича на нито един от другите тюркски езици, но си прилича с прабългарския.

3. //////////////Писмото на хаган Йосиф, където си казва, че с прабългарите говорят на един и същ език.////////////

Малко хазарска ономастика, това е от форум наука :).


"Къде го наричат Шаркел? Само от тази ли дума се приема, че хазарският е тюркски?

Понеже гърците нямат Ш и записват всичко със С. Предполага се, че названието по хазарски е Шаркел или Шаркил.

Много тюркски думи има запазени от хазарите:

Цитирай
например, bulan — «лось», čiček — «цветок», прилагательные: alp — «доблестный», обозначения цветов: sār — «белый», sārпg — «жёлтый» и др.
Ето и имена, по които се съди, че са били тюрки:

Цитирай
Alp (means "hero")1
Baghatur (means "brave warrior")2

Balgitzi, Belgichi, Bдlgichi, Balghichi3

Barjik4





Гласувай:
12



1. fun1001 - панассейната Латерна и Расса Ракетата са Ударнички,Шмапинонки по БГпара История @
17.01.2023 18:15
Така. Идва ред на любимката ми Panazea, топ-родолюбката с гръкоезичен блогов идентификатор :):):). Цитирам:

"И сега искат да ме убедят , че нашата 8000 Българска Цивилизация е произлезла
от дивите конници тюрки.

Тази теория си я боднете на шапката./

Милко, имаш ли братя и сестри? Ако да, кой те излъга, че баш ти си най-умното дете на майка си; ако да, надявам се да не приличат на теб/

туй й име ''милкоколостов'' е най вероятно на Булята/ еленкокошкова )
Тя, такива, идиотии, ги избира...затова, скри..името..ххххх хххххх )))

патица, ама, с Три крака..

цитирай
2. dobrodan - Не мисля, че Рачостина има толкова в главата, че да съчинява
17.01.2023 18:33
разни работи по руните :):):). Някой може да помага :):):), таквази му помощ - здраве й кажи!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Краси!
17.01.2023 18:51
Въпросният кур на френски е двор, включително и кралски, кура на латински е лечение, а курв е завой!
Сега , искам да ти дам нещо за тълкуване относно бългърин и блъгарин Аз имам обяснение ,но не искам да повлияе на твоето! Ще го дам, ако поискаш!
Калоян, в писмо до папата на латински е изписан като крал на: Булгарорум и благхорум Написал съм го, както се произнася, без крал!
Какво е твоето тълкувание?
И още нещо ! виждам ,че си специалист по езика Вчера имаше предаване нза славяните и стана ясно ,че славянски етнос реално няма никакъв, поне по нашите земи Народ по нашему Има някакви племенни формированиа-славини и анти, които ,така и ли иначе държава не са направили Но воюват, подобно на траките, помежду си
И още нещо Чиста проба славяни, Българи и траки в нашите земи няма И често едно и също нещо се приписва и на трите вида Например-Дългата стена е строена срещу Българи ,но и срещу славяни Белизарий е трак ,но и Българин Кузас и Бузас са Българи ,но и траки?
Траките си сменят имената ,но и славяните/ Славините , го правят/ Бълтари и траки трупоизгарят ,но и славяните правят същото
В Мизия Българи живеят , но там има седем тракийски племена и също седем ...словински?
Въпреки ,че частично го направих днкс ,но идеята ми е да събера, колкото мога такива странни съвпадения заедно!
Защо ли? За да се види ,че тези три имена ,не са подложени на сепарация Че вървят заедно Че те са Българите!
Като смесиш ръчно спирт и вода, или захар и вода, после можеш ли да ги отделиш? Не можеш! И по една единствена причина става това смесване Има нещо много общо между тях!Можеш ли ,сега , да отделиш Българи,славяни и траки от Българския народ?

За да направиш от три групи хора общ народ, трябва да има нещо много близко в тях!
Какво е близкото между тези три групи?
Явно е очевадно, за да им сменят така безразборно местата!Не могат да ги различат, така ли е?
Хубава вечер!
цитирай
4. dobrodan - Никога славянин не е правил държава :).
17.01.2023 19:09
Още преди VII век е започнало етносното смесване на старите българи и славяните.
Никога не съм отрекъл, че има и някакъв процент тракийско население при идването на кан Есперерих, но още се спори колко е.
Антите са ославянени :). Съществуват хиляди години преди някой да чуе за словени, а славяни си е езикова общност с много късна датировка.
Блакхорум е било валаки в миналото. Нормално е изпадането на една гласна и замяната на Б и В, У и В, Г и В, има си и точно наименование всеки един преход, но не ми се рови сега, извинявай.
Добре, какво биха означавали думи като Куз и Буз, за да им прикачат по едно "гръцко" окончание за м. р. и да станат имена?
Трупоизгарянето обикновено е свидетелство за индоевропейски произход, но също е било заемано, така че и това не е сигурен признак.
Ваньо? В рамките на една огромна територия срещаме какви ли не обичаи, собствени имена, празници, униформи, оръжия, погребения...
Никак не е лесно да се определи кое на кого е, ако не може да се датира поне ориентировъчно.
цитирай
5. fun1001 - давай, да чуем , за Кръста и Слънцето..?
17.01.2023 19:24

/ Кръстът може да символизира слънце. Обаче "ас" какво общо има със Слънцето? Мога да ти обясня и какво е кръст, но не през "тракийски език" :):):).


....Расса, не пише ''сама'', тя, копира и папагалства, къде, нещо е чула..
и, щом, е против , янките, турчелята, србите, макетата и афроГречите, хеверите,
и укрите...)
арабите и ссиганите..също, и джебдърите..пЕндофилии..
моментално..го снася, тук..като една ГБП..с три крака ...и три човки..

Панасейка е същото..пате в, калчища.Не ползува, никаква Хронология, датировка,
да не говорим..научна логика,,и методи, като дедукция..

Тв са, като Ултраси, буйно емоционални, историко..чалгаджийки..със саллфетки..

аз, поне мисля, дебатирам, търся нови..доводи, знаци, анализи, книги..

цитирай
6. dobrodan - Тук, търси рисунката на шумерското слънце :).
17.01.2023 19:52
https://dobrodan.blog.bg/history/2022/01/01/tainata-na-dvete-slynca-pyrva-chast.1796403?reply=5477559

и тук https://dobrodan.blog.bg/history/2022/01/03/tainata-na-dvete-slynca-chast-vtora.1796767

Рисунката "Скандинавия. Лодката на мъртвите".

Нещо интересно тук https://old.segabg.com/article.php?sid=2014020600040001301

Как да кажа, дразнещо е да ти сервират една от друга по-големи измислици и то така, сякаш са истина :).
Наука ли?! Това какво е, яде ли се и с какво се прокарва през гърлото? :):):)
"Член" нарисуешь на стене,
икона - скажешь,
будут верить!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Сега, снет ми е постинга от" ...
17.01.2023 20:46
Сега, снет ми е постинга от" История" и смятам ,че знам чие дело е
По чий фалшив донос е!
сравни блакхорум с блъгаром! Ще ти стане ясно какво означава и кои са валахите от самуилово време и по- късно при Калоян Валахите са войниците , а не власите Армията ни е била там , затова областта носи името Валахия ,станала по- късно Влахия
Както и да е!
Бъдете здрави и дишайте повече въздух в " История"!
цитирай
8. mt46 - Здравей, Добродане!
17.01.2023 23:01
За някои неща си прав /например за метатезата/, за други – не...
Тук пише, че думата "кур" идвала от "кукуригу"... :))) –
http://clubs.dir/showflat.php?Board=linguist&Number=1949053857&part=all

За доста думи не може да се докаже със сигурност от чий к. са дошли... :)
цитирай
9. dobrodan - Здравей, Марине,
18.01.2023 09:57
отбелязвам, че например в руски език имаме "ку-ка-ре-ку"? На немски е kikeriki? Не е убедително.
Моля, изброй с кои етимологии не си съгласен и защо?
цитирай
10. gardener - това като закачка
18.01.2023 13:17
а защо не е Курум, но не дедо Белосвет, а "Страшни".
цитирай
11. dobrodan - Защо да е закачка:)?
18.01.2023 21:42
В една от транскрипциите името Крум е Корым. От пратюркск. *kurum «сажа, копоть» - сажди, дим (черен). Курум в буквален превод от древнотюркски е Черна скала :).
Думата "страх" идва най-вероятно от остроготите :).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043270
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031