Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2022 20:28 - Кой даде право на "македонците" да ни наричат татари?
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2745 Коментари: 21 Гласове:
14

Последна промяна: 27.06.2022 17:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Имало е кой, ще видите сами. Остава донякъде спорен въпросът дали наистина Митхад Сардарович Ваисов е предал този разговор на Фархат Нурутдинов и как е изтекъл разговорът.
     Както пише Иса Капаев, този разговор съдържа тънкости, които няма как да бъдат измислени.
     Всъщност не това е важното, дали е имало точно такъв разговор. Важни са действията на "татаристите" при подмяната на националното самосъзнание на казанците, а те повтарят изцяло дадените указания от Йосиф Сталин.
     Да, направо е поел другарят Сталин ролята на бащата в семейството. Нали "бащата на народите" следва да прави секс с майките им?
     Тази съветско-руска политика продължава и сега, в този миг. Берем плодовете й...
     Така че, македонски другари, изхвърлете от езика си топоними като Куманово, Сер, Вардар, Тетово, Кочани.
              В противен случай ще си останете съвсем същите татари като нас :).

     "Все пак ногаите не съчинили епоса си заради прочутия си праотец Ногай. Великата песен разказва за беклербея Едиге.

     Съдбата на епоса изминала същия трагичен път, който извървял и целият ногайски народ. Заедно с народа пострадала и песента. Творението на народната мъдрост било подложено на невероятни метаморфози и се явява ярко свидетелство как в Страната на Съветите са издевателствали над един от най-древните народи, над историята и културата му. Оказа се, че цялата идеология, обявила лозунга за равенство и братство между народите, не струва и грош.

      В тази книга неведнъж споменавам за събрания текст на песента „Едигей“ на татарски език. Този текст видя бял свят в 1941 г. в татарското списание «Совет адабияты», броеве 11-12.

     По-късно след реабилитирането на песента текстът беше публикуван в Казан и издаден в отделна книга през 1989 г. Книгата беше с твърди корици, на доброкачествена хартия, тираж 50 000 броя. Малко хора знаят откъде възникна този сборен текст. Признавам си, че и аз не знаех всички детайли, макар да бях убеден, че над песента старателно е поработил татарският литератор Наки Исанбет. Светлина върху тази загадъчна история проливат самите казанци.

      Специално аз не ги наричам казански татари, тъй като авторът на книгата „Българският въпрос“ Фархат Нурутдинов смята, че е дълбоко погрешно и дори възмутително неговият народ да бъде назоваван с името „татари“. Впрочем, към същото мнение се придържат и много от известните учени. Най-прочутият татарски учен Хаяз Исхаки, чието име е високо почитано в съвременния Татарстан, в знаменитата си книга „Идел-Урал“, публикувана за първи път в Берлин в 1933 г., пише следното: „(...) Работата е там, че от първите дни на възникването на Казанското ханство русите са започнали да наричат Казанското ханство „Татарско ханство“ или „ханството на казанските татари“. „Названието татари (официално от страна на руското население название на жителите на Златната Орда) по отношение на населението във Волжко-Камския край започва да се използва от русите едва от момента, в който след организирането на Казанското ханство и блестящите победи на това ханство над русите казанските татари засенчили истинските татари от Златната Орда и всички предишни отношения, изработени между русите и Ордата, били пренесени върху Казанското ханство и населението му. Живеещите там фински племена наричат жителите не татари, а българи, както дотогава. Луговите чирмиши (марийците) и днес наричат татарите „суас“ (водните аси, бел. моя), а вотяките ги наричат „бигер“, тоест „болгар“. (Воробьёв. Материальная  культура казанских татар. Стр. 21). Татарите никога не са се самоназовавали така, точно обратното, казанските татари смятат това название за обиден прякор. Така че Ф. Нурутдинов има достатъчно аргументи при отстояването на правотата си. Авторът непреклонно отстоява връщането към българските корени и предлага националната принадлежност на народа да се нарича „булгар“. Той доказва тезата си в книгата „Българският въпрос“, издадена в Оренбург през 1993 г. Книгата му се състои от две части, първата се нарича „Как машината на злото убиваше народите“, а втората - „Служебните татари или Похитителите на Чингизхан и Идегей“. Няма да преразказвам цялата книга, в нея има наистина много интересни неща. Все пак ето един от ключовите епизоди.

     След присвояването на народа на названието "татари" възникнали много проблеми. В разрешаването им се намесвали и главните хора в страната, в това число и бащата и вождът на всички народи Сталин. За да се почувстват поволжките тюрки като "нов татарски народ", е трябвало да се постели историческа пътека и ето какъв любопитен диалог привежда авторът. Това е разговор на известния татарски болшевик Халимзян Ибрахимов с "бащата на народите".

     "Той (Сталин, И. К.) мълчаливо прие раболепните (...) поздрави на Халимзян и вместо да благодари, каза:

     - НЕП (Новата Икономическа Политика, б. м.) оживи националистическите настроения, особено в селата. Докладите по места позволяват да твърдим, че мюсюлманите от Татарската и Башкирската Републики както преди виждат в българството не само миналото си, но и настоящето и бъдещето си. Има сигнали за съмение по повод целесъобразността на разпространяването на названията на републиките върху коренните им националности даже сред някои съветски работници. (Стилът на изложението оставяме на съвестта на автора, И. К.). Така ще стигнем и до признаването на партийните и правителствените решения за неправомерни в частта за образуването на тези автономии. Какво става?

     Ибрахимов изведнъж се смути: той, разбира се, също си даваше сметка, че именно Сталин е бащата на двете "татаро-башкирски" автономии и разклащането на устоите им ще бъде оценено като опит за саботаж на самия генерален секретар.

     - Направихме всичко възможно: забранихме официалната употреба на името, историята и културата на българите, постигнахме саморазпускането на вредните "божи воини"... - разприказва се в отговор Халимзян, но Сталин го прекъсна:

     - Обаче не дадохте на народа нищо в духовен план в замяна.

- Как така?! - Ибрахимов остана поразен. - Татаро-башкирските литератори пишат, и то много пишат...

Йосиф Висарионович почервеня от гняв, но се сдържа и отбеляза:

- Вашите преходни произведения не са литература и авторите им не са литератори, а преводачи от руски език. Вие сте агитатори, болшевишки агитатори и напълно се провалихте с агитките си... Тук и сега, веднага намерете начин да запушите пробойната, образувала се след забраните ви.

     - Извинете, другарю Сталин, не разбрах... - замрънка Халимзян, зашеметен от думите на вожда. По природа Ибрахимов беше службаш, прост изпълнител, лишен от гъвкавост на ума, в резултат на което често "изпадаше в недоумение".

     - Да поясня, щом трябва - с насмешка каза Сталин. - Длъжни сте да намерите път към сърцата на вашите засега неосъзнати читатели чрез фолклора. Защо, например, Дамян Бедни се ползва с такава любов и успех сред руския народ? Затова, защото пише в стила на руските частушки - просто и ясно, това е цялата тайна. Защо не дадете на вашия народ неговите песни, но с нови думи? Старата привична форма ще привлече хората към вашите думи, към пропагандата ви. Вместо епос им дайте преработена някоя подходяща легенда. Имате ли такава?

       Този път Халимзян беше по-съобразителен:

     - Имаме, другарю Сталин. Това е ногайското сказание за Идегей, златноординския княз.

     - Ногаите няма ли да ви обвинят в кражба на тяхното произведение? - поинтересува се Йосиф Висарионович.

     - Не, другарю Сталин - убедено отговори Ибрахимов. - Ще вкараме там думите "татари", "татарски", ще добавим това-онова, ще изхвърлим чисто ногайското и ще представим сказанието за наше, татарско.

     - Добре, щом става... - говореше си сам вождът. - А има ли в тази легенда упоменаване на Булгар?

     - Не, другарю Сталин.

     - А нещо за война с русите?

     - Също не, другарю Сталин.

     - Тогава трябва да вкарате в него две-три споменавания на Булгар и епизод за сблъсък с русите. Така сказанието ще заинтересува вашия народ, той ще започне да го чете и неволно ще възприеме думите "татарин" и "татарски". Съгласен ли сте с мен?

     - Да, другарю Сталин! - възкликна доволно Ибрахимов. - Ще направим точно както казахте!"

     Цитатът е по Иса Капаев, "Безсмъртната степ".
      Стори ми се уместно да го публикувам.




Гласувай:
14



1. mt46 - https://www.bgonair.bg/a/4-world/207135-makedonski-uchebnik-bugarite-po-proizhod-sa-turtsi-tatari-mongoli
26.06.2022 22:45
Този "разговор" ми се струва неправдоподобен... Историците трябва да се въздържат от едностранчиви пропагандни и политически твърдения и внушения...
Македонците ни наричат турци, татари, монголи, фашисти... Тъпо е да се твърди, че Сталин им бил дал това право! Теорията за тюркския произход на прабългарите е още от 19-ти век, доста преди Сталин... :)
цитирай
2. dobrodan - Разговорът описва последващи събития, които не биха могли да се случат без
26.06.2022 22:53
нареждане "отгоре", дори и да е измислен.

Можеш ли да посочиш източник от XIX век, в който македонците ни наричат татари?
Ако да, значи не съм прав. Ако не - значи съм прав.
Не коментираме тезата за тюркски произход или не на българите, само уточнявам как изведнъж македонците решиха, че сме тюрко-татари и нямат нищо общо с нас.
цитирай
3. mt46 - https://bg.wikisource.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81
28.06.2022 22:05
"Чували сме и друго основание. Някои македонисти ся делят от българите по друга причина, по тази: че те са чисти славене, а българите са татаре и не знам що. Ако земем пред очи онова, което ся каза по-горе за историческите променения в Македония, нам не ще бъде мъчно да покажем всичката неоснователност и на последнето основание. Когато българите слели в себе си или, по-добре, когато славените слели в себе си българите не само в Македония, но и в другите области на Балканский полуостров, то не зная защо македонската смес да бъде друг род, а тракийската и българийската от друг. Таквизи основания могат да дават само глупавите деца, които не знаят еще що ще каже историческо свидетелство.

За да придадат сила на своето произволно основание, македонистите посочват разликата на наречията македонско и горнебългарско, от които първото било по-близо до славенский язик, а второто било размесено с татаризми и пр. Нам не ни ся искаше да вярваме в сериозността на подобни посочвания, каквото не ся вярва и на читателя, но принудени бяхме да повярваме, когато видяхме с каква упорност са защищаваше от македонистите. Нашите думи, че различието на наречието нищо не показва, че то е следствие на исторически обстоятелства, а не на различно произхождение — тези думи нищо не помагаха. Македонистите пак упорствуваха на своето."
П. Р. Славейков – "Македонският въпрос", 1871 г.
цитирай
4. dobrodan - E :), печелиш!
29.06.2022 10:11
Излиза, че дори от още по-рано някой им е надул главите с глупости :).
Навсякъде е протекла дебългаризация и съм наистина любопитен чия устица е шушнала на македонските ушенца.
За Казан или днешен Татарстан вече е ясно.
цитирай
5. kirk - П.Р. Славейков е шовинист
30.06.2022 11:06
П.Р. Славейков е шовинист и един от първите, който си представя, че някога е съществувал славянски "български" език и от него се е отделил македонският. Тази подмяна на общобалканския славянски език с "български" продължава и до днес. Даже в периодизацията на българския език има период Старобългарски език, макар всеки специалист да знае, че тогава езикът се е наричал славянобългарски, а преди това - славянски, общославянски. Е, добре ДОКОГА ще се ебавате с термините и названията, питат славистите??? И затова вече не ви викат на конгреси и конференции!!! Относно отношението на македонците към българите - наблюдавал съм го и съм свидетел в 70-80 % от случаите, когато съм общувал с местни български македонци. Автономизмът им е основан на антиелинизъм, антибългаризъм, антисърбизъм и антиалбанизъм - факт!!! И то вече поне от три века!!! Ако прабългарите не са били татари, то защо днешните татари се правят на българи?! Риторичен въпрос е!!!
цитирай
6. dobrodan - За останалите не знам, но аз ни най-малко не се гъбаркам с произхода на българския език.
30.06.2022 11:51
За мен старият ни език е бил пренастроен на славянска основа, лексикална и граматична.
Киркоре, тия пишман татари в Казан не могат дори да имат татарска кръв :):):) и ще ти кажа защо.
Истинските "татари", които са наричани така само от китайците, са избити от Чингизхан. Ама до крак. Черни, бели, диви - наред.
Чуло се е, на много места.
След това същият умник е пускал напред първи в боя войници от покорените племена. Оттам името "татари" се пренася върху армията на Чингизхан.
Вероятно някога пра-пра-българите са имали нещо общо с тия племена.
Обаче.
Същото мога да кажа и за цяла Евразия. Макар за нашия клон да се очертава предимно лесостепната зона, практически същия произход имат и Рим, и Централна Европа, и Западна Европа заедно с франките, келтите - гали, германите, англите, саксите, брити, скоти, пикти, нормани. Андалусия - анда-улус:), алани, в'анда-ли и много, много още :).
Така че истински татари вече не са съществували по време на инвазията на Чингизидите.
Като приключа с превода на Иса Капаев, тези неща ще бъдат окончателно изяснени.
цитирай
7. kirk - Тия лакърдии ги разправяй на някой друг
30.06.2022 17:00
Тия лакърдии ги разправяй на някой друг. Аз отговарях главно на mt46 и не искам да влизам в диалог с теб, но товята "китайска" ТАТЪ/ТАТь е ст.бълг. лексема и е налице в изворите, тоест - това е праславянска дума за крадец, разбойник, развратник, разхитител и пр. Не си измисляй етимологии, а първо провери защото изобщо е трудно да си първооткривател, при тези бедни, оскъдни дадености... Опровергай вече съществуващи етимологии и чак тогава може да влязат в научен обмен твоите "велики" открития!!! Повечето етноними са обидни прозвища и дори вербални недоразумения във всички езици. В съвр. славянски езици етнонимът се отнася до монголоидите. Намери детското списание с комикси "Дъга" и разгледай как самите българи са си представяли прабългари и... няма за какво да говорим, спорим... Тези дни установих, че прабългарите де факто не са имали нито държава, нито столица - даже са ги нямали като понятия... а един пич тука твърди, че Аспарух нарочил Девня за столица, ха-ха-хааааааа!!!!
цитирай
8. dobrodan - Киркоре, думата "тат" в старобългарския е тюркска заемка:).
30.06.2022 17:06
Означава чужденец, чуждородец. Където има ногаи, има и татове :):):).
P. S. Ами нали това правя :).
За велики открития :) съм оставил да се борят други. Стига ми което намерих и продължавам да намирам.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
30.06.2022 17:32
Когато някой,пише в блога ти подобни научЕни неща за прабългари, вероятно произхожда от праарменци, прани около езерото Ван/ оттам иде Ере-Ван/! Затова, подлагай го на тест за олкохол и наркотици!
И тогава давай ход на наУчената му статия!
Това като съвет, понеже имам опит с подобни учЕни наглеци! Които плюят в лицето човека, подал им ръка за спасение?! Не ,такива не принадлежат към спасените хора!
цитирай
10. kirk - ЛеонПорното2 е експерт по обществените тоалетни
01.07.2022 07:48
ЛеонПорното2 е експерт по обществените тоалетни, не че е графоман, ама хич не е, но досега не е писал само за половия орган на комара, защото не може да го разгледа...
Краси, за да бъде обявена за заемка дадена дума, трябва да съществува обект, откъдето да е заимствана... Ти работиш и ползваш средновековни методи, а днес се работи с компютри и алгоритми-програмки. Те издирват в базата данни, сравняват и доказват. Най-ранните прояви на тюркския клон на алтайските езици е VII-VIII в. - орхонските надписи. Второ - заемат се основно думи за нови понятия, а не за ежедневно употребявани като крадец или - хайде: чужденец да е... Какво допреди нея не са знаели що е то ли???
цитирай
11. dobrodan - Кърк, има едно нещо като речник на древнотюркските думи.
01.07.2022 10:42
Доколкото знам, на руски език е.
Науката компаративна лингвистика се развива, не толкова бързо, но дори стартовите резултати, Кърк, за някакви си само 30 години са смайващи.
Защо трябва да заемеш дума само за ново понятие?
Когато племената и народите след това са се разделяли, често пъти за един и същ предмет е възниквала нова дума и при това в езици от едно и също семейство.
Погледни колко думи имаме за "крак".
Нога. Джонгал.
Четох, че "пата" е индоевропейската дума за "крак".
Де я у нас?
Пата-кюта? Патик-патик? Патък?
Убеждавам се, че ще трябва да преосмислим цялата основа на т. нар. индоевропейски езици.
Мисля да поработя някоя година по тоя въпрос.
Имам какво да напиша.
цитирай
12. kirk - Тюркските езици нямат такава фаза
01.07.2022 23:10
Тюркските езици нямат такава фаза като древнотюркски период, както и старобългарският няма предходяща фаза. Изобщо ги няма в наличност през древността. Отваряш коя да е Библия и четеш! А ако искаш може да проучиш и Корана и техните собствени писания допреди век век и половина, когато и думичка не споменават да са имали някаква особена древност или предистория. Сега това са - меко казано - ташаци!!! Меки ташаци, а не твърди топки, защото фантазират, че са хети, обаче тръгнали на изток и се поразходили до Япония, вкл. , а после се върнали, ти да видиш?! Стигаме до момента, в който урарти и хети се осъзнали като тюрки, доооообре, но ако през век ще си сменявате етнонима и езикът все ще е ваш, па и вие все си оставате същите, никой няма да ви приема насериозно!!! Истината е, че вие тюркютите сте слезли отгоре от Крайния север и свирите на моржова кост и зъби, другото - просто не е ваше!!! Роднини с монголците и китайците, но далеч по-нискокултурни и неспособни! Чети по-внимателно - написах ОСНОВНО се заимстват думи за нови понятия, което значи че има и изклюния!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Коментар, адресиран към написаното в К 10
02.07.2022 08:57
"Смръдльо-Пръдльо дърти
Смръдльо-Пръдльо дърти, ще взема най-накрая да ти пратя някой да ти затвори лайняната полугръцка уста!!! За мен 20 к изобщо не са пари, а 80 % от ветеранчетата са готови и за по-малко да отидат там и да ти пръснат задника!!! И ще ме свържат по телефона докато страдаш, та да те питам - за какъв се помисли когато реши да се ебаваш с арменец!!! Продължавай и ще стане реалност, а не само заплаха!!! Аз по принцип мразя да заплашвам - просто си реализирам планчетата, посеркоооо!!!

Изпратено: 04:00 От: kirk

Подобен бисер, в късна доба, може да напише някой едновременно пиян и надрусан!
Чудя се, към кой да се обърна-полиция или прокуратура?
?
Той самият е продукт на тоалетните, за които говори! И мястото му е в тях, вътре! Седнал да бистри ,какви са Бълтарите? Първо да изучи, той какъв е? Що за мелез е? При положение, че най-високопоставеният от рода му, големият, Василий Втори е бил копеле!?
Майка му е била известна шантонерка и обслужвала гвардейците- варанги Самият Василий е бил русокос и синеок, а брат му Константин- чернокос и черноок Май семката им е различна, от прима виста!
Хайде, с проучването дотук ,няма да ровя при това изчадие, заради покойния му брат с моя фамилия, но не Симонян!

П.П. Кой е посерко, стана ясно, след предишната ти заплаха, когато мина в нелегалност и си смени ника?! Толкова беше посран, че чак те съжалих? Но аз не прощавам до безкрайност Имаше един звездоброец, сега само брои звезди И друг имаше, лека му пръст Ако разсъждаваш логично, което е не само съмнително ,но и абсурдно, би трябвало да си направиш някакъв извод?! Но, на трезва глава!!
цитирай
14. dobrodan - Киркоре, те, тюркутите (едва ли знаеш какво е това "ут" в думата),
02.07.2022 10:58
са първите заселници на Европа, ама това на арменски няма да го прочетеш.
Тази част, от която идват българите на Кубрат кинг Дуло (може и каган, но кинг е разчетена титла на Курбат (няма да ти кажа къде:):):)), са изцяло европейци, азиатски примес има в управленската прослойка, и това го знаеш много добре!
Относно езиците, Киркоре, изобщо не си наясно:):):).
Хората са говорели и преди Библията ти:)!
Поне знаеш ли кои са тия Гог и Магог, като пишеш за Библията?
Засега хетите се определят езиково като индоевропейци. С тях ще се занимая допълнително :).
Знаеш ли, племенните етноними могат да бъдат променяни честичко. Кубовете са с отделно име, народът е с друго име; как да ти ги обясни човек тия работи, като си много учен?

За пореден път пиша: езикът, който днес наричаме тюркски, съществува минимум ПЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ преди светът да види първия тюркски каганат, Киркоре.
За няколкото години, откак пиша, можеше поне нещо да прочетеш!
Ай чао, че съм на работа!
цитирай
15. kirk - Значи и ти и арменстката литуратура вече изчете
02.07.2022 16:33
Значи и ти и арменстката литуратура вече изчете, щом си сигурен какво може и какво не може да се срещне там!!! Ей, затуй не си струва да се комуникира с тебе, а няма нищо по-смешно и жалко от ентусиаст-недоучка, който иска да сравнява думи от две различни езикови семейства и като намери съвпадение, веднага се бие по гърдите - БУЛгар, БУЛГАР и бух в басейна с чорапите!!!
Тюркски езици преди 5 000 години има само във фантазиите ти, както онази РадостиВгъза, която откри български знаци върху кост отпреди милион и 800 години. На мен всичко това ми се струва като симфония за моржова кост и зъби!
цитирай
16. dobrodan - Киркоре, директен въпрос, не е труден.
02.07.2022 16:44
Колко арменски тюрколози можеш да изброиш на прима виста?
Нито едната от двете "латински" думи не е минала без коренови основи от тюркски език, това знаеш ли го, като за начало:):):)?
Чекаме да чуеме така, с интерес (отново тюркизъм:):):).
Бахти латинския език, а?
Давай по-смело с четенето (чет е тюркски корен), Олжас Сулейменов снощи се обади и каза да ти предам (пре-/пред и като предлог, и като представка идва от тюркско числително име, ало, Киркоре?), че Шумер-наме в неговата книга тебе чакал?
цитирай
17. kirk - Тъпанар си, ей Богу
03.07.2022 10:26
Тъпанар си, ей Богу - да ме беше попитал има ли българи тюрколози! Ето ти списък - https://bg.upwiki/wiki/turkology - Хорен Мъкъртичевич Цовикян, Агоп Дилачар (Мартаян), Манвел Арсенович Хасратян (Гасратян), - https://wikipredia/bg/Turkology - търси си сам!!! И ДРУГ ПЪТ ПИТАЙ ЧИЧКО ГУГЪЛ преди да се осираш с тъпи твърдения! И КАКВО ОБЩО ИМАТ арменските тюрколози с факта, че македонците ви викат че сте татари, а ние - че сте овчи глави... нищо общо!!!
цитирай
18. dobrodan - Те цяла сюрия бе?
04.07.2022 19:51
Хорен Мъкъртичевич Цовикян. Историк, млада Турция.
Агоп Дилачар. Лингвист, но по ТУРСКИ език.
Манвел Арсенович Хасратян. ТУРКОЛОГ.

И тримата са работили в началото на миналия век....
Киркоре? Не знам да ли ние сме овчи глави, обаче твоята е телешка, брат.

Искам да видя арменски ТЮРКОЛОЗИ-ЛИНГВИСТИ, не историци на Османската империя и Република Турция.
Помагай де:):):)?

Ми нямате.

Тогава кое ти дава право, главо, да отричаш работите на хора, които сто пъти по-добре от мен, а от теб поне триста:), са разбрали за какво иде реч?

Вместо да плямпаш, кога си на фаза, сядай и чети!!!

Пнеже явно те кефи да си прост - така и не разбрах защо - на ти четиво.

- Коренни (автохтонни) народи на американския континент с тюркска националност - 20 млн. Въпросът е много деликатен, проучен досега в тесни научни среди, но абсолютно реален.

В картата на езиците на този континент абсолютното мнозинство от индианците от Канада, САЩ и Мексико са тюркски народи. В страните от Южна Америка те са малцинство.

За да не претоварваме основната тема, няма да се спираме на американските турци, защото това е отделна и много обемна тема. Нека потвърдим, че цифрата от 20 милиона е реална. Възможно е да има повече от тях. Друго важно е: евразийските турци и американските турци трябва да са в близък контакт и в рамките на WATN.

https://thestrip.ru/bg/eyebrows/kochevoi-narod-tyurkskogo-proishozhdeniya-istoriya-tyurkskih/

Спокойно, всичко ще си излезе. Може би ще съм жив да го видя/
Имаш ли идея кога са били заселвани Америките, на колко етапа, откъде?
Чушки имаш :).
Те, чушките, не са ли и те оттам?



цитирай
19. kirk - Много ме депресира, ша знайш
05.07.2022 06:50
Много ме депресира, ша знайш?! Ша си го преместя отлево-надесно!!! Установил си твърдо, че нямаме тюрколози, а само турколози, бре-бре-брееееей!!! Юхаааа - ибре-дебре, овчарю!!! И какво доказа с това поредно тъпо откритие??? Другите тъпотии дето ги ръсиш просто обиждат здравия разум на нормалните хорица, спести им го - няма да съжаляваш! Аз само ще резюлирам общия извод: Всъщност макетата ви величаят и възвеличават като казват, че сте татари, защото, според таквиз кат теб, тюркютите са носителите на най-високите културни и цивилизационни придобивки! Малко са ви били 5 века значи, трябвало е да не ви освобождаваме! Извинявам се от името на предците ми и от името на руснаците, финландците, румънците... !!! Нищо де - никога не е късно пак да им се подложите на турците да ви яхат!!!
цитирай
20. dobrodan - Киркоре, титлата "професор"
05.07.2022 17:46
да не я раздават с кафето при вас? Вместо бисквитки?
Спокойно, имало е и кавказци :) към Америка да ходят, не се притеснявай чак толкоз много :).
Както виждаш и сам, тезите ми в блога се потвърждават :).
Тюркути-муркути, ама са владели Евразия, пък вие, висококоултурните, сте правили "слуш" и "да, шефе".
Така че, заедно със славянизираните тюрки от Русия и вие сте играли за свободата ни, пък и винаги сте били добре приети у нас.
Моля да не го обръщаш на политика, няма нужда.
Антидепресанти има в аптеката. Не почвай веднага с тях :).
цитирай
21. kirk - Помня, че веднъж вече ти отговорих
06.07.2022 05:56
Помня, че веднъж вече ти отговорих, но щом пак питаш - виж в ЛС. Хайде стига толкова - писна ми!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042747
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031