Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2022 12:13 - Ретроспекция на големия провал ПП
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 4529 Коментари: 20 Гласове:
7

Последна промяна: 30.07.2022 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Г-жа Валерия Велева е написала всичко, което бих искал да напиша аз по този повод.
     Препечатвам статията от epicenter.bg.
https://epicenter.bg/article/Valeriya-Veleva--Te-tantsuvaha-samo-sedem-mesetsa/289053/11/0

     Няма какво да добавя към нея. Няма и какво да коментирам по нея.
     За съжаление е налице тенденцията към засилване на подкрепата за следващия топ-пълен с идеи "политик"? "Историк"? "Родолюбец"?!
     Сегашните новоизлюпени псевдополитически формации свалиха летвата толкова ниско, че хората отново ще повярват...
     Българинът вярва лесно. Иди после се гордей, като си нямаш друга работа...
      - Слушай какво ти говоря, бай Петре, НЕ МЕ ГЛЕДАЙ КАКВО ПРАВЯ! - изревал попът.
                 Завет свещен на моите деди: щом глупав си, очакват те беди...
     Не ме гледай умно, българино; така агитираше един актьор. И на него вярваха :).

              НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ КОСТЯ РУБЛЬОВ, ДАМИ И ГОСПОДА!
     През 30-те години на двадесети век един невзрачен човек с фамилия Шикългрубер също е бил подценяван.
                             Спомнете си до какво доведе това!

                              Валерия Велева: Те вилняха седем месеца      

     Двама комбинатори успяха да "продадат" на публиката измислените си фантазии за промяна, зад които скриха истинските си намерения - овладяване на властови позиции за лични цели.

     "Продължаваме промяната" (ПП) дойде на вълната на надеждите за истинска промяна и в политиката, и в обществените отношения у нас.

     Седем месеца по-късно рекапитулацията е отчайваща.

     В предизборните си обещания Петков и Василев отричаха всичко това, което по-късно наложиха като стил на поведение в управлението.

     След седем месеца на върха на изпълнителната власт двамата оставят след себе си държава с тежки политически конфликти, с междуинституционални битки, с наложен нов корупционен модел, прикрит зад кухи фрази, опакован с високомерие, властова самодостатъчност и политическа аматьорщина.

     „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" - ПОЛИТИКО-БИЗНЕС ПРОДУКТ КАТО ПРОВИОТИК

     Още по време на предизборната кампания преди години и половина предупредих, че "Продължаваме промяната“ не е партия в класическия смисъл на думата - това е политически проект на хора, които следват своите бизнес-интереси и които ще ги реализират чрез властта. Днес виждаме, че те това направиха - основно в енергетиката, където прегазиха националните интереси, за да реализират безскрупулно корпоративни и лобистски щения на гърба на данокъплатеца.

 

     За ПП няма ляво, няма дясно. Реполитизацията на политиката, която наблюдаваме в глобален план, беше доведена от харвардците у нас и наложена в обществено-политическите отношения. Преди година и няколко месеца с усмивката на холивудски актьори те умело предложиха политически продукт като провиотик - добре опакаван, без особено съдържание, но пък идеално промотиран. Така пред очите на отвратения от старите политически играчи електорат изгря новото поколение политици на глобализма - чужди на традиционните ценности като род, родина, семейство, корени, но пък добре обучени как да впрегнат властта за личните си бизнеси.

 

     Още тогава, за съжаление, малцина прозряха, че за ПП Македония е бизнес-път до Скопие, а не чий е цар Самуил. И само шест месеца по-късно това се превърна в официална държавна политика, за която публиката бе умело приспивана.

     Веруюто им - историята като минало не може да пречи на бъдещето като бизнес, се наложи като нов модел на правене на политика и залегна във всички сектори на живота - образование, култура, икономика. Прогнозирахме и то се случи - политиката на корпорациите започна да определя политиката на партиите. И сега вече няма връщане назад. Когато предупреждавахме, че в политиката нахлуват агресивни измамници, никой не искаше да чуе. Усмивките им бяха лъскави като във филм, словата галеха ушите и приспиваха разума.

 

     Двама комбинатори успяха да "продадат" на публиката измислените си фантазии за промяна, зад които скриха истинските си намерения - овладяване на властови позиции за лични цели, подчинени и на чужди интереси.

     НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БУРЕН В ПОЛИТИЧЕСКАТА НИВА

     Преди година изборите отвориха вратата на модерните нови ленинци, за които властта се взима, за да се консумира, без оглед на идеологеми. Седем месеца по-късно Кирил Петков и Асен Василев слизат позорно от властта на най-неадекватното и продажно българско правителство.

 

     Но, за съжаление, ще оставят следа - като образи и поведение двамата са матрицата, по която ще бъдат налагани бъдещите водачи в обществото - брутални, безпардонни, напористи, рисувачи на красиво бъдеще, уж минирайки "грозното" настояще. Петков/Василев бяха много точно подбрани от менторите си - единият гламав, а другият обигран умник (спомнете си аферата "Божурище"), и бяха спуснати в подходящия момент на тотален срив на политическото у нас.
     И те на мига пуснаха корен, който седем месеца по-късно се оказа най-големият бурен на политическата нива у нас.

 

     Безпардонното им поведение спрямо закони и Конституция, арогантното погазване на политически и обществени норми ще има дълготрайни последици, защото ще остави за последователите им усещането, че това е правилната норма - че да газиш Конституцията, за да влезеш във властта или да прокараш личния си интерес, е нещо в реда на нещата.

     И Петков, и Василев показаха удивителна устойчивост в реализирането на целите - за кратко време се превърнаха във властелини на държавата, овладявайки всички икономически и финансови лостове - НАП, ДАНС, Митници, служби и други подобни структури.

     Много бързо, както предупреждавахме, станахме свидетели на свръх представителство на интересите на едно икономическо малцинство и минимално представителство на интересите на огромното социо-икономическо мнозинство.

Но това не доведе до социална революция. Уви!

     Новите ленинци използваха по болшевишки репресивни прийоми срещу опонентите си; не се посвениха да арестуват лидера на опозицията, без доказателства за закононарушения; изправиха срещу себе си бизнеса; скараха се с кметове; опасаха с решетки вратите на парламента; написаха закон-бухалка и си намериха човека, който да я развърти срещу нарочените от тях политически врагове. Ако Борисов раздаваше правосъдие от джипката, то същото правеше Петков, само че от екрана.

     Овладя службите и със страст се опитваше да използва силата им срещу неудобните на властта. Искаше и да има послушен главен прокурор. Но тук се провали... Гешев се оказа непосилна хапка за Петков.

 

                            ПО ПРИМЕРА НА ТОДОР ЖИВКОВ

 

     Шест месеца преди изобщо някой у нас да подозира, че се готви нов политически проект, някъде в края на 2020 година Асен Василев посетил високопоставен от времето на Тодор Живков комунистически познавач на тайните на тоталитарната власт (ще спестя името му). Представил му се и му разкрил, че у нас се готви нов проект с американска протекция. Умният и комбинативен Асен Василев искал да разбере как Живков управлявал тази държава цели 33 години. Разговорът-обучение продължил близо два часа - достатъчни за бързото мислене на финансиста.

 

     Високопостаеният комунист разкрил на Асен Василев трите стълба, на които се държала властта на Живков - финансите, службите и пропагандата (медиите).

     Година по-късно, когато ПП пое държавното кормило Петков/Василев така прекроиха държавната машина, че съсредоточиха в ръцете си всички финансови и икономически лостове, овладяха службите и подчиниха медиите.

Но това не им помогна да се задържат и година на власт, камо ли да се съизмерват с политическото дъголетие на Живков. Оказаха се слаби ученици - провалиха се заради алчността, некомпетентността, агресията и насаждането на омраза.

     Не създадоха и трайна основа на проекта си. "Продължаваме промяната" все още е неустойчив откъм структури формат, но докато не изпълни своята мисия по разграждане на стария политически модел, няма да изчезне от политическата сцена. Защото така искат господарите му. И предстои тежка битка, която ще се развихри на предстоящите избори.

                          КИРИЛ ПЕТКОВ - ТОТАЛЕН УПРАВЛЕНСКИ ПРОВАЛ

      Седемте месеца показаха, че Кирил Петков е тотален имиджов и управленски провал на създателите си.

     Харвардецът "клетвопрестъпник" е първият премиер на България, който се срина, преди кабинетът му да е навършил и 100 дни и слезе от власт само след половин година, повлечен от вот на недоверие. Управляваше с арогантност, с омраза и непрекъснато посочване на врагове.

 

     Партньорите му късно разбраха, че е тотално объркан в понятията си, че е агресивен, че не държи на договорки, че не признава и даже не познава фактите, че в същността на характера му е да сипе откровени лъжи, без да държи сметка за последствията. Публичното му поведение като министър-председателя бе извън контрол и не подлежеше на никакви пиарски ходове за спасение. Всяка негово интервю нанасяше вреди на кабинета.

     И в това има обяснение - политиката като обществено занимание е твърде далеч от неговата същност; той приема управлението на държавата като менажиране на бизнескорпорация; а стремежът му за себеизява се сблъсква челно с нагласите и подготовката му за висш държавник.

 

     Проблемът на България е, че точно в тези буреносни времена имаше за министър-председател човек с демонстративна инфантилност, с ниска политическа и коалиционна култура. В България такъв илюзионизъм в сградата на Министерски съвет не е имало.

 

     Петков не бе премиер - това е човек, който дойде отнякъде за кратко и си отива пак някъде след кратко време.

     Кирил Петков и неговите съдружници във властта живяха ден за ден. Не решиха нито един от големите проблеми пред България, но изпълниха предварително спусната им триединна задача – пуснаха РСМ в ЕС, наритаха руснаците от България, прекъснаха договора с "Газпром", без да държат сметка за последиците.

     „Продължаваме промяната“ показа, че е клиентелна социална структура с огромен апетит за власт и облаги.

     Именно заради власт и пари ПП се скараха безобразно с коалиционния си партньор ИТН и двете бизнес-корпорации в управлениито на държавата ни показаха нагледно, че българските политици са невъзпитани, коварни, непредвидими и задкулисни. Те нямат мярка на езика, не спазват правила за комуникаци, не знат как да водят диалог, нямат базисни основи за култура. Лъжат безразборно и безотговорно. Клеветят и маскарят. Вкараха понятието "мутра" в отношението и диалога помежду си.

                         РАДЕВ ГИ СЪЗДАДЕ, НО НЕ МОЖЕ ДА ГИ УНИЩОЖИ

     И тук стигаме до въпроса за отговорността - когато Радев „създаваше” дуото Петков/Василев, когато бабуваше на проекта „Продължаваме промяната”, когато ни уверяваше, че България ще спечели, ако има повече министри като Петков (тогава служебен), президентът съзнаваше ли, какво ще стовари върху държавата?

 

     Казват, че на Радев принадлежи репликата от 2021 година: Който и да е, само Борисов да не е. А днес, година по-късно, вече всички казват: Който и да е, само Петков да не е. И това за пореден път показва обществената ни драма - ние бързаме да разрушим старата къща, преди да сме изградили новата.

     Когато Радев създаде политически Петков/Василев, беше воден от две цели – те да бъдат оръжието му във войната с Борисов, която бе обсебила цялото му политическо съзнание. И освен това чрез тях искаше да си отмъсти на Нинова като попречи на БСП в изборите.

     Две години по-късно вдигнатият юмрук на Радев и оръжието му "Петков/Василев" не доведоха до унищожаването на ГЕРБ и Борисов. Напротив, Борисов възкръсна, ГЕРБ продължава да стои на върхи, а "оръжието"се обърна срещу създателя си, който прегази дори Конституцията, за да ни натресе харвардеца. Именно под благовидния поглед на президента харвардският кръг взе властта, преобръщайки цялото устройството на изпълнителната власт така, че да съсредоточи в ръцете си всички финансови потоци на държавата.


     Без Радев дуото Петков/Василев не можеше да направи всичко това, което разруши държавата.

     Харвардският кръг вилня в България седем месеца - от гаф в гаф, от скандал в скандал. Бяха като зомбирани. И наистина счупиха държавата. Сгромоляса се един несъстоял се политически елит от неопитни, но високомерни и... крадливи управници.


                       Бъдещето пред страната отново с неясен хоризонт.
И отново е време за избор. В което ще стане дума за вината, за активите и пасивите на това зловредно упавление.
     Но е и шанс за промяна на Промяната.

     И за съграждане на държавата.

           Или... влизаме в нова спирала от избори.


     Разбира се, че ще има и музикален поздрав. Мелодията е толкова позната :) за нас, че не виждам смисъл да повдигаме въпроса защо е на руски език.
     Ирина Раймс е даровита изпълнителка. Ях Калиб партнира добре с тембър. Получило им се е.






Гласувай:
7



1. notfun - ПЪЛНА БОЗА, красс...просто..НИЩОБЪРБОРЕНЕ. /такава е ролята, на родните мис..рки )))
30.07.2022 12:28


/ Когато Радев създаде политически Петков/Василев, беше воден от две цели –
те да бъдат оръжието му във войната с Борисов, която бе обсебила цялото му политическо съзнание. И освен това чрез тях искаше да си отмъсти на Нинова като попречи на БСП в изборите./


това е ТЕАТЪР, а не..Реалността, или.ИСТИНАТА, мой друг..
сега и теб, да уча, ли..))
цитирай
2. dobrodan - Юле?
30.07.2022 12:56
Преди години донесли на един видеокасета с жена му в чужбина, снимала се във филми за възрастни :):):).
Доплакало му се на човека.

После се ударил по челото - абе то това е само на кино бе, не е наистина:):):).
И се успокоил.
Мерси от такъв театър. Това 5D-кино ли е или is real, right now, in this moment?

М-м-м-м-м?
цитирай
3. radostinaprassa - И тия две задачи не ти ли харесват - че ...
30.07.2022 13:14
И тия две задачи не ти ли харесват - че наритаха руснаците и разкараха Газпром?
Може да са боклуци, но поне мразят Путин, а това е най важното.
цитирай
4. dobrodan - Наритаха нас и въобще не са разкарали Газпром.
30.07.2022 13:28
Това не е мъчно за проумяване.
Или не съм прав?
цитирай
5. notfun - ...валерия, дърдори смешки..за да ''прави'' нещо..
30.07.2022 13:51
а, тези и ТРИМАТА, радев, корнела, и петков, и Боко Тиквата..
са...'поставени там, от ЕДИН , и същи
КАПИТАЛ....
кое не разбра ?

все пак, 42 е по добре от 62...)))
вярвай ми @
цитирай
6. dobrodan - Ще ти изброя няколко неща, които не разбрах:).
30.07.2022 14:04
Кражбите ще спрат и държавата ще се напълни с пари.
Бойко е виновен и трябва да влезе в затвора. Доказателства - в Гугъл е пълно!
Руските шпиони у нас са повече от населението на България.
Токът в Европа 150 лева за мегаватчас, обаче у нас е 450.
Пари за строителство на пътища няма, но журналистите да не знаят броя на катастрофите и починалите.
Махаме ДДС от цената на хляба, пък той продължава да поскъпва.
Бензинът няма да надмине 3 лв и ще връщаме 25 ст. на литър, а клиентите даже се редят на опашки да си купят от евтиното гориво:):):). Да им приспаднеш документално 25 ст. на литър доведе до сериозни задръствания по градските улици. Кой да мисли? Петков ли? Тя, тая работа, не е като оная работа. Нали, Асене?
Ще пестим държавната пара! Затова твр. Рашков ще купи на лизинг нови коли за 30 милиона, че да излязат общо 50 милиона с оскъпяването за 3 години :):):). Някой главен прокурор няма ли да бъде сезиран?
Начело на страната е провален баща, съпруг, управник. Но не може да бъде сменен... Процедурата била много дълга...
Губят ми се едни 9 милиарда лева. Моля, който ги намери, да ми се обади :):):):).
цитирай
7. notfun - Губят ми се едни 9 милиарда лева. Моля, който ги намери, да ми се обади :):):):).
30.07.2022 14:34
аз , ти отговорих ,по горе...

ти ,ми преписваш...безкрайни жълтини, из СМИ..

а, защо, не казваш нищо за ПАРИТЕ от ЕС , и ЕБСС..11милиарда..
който, дава Парата, той..ръководи Играта..
кой, ще ги даде може би ?
...дядя Вова/ мьи с тобой ? )))

смвтам, че и децата, го знаят..
цитирай
8. dobrodan - Да, сигурно много боли, като си смятал да хапнеш още едни много пари
30.07.2022 14:44
и много бързи и лесни пари. Изведнъж...боже мой! Защо стана така? :):):) Няма ми кинтите!

https://www.mrrb.bg/bg/grozdan-karadjov-vicepremier-i-ministur-na-regionalnoto-razvitie-v-ostavka-pred-trud-maksimalno-ulesnyavame-saniraneto-s-kandidatstvane-na-edno-gishe/

Изчети статията. Можеш да си пуснеш и малко телевизия.

Оттук можеш да си избереш кое да гледаш:) по-напред.

https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5&rlz=1C1CHBD_enBG774BG774&ei=SRnlYtqxOOmHxc8PrqyEuAI&oq=%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIFCCEQoAEyBQghEKABMgUIIRCgAToHCAAQRxCwAzoFCAAQgAQ6BAgAEAM6BggAEB4QFjoICCEQHhAWEB1KBAhBGABKBAhGGABQlgpYqidg6TloAXABeACAAakCiAHbFJIBBTcuNy40mAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz
цитирай
9. blackpredator - тъй както си го изредил
30.07.2022 14:48
туй се едно е поокрасен филм за Буци :)

единственото свястно нещо за тия седем месеца,
беше ДПС у парламента иии... Слави..
цитирай
10. tonsun - Народът е казал не една и две умни ...
30.07.2022 14:56
Народът е казал не една и две умни приказки... Една от тях е...
ДУПЕ, КОЕ ПРЪДНЕ НА ИНАТ, ТО СЕ ПОСЕРЕ!

Идеята да се "изчегъртат" Герб и Борисов на всяка цена доведе именно до това - масовото осиране на всички - ПП, ИТН, ДБ,... Осраха се, като харманджийска крави и си показаха всичките кирливи ризи.
Но най-важното е, че никой не показа и капка съжаление, извинение, неудобство,.. за наглостта и безцеремонността си, за това, че излъгаха надеждите на хората и че сътвориха купища идиотщини!
Абсолютно права е В. Велева. Абсолютно прав си и ти, Добродане.

цитирай
11. dobrodan - Единственото свястно нещо на този парламент беше,
30.07.2022 15:00
че най-накрая се разтури.
Съжалявам за това, което ще напиша.
Никой не може да измести ДПС от позициите им.
Още по-зле. Там прости хора няма. Време е да се поучим от тях, не друго.
Колкото до ИТН :):):):), няма лошо да се посмея в събота следобед.
Слави политик? Бивол на кавал да свири виждал ли си?
Ти... извинявай, да не би да си му хванал вяра?
Не може да бъде :):):):):). Имаш претенциите да не си глупав :).
Сега ще си чегърта какаридките от носа доста дълго.
Предаторе? Я вземи да направиш една партия, че да гласуваме за тебе и да оправиш държавата.
А? Какво, не щеш ли? Защо?
цитирай
12. dobrodan - Tonsun, ние с теб знаем, че сме прави.
30.07.2022 15:05
Питам се какво трябва да стане, за да разберат и съотечествениците ни, че сме прави...
Задава се тих ужас...
Този човек или има огромен късмет, или някой му е изпипал бъдещите политически ходове като Микеланджело картините си...
Какво представлява вероятният бъдещ министър-председател ли?
ПИТАЙТЕ ВАРНЕНЦИ!!! Те знаят!
цитирай
13. blackpredator - май не разбра
30.07.2022 15:30
аз не съм фен на Слави, но оценявам услугата, която направи на България
а ако си слушал без предубеждение Тошко, не може да разпознаеш Биков..

не мога да направя партия
щото требе Венци да е министър-председател, а там проблема е съществен
Гетю, Гочо Тъ, Пулю и Юла ще врътнат по навик трътката
при палажение, че целият им багаж, ако го сумираш, се вмества
в страничния джоб на Венцювата раница, представяш ли си рекламната
кампания у блога?!
се едно да рекламираш бившата Окрайна

не става, това е раница
само субектите у страничния джоб, се изживяват като с парашути
без да са чели Нютон..
цитирай
14. dobrodan - Чакай, чакай малко?!
30.07.2022 16:06
Слави направил услуга на България?!

Предаторе, ти пил ли си, на слънце ли си стоял днес?
Значи... обещаваш да чегърташ, ама всичко, ВСИЧКО!
Два пъти имаш мнозинство...
И искаш абсолютно мнозинство, защото си заслужил артист на чалгарския труд...
Предаторе, моля те?
Това ЛИЦЕ постъпи като бит хомосексуалист.
ДВА ПЪТИ!!!

Мантрата с крадливия и лош Бойко сработи. Добре.
Де ги цветята, розите, бонбоните и милиардите бе? Де ги?
Днес Борисов не иска да управлява.
Ти би ли искал да управляваш пробита държава?
Парите не падат от небето.
Българите обаче се държат като паднали от небето с росата от тая заран. Значи махаме Бойко и всичко шса опрай, рзбийш ли...
Никой не е отменял естествения подбор. Нито външния, нито вътревидовия.
цитирай
15. tonsun - Всъщност, държейки се, като &qu...
30.07.2022 17:16
Всъщност, държейки се, като "ущипана невЯста", играещият го Дарт Вейдър, пардон, Дарт Славей, наистина направи услуга на България... Като изтегли парламентарната си група от преговорите и по този начин се провали сформирането на още един кабинет, тип ПП..
цитирай
16. dobrodan - От такова добро са ми бели косите на мене :).
30.07.2022 18:19
Може би накрая е разбрал, че за него пари няма и няма да има :).
Мен щеше да ме е срам да ме виждат хората, но пак ръси премъдри глупости от екрана...
Партиен лидер от фейсбук... Някой от нас виждал ли го е в парламента?
Поне веднъж?
Той, видите ли, не бил политик...
А какъв е? :):):)
цитирай
17. barin - Здравей, Добродане. Недоволср...
01.08.2022 06:40
Здравей, Добродане. Недоволсртвахме от дългото управление на ГЕРБ, а сега се оказа, че няма кой да ги замести. Не харесвах особено политиката на ГЕРБ, но Продължаваме промяната се оказаха много по-слаби. Падна им правителството. "Има такъв народ" се провалиха, когато бяха първа политическа сила и не направиха нищо, за да създадат правителство. Втори шанс едва ли ще им се отдаде. Отново парламентарна криза и несигурност. Може К. Петков да е умен, но да си начело на правителството се искат и други качества, които той изглежда няма. В България лошото е, че който и да дойде на власт първо отрича всичко, сторено от предия кабинет и едва после се опитва да направи ещо.
Поздрави!
цитирай
18. dobrodan - Барин? ТИ СИ УМЕН, Киро Петков е ПРОСТ.
01.08.2022 11:00
Качествата му са напълно ясни или по-точно липсата на каквито и да било такива освен любовчийските.
ПП са вече в коша за боклук, но се задава не по-малко зло, интелигентен психопат с адски ловки съветници.
Оттам как ще излизаме, това вече не мога да кажа.
Управниците - нагли простаци, суверенът - тъп на трета степен...
Каква ще става тя :( ...
цитирай
19. mt46 - Така е...
01.08.2022 23:52
И тези, и предишните са продажници, измамници!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042934
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031