Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2022 21:53 - БУЛГАР И СЕВЕРНА ЕВРОПА, Рустам Набиев. Част 2
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 559 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09.2022 10:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

I. ГРАДОВЕТЕ, СТРАНИТЕ И ТЪРГОВСКИТЕ ПЪТИЩА

 

     За да може читателят по-пълно да усвои подхода на автора към проблематиката на булгарските търговски взаимоотношения, е необходимо да се запознае с моите виждания по проблемите с възникването, развитието и гибелта на градовете.

     Съществуват няколко теории, според които градовете от различните цивилизации имат принципно различни съдби. Още повече, редица учени извеждаха различни причини за възникването на градове сред източните и западните народи. Например предполагаше се, че основата за възникването на европейските градове са станали рицарските замъци, а за източните - военните лагери (Греков Б. Н., Якубовский А. Я. 1950 г.). Невъзможно е да се отрече определена регионална специфика, но отбелязваме, че и едните, и другите като правило не са възниквали на празно място. Когато имаме възможност да проверим основата на големите градове, нерядко се изяснява, че те са имали предшественици. Подобен подход освен това понамирисва на расизъм, не дава възможност да се намерят причините за възникването, разцвета и бързата гибел на едни градове и дългото просъществуване на други (независимо от безкрайните разрушения, промяна на етническия състав, оръдията на труда и формата на държавно управление).

     Проблемът с възникването и развитието на градовете е изключително важен за историята и разбирането на основните процеси в човешкото съобщество, затова учените са полагали значителни усилия за изнамиране на основните причини за възникването и растежа на градовете. Учените извеждат различните причини, като се аргументират с функциите, които градовете са изпълнявали в различните времена. При това повечето учени са изтъкнали административната или пък производствената им функция. Вземани са предвид също така религиозните, демографските и етнически аспекти.

     Струва ми се, че все пак причини като тези се явяват вторични. Защо не са развивани градове в доевропейската Австралия или пък, например, в покрайнините на Американския континент? Нима тези раси и нации са били неспособни да създадат държавност и градове? Нека си спомним, че именно така се говореше за древните славяни. Нерядко същото казват и за тюрките или въобще за номадите.

...........................................................................................................

     Този тезис, както се вижда от обективните данни на помощните исторически науки, абсолютно не съответства на истината. Дори древните хуни са имали в Източен Сибир десетки градове (какво да кажем за основната им територия, разположена в земите на днешен Китай). Впоследствие градове са зафиксирани на териториите на всички "номадски държави". Това е не само удивително, но и закономерно: номадите са контролирали степта, през която минавали търговските маршрути.

...............................................................................................................

     Наред с това неведнъж е изказвано мнението, че градът възниква на първо място като център за търговия. Привърженик на тази теория в нашата страна беше многократно оплюваният от учениците си М. Г. Покровский.

     В действителност се проявява закономерност между размера на града и мощността на товаропотока, преминаващ през него. На свой ред растящият стокооборот определя и прираста в търсенето на една или друга продукция. Търсенето, както знаем, определя предлагането. Като следствие от това разцъфтяват занаятите, след тях науката, изкуствата...

     Ако обърнем внимание на този аспект, то задължително ще отчетем закономерност, при която неголемите градове са контролирали относително малки, локални пазари, а големите градове задължително се намират на пресечните точки на няколко важни търговски магистрали. Градът, основан само със силата на властта и без отчитане на този компонент бивал обречен на гибел със смяната на владетеля. От друга страна имаме десетки примери, в които някои градове са подлагани на редовни разгроми, но все пак са продължили да процъфтяват. Например Византий (Константинопол, Истанбул), Ереван (Ерибуни) или Багдад. Те са процъфтявали, след като са били изтривани от лицето на Земята, независимо от нееднократните промени на населяващите ги народи, но и на цели цивилизации.

     Също така градовете и регионите са западали веднага след промяната на търговските маршрути, контролирани от тях. Ярки примери за това са Киев (Кио, Башту, Шамбат) или Рязань (Ерзянь). Контролиращият важен търговски кръстопът град Киев (процъфтяващ въпреки многократните смени на населението и постоянните вражески нашествия) западнал, след като тези пътища загубили смисъла си; на юг Константинопол загубил значението си, а пътищата на Запад и Изток били преградени от силни съседи. Прословутата легенда, че Киев е паднал при монголското нашествие е невярна. Киев е бил разрушен от Рюрик Смоленски, а миналото си предимство градът изгубил още по-рано.

     Борбата на цели династии за контрол над търговските пътища и доходите от тях минава като червена нишка през средновековната история. При достатъчно задълбочен анализ става очевидно, че това е била главната цел на великите завоеватели в древността. Военната плячка и прякото ограбване на подвластните народи рядко са оправдавали титаничните усилия на древните политици. Във всеки случай това е справедливо на първо място по отношение на централните (по географски признак) държави в Евразия.

     Само пълен идиот може например да повярва, че цяла Европа (в това число търговците и просветения елит) е била дотолкова фанатизирана, че да тръгне на кръстоносни походи за "спасяването на гроба господен".

................................................................................................

Напомняме, че думата "идиот" не е ругатня, а атинянското определение за хора, които не се занимават с политика.

.................................................................................................

     При все това търговските кервани преминавали недокоснати през бойното поле, а най-голямата жертва на кръстоносните походи станал самият Константинопол. Накъде са настъпвали кръстоносните ордени в католическата Полша и в християнската, основно, Рус?

     Вън от всякакви съмнения е, че главна цел на европейската политика през XI - XIII век е било установяването на контрол над главните пресечни точки на световните търговски пътища, преградени от по-успешните и неотстъпчиви съседи. В крайна сметка чрез ръцете на монголите европейците постигнали свободен достъп до "Пътя на коприната" и напредналите технологии от Изтока. Пренасянето на центъра на тежестта на международните търговско-информационни потоци към морските маршрути позволило на Европейския полуостров значително да изпревари по темпове на технологично развитие континенталните държави с цели векове.

     Какво отношение има това към историята на булгарите? Съвсем пряко. Булгарите от времето на фиксирането им в писмените източници от ранното средновековие се стремяли към контрол на най-важните търговски пътища. В това се проследява приемственост на политиката им от тази на хуните, за чиито потомци ги смятаме. Местата, където са се запазили следите на булгарите, се явяват райони от голяма важност за международната търговия. При това съсредоточаването на голяма част от българите през VIII - X век именно по Волга и образуването точно там на нова държава изобщо не е случайно. Точно натам по това време се е пренасял и центърът на световната транзитна търговия. Степният коридор съединил чрез "Пътя на коприната" трите велики цивилизации от Китай, Средна Азия и Средиземноморието. Контролът над волжката пресечна точка е можел да осигури достатъчен доход за поддържането на сложната държавна система. Неслучайно разцветът на Булгар се е случил по време на ординското владичество. През този период Булгар контролирал мощни търговско-информационни потоци, свързващи Азия и растящата северозападна Европа. Сблъсъкът на интересите между Булгар, Московия и татарската Империя на Джучидите при тези обстоятелства бил закономерен. По отношение на ръста на потенциала на Западна Европа и раздробяването на Империята на Джучидите нуждата от нея като гарант за успешната търговия намалявала. Затова освободителната борба на Булгар, след това и на Москва били обусловени икономически. Както, впрочем, и конкурентната борба за търговските пътища между Литва, Крим, Казан и Московията.

     Авторът предлага на вниманието на читателя изявена закономерност в развитието на градовете в Източна Европа в зависимост от смяната на търговските маршрути (виж карта № 9). Като цяло за две хиляди години се проявява следната обща закономерност: градовете в Източна Европа са процъфтявали (в това число са ставали и столици) последователно в направление от югоизток на северозапад). През XX век наблюдаваме обратната тенденция.

     Интересно е, че тази закономерност излиза извън пределите на някоя определена култура или нация. От наша гледна точка тя е свързана с ориентацията на световните търговски пътища към най-изгодните пазари. През проследявания период в Европа постепенно се е случвало изместване на условния център от средиземноморското крайбрежие към по-северните региони. Тази тенденция става явна само в случай на отказ от тясно-националния поглед върху историята. В рамките на едно национално-държавно образувание (например "Киевска Рус", Булгария, Хазария или Руската империя тя на практика не е изявена, а извеждането й няма да доведе до адекватни изводи). Отбелязваме, че в прокрустовото ложе на тясно-националните исторически концепции законите и закономерностите на историческия процес са невъзможни за проследяване.

......................................................................................................

     По отношение на отечествената история ние се позоваваме на това, че тясната културна и икономическа връзка между народите, живеещи покрай степния евразийски коридор в рамките на единна държава (или много държави през времето) продължава в течение на няколко хилядолетия. След разрушаването на една държава се появява друга, изпълняваща същата интегрираща функция. След възприемането на такава позиция фразата "руска история" звучи толкова повърхностно по отношение на евразийската Ойкумене и нейните народи! "Руският" етап от развитието й може да бъде сравнен с дъждец (или слънчево зайче, ако така повече ви харесва), докоснал странника по дългия му път.

........................................................................................................

     По какви критерии се изгражда историческият светоглед на руснака? По летописите. Тоест, от попските легенди от XVII - XVIII век. Нищо чудно, че политиците ни правят стратегически грешки една след друга.

     Има ли изход? Да, разбира се!

     За решаването на задачите с нарастваща сложност пред човечеството и страната е необходима не приказна, а научна история (техните изводи нерядко си противоречат). Истинската наука изучава и използва законите и закономерностите.

     Представям ви някои отдавна забелязани закономерности.

 

1. Наблюдава се устойчива тенденция към развитие на големите градове в пресечните точки на търговските маршрути.

2. Най-оживените търговски маршрути (следователно и най-големите товаропотоци) са свързвали най-развитите пазари.

3. Столиците на държавите като правило се разполагат в градовете, контролиращи най-голям обем търговски операции.

4. Столицата на Източна Европа (наричана днес Русия) постепенно се е измествала ют югоизток на северозапад покрай основната транспортна магистрала - Волго-Балтийския път с усилването на Европейския пазар и културната ориентация на източноевропейския елит към европейските ценности.

5. Ръстът на икономическата (следователно и на политическата) мощ на Сарай, Булгар, Москва или Тверь в значителна степен е обусловен от изместването на търговските пресечни точки.

6. С промяната в културната ориентация, както и с постепенното изместване на политическия и икономически център във връзка с промяната в ролята на САЩ и страните от Азия в началото на ХХ век наблюдаваме пренасянето на столицата в обратна посока - към Москва. Продължаващото изменение в разпределението на силите на международната арена е способствало за назначаването на Самара за дубльор на столицата в случай на военна опасност. Налице е тенденция за по-нататъшно изместване на столицата в обратно направление.

     Освен закономерностите в историята на Евразийската държава отдавна са изведени историческите закони, от които следва да се ръководи всеки изследовател, претендиращ за званието "историк":

1. Няма вечни държави, народи и култури, но те не изчезват безследно.

2. Всеки народ-завоевател с времето се превръща в завоюван.

3. Новата култура, както и човекът, може да се появи на бял свят само в резултат на взаимодействието на двете предишни култури.

4. Животът на цивилизациите в Евразия е ограничен по продължителност на 1000 (+/-200) години.

5. Най-голямо развитие във всеки конкретен исторически момент постига държавата, контролираща най-мощните търговско-информационни потоци.

6. Етническите образувания стават все по-големи, а господстваща тенденция в развитието на човешкото общество става глобализацията на икономическите, културни и етнически процеси.






Гласувай:
3



1. mt46 - Да,
19.09.2022 13:20
има някои верни наблюдения, най-вече в закономерностите...
цитирай
2. dobrodan - Ако даден автор пише неверни неща,
19.09.2022 13:48
не бих го представил :):):).
Ако не съм съгласен с някое авторово становище, допълвам превода със забележка, но не премахвам текста, изключвам всякаква манипулация в него.
цитирай
3. notfun - ха ха ха...да ве...)
19.09.2022 18:02


Напомняме, че думата "идиот" не е ругатня, а атинянското определение за хора, които не се занимават с политика.

........................................................................
цитирай
4. dobrodan - През стария език
19.09.2022 18:06
думата идиот се тълкува като "минал, угаснал огън".
Колкото и странно да изглежда всичко това.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043228
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031