Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2021 18:36 - Устройство и принцип на работа на пирамидите
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 5707 Коментари: 37 Гласове:
5

Последна промяна: 01.08.2021 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Не бих се ангажирал да подкрепя на 100% показания материал. Никой обаче не е дал по-добро обяснение за предназначението на тия грандиозни постройки, начина на построяването им, защо се намират там, а не другаде (валидно за всички места, където древните са строили пирамиди; изключение правят новостроените с тухли от кал).
Така едновременно с останалото можем да се досетим и защо до днес легендата за цивилизацията на атлантите е оцеляла, но самите атланти - не. Напълно възможно е някой да е отприщил енергията със собствена цел, далеч не добра за останалите и така да се е състоял единият от многото потопи (визирам египетския жрец, разказал някои неща на Солон). 

    Впрочем, нека отсъдите сами. 

                     "Устройство и принцип на работа на пирамидите

 

       Пирамиди има на всички континенти с изключение на Австралия. Има ги дори в Антарктида, само че са скрити под снежна покривка и затова не са познати на академичната наука. Официалната гледна точка за предназначението на пирамидите е заключението, че те са огромни гробници на царувалите благородници.

       Такава гледна точка е вярна само наполовина по отношение на пирамидите в Судан, на Канарските острови и полуразрушените пирамиди в Египет, построени от необработени дребни павета или от глинени, сушени на слънце, тухли. Всички останали монументални пирамиди са били построени не за да бъдат гробници. Това се вижда поне по съотношението на пирамиди в дадено място и броя на властвалите.

      Например в Теотиуакан (древно Мексико) има само три пирамиди - на Слънцето, на Луната и на Кетцалкоатъл - а историците оценяват времето на разцвет на Теотиуакан на приблизително 350 години. Означава ли това, че средната продължителност на живота на управляващите там владетели (според броя на пирамидите) е била 117 години (350 :3 = 117)? Може и да се намери владетел, живял толкова дълго, разбира се. Например, последният фараон от Петата династия на древен Египет Пиопи II е царувал 102 години. Трима такива управляващи един след друг - такива чудеса не се случват. Ако пък добавим към 350-годишния разцвет на Теотиуакан още няколкостотин години на предварително развитие, то ситуацията започва да става немислима.

        В Египет има много повече пирамиди, отколкото в Мексико, има и още неоткрити постройки под пясъците. Затова в тази страна броят на пирамидите може да съответствува на броя на фараоните. В Египет обаче има друга загадка, свързана с пирамидите: твърде голямо несъответствие между технологията на строеж на запазилите се до наши дни постройки и тези, които не са добре запазени. Има седем египетски пирамиди, които са изградени от огромни каменни блокове без свързващ разтвор помежду им и само те са оцелели до наши дни: това са трите най-известни пирамиди в Гиза (тези на Хеопс, Хефрен и Микерин), тази в Медумн, двете пирамиди на бащата на Хеопс, фараонът Снофру (Червената и Ромбовидната) и почти разграбената за строителството на съвременните здания пирамида в Абу-Роаш. Всички останали пирамиди са строени не от камък, а от глинени тухли и свързващ разтвор и са почти напълно разрушени през изминалите хилядолетия. Що се касае за стъпаловидната пирамида на Джосер, основата й е изградена от също толкова масивни каменни блокове, както и при седемте гореизброени пирамиди, но отвън е правена от глинени тухли и хоросан. За погребалното си съоръжение Джосер е използвал по-стара постройка, която е отреставрирал толкова, колкото е позволявала технологията по негово време (или доста примитивно).

       Първите сведения относно принадлежността на пирамидите в Гиза към съответните изброени фараони са от древногръцкия историк Херодот, който посетил Египет и разговарял на тази тема с местните жители. Той пръв е използвал думата "пирамидос" за обозначаване на тези колосални постройки. От гръцки терминът "пирамидос" се превежда като "огън по средата". В епохата на антична Гърция не е съществувало понятието "енергия", затова се наложило да бъде използван термина "огън". Ако следваме съвременните си разбирания, то думата "пирамидос" би означавала "енергия по средата". Оттук следва, че пирамидата е свързана с енергийните потоци и е била строена именно за да бъдат те използвани.

        Местните жители разказали на Херодот, че пирамидите от комплекса в Гиза са построени от Хеопс, сина му Хефрен и внука Микерин. В египтологията обаче са натрупани достатъчно много факти в полза на това, че фараоните не са строили пирамиди, а само са ги отремонтирали и са им дали имената си. С течение на времето сред местното население фактът на реставриране на пирамидите от изброените фараони от Четвъртата династия постепенно се е трансформирал във факт на построяването им. Макар тези неща да са игнорирани от официалната академична наука и дори да са дискредитирани от нея, те не могат да бъдат отхвърлени.

         Материални доказателства за построяването на пирамидите от фараоните от тази Четвърта династия досега не са намерени. Единственият надпис "Хеопс" в най-тъмния ъгъл на връхната разтоварваща кухина над Царската камера в Голямата пирамида е признат понастоящем за фалшив. Кой точно го е подправил е загадка за академичната наука. За тази мистификация следва да бъде обвинен британският полковник Хауърд Уайз, който е водел разкопките на платото Гиза в средата на XIX век. Като не намерил нищо интересно, с което да оправдае изхарчените средства, той се решил на такава авантюра. Известният писател и популяризатор на хипотезата за палеоконтакти на древните земни жители с чуждопланетни създания Закария Сътчин в книгата си "Войната на боговете и хората" съобщава как се е развила тази афера: "В края на 1983-та година един от читателите на книгата се свърза с нас и съобщи за документи , които се пазят в семейния му архив. Прадядо му, бригадир на каменоделци, по име Хъмфри Бревър, бил нает от полковник Уайз да пробие проход в пирамидата. Той станал свидетел на подправянето и се възмутил, за което бил веднага уволнен. После го принудили да напусне Египет".

     В годините, когато британският полковник нанасял името на фараона на стената на разтоварващата кухина, древноегипетската граматика като отделно направление в египтологията правела първите си крачки и затова допускала многобройни грешки. Една от тях е грешката в изписването на името на фараона Хеопс. В Древен Египет за грешка при изписване на името на фараона древният писар е можел да заплати с главата си. Хауърд Уайз не е знаел това и е изобразил неправилно името на фараона. Допуснатата грешка пряко свидетелства, че надписът е направен не по времето на Древен Египет, а много по-късно.

    Хауърд Уайз предоставил на британското археологическо общество мумията на фараона Микерин и останките от саркофага му, уж намерени от него в най-малката пирамида от комплекса Гиза. Дълго време тези артефакти били смятани за най-стойностния довод в полза на достоверността за построяването на пирамидите в Гиза от фараоните от Четвъртата династия. Когато мумията и саркофагът били подложени на анализ с радиовъглерод-14, измерванията показали, че и едното, и другото се отнасят към времето на Исус и Пилат Понтийски. Без излишен шум артефактите били прибрани в архива.

     Мнозина геолози, запознати с проблемите на ерозията на планинските породи, твърдят, че по лицето на Сфинкса и стените на котлована, в който се намира той, има ясно видими следи от водна ерозия. Въздушната и водната ерозии оставят различни следи по повърхността на материала. Носените от въздушния поток песъчинки за хиляди години прорязват в материала дълбоки хоризонтални ивици с остри краища. Те са прекрасно забележими по тялото на Сфинкса. Дъждовната вода работи по различен начин: тя оформя вертикални канавки с гладки краища. Такива следи са добре видими по стените на котлована, в който се намира Сфинксът, и малко по-лошо се виждат по лицето на самата статуя.

     Подобни следи от водна ерозия могат да се появят по стените на котлована и по самата статуя за примерно хиляда години непрекъснати валежи от дъжд. Последните обилни дъждове по тези места са приключили към 8000 години преди нашата ера. Излиза, че възрастта на Сфинкса се получава да е 9-10 000 години. Ако пирамидите в Гиза са строени по едно и също време със скулптурата, следва те също да са на тази възраст.

     Към днешна дата са известни над сто хипотези за целта на построяването и предназначението на пирамидите. Не можем да изброим и анализираме всичките, затова ще се спрем на най-популярните от тях.

      1) Гробници. Това е традиционната версия, приета от академичната наука, но отхвърляна от привържениците на алтернативните теории. Академиците твърдят, че в някои от пирамидите са намерени мумии на погребани хора и този факт е достатъчно основание да бъдат разглеждани в качеството им на гробници. Нетрадиционалистите не по-малко пламенно твърдят, че в нито една пирамида не са намирани мумии. И едното, и другото твърдение съдържат голяма доза лукавство. Както вече споменах, има огромна разлика между седемте огромни оцелели до наши дни пирамиди, изградени от каменни блокове и всички останали пирамиди с по-малки размери, направени от глинени сушени тухли и стигнали до нас в полуразрушено състояние. Оттук се налага изводът, че малките тухлени пирамиди действително са можели да служат за гробници, но огромните пирамиди от каменни блокове са имали съвсем друга цел.

     2) Еталон за записване на основните математически съотношения. Тази версия пръв е представил шотландският астроном Роберто Пиаци, който забелязал, че периметърът на основата на Хеопсовата пирамида се отнася към височината й с равностойността на удвоеното число пи. Това съотношение обаче е характерно само за пирамидата на Хеопс, при другите пирамиди то е различно. Ако пирамидата е нужна само за еталон при записване на основните математически съотношения, тогава ще бъде достатъчна само една, не е нужно да бъдат строени десетки пирамиди.

     3) Гигантска антена за връзка с космоса. Привържениците на тази версия твърдят, че пирамидата е позволявала да се влиза във връзка с другопланетни цивилизации. Като довод се използва сходството на вътрешните проходи и помещения в пирамидата на Хеопс с рупорно-вълновия вид антена. Първо, обаче, външната прилика не се явява доказателство в полза на една или друга цел на строителството, и второ, в другите пирамиди проходите и помещенията са устроени по съвсем различни начини. Освен това, ако ограничим скоростта на разпространение на изпускания от пирамидата сигнал до скоростта на светлината, то изчезва всякакъв смисъл от създаването на такива антени; обратният сигнал ще пристигне след няколко десетки или няколко стотици години, когато на власт ще бъдат други хора с други интереси.

     4) Обсерватория. Тази версия се появява вследствие на факта, че вентилационните шахти на Хеопсовата пирамида по време на строителството й според академичната версия са били насочени точно към съзвездията Голяма и Малка мечка, Орион и звездата Сириус. Никой от привържениците на тази версия не дава обаче отговор на въпроса защо е трябвало да се достроява цялата пирамида, след като шахтите излизат на повърхността много по-ниско от върха й. Ако пирамидата е обсерватория, би било напълно достатъчно строежът да се преустанови до нивото, на което излизат вентилационните шахти. Това не би попречило на наблюдаването на звездите, а загубите на труд биха били осезаемо съкратени. Освен това шахтите не са праволинейни, те имат завои. Наблюдението на звездите през тях е невъзможно.

     5) Отражение на небето на Земята. Американският геолог Бюъл забеляза, че разположението на пирамидите от комплекса в Гиза в подробности повтаря положението на звездите в пояса на съзвездието Орион. Позицията на пирамидалния ансамбъл по отношение на река Нил съвпада с позицията на Съзвездието Орион спрямо Млечния път. Така се появи версията, че картата на разполагане на пирамидите в Египет съответства на картата на звездите по небесната сфера. Остава открит въпросът за целесъобразността на построяването в посочените точки именно на пирамидални конструкции, а не на правоъгълни, да речем. Пирамидата е доста сложен за построяване обект. Достатъчно е мъничко да се сбърка с наклона на стените в процеса на строеж и те няма да се съберат в една точка. Правоъгълната сграда в това отношение е много по-опростена, но все пак са построени пирамиди. И то по цялата планета, а съвпадението с конфигурацията на Орион се наблюдава само в Египет.

     6) Инструменти за борба с настъпващата пустиня. Не е известно кой е предложил тази хипотеза и как обяснява защо пирамидите могат да противостоят на настъпващите дюни. В Теотиуакан, където има три пирамиди, няма пясък и пустини. Още по-малко пясък се намира в местността Височица (Босна), където има пирамида с височина 300 метра (въпросът е спорен, бел. моя). В Китай пирамидите се разполагат сред селкостопански полета. Дори в древността тези места (Теотиуакан, Босна и Китай) са имали напълно нормален климат и не са били пустинни.

        Всъщност всички монументални пирамиди са строени за постигането на цел, изключително важна даже и за нашата епоха, както и за това далечно време и още по-отдавна: тази цел е властта. Ако трябва да бъда съвсем точен, пирамидите са построени, за да дадат на човека сила и знания и така да го приближат до Бог. Силата и знанията обаче при желание могат съвсем лесно да се трансформират във власт. Затова пирамидата постепенно се е превръщала в инструмент за получаването на власт. Властта струва много скъпо и за постигането й не са жалени огромни човешки и финансови средства.

 

       Как работи пирамидата. Блоковете за строежа й са правени основно от варовик, но някои блокове са били изработвани от гранит. Освен това всички пирамиди трябва да лежат върху скална основа (дори под пирамидата да има варовикови отложения, както в Гиза, на определена дълбочина той задължително е заменен със скали). Скалите се състоят от гранит, а този минерал е формиран от кварц, слюда и фелдшпат. Кварцът притежава пиезоелектричен ефект: ако тънка кварцова плочка бъде огъната, на противоположните й краища възникват разноименни заряди, тоест в плочката възниква електрическо поле. По такъв начин пирамидата създава с натиска си върху основата електрическо поле за сметка на пиезокристалния ефект. Триъгълната й форма води до това, че полето под нея става силно нееднородно с максимално напрежение точно под върха й. Това поле започва да изтегля през пирамидата етерен поток горе-долу така, както го прави твоят етерен прожектор.

         Етерът (ефир, физически вакуум) образно напомня на кипяща пяна: всеки миг от него под въздействието на виртуалните гама-кванти се избиват двойки частица-античастица, които после заедно анихилират (или отиват отново във физическия вакуум) и при това създават виртуалните гама-кванти, които избиват от вакуума нова двойка частица и античастица и така до безкрай. Условно можем да смятаме, че етерният квант се състои от свързани помежду си частици и античастици и намиращият се в среда на електрическо поле квант се преобразува в дипол от разноименни заряди. Дипол, намиращ се в нееднородно електрическо поле, винаги се движи към страната на максималната му напрегнатост. В крайна сметка в основата на пирамидата се формират етерни потоци, насочени от всички страни хоризонтално към точката на максимално напрягане на полето. В тази точка отделните потоци се сблъскват един с друг, като се обръщат на 90 градуса и след това излитат вертикално през тялото на пирамидата от върха й.

         Фактът на поява на енергийни потоци над пирамидите е добре известен на военните. За пръв път те се сблъскват с това явление при поредната арабско-изрелска война, когато намиращите се в Египет съветски летци случайно прелетели над пирамидите. В този миг в самолетите отказало цялото електронно оборудване и пилотите само по чудо успели да приземят заглъхналите машини. За израелците всичко завършило далеч по-зле. Два техни самолета, оказали се над пирамидите в Гиза, загубили напълно управление и рухнали в пясъците. Пилотите им загинали. В самия Египет е строго забранено да се лети над пирамидите. Около пирамидата може да се лети, но над нея - не. Такова влияние на пирамидите над летящите над тях самолети се обяснява достатъчно просто: създаденият от пирамидата поток от етер въздейства на всяко материално тяло и го издърпва със себе си, в това число и електроните в електронната апаратура, или индуцира паразитни токове в елетрониката и тя се изключва.

        Рано сутрин понякога може да бъде забелязан слабо светещ стълб над пирамидите в Гиза. Свети атмосферният кислород. Потокът етер, излизащ от върха на пирамидата, въздейства на кислородните атоми и те преминават във възбудено състояние. След известно време отново стават неутрални, като освобождават енергията от възбуждането си под формата на кванти светлина.

      Когато човек заспи вътре в пирамидата, връзката между душата му и физическото му тяло отслабва дотолкова, че етерният поток изтласква човешката душа навън от тялото. Човек се освобождава от оковите на физическото си тяло и в това състояние започва да приема енергията, която носи със себе си потокът вакуум, преминаващ през пирамидата. Затова дясното полукълбо на мозъка му се активизира и всички дотогава дремещи способности се пробуждат: човек може да лети, да преминава през всякакви стени и тавани, да установява телепатичен контакт с всеки друг човек и да получава най-подробна информация по най-важните въпроси и проблеми на мирозданието. В това число е и пробудената у човек способност за телепортация и той може да пренесе огромни скални блокове и дори цели скали на всяко, дори и най-далечното разстояние. Или поне тези самите блокове, от които са изградени пирамидите.

         Навремето Наполеон, когато посетил с военна експедиция Египет, решил да пренощува в пирамида. На сутринта излязъл от нея потресен до дъното на душата си, но не разказал на никого до смъртта си какво точно се е случило с него вътре. В действителност се е случило излизането от физическото му тяло под действието на създадения от пирамидата етерен/вакуумен поток. След прекараната нощ в пирамидата Наполеон започнал да показва удивителни ясновидски способности. Например при бягството му от Египет.

     Англичаните разгромили френския флот в сражението при Абукир практически напълно. На французите им останала само една фрегата, която те укривали в нилски проток. Англичаните вкарали Наполеон в плътен обръч. По удивителен начин той съумял да преодолее всички капани и прегради и благополучно се върнал във Франция. Малко вероятно е англичаните да са го пропуснали заради някакви висши геополитически съображения. По-скоро у него е сработила пробудилата се след нощувката в пирамидата телепатия. Или ясновидството.

     След края на епохата на наполеоновите войни някои от маршалите му си спомнят в записките и мемоарите си, как императорът като че ли от по-рано знаел какви хитрости и маневри е замислил противникът, което му позволявало да вземе необходимите контрамерки и да удържи поредната победа. За да поддържа у себе си този ясновидски дар императорът трябвало отново да пренощува в пирамида, а такава възможност Наполеон вече нямал след завръщането си във Франция след египетската експедиция. Ясновидската му дарба постепенно отслабвала и от 1812 г. нататък Наполеон започнал да търпи загуби.

     Някои извънредно чувствителни хора изпитват излизане от тялото си в пирамидата дори и в състояние на бодърствуване. Най-често това се случва рано сутрин, когато слънчевите лъчи на изгряващото светило нагряват каменните плочи и те започват да се разширяват, като променят оказвания от тях натиск върху гранитната основа. Тънкостта е в това, че пиезоефектът в кварцовите кристали възниква не просто при натиск, а при прилагане на променлив натиск. Ако притиснем кварцова плочка, в нея ще се появи заряд, но той ще изчезне. За постоянното му появяване трябва натискащото усилие да бъде променливо. Най-добре това се получава сутринта при нагряването на външните блокове от изгряващото Слънце. Поради тази причина са се стараели да вдигат пирамиди над местата с геоложки разломи. Като долината на Нил, която преминава точно по геоложки разлом, явяващ се продължение на Източно-Африканския рифтов разлом. В един разлом винаги се случват микротрусове. Човек не ги долавя, но Пирамидата със своята огромна маса и размери ги улавя и усилва. Когато замерили интензивността на сеизмичните шумове в Хеопсовата пирамида, интензивността им на върха й била 20 пъти по-висока, отколкото в подножието. По такъв начин идващите от разлома микротрусове значително подобряват работата на пирамидата.

      Невинаги престоят в пирамидата завършва благополучно за човека. Известни са случаи на прилошаване и влошаване на здравето на хора, посетили такъв каменен монумент. Причина за тия инцидентите са същите познати ни вакуумни потоци. На едни от хората те могат да открият невероятно дълбоки знания и енергии, други могат да бъдат пратени в гроба без време. Всичко зависи доколко е висока нравствеността на конкретния човек. Ако е ниска, енергията в пирамидата може да го убие. Запазените до днес египетски пирамиди от каменни блокове са били построени, за да осигурят на човека излизане от тялото и така да му предадат енергия и знания. Строителството им е станало далеч преди началото на класическата история. По-късно на Земята се е случила много голяма кататстрофа. Катаклизмът унищожил царуващата върхушка и оцелели само малко на брой обикновени селяни, които след хиляди години дали началото на нашата част от историческата спирала, но не знаели нищо за истинското предназначение на пирамидите. В паметта на човечеството останал само смътният спомен как в пирамидата влизал обикновен човек, който, както отстрани изглежда, умирал вътре, а вместо него се раждал бог. Това, че човекът е умирал не в пряк, а в символичен смисъл, и богът се раждал също в символичен смисъл, те вече не го знаели. Затова възприемали пирамидите като гробници. Когато от тях тръгнала днешната, нашата цивилизация, те започнали да строят пирамиди за своите фараони в качеството им на гробници, като подражавали на великите си предци. Новопостроените копия заради ниското ниво на технология при строежа си не са издържали изпитанието на времето и ги виждаме във формата на сплескани глинени хълмове.

     Все пак много смътен спомен за истинското предназначение на пирамидите е съхранен в името на стария изоставен град Теотиуакан, с което започнахме тази статия. Името на това място е дадено от ацтеките, построили империята си в Централно Мексико много столетия по-късно след напускането и на последния жител на Теотиуакан. Ацтеките се отличавали с това, че на всеки завладян от тях град, местност и страна давали свое название, но въз основата на местните предания и митове. От ацтекски името на Теотиуакан се превежда като "Мястото, където се раждат боговете" или "Мястото, където хората стават богове". Макар че традиционно възникването, разцветът и упадъкът на Теотиуакан да биват отнасяни към първите векове от нашата ера, градът може би е бил строен много хиляди години по-рано. Някои постройки в него са покрити с многометров слой не от рохкави наносни породи, а с морска глина. Глината може да се утаи върху постройките само при идването на гигантска морска вълна, цунами. Градът наистина е бил построен хилядолетия преди новата ера, но след това огромно цунами го е покрило с морска глина. С времето валежите от дъжд отмили част от утаената глина и погребаният град отново е започнал да бъде използван от местните аборигени като място, където хората се превръщат в богове. Определена информация за истинското предназначение на пирамидите се съдържа и в прочутия ръкопис на бог Тот (или Хермес Трисмегист по гръцки маниер) "Изумрудените скрижали". Ето кратка извадка от този труд: "Тот се приготвя да влезе в Залата Аменти и да помести тялото си под Цветето на Живота, като в същото време съзнанието му се премества свободно. Входът в Залите Аменти е разположен под Великата Пирамида Куфу, съоръжена посредством изменението на атомната структура на камъка, докато той не стана много лек, и след като пирамидата беше построена, бе възстановена първоначалната му структура. Под Пирамидата се намира стаята на силата, съединена с оста на Пирамидата чрез централна шахта или кладенец. В горната част на Пирамидата се намират лещи или кристали, през които са насочени лъчите от камерата на силата. Тези лъчи се пречупват в пространство-времето и се движат по крива линия по между пространствения път изпод Пирамидата в Залите Аменти". Академичната наука не обръща внимание на "Изумрудените скрижали" заради невъзможността да разбере текста, ако го разглеждаме от нивото на старите класически представи за устройството на мирозданието. Ако обаче застанем на позициите, изложени в настоящата статия, текстът на "Изумрудените скрижали" става достатъчно ясен. Затова ти предоставям превод на откъса от езика на езотериката на руски език, като се опирам на новите знания и понятия.

     1. Цветето на Живота. Така в езотериката наричат енергията на вакуума, която осигурява живота на всяко същество. В епохата, когато са писани първите езотерични трудове, понятието "енергия" не е съществувало. Затова са използвали други термини и то такива, които биха отклонили непосветения дилетант по лъжлив път. Когато бог Тот възнамерява да помести тялото си под Цветето на Живота, това означава, че той се гласи да влезе в потока от физически вакуум, преминаващ през пирамидата.

     2. Съзнанието му се премества свободно. Това е астралната проекция. Когато човек се отпусне максимално във вътрешността на пирамидата или дори заспи, връзката между душа и тяло рязко отслабва и потокът от физически вакуум измъква човека от физичната му обвивка. В такова състояние човек може да лети свободно из цялата Вселена.

    3. Изменение на атомната структура на камъка. Телепортирането на каменни блокове чрез привеждането на елементарните частици от дискретно във вълново състояние. В състояние на вълна масата губи смисъла си на характеристика и тежестта на каменния блок става нулева. Когато поставят блока на определеното му място, всички съставящи обема му елементарни частици отново преминават в дискретно състояние и блокът придобива предишните си маса и тежест.

     4. В горната част на шахтата се намират лещи или кристали. Това е неправилен превод. Не лещи или кристали, а гранитни блокове. Камерите и проходите в пирамидата на Хеопс наистина са облицовани с блокове от гранит. Такава гранитна облицовка се е правела за това, за да концентрира потока от физически вакуум в точно определено място, в саркофага, който се намира в царската камера.

     5. Лъчите от камерата на силата. Отново неправилен превод. Не лъчи, които в пирамидата не може да има, а потоци вакуум.

    6. Тези лъчи се движат по крива линия. Наистина е така. Когато отделните потоци вакуум се сблъскват под пирамидата със скалната й основа, те правят завой и след това като единен цялостен поток летят през пирамидата отдолу нагоре. По време на завиването си те действително се движат по крива линия.

 

       Монументалните пирамиди са били строени далеч не само с физическа сила. Най-сложно е било да се построи първата пирамида. Блоковете за строежа й са били превозени от юг на север не по вода, а с помощта на физическа сила върху огромни шейни, под плазовете на които наливали речна кал, способстваща рязкото намаляване на силата на триене. Върху строящата се пирамида блоковете са били повдигани по пътя на телепортацията. За целта специално обучени жреци са заставали в полукръг около блока и с усилие на волята са се пренасяли в гранично състояние между сън и бодърстване, когато у човек се пробужда и способността за телепортация. За да бъде поддържано това им състояние в постоянен режим, зад гърбовете на жреците свирел оркестър от барабани, тамбурини и флейти. Колкото и смешно да ни изглежда сега всичко това, в реалността се е случвало точно така. По сходен начин будистките монаси дори и днес в 21-ви век строят манастирите си по върховете на непристъпни скали: телепортация и оркестър.

        Веднага след завършване на строежа на първата пирамида тя е била използвана като инструмент за пренасянето на каменните блокове, необходими за строителството на последващите пирамиди. Повече не е бил нужен оркестър. Жрецът, лежащ в саркофага на вече изградената първа пирамида, излизал от физическото си тяло (подобно на Наполеон през XVIII век), прелитал до мястото, където се намирал подготвеният блок и го пренасял веднага на нужната височина на новостроящата се пирамида.

        С пирамидите са свързани много загадки. Една от тях е "Проклятието на египетските фараони". Тази история започва през 1922 г., когато английският археолог Хауърд Картър открил гробницата на фараона Тутанхамон от 18-та династия. В гробницата намерили многобройни изумителни вещи от злато, слонова кост и редки видове дърво. Участниците в отварянето на гробницата заплатили страшна цена: те започнали да умират един след друг. Пръв починал лорд Карнарвън, който финансирал разкопките на Картър. След него като на конвейер започнали да измират и много от тези, които имали някакво отношение към разкопките и изучаването на артефактите. Умирали дори и тези, които нямали никакво касателство към разкопките, но контактували с археолозите. Например по-малкият брат на лорд Карнарвън и медицинската сестра, която останала при лорда до самия му край.

       По света плъзнали слухове, един от друг по-страшни. Във вестниците се появила информацията, че на пода на гробницата е намерена глинена табличка, в която пишело, че смъртта ще застигне всеки, който се осмели да наруши покоя на фараона. Във всеобщата суматоха не й обърнали внимание, спомнили за това чак когато започнали да заминават за оня свят много от нарушилите фараоновия покой. Затова пък главният гроботърсач - самият Хауърд Картър - умрял 17 години след собствения си триумф при напълно обикновени обстоятелства в собственото си легло и в обкръжението на близките си. Такава смърт не прилича много на фараонско проклятие. Загадката си останала неразгадана до 1974 г.

      През тази година полски археолози отворили гробницата на полския крал Казимир IV. След това започнала същата поредица от смърти по тайнствени причини. За проклятието на египетските фараони знаели мнозина, но за проклятието на полските крале никой не бил чувал. Затова лишените от мистичен страх пред зловещото проклятие специалисти се заели да решат проблема и изяснили следното.

        По човешката кожа живее микропаразит, който се храни с частици от ороговялата й тъкан. Какъв точно паразит - бактерия, вирус, гъбичка или нещо друго не е толкова важно, затова ще го наричам просто микропаразит. Той е абсолютно безопасен за човека. Когато обаче той се окаже заедно с труп или мумия в затворено херметично помещение, ситуацията рязко се променя. Микропаразитът продължава да се храни с отронените частици от кожата и да отделя отпадъци в околната среда. Ако по-рано те се разсейвали във въздуха, то в затворено помещение започва тяхното натрупване. Под действието на тези отпадъци микропаразитът приодбива отровни свойства и става опасен за човека. Когато археолозите отворят гробница, те вдишват въздуха, в който вече се съдържа станалият опасен микропаразит и започват след това да измират. Вследствие на това, че по дрехите им полепва прах от гробницата, в който живеят същите тия микропаразити и който хората отнасят със себе си в хотела, започва да измира също хотелският персонал (както например болногледачката на лорд Карнарвън). Хауърд Картър не умрял веднага по следната причина.

        Абсолютна херметичност няма. Винаги ще се намерят някакви процепи, през които отровният микропаразит да проникне на повърхността. Ще проникне обаче малко количество от него, то няма да може да убие човек, но ще успее да му осигури имунитет. Картър буквално прекарвал дните и нощите си на разкопките, като постоянно вдишвал от този едва-едва отровен въздух и така е придобил имунитет. Макар и да заболял след триумфа си, имунитетът му помогнал да се справи с болестта. Тези, които от време на време идвали на мястото на разкопките, нямали такъв имунитет и умирали.

     След като специалистите намерили отговора, решение получила и една странна особеност, на която отначало не обърнали внимание: "проклятието на фараоните" убивало само чужденците - европейци или американци, но не закачало местните селяни. Причината за тази избирателност е същият този имунитет. Местните живеят едва ли не край самите гробници и затова подобно на Картър развиват имунитет към микропаразита.

     И така, ще повторя причините за строителството на пирамидите. Те са изградени от предишната цивилизация, за да дадат на човека огромна енергия и знания и по този начин да го извисят до нивото на боговете или на самите тези надзорници, с които поддържа връзка вашата група. Ако човек е забравял за необходимостта да използва правилно получените знания или е започвал да злоупотребява с тях, то загивал, а всичките получени от него знания за човешката цивилизация са бивали загубвани."

                        Из "Този странен паралелен свят", автор No-Vacuum

               P. S. Как смятате, защо Мойсей е рисуван с рога? :):):)





Гласувай:
5



1. anonimen65 - vie kakvo mislite za moisei
16.07.2021 20:29
za men toi e diavola v dneshnata tsivilizatsiia vapreki che niakoi abtori mu pripisvat faraonski proizhod i sastradanie kam evreit e taka zashto gi vodi 40 godini iz pustoshtta za da se izchistiat ot pomneshtite i da vnushi na podrastvashtite tova koeto iska da znaiat
цитирай
2. notfun - точно така, смятам и аз ) за първи път,го прочетох от Линда Гудман, Звездни знаци...
16.07.2021 20:42
както е описан метода, тук, в този откъс..
чудесен материал, ти ли го превежда, краси ?
слагам ти 6 +...

....Върху строящата се пирамида блоковете са били повдигани по пътя на телепортацията. За целта специално обучени жреци са заставали в полукръг около блока и с усилие на волята са се пренасяли в гранично състояние между сън и бодърстване, когато у човек се пробужда и способността за телепортация. За да бъда поддържано това им състояние в постоянен режим, зад гърбовете на жреците свирел оркестър от барабани, тамбурини и флейти. Колкото и смешно да ни изглежда сега всичко това, в реалността се е случвало точно така. По сходен начин будистките монаси дори и днес в 21-ви век строят манастирите си по върховете на непристъпни скали: телепортация и оркестър.
цитирай
3. notfun - ...и аз това, бях запитала..) той ,е бил от Царете на Ануннаки..
16.07.2021 20:47
..това, па го четох в книгите на д-р Крис Харди,
тя ми е голяма любимка.Авторка на Теорията за семантичните полета..
препоръчвам я често..
Благодаря ти, струва си Труда Темата...)


/ P. S. Как смятате, защо Мойсей е рисуван с рога? :):):)

цитирай
4. dobrodan - Далеч съм от дълбокото познаване на библейските въпроси.
16.07.2021 20:51
Ако се доверим на статуята http://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2017/02/moses.jpg

то мога да Ви уверя, че Мойсей е минавал през процедурите, описани от No-Vacuum и по всяка вероятност е имал възможността да черпи информация от все още непознат масово за нас източник. Някои го наричат подсъзнание, други - Акаша, трети - интуиция.
No-Vacuum описва информацията като енергиен обект, налична съвкупно по всяко време на всяко място. Рогът или рогата на Мойсей следва да бъдат точно каналите за свръзка, които се отварят у човека, дръзнал и успял да придобие способности, равни на това, което обикновено наричаме бог.
Книгата е безкрайно интересна. Макар и да отричам всякакъв бог (в днешните ни понятия), то прояви на неприсъщи за човек възможности и умения има засвидетелствани в писмена форма и документирани неведнъж.
Колкото до евреите........нищо богоизбрано не виждам у тях. Просто са имали повече информация за някои неща и са злоупотребили с нея както само те могат.
Останалите пък взели, че повярвали :), по-голямата част - доброзорно.....
цитирай
5. dobrodan - Юлка........тая книга е достъпна от доста време :).
16.07.2021 21:01
Да, преводът е мой.
Преди няколко месеца имаше поща за теб.....
цитирай
6. truthful - Хеопсовата пирамида е изградена от ...
16.07.2021 22:07
Хеопсовата пирамида е изградена от около 2,5 милиона каменни блока, повечето от които с тегло по около 5 тона и поне един гранитен около 60-100 тона за таван на погребалната стая на фараона. Това означава, че за строеж от 20 години на всеки 3 минути ДЕНОНОЩНО БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОСТАВИ ЕДИН БЛОК!!!!!!! на точното място и положение. Наясно ли сте как 100 тонен гранитен блок е поставен над стаята на Хеопс ТОЧНО НА МЯСТО и над него има стотици хиляди тонове, а те от своя страна не са мръднали хиляди години? Без кранове и друга техника това нещо няма как да се случи. Тук http://prikachi/images/872/7068872Z може да видите саркофага на Хеопс от вътре. Той е от гранит и е ИЗДЪЛБАН с прави ъгли. И до днес няма фирма в света, която да го направи, макар че обработваме гранит. И ...това нещо са го направили египтяни? А тук http://prikachi/images/972/7068972h може да видите НЕПРОХОДЕН ОТВОР - ясно се вижда как древните египтяни са го "направили" с чука и длетото, с ясни очертани въртеливи движения на ръката!?!
На тези адреси https://www/watch?v=eBWCiAYEMNA и
https://www/watch?v=qaHONFBXV-0
може да видите много още неща, които не са ви ясни. Нека да припомня, че египтяните не са познавали твърдосплавните инструменти, ел. ток, двигатели, кранове и т.н. Техните инструменти са били чукове, кирки, лопати, дървени линийки и едни топки за ПОЛИРАНЕ!?!, с които са направили ама висок клас на грапавост върху саркофага на Хеопс(и до ден днешен щяха да търкат и все още нямаше да са го направили!?!), а преди това са го "издълбали" с длетата си в гранита и са му опънали прави ъгли. Голям смях, много голям!
По-късно тази развита египетска цивилизация изчезва. Учените казват, че това е станало с един внезапен студ, ама толкова внезапен, че хората са оставали на място!!!!! и са се свивали и така ги откриват археолозите. Хм? Чудна работа, внезапен студ! Някой друг е строил, а египтяните са гледали и после е дошъл "внезапният студ".
цитирай
7. dobrodan - Ето, това е един истински коментар, браво!
16.07.2021 22:19
Сега, понеже ужасно много неща, описани от No-Vacuum, изглеждат невероятни,
нека започнем с това:

https://lupa.bg/news/chovekat-koito-minava-prez-steni_29510news.html

С официалните обяснения за пирамидите и построяването им би следвало всички да са наясно. Аз, хм, не правя изключение :).
Виждате ли, уважаеми колега......всичко би могло да се окаже далеч по-просто. Дори и според Бръснача на Окам :).
Така, уточнявам. На същия принцип е работел и Кивотът на евреите.
Ако искате да си потренирате мисленето, свалете този файл:

https://www.mediafire.com/file/jhmrnjh4uzvzpb4/NOVACUUM.pdf/file

Изчетете написаното. С радост ще посрещна мнението Ви, каквото и да било то.

Като стигнете до бутона за даунлод, изберете с десен клик на мишката файлът да бъде запазен, иначе се появяват натрапчиви реклами.

Светът е пълен с необясними артефакти :). Не знам дали No-Vacuum е прав :), но смятам, че може и да е.
цитирай
8. dobrodan - Малко прясно допълнение във връзка с темата, няма да превеждам, текстът е лесен.
17.07.2021 12:32
Одержимость и телепортация малолетних братьев Пансини в Италии Братьев Пансини изучали ученые и врачи, но рационального объяснения найти так и не удалось. Эта странная история была во всех новостях и обсуждалась по всей Италии, с безудержными предположениями о том, что могло быть причиной этих странных сил.

Однажды все стало еще более странным, когда один из их сыновей, 7-летний Альфредо, внезапно впал в глубокий транс и начал говорить на языках, которые он не знал, таких как французский, латынь, греческий. И он говорил это словно не своим голосом. Когда транс исчез, Альфредо казалось, вообще не помнил ничего о том. что с ним случилось.
Когда епископ пришел, оба мальчика находились в своей комнате и они никак не могли выбраться оттуда, чтобы не попасться на глаза матери и епископу, однако когда епископ и мать мальчиков пошли в их комнату, чтобы поговорить с детьми, они с удивлением увидели, что комната пуста. Пока они стояли в доме и удивлялись тому, как мальчики могли выбраться из помещения незаметно для них, на домашний телефон Пансини позвонил местный житель и сообщил им, что только что увидел Альфредо и Пауло на сельской дороге. Это место находилось в нескольких милях от дома Пансини.
Узнав об этом случае, отец мальчиков сильно рассердился на них, он решил, что они ослушались его приказа сидеть дома и самовольно убежали гулять. Он запер Альфредо и Паоло в наказание в их комнате и приказал сидеть там до вечера. Однако, когда через некоторое время он пришел проведать мальчиков, он увидел пустую комнату, а вскоре выяснилось, что оба мальчика находятся в доме своего дяди, который был настолько далеко от дома Пансини, что сразу же стало ясно, что тут дело нечисто. Более того, когда стали разбираться, то выяснилось, что мальчики "перенеслись" из своей комнаты в дом дяди практически сразу же после того, как отец послал их в комнату. В последующие дни подобные странные "телепортации" братьев Пансини стали повторяться. Однажды они растворились в воздухе прямо из вагона движущегося поезда и обнаружились на следующей станции.
Источник: http://paranormal-news/news/oderzhimost_i_teleportacija_maloletnikh_bratev_pansini_v_italii/2021-07-15-17737

Може ли някой да обясни като как стават тези неща....по научному.....или според господьовите работи пак ще нареждаме каринката?
Което не го разбираме, го е решил да бъде така пак бог ли ;):):):):)?

цитирай
9. vled - Пирамидите на Балканите са най-големите на света
17.07.2021 13:37
В материала са пропуснати пирамидите в Босна, които са най-големите в света. Всичко с пирамидите започва от Траките, които са най-древният народ и праотци на индоевропейците.
Владетелите, знатните и състоятелните Траки приживе си изграждали гробници. Това не са храмове, както се предполага, а само семейни гробници. Гробницата е била отворена за поклонение и действаща до момента, в който по една или друга причина вече няма живи наследници. Тогава входът ѝ се е зазиждал и цялата гробница се засипвала с много земя за да се предпази от ограбване. Това са всъщност хилядите могили гробници, останали от тракийско време в цяла България, на Балканите (Босна) и в Мала Азия. Тази практика за построяване на погребални храмове могили с разселването на народите по земята се е разпространила из целия свят. Нещо повече, култивирала се е и се е усъвършенствала, като затрупването със земна маса и оформилите се по този начин могили се е променило в изграждането на впечатляващи съоръжения, каквито са и днес пирамидите в Египет, Босна, Мексико и на други места по света. Но фактът, че най-голямото съсредоточаване на погребални могили е в България (над 45 000 картирани) и на Балканите трябва да подскаже на учените къде е бил центърът на индоевропейската цивилизация.
Традицията да се погребват всички членове на семейството на едно място - гроб или гробница, е наследство от траките, останало и до днес на Балканите.

Пирамида до град Високо, Босна, по-голяма от Хеопсовата пирамида,
Пирамидите край Дурмитор, Черна гора

В някои погребални могили и пирамиди не се намират човешки останки, защото след около 4000 години изтляват всички човешки останки, включително черепът и костите.


цитирай
10. vled - Още нещо за пирамидите и тяхната загадъчна сила,
17.07.2021 13:42
Още нещо за пирамидите и тяхната загадъчна сила, както се пише. В много материали за пирамидите се твърди, че на точката, разположена точно на 2/3 от центъра на основата към върха, е „магическата” сила на пирамидата, където ако сложим парче месо, то не се разваля, а се мумифицира. Всичко това е погрешно разбрано знание, останало така и разпространило се после сред всички народи. Вероятно повярвалите в това владетели са искали да останат вечни и нетленни и затова започнали да изграждат пирамиди, където тялото им да се съхрани завинаги.
Вярното е, че когато височината на пирамидата е 2/3 от нейната основа (т.е. една от страните на основата), каквато е формата на Хеопсовата пирамида например - това е тъй нареченото „златно сечение” на пирамидата. Когато е спазено това златно сечение, пирамидите наистина имат известна защитна сила, но само против радиация, излъчвана отдолу от земните недра или отгоре от слънчевите изригвания при магнитни бури, при това само ако пирамидите са изработени от дърво или плътен картон. Пирамидата, дори и малка по размер, поради специфичната си форма отразява със стените си на широк фронт обратно вълните радиация, които идват отдолу или отгоре. Същевременно отразените обратно вълни образуват по този начин защитна преграда (чадър), в която се сблъскват новите вълни, идващи отдолу или отгоре, и по този начин ги неутрализират. Ако се защитаваме от земна радиация от земните недра пирамидите трябва да бъдат поставени на земята с върха надолу, а ако защитата е от слънчева радиация, идваща отгоре, пирамидите се поставят с върха нагоре над главите ни, на мястото, където най-много пребиваваме. Да си дадем сметка, че само допреди около 100 години едва ли някой е можел да си представи какво е това радиация, а камо ли пък древните, поради което предназначението на пирамидите си е останало неразбрано и до днес.



цитирай
11. dobrodan - Vled, никакви траки не са праотци на никакво човечество.
17.07.2021 14:09
Елементарна справка ще ти покаже Иранското плато (където са и първите! рисунки с българския знак, ипсилона с хастите). Къде е Иран, къде е Тракия?!
Абе колко пари дават да дрънкаш глупости с години наред?
Скоро ще видиш интересни работи за т. нар. тракийски език.
Ще научиш откъде идват и носителите му.
Дебели глави сте, тракалъм. Моята и тя не е от тънките, но аз имам аргументи, а вие - не.
Това за гробници и поклонения в гробниците - вътре в тях - може ли да се докаже?
Понеже едни и същи снимки са използвани от кого ли не, включително туристически агенции - очаквам да ми покажеш черногорска пирамида.
За босненската направиха цял филм заедно с Дискавъри чанел и какво излезе?
Пирамидите в Босна са няколко естествени възвишения в Босна и Херцеговина край град Високо, Зенишко-добойски кантон (Федерация Босна и Херцеговина).

Включват така наречените Пирамида на Слънцето и Пирамида на Луната.

Според псевдонаучна хипотеза на бизнесмена Семир Османагич те представляват древни изкуствени пирамиди. През 2005 година Османагич обявява с шумна медийна кампания, че е открил в един от хълмовете тунели и каменна зидария, но независими изследвания изцяло отхвърлят твърденията му.

Независимо от нееднократните научни опровержения, туристическият интерес към „пирамидите“ продължава.
Извинявай, имаш ли нужда от помощ? Да казваш на черното бяло или е характерова особеност, или нещо значително по-сериозно.
цитирай
12. vled - Елементарна справка ще ти покаже ...
17.07.2021 14:22
dobrodan написа:
Елементарна справка ще ти покаже Иранското плато (където са и първите! рисунки с българския знак, ипсилона с хастите). Къде е Иран, къде е Тракия?!
Абе колко пари дават да дрънкаш глупости с години наред?
Скоро ще видиш интересни работи за т. нар. тракийски език.
Ще научиш откъде идват и носителите му.

...
Какво общо има между пирамидите и Знакът на Бога - Ипнсилон (по-късно с 2 хасти?
Но щом бягаш от темата с пирамидите ето и за Ипсилон:

Ипсилон с 2 хасти е тракийски символ на Бога, пренесен в по-късни времена при всички индоевропейци, най-вече при иранските племена и при съседите им прабългарите. Нормално е да е разпространен е при тюрките, които са смес между бялата и жълтата раса, т.е. полуевропеиди, а точката на контакт е Средна Азия, където живеят и да днес.
Какви са доказателствата за това?.
...
IYI от тракийското светилище Раюв камък, Еленски Балкан
...
Светилището Харман кая, Момчилградско, наземен символ на Бога (Y Ипсилон без хасти).
...
Към всички траколюбци и тракомразци.
Ние всички нямаме нито вина нито заслуга, че сме се родили по тези древни земи, където се е зародила индоевропейската цивилизация. Трябва да намерим сили и да понесем това обстоятелство с повече достойнство и самочувствие.

През 1987 година Стамен Михайлов изнася информация на тази тема в “Известия на Народния Музей във Варна”, книга 23 [1] стр. 92-95. Михайлов посочва, че IYI се среща сред знаците на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон [1] стр. 92-93.



Дебели глави сте, тракалъм. Моята и тя не е от тънките, но аз имам аргументи, а вие - не.
Това за гробници и поклонения в гробниците - вътре в тях - може ли да се докаже?

цитирай
13. dobrodan - Не, не бягам от нищо, просто имах малко работа :).
17.07.2021 14:30
Мария Гимбутас определя четири последователни етапа на развитие на курганните култури и три „вълни“ на тяхната експанзия:

Курган I — до 4 хилядолетие пр.н.е. в района на реките Днепър и Волга. Тези култури започват развитието си от басейна на Волга и към тях принадлежат културите Сарама и Серогласовка.
Курган II-III — 4 хил. пр.н.е. Включва културите Средни Стог и Майкоп в Северен Кавказ. Характерни за тях са каменните кръгове, колесниците и антропоморфни изображения на божества.
Курган IV (Ямна) — началото на 3 хилядолетие пр.н.е.. Тези култури обхващат целия район от Урал до Румъния.
Първа вълна — експанзия предшестваща Курган I, която тръгва от долното течение на Волга и се насочва към река Днепър, предизвиквайки съжителство на курганната култура с културата Кукутени. Сътресенията от тази експанзия достигат до Балканите и по Дунав — до културите Винча и Ленгел в Унгария.
Втора вълна — около средата на 4 хил. пр.н.е. Започва от културата Майкоп и довежда до поява и разпространение на курганизирани хибридни култури в Северна Европа през цялото 3 хил. пр.н.е. Според Гимбутас, това съвпада с първото навлизане на индоевропейски езици в Западна и Северна Европа.
Трета вълна — 3000–2800 г. пр.н.е. Експанзия на културите Ямна отвъд степните райони. Характерните курганни погребения се разпространяват по цялата територия на Румъния и България, чак до Източна Унгария.

Огромната грешка, допусната било от Мария Гимбутас или от други учени, е отдавна опровергана. Курган няма никакъв смисъл на индо-европейски език :), както и никой никога не е говорил такъв език от т.нар. курганни култури :).
Впоследствие тези народи така или инак са сменили езика си и са истинските европейци, както и да го разгледаме :).
Погледни кога се появяват тракийските гробници, ако обичаш. Луксозни кургани и нищо повече.
цитирай
14. dobrodan - Откъде-накъде реши, че траките са имали този символ и те са го измислили?
17.07.2021 14:39
Дай някоя гробница да видим:)?
От пирамидите защо да бягам? Нищо от всичките глупости за негниещо месо и домати, както и за заточване на ножчета за бръснене в тях не е потвърдено нито от учени, нито от любители? Някои се опитваха да лекуват главоболие, ала и това не се получи.
Връзката между траки и пирамиди е категорично непотвърдена и напълно измислена. Съжалявам за което. Пирамиди има и в Китай, както и отвъд Океана. Чакам да видя тракийски символи в тях? Да се чуди човек кое може да мине за тракийска символика освен едните доста налудно звучащи имена на богове, богинки и богчета.
Като никой не вижда измежду вас най-важното - думата Дионис НЕ Е ОТ ЕВРОПЕЙСКИ, ИРАНСКИ, БИМБИЛИСТАНСКИ ИЛИ НЯКАКЪВ ДРУГ ЕЗИК :),
а е лесно обяснима през древнотюркски колкото си искаш.
Ако мислиш, че нямам доказателства :)? Ес е окончание за мъжки род ед. ч. в гръцки език. За останалото :) вече съм писал много пъти.
цитирай
15. truthful - Ancient Advanced Machining At The Great Pyramid
17.07.2021 18:42
В Google - изписвате Ancient Advanced Machining At The Great Pyramid и гледате как и с какво са направени египетските пирамиди. После без розовките очила надянати ви от пропагандата помислете реално относно египетската цивилизация, а и не само за нея, защото такива неща има и при маите, римската империя. В Сирия има един над 1000 тона каменен блок обработен от 4-ри страни. Ако се замислим колко е бил преди да го обработят и как са го извадили от скалата, как са го въртяли и обработвали май нещата са други. Нали? Или?....
цитирай
16. dobrodan - Всъщност не разбирам нещо в комуникацията помежду ни :).
17.07.2021 19:01
truthful написа:
В Google - изписвате Ancient Advanced Machining At The Great Pyramid и гледате как и с какво са направени египетските пирамиди. После без розовките очила надянати ви от пропагандата помислете реално относно египетската цивилизация, а и не само за нея, защото такива неща има и при маите, римската империя. В Сирия има един над 1000 тона каменен блок обработен от 4-ри страни. Ако се замислим колко е бил преди да го обработят и как са го извадили от скалата, как са го въртяли и обработвали май нещата са други. Нали? Или?....


Аз съм последният, който би приел популярните обяснения за древните мегалитни постройки по традиционен път :) и по този въпрос съм изложил становището на човек, чийто произход се изкушавам да разкрия, но ще спомена само, че понастоящем е кандидат на физико-математическите науки. Най-вероятно е това да е внукът (възрастта на героя в препоръчаната към Вас книга съвпада с тази на внука, но допускам участието и на сина на.....:):):):) известен руски нобелист).

Та, за какво говорехме всъщност :)?
Естествено, не са използвани технически средства при построяването на такива обекти като Баалбекската тераса, висящите градини и други интересни неща.
Щеше да има останки от машини, заводи, промишленост, разработени рудни находища, а то......няма.....
Пришълци ли строиха тия чудеса? Възможно, но: пришълци от друго място, друга планета или просто от друго време:)?
Аз съм за третия вариант.
Напомням, че книгата на руснака е твърде интересна, особено за човек с изявено любопитство.
Хайде, прочетете я.
цитирай
17. truthful - Да, машини е имало, но чии са били?
17.07.2021 21:56
Категорично съм доказал участието на машини и инструменти, без които не може да се построи огромно съоръжение, камо ли да се ИЗДЪЛБАЕ саркофага на Хеопс от диваци с длета в гранита и с едни топки да го полират?.? Много ясно се виждат и до ден днешен следите от машини и инструменти, само че ние се правим на велики за некакви си дето се събирали, пеели и взели та повдигнали стотици тонове на над 100 м височина, а може и с пеене да са шлифовали саркофага.?....
За какво наистина говорим пред ВИДИМИТЕ ФАКТИ за машинна изработка на всяка крачка?
Нека да погледнем http://www.gizapyramid/mehler%20new%20article.htm и да ми кажете как се изработва непроходен отвор в гранит с длета на фиг. 7? Да ви припомня, че все още гранита е най-твърдата скала и с меки длета от месинг или бронз не ще направите и малък плитък отвор. А този на снимката си е стабилен и изобщо, ама изобщо не е правен с ДЛЕТА. Очеизбождащо е, и който се опитва да го отхвърли нещо не е наред в главата и психиката, както и със знанията.
Много постройки могат да се видят по цял свят за които се твърди че са правени от цивилизации, които обаче ги няма. Техните технически данни и видими големини и тежини не отговарят на техните възможности за изработка, повдигане и построяване, ама никак. Само за едни слабо подготвени и не знаещи хора това може да е истина и това са туристите, за специалистите които не се страхуват да кажат истината - това са други картини.
Нека не се препираме излишно и да вземем да погледнем реалността - видимата, а не тази, която се опитват да ни я предложат едни хора със съмсем др. намерения.
цитирай
18. vled - 14. dobrodan - Откъде-накъде реши, че траките са имали този символ и те са го измислили?
17.07.2021 22:47
Не съм решил аз, а археологът Стамен Михайлов

През 1987 година Стамен Михайлов изнася информация на тази тема в “Известия на Народния Музей във Варна”, книга 23 [1] стр. 92-95. Михайлов посочва, че IYI се среща сред знаците на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон [1] стр. 92-93.

Неолитната култура се определя между 7-ото и 4-то хил. пр. Хр.?!?
Тюрките се появяват в историята през 5, 6 век и заимстват този знак/тамга от иранците.
7500 години ПО-КЪСНО!
Седем хиляди години по-късно.

цитирай
19. vled - 13. dobrodan
17.07.2021 22:55
Мария Гимбутас е креатура на съветската школа. Русите нямат никакви сведения за древност и само се мъчат да се пришият към нещо, което да приватизират, за да се изкарат поне малко по-древни от 13 век сл. Хр., когато е образувана първата руска държава от Врадимиро-Суздалци, наречени по-късно МОСКОВИТИ.
Най-много погребални могили, които са първообразите на по-късните пирамиди след Тракия (45000 кортирани) има в...Дания, а не в Северното Червоморие.
Знае ли Гимбутас колко са там и колко са в България?
цитирай
20. dobrodan - truthfull, авторът, от когото съм взел цитата,
17.07.2021 23:02
предлага една доста по-различна възможност за използване на инструментариум. Може би инструменти могат да бъдат създавани по начин, много различен от този, който познаваме.
Посочих примери, които не могат да бъдат отречени, камо ли подминати.
Не мисля, че е възможно всички артефакти от инструментариум, машини и индустриално производство да бъдат скрити и унищожени. Допускам наличие на друг метод за обработка и пренос на предмети извън нашето разбиране засега.
Това с пеенето съм го срещал на повече от едно място в мрежата, съжалявам, че не запазих материала. Ако имате налични материални доказателства за тази високоразвита цивилизация, ще ми бъде изключително приятно да ги разгледам.
цитирай
21. dobrodan - Vled, мисля, че прекалено много се доверяваш на една персона,
17.07.2021 23:25
която, не знам как по-меко да го кажа, върти теб и доста още патриотарски настроени глави на малкия си пръст.
Върни се на постинга ми за истинността на тарихите и погледни първата известна ни снимка на знака IYI въобще. След това ранния Шумер - "Най-старите следи от заселване в Долна Месопотамия датират от втората половина на VII хилядолетие пр.н.е. Това представя първите развития на културата от периода на Обейд, обикновено разделена на пет фази, простиращи се приблизително през VI хилядолетие пр.н.е. и V хилядолетие пр.н.е."
Не само шумерите имат символа, показал съм доста снимков материал. Ако искаш - дори и в Китай го има :).
Какви траки коментираме всъщност?
Сега, понеже няма как да покажа директно снимки, потърси в Гугъл изображения на мордва и ерзя. След това си представи, че албанският език - най-близък до тракийския или не ?:), съдържа немалък брой заемки от мордовския :):):), което скоро ще покажа.
Накрая приеми, че древните гърци са срещнали не точно тракийско население на Балканите :). Или нека гуруто да поуточни малко дали смята траките за най-старото балканско население, като му припомниш за паралелите между минойския и японския език :):):).
Културите Винча, Градешница......дали са по-ранни от старата шумерска (Убейдска) култура....или не?
Още нещо. На юг не можеш да оцелееш със светла кожа и руса коса. Изсветлява се на север, никой не може да го отрече.
Ще изясним до някое време и кои народи са слезли от Север на Балканите, както и кога. Да натикваш "траки" в Карпатите, защото там били отишли гетите - не мисля, че е станало точно така, по-скоро е имало преселения в обратна посока.
Търпение, търпение. Всичко си върви по реда и то добре.
цитирай
22. vled - 20. dobrodan Коя е персоната и гуруто
17.07.2021 23:30
на която се доверявам според теб?
цитирай
23. dobrodan - Е как кой:)? Всенародният любимец
18.07.2021 00:02
Павел Серафимов. Школата си личи отдалеч.
Утре ще ти припомня повече за курганните погребения, които наричаш тракийски могили :).
Освен това бъди сигурен, че Гимбутас знае повече от мен и теб заедно на квадрат за въжената керамика и курганите. Вече ти писах кое не е вярното.
Щях да те питам, след като знакът на ипсилона с хастите е "тракийски", защо шумерите, на които сме го занесли? говорят и пишат на неиндоевропейски език?
цитирай
24. truthful - Продължаваме да разсъждаваме за ...
18.07.2021 09:55
Продължаваме да разсъждаваме за некакви си несъществуващи начини за изработка и обработка на гранит и др. при очевадна видимост на обработка с инструменти, които човека има твърде от скоро. Има видими дъги по каменните блокове от тези по основата на пирамидата на Хеопс на рязане с твърдосплавен циркуляр, чийто диаметър се оценява на около 3 метра. Изчислява се по-дъгата с допирателни и перпендикуляр. Такъв обаче хората още не сме направили.
Споменах за един блок от 1000 тона - това са неща невъзможни да са направени с некакви си др. начини без машини и инструменти. Какво се опитвате да докажете при видимата реалност? Да, няма машини и инструменти да се търкалят, но следите са същите каквито днес можем да оставим след хиляди години с подобна техника. Разликата е в мащаба и колко преди нас са го направили. И все още сме много назад с мащаба и техниката. В Египет има над 600 пирамиди. Само броят им е плашещ. А какви др. невероятни неща има за коментар покрай тях - и да са го направили с пеене и др.????
То и във варненския некропол от преди 7 000 години има парчета нефрит пробити с проходни отвори, ама взели та набили и непрекъснат златен цилиндър с тънка стена от 0,2 мм. Да ама нефрита е 7 пъти по твърд от гранита, а да набиеш цилиндъра в отвора ти трябва голяма точност, а преди това да си го пробил.. И на края взели та го шлифовали... Пак ли с пеене ще да е станало?
цитирай
25. dobrodan - Да, следи от инструменти има, но инструментите ги няма.
18.07.2021 11:49
Длъжни сме да разгледаме всички възможности, за които се сетим.
Дори пътуване във времето. Дори възможността силата на въображението да може да се материализира. Дори чуждоземен разум. Дявол знае какво още.
Сещам се как разкази на хора, "отвличани от извънземни", започват със светлина или лъч, който ги улавя и пренася на борда на летящия обект. Светлината не би трябвало да може да прави такива неща?
Обяснение за такава ситуация има при No-Vacuum. Разглежда и възможността за създаване на инструмент посредством силата на мисълта.
ЗНАМ, ЧЕ ЗВУЧИ НАЛУДНИЧАВО! :):):)
Но! Щом човек може да минава през стени, защо тогава да не може да материализира обекти и да ги ПРЕНАСЯ СЪС СЕБЕ СИ?
Тръгнахме по пътя на машинната цивилизация. За добро или за лошо?
Пренасянето и местенето на огромни каменни или бетонни блокове също е описано от автора. НЛО и НПО (подводните неопознати обекти) - също. Начинът на придвижване в околозвездното пространство - също.
Отново откривам прекалено много съвпадения.
Относно съществуването на това, което наричаме "душа". Изглежда, че такова нещо наистина съществува. Все още не познаваме добре характеристиките му. Нито откъде се взема, нито какво може да прави.
Мрежата е пълна с плява, десетки години се опитвам да отсея зрънцата истина.
Не се опитвам да докажа :) някаква моя си постановка :).
Може би е имало глобален, планетарен катаклизъм (смяна на физическите, а не на магнитните полюси; без Луната планетата ни редовно щеше да се преобръща надолу с главата, когато й скимне).
Орбитата на Луната според скромните ми разбирания не би могла да се постигне по естествен път. Защо например потомците ни от далечното бъдеще да не са се подсигурили срещу изчезване, а някой от тях например да си е поиграл на бог:):):)?
Изобщо не отхвърлям подобна възможност.
Как се пътува във времето ли? Отново е описано в книгата за паралелния свят.
Обясненията, които авторът дава, не противоречат на нито един от познатите ни физични и математически закони.
Етерът......
цитирай
26. dobrodan - Vled, прочети внимателно материалчето.
18.07.2021 12:03
Траки - III

Палеогеография, геногеография и ДНК генеалогия на екзополитонима траки

Определеното като „първо нахлуване” на курганната култура в средата на 5-то хил.пр.н.е. от Източна в Централна Европа започва от района на Долна Волга към Долен Днепър (Буристен/Бьористен/Бористен). Така географиите на Северното и Западното Причерноморие започват да се „курганизират”. От тези региони, курганната култура постепенно настъпва на запад и югозапад към Балканите, преминава Дунав и обхваща също географията на съвременните Дунавска равнина и Тракийска низина, особено по течението на Марица. Малко по-късно обхваща и земите, станали известни след хилядолетия като Македония.
Около 4300 г.пр.н.е. курганната кулутура вече обхаща и съвременна Трансилвания и постепенно настъпва в днешните унгарски граници. В курганите, появили се масово върху цялата европейска география, стават очевидни типичните аспекти на пратюркската обществена идеология. Например, характерният за курганната култура култ към коня (т.е. към „обожествено животно”). Съпругата на мъртвия воин често пъти го „последва в отвъдното” - един типичен архаичен тенгриански ритуал при курганните погребения, продължил хилядолетия. Безспорен пример за подобен ритуал е този в Суворово. Там е погребан племенен вожд в дълбока правоъгълна яма застлана с камъни, заедно с много предмети, необходими за „задгробния живот”. Край останките е открит също и жезъл, завършващ във вид на конска глава — символ на властта на погребания, което е нещо като „стандарт” за пратюркските алтайски и изобщо тенгриански обичаи. Откритите в Суворово и Кесимче жезли, завършващи с конски глави, имат абсолютни аналози в Молдова, Южна Румъния, Трансилвания, България и Македония. Наред с това, тези жезли с изображения на конски глави са идентични с откритите край Волга, но също в северокавказките степи и в Севевероизточен Дагестан. Всички "тракийски култури" според епохата на тяхното появяване са свързани само и единствено с поредицата от миграции на хора от географиите на курганните култури.
Основните миграции в западна посока са по следните направления: Поволожие-Северно – Причерноморие - Балкани, Поволжие - Северно Приченоморие - Централна Европа - Западна Европа – Британия, Поволжие – Кавказие - Мала Азия – Балкани, Поволжие и Приуралие – Кавказие - Близък Изток - Северна Африка –Пиренеи - Централна Европа и Британия.

Както споделихме, практиката на пратюркските религиозни ритуали е била задължително свързана с жертвоприношението на коня. Тази практика е продължена по-късно и от келтите и римляните. Подобни погребения продължават хилядолетия наред и се откриват сред повечето от пратюркските и тюркските народи, дори до 8/9 - ти век от н.е. при гьоктюрките-огузи в Тюркския хаганат.

Типично пратюркски са „късноямните” погребения в Румъния, България, земите на бивша Югославии и Унгария, което има пряко отношение и към по-късната т.н. „тракийска култура”.

Да обърнем по-специално внимание на някои култури. Култура Караново I и II е от ранната новокаменна епоха (Неолит) датирана ок. 6200-5500 пр.н.е. Караново III – IV е от късна новокаменна епоха - ок. 5500-4950 пр.н.е. Караново V (Марица) - от каменно-медната епоха (Халколит) - ок. 4950-4500 пр.н.е. Караново VI e от късна медна епоха - ок. 4500-4000 пр.н.е. Очевидно е, че изобщо тази култура се развива предимно до нашествието на курганните пратюркски култури от Източна Европа и следователно геногеографската карта неизбежно драстично се променя по време на последвалите инвазии. Древното население на култура Караново (т.е. оцелелите й жители-кроманьонци от Hg I, J и Е) бяга от района на Долен Дунав далеч на запад, изоставяйки с „генетичното” си присъствие завинаги или за хилядолетия старите си земи на местообитание. В края на 5-то хил. пр.н.е. и особено през първата половина на 4-то хил. пр. н. е. върху земите на съвременните Източна Румъния и България се появява комплекс от курганен тип, известен като Черна Вода I.
За разлика от равнинните земеделски популации на културите Караново-Гумелница и Варна, новите поселения на култура Черна вода вече притежават типичните за пратюркската курганна култура укрепления, разположени в стратегически важните точки и предимно върху високите речни тераси. Новите заселници са животновъди, включително и коневъди, което напълно контрастира със заварените местни земеделци.

В действителност, всички балкански култури - Караново 6, Гулменица в България и Румъния, Салкуца, Градешница-Криводол, Винча-Плочник 2 и Бубандж Хум 1 в Централните Балкани, Сопот-Ленгиел и Лачина между Словения и Унгария, следвани от Черна вода 3 и 2, също и Езерово в България и Котофени, Баден, Костолац и Вучедол в Източна, Централна и Северна Европа, като и от Западните Балкани и Карпатския басейн до края на халколита буквално се „обединяват” в резултат на общото въздействие на мигрантите от култура Ямна. Всичко това е ясно изразено в общи характеристики: ямни и надгробни могили, отглеждане на коне, тяхната езда и впоследствие погребване заедно със стопаните им. По същото време патриархалната идеология заменя матриархалната и се формира военно-аристократичен елит, едновременно с появата на бойните брадви и т.нар. „кордови бижута” - герданите.

Очевидни са ясните взаимовръзки между културата на Камбановидните чаши, Ямната и Вучедолската, които напълно прозрачно се проследяват чрез нововъведенията при въоръже­нието и особено в погребалните обреди.

Заедно с настъплението към Централна и Западна Европа, „курганците” се заселват в геогафията, станала по-късно известна като Малка Скития (Северна и Южна Добруджа) и впоследствие по целия Ду­навски басейн. Появилите се скиптъри с конски глави и дрехи с шнурови соларни орнаменти бързо заменят полеоевропейските символики.

Някои палеоевропейски символи се съхраняват още известно време, но транспарантно и само в ограничени райони край егейското крайбрежие и изключително рядко в други средиземноморски крайбрежни региони, преди всичко в Западните Балкани (т.е. в Далмация).
Това състояние продължава до следващото нахлуване на „курганците” и последвалото тотално изменение на символиките и митологическата образност, което се реализира през втората половина на 3-то хил.пр.н.е. и има огромно влияние също и на Балканите. Поклонението към Богинята Майка постепенно се заменя с култ към Соларния Бог, най-вероятно една архаична форма на Тенгри.

Краят на културите Варна, Караново, Винча и Ленгел ни подсказва, че фактически се е реализирала една катастрофа с невиждан дотогава мащаб, която не може да се обясни с климатични или епидемиологични фактори. Очевидно това е свързано с преселението на „курганците” – носители на Hg R1b.

Носителите на културата Винча отстъпват пред конните народи и се преместват в Панония, също и върху земите на съвременна Словения и Западна Хърватска, създавайки условно и временно нов културен формат – Лазиня. Така или иначе, налице е „размиване” на древните културни формати и създаването на нова европейска културна среда, доминирана напълно от скотовъдните конни номадски народи. Тоест курганните култури от Източна Европа покриват Централна и Западна, включително Британските острови. Древните поселения от т.нар. култура Ленгел се оттеглят в Северна Германия и Северна Полша. Някои носители на Винча се заселват в Алпите.


Следователно, древното палеоевропейско кроманьонско население мигрира в западна посока и се заселва предимно в планините, за да се защити от конните народи. По-голямата част от тези древни хора се укрива във високите планини и предимно дори по самите им върхове и пещерите, което е доказателство за бързото им отстъпление пред новите заселници. Много необитаеми дотогава високопланински райони и пещери са заселени от отстъпващите „кроманьонци”. Всичко това доказва, че тези масирани презаселвания и освобождаване на „старите територии” от обитателите им е било изключително принудително.

Трите основни разселения на носителите на курганната култура в търсене на нови географски и съответно климатично-благоприятни пространства за заселване, условия за животновъдство и ловуване, или по-точно – масираните и глобални преселения от Източна в Централна, Югоизточна и Западна Европа на част от древния пратюркоезичен племенен масив и конкретно на носителите сред него на линии от Hg R1b - R1b1, довежда до неизбежен разпад на палеоевропейските (кроманьонски) примитивни култури. Тези палеокултури са били предимно от носители на формираната в Предна Азия (Месопотамия и Анатолия) и разпространена основно в Европа кроманьонска Hg Y-ДНК I (днес условно разделена на „илирийска” и „скандинавска”, но изобщо „дъщерна” група на свързаната Hg IJ) и на формираната в Близкия Изток и Мала Азия „земеделска” (разпространена предимно в Мала Азия, Близкия Изток и по това време твърде ограничено на Балканите) Hg Y-ДНК J.

Hg I и J са тясно свързани групи, които обикновено генетиците ги описват заедно като Hg IJ и независимо поотделно или свързано произлезли от древната „близкоизточна” макрогрупа Hg IJK.

Същата съдба постига и поселенията от носители на формираната в Североизточна Африка Hg Е (разпространена в Европа „по-концентрирано” на Балканите и също така „кроманьонска”). Трите хаплогрупи и особено палеоевропейската и най-рано разпространена в Еврапа Hg I (следователно и във формата IJ) изчезват почти напълно от древната геногеографска карта на Балканите, Централна Европа, Апенините и Пиренеите, за да се „завърнат” частично хилядолетия по-късно от „съхранените” им палеогеографски ареали в Илирия, Скандинавия и други по-недостъпни географски райони, предимно с високопланински релеф.
Носителите на тези кроманьонски хаплогрупи очевидно нямат никакво отношение към поставяне началото на „тракийската история”.

Основният генетичен етнофундамент на траките е генетиката по линии Hg Y-ДНК R1b1a2a1a1 и R1b1a2a2. Частично и много по-късно някои техни племена се смесват с носители и на R1a1, мигрирали на Балканите от север между 1500-1000 г.пр.н.е., едновременно с някои от «гръцките» заселвания на полуострова.
Очевидно е, че Hg I не може да бъде „тракийска”, защото е една от палеоевропейските-кроманьонски миграции, появили се в Европа от Източна Мала Азия приблизително преди 25 хиляди години, като линия от свързаната Y-ДНК IJ и почти едновременно с Hg Е, мигрирала от Североизточна Африка. Носителите на Hg I, заедно с тези на Hg E и J, са унищожили неандерталците на континента. Наситеността на Hg I е била равномерна върху палеогенетичната карта преди нашествието на курганните култури от носители на Hg R1b и преди повторната поява на Hg R1a, които от своя страна я разделят на две запазени и до днес разграничени и концентрирани зони – Илирия/Балканите и Северна Европа (предимно Скандинавия и Северна Германия). Особено ясно се вижда, че в региона на „Тракия” – напр. Одриското царство и изобщо географската област Тракия, тя е с най-ниска концетрация в рамките на съвр. България и изобщо на Балканите. Виждаме, че Мизия е „по-концентрирана” с тази Hg, но древните летописци винаги са разделяли мизите от траките.


Хаплогрупа I2a2 (snp M423) е характерна за популации в Югоизточна Европа. Всички съвременни потомци на I2a (субклад I2a2-Din) в Югоизточна Европа (вкл. Балканите) са наследници на мигранти от съвременната география на Украйна и Белорусия, където и този субклад се формира едва преди около 2500 години. Това допълнително доказва, че траките не могат да бъдат генетични носители на тази хаплогрупа, както предполагат някои изследователи.

За да се мултиплицира този субклад са били необходими няколко поколения, и съответно няколко века до ниво на концентрация, която наблюдаваме днес върху генокартата. Необходимо е и достатъчно време и условия за миграция към Балканите. Забележително е, че субкладът се появява точно по времето на Херодот и е мутация първоначално единствено в един мъж, която и мутация се развива във времето. Как тогава Херодот пише за траки, при положение, че по това време има само един носител на този субклад (най-много няколко преки негови наследници), появил се на границата между съвременните Украйна и Белорусия? Нима този предполагаемо „първи трак” в очите на Херодот е изглеждал като „втори” по брой народ след индийците? Очевидно е, че траките не принадлежат към хаплогрупа Y-ДНК I.

Ако изобщо и дори за куриоз допуснем, че траките са носители на кроманьонската Hg I, то първите палеоевропейци и също „праисторични хора” от Близкия Изток би следвало да са съответно най-древните „траки”. Това би предположило, че „траките” неизбежно са „потеглили” първоначално от Близкия Изток и Източна Мала Азия към Европа като „част” от свързаната Hg IJK, след което се разделят в IJ и накрая в I. Това, макар и очевидно да не представя тези носители за каквито и да било „траки”, а единствено за първите европейски кроманьонци, изобщо не пречи на някои изследователи убедено да допускат възможността, именно „траките” да са заели мястото на неандерталците.

По това време разделението между Азия и Европа е напълно условно, защото Мала Азия и Балканите са били свързани (проливите и моретата още не са били образувани).

Същевременно, „идеята” за траките като „палеонаселение” носещо по мъжка линия Hg I (т.е. древни европейци „отпреди” курганните култури) автоматично ги отделя генетически от скитите, саките, етруските и египтяните – преобладаващо носители на клонове от Hg R1b и Hg R1a. Подобна несъстоятелна хипотеза ги разграничава и изобщо от всички народи от земите западно и източно от Уралските планини, степите на Централна Азия, Тарим и Минисунск, т.е. от повечето народи между Британия и река Лена (преобладаващо носители на Hg R1a и R1b). Следователно, хипотетичната идея за общ народностен масив от Балканите до Китай по линия на древните „европейски кроманьонци” е абсолютно невъзможна. Освен това, според генетиката, подобни „древни траки” от Hg I, J или Е никога не са „стигали” на изток от Каспийско море, Уралските планини и абсолютно невъзможно „чак” до Китай.
В този смисъл, Hg I и Е, като палеоевропейски генотипи и средно на възраст 25 хиляди години е напълно невероятно да са „тракийски”. Това се потвърждава и от факта, че най-древните „образци” на Hg I са от районите с кюрдско население в Близкия Изток, произлизащи първоначално от свързаните Hg IJK и IJ.

Пародийна е също и идеята, че преди „хиляди години” от Балканите са тръгнали „българи”, които по-късно се „завръщат, начело с Аспарух”. Ако тези „българи” са тръгнали преди повече от 6 хиляди години, то те са потеглили като носители на Hg I, Е или J и, очевидно, според генетичната карта, не са успели да стигнат по-далеч от Днестър на изток и в никакъв случай чак до Каспийско море или още по-източно до Централна Азия и Китай. Ако пък са „тръгнали” в период от 6 хиляди години „насам”, то тогава неизбежно са били пратюрки с носителство на Hg R1b и R1a и изобщо принадлежат на пратюркоезичните хора от курганните култури. Очевидно е, че древна миграция от Hg I и Е никога не е стигала региони на изток от Каспийско море, следователно и до Тарим и Китай, т.е. до земите на саките, согдите, тохарите и т.н. В тези географии изобщо не се открива подобна генетика с изключение на минимално ниски честоти, чиито носители са предимно наследници на разселили се руски поданици при усвояването на Сибир след 17-ти век.

Наред с това, по повод тези „нови хипотези”, ние бихме попитали, как само Аспарух се „завръща” на Балканите, докато неговите братя предпочитат да се „завърнат” в други „бащини земи” (Поволжието, Бавария, Македония и Италия) а най-големия брат – Бат Баян дори предпочита да не напуска „новите” си земи в Стара Велика България и не се „завръща” в „бащините” си земи на Балканите?

Допускането, че „траките” принадлежат на Hg I фактически изключва и всякакво историческо взаимодействие между тях и египтяните (такова обаче е безспорно доказано), тъй като хаплогрупата изобщо не се наблюдава и доказва в Египет, както също и в цяла Североизточна Африка. Следователно, възможността носители на „автохтонната” Hg I да са „оригиналните траки” е повече от несъстоятелна. Липсата на „взаимодействие” с Древен Египет и минималната честота на разпространение на Hg I и Е източно от Дон, както и едва забележимите концентрации на първата към бреговете на Каспийско море, напълно изключват тези хаплогрупи от генетиката на саките, на тохарите, на хората от Тарим, Минусинск и т.н. Именно отсъствието на подобна генетика сред саките (също и сред другите централноазиатски племена) обективно доказва, че производните им скити и кимерийци съответно също са „лишени” от тези гени. Седователно, по-късно при преселването си в районите на Северното Причерноморие, тези племена са заварили като „такива генетични носители” единствено палеоевропейски кроманьонци. Нещо подобно се случва хилядолетия по-рано и с настъплението на курганната култура – нейните носители неизбежно срещат в Причерноморието именно кроманьонци от Hg I.
Относително съхранение на палеоевропейските култове се запазва за кратък период в рамките на Кукутенската култура в Молдова (I2, I2a, Е-V13, J2b, Т) и някои други региони, наследени от новите носители на R1b и R1a. Това продължава до следващото нахлуване на „курганците” и последвалото тотално изменение на символиките и митологическата образност, което се реализира през втората половина на 3-то хил.пр.н.е. и има огромно влияние и на Балканите. Поклонението към Богинята Майка постепенно се заменя с култа към мъжкия Соларен Бог, един от прототипите на Тенгри/Тангра. Този феномен е съвършено нов и няма европейски корени и еквиваленти преди това.

Със Стоян Динков не е лесно да се спори. Срещал съм негови хипотези, които в известна степен подлежат на допълнително разглеждане, но не са никак много.
Vled, достатъчно много театрални маски, изображения върху монети, саркофази и керамика подават монголоидни или частично източни черти на изобразените мъже и жени. Образът на Горгона Медуза

https://lh3.googleusercontent.com/5DNnCOteoOFaEVqgu_IXa0NaNtq_EAhrvqXVXG4fabKjniK-7e2sMJJBgPPbrhgMDDxk9Q=s92

колко точно не е монголоиден например?

Уважавам позицията на всеки, както забелязваш.
Доказателствата обаче са си доказателства.
цитирай
27. vled - 23. dobrodan
18.07.2021 13:45
Как разбра, че Шумерите „говорят и пишат на неиндоевропейски език?”
Шумерите са СЕМИТИ.
Гимбутас e стар продукт на съветската изолирана от света наука и до 1949 г. не е имала достъп до сведения, които знаем днес. Едва ли както и българите е знаела много за Траките и тяхната великолепна цивилизация, част от която започна за се разкрива през последните години.
Ако знаеше за 45.000 картирани погребални могили само на територията на България и най-големите в света пирамиди в Босна нямаше да има аргументи за своята „курганна теория”
Има хора като чуят думата Траки се хващат за кобура. Ти си явно един от тях.
Серафимов е почитател и следовник на Автохтонната теория, а аз не съм!
Аз вярвам в Българската теория, която е най-вярната теория и ако я прочетеш внимателно още веднъж в блога ми ще разбереш няколко важни неща.
1. Тюркската теория за произхода на българите е най-голямата грешка на българската историческа наука. Тюркски еничари като Динков не ги чета защото нищо не могат да ми докажат. Генетиката е много млада наука и не може да каже все още дадена хаплогрупа на кой народ или племенна група отговаря. Има много прост и евтин начин да разбереш дали си Тюрк монголоид или Европеид. Погледни се в огледалото. То ще ти каже много
2. Автохтонната теория не може да обясни следното:

цитирай
28. vled - 2. Автохтонната теория не може да обясни следното:
18.07.2021 13:48
1. Съществуващият и днес град БАЛК в Северен Афганистан, дал името на прабългарската държава БАЛКА̀РА. Днешният град Бухара - един от най-старите градове в близост до Балк почти не се различава фонетично от Балкара (Балхара), което е потвърждение за съществуването на тази държава. Владетелят там дори до 628 г. се е наричал КАНА.

2. Скален барелеф в земите на древна Балкара, който носи името МОДАР!!!?, подобен на българския Мадарски конник (единствен в Европа).
3. Съществуването пак там на градове с имена Шумен (Шумна) и Варна?
4. Древнобългарският календар, датиран 5505 г. пр. Хр., което дава основание на проф. Васил Златарски да смята, че за начална година на хронологията на прабългарите трябва да се приеме 5,505г. преди Христа. Българският календар е бил НЕПОЗНАТ както в Европа, така и сред иранските племена.
5. Уникалната прабългарска титла КАНА с нейните 8 производни, която се родее с тракийското КАНОС (върховен, велик), но не е нито тюркското нито иранското ХАН.
6. Най–важните прабългарски титли БАГатур и БАГаин пряко ни водят към бога на траките БАГ/Бакх (латинизирано на БАКхус).
7. В думата БИГИ (вероятно неправилно записана) от титлата КАНА СЮ БИГИ (Кана от бога) също прозира тракийският БАГ и днешното – БОГ!...

Серафимов търси в тракийска среда и къде ли не още подобия на името Българи (БЛЕГУРИ, БАЛАГРИИ), но не ги намира. Не ги намира, защото Прабългарите както всички други индоевропейци НЕ СА ТРАКИ, а оформили се по-късно различни Траките от народи.

Името, както и дългият им път през историята и хилядолетията е прав като магистрала - БАЛК, БАЛКА̀РА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)!!!




цитирай
29. dobrodan - Така, едно по едно, започваме :)
18.07.2021 14:08
От дълбините на студените, непознати хилядолетия на ледниковата епоха идва този непризнат език... *не, не е шумерският, спокойно :)///
Сядаш да изучаваш историята на Древния Изток, Древния Египет, фараоните, шумерите, етруските, гърците, римляните...
И потъваш във вековете...
И...
Боже мой!
И се натъкваш на тюркски думи!
Боговете на древните Уту (бог на слънцето).
Ану (Ана), Атад-Анад ("дъра-бърските" ата-ана), богът-баща и богинята-майка.
Великият Бог на върха на Ия, което значи стопанин (хозяин - от тюрко-"татарското" хужа) на небесата. В древните тюркски митове "ия",т. е. "хазяи" съществуват навсякъде - има Хазяин на водата, Хазяин на гората, Хазяин на небето, Хазяин на дома - Су Иясе, Урман Иясе, Кук Иясе, Йорт Ияясе, Абзар Иясе.
(Някои недопребити пантюркисти твърдят, че от това 'ия' произлизат и имената на страни като Рус-ия, Франц-ия, Англ-ия, Армен-ия. Твърдят също, че от този корен е и руското местоимение Я (аз). Ние обаче не вярваме. Как да вярваш на такава нелепица (белиберда)?
"Епосът за Гилгамеш"...
Кьiлу...
Кылмыш… (правя, сътворявам)
Древните градове-държави Ур, Ур артьi (Урарту).
Анализът на старите шумерски клинописни текстове, провеждан от много учени, показва, че по-голямата част от шумерските думи буквално повтаря тюрко-"татарските", понякога съвпадат и цели фрази. По-долу представяме сравнение на един тюркски език - днешният карачево-балкарски и старият шумерски, който е бил в употреба преди 3500-4000 години.

Шумерски думи Карачаево-балкарски думи

Аз - малко Аз - малко
Абаме - старейшина Аппа - дядо, аба - баба
Баба - прадядо Баба - прадядо
Габа - гръд Габара - грейка за тяло, сутиен
Даим - постоянно Дайьiм - постоянно
Ме - аз Мен - аз
Му - той Бу - той,този
Не - какво Не - какво
Ру - забивам Ур - забивам
Ер - воин Эр - мъж
Ту - да роди Туу - да роди
Ед - излез Ет - мини, премини
Туд - роди се Тууду - роди се
Чар - кръг Чарх - колело
Гуруваш - слуга Карауаш - прислужница, робиня
Гаг - правя нещо от раз, бързо, отведнъж Къакъ - същото значение
Сиг - удар Сокь - бия
Уш - три Юч -т ри
Уд - огън От - огън
Узук - дълъг Узун - дълъг
Туш - сядам,премествам се надолу Тюш - същото значение
Ешик - врата Эшик - врата
Аур – тежест(аурум-злато, латински) Ауур - тежест
Жау - враг Жау - враг
Жер - място,земя (жерав, Жеравна...) Жер - място, земя
Егеч - сестра Эгеч - сестра
Ор - жъна Ор - жъна (урожай)
Кал - да оставам Къал - да оставам
Кьiз - девойка Къьiз - девойка
Куш - птица Къуш - птица (сравни -Къш!)
Уат - да разбивам Уат - да разбивам
Жарьiк - светло (жар,жарава) Жарьiкь - светло
Жаз - пиша Жаз - пиша 6
Жюн - козина, вълна Жюн - козина, вълна
Жол - път Жол - път
Жьiр - песен Жьiр - песен
Жарым - половина Жарым - половина
Чолпан - звезда Чолпан - звезда (Венера)
Чибин - муха Чибин - муха
Ирик - скопен овен Ирик - скопен овен
Кур - създавам Къур - съоръжавам
Кюре - греба Кюре - греба
Кору - пазя, охранявам Къоруу - пазя, охранявам
Кадау - запор, възбрана Къадау - запор, възбрана
Кан - кръв!(стопроцентово обяснение на титлата) Къан - кръв
Сан - число Сан - число,сана - смятам, броя
Ики - две Эки - две
Буз - чупя,троша Буз - чупя, троша
Юз - късам, разкъсвам Юз - късам, разкъсвам
Сюз - цедя, изцеждам Сюз - цедя, изцеждам
Ез - сам Ез - сам
Алты - шест Алты - шест
Ел - смърт Ел - умирам
Ул - род Ул - син, потомък
Сен - ти Сен - ти

Съвпаденията са много, над четиристотин. Приведените тук са напълно достатъчни, за да се убедим в родството на шумерския език с карачаево-балкарския, т. е. един от "дъра-бърските" езици. (А. Алишев. "Карачаево-Балкарский мир", юли 1993 г.)


По силата на каква случайност карачай-балкарите пазят повече от 400 шумерски думи?
Шумерският език е аглутинативен и неиндоевропейски :):):) във всеки един случай.
Шумерите като семити би следвало да са потомци на Ной - Зиузу. Добре, но кога се е състоял този библейски потоп в крайна сметка :):):):):)? Преди или след потопа е имало Шумер :):):)?
Гимбутас е смятала, че индоевропейци разнасят курганната погребална култура.
Ами географски погледнато, европейци са били. Тези от култура Ямна са на границата на европейския ареал :).
Не, не се хващам за кобура, като чуя за траките. Като чуя обаче, че сме тук от 30 000 години, мога да хвана и по-лоши неща. Чувал съм го. Вече обясних специално за теб че пирамиди в Босна и Черна гора, както и сфинкс в Румъния няма.
Не смятам, но имам и доказателства, че не българите произлизат от тюрките, а обратното. Това е един от въпросите, по който мога да споря с Динков съвсем спокойно.
Разселването на културата на въжената керамика е изяснено с поразителна точност в една от преведените статии на Стецюк. Този клон на българите, със стария не просто R-тюркич, а RZ - тюркич език е стигнал далеч на запад както според артефактите, така и според известни лингвистични факти - полското rz си стои и чака някой да го обясни, ама кой ли.....има остатъци и във френски език, ако не греша - буржоа, Жорж....
Не се подвеждай по понятиеето "тюркски". Напоследък се налага използването на термина "булгарски език" и е правилно. Много различен е от езиците на тюркските народи, оформили се в съседство с алтайски, сибирски, угърски, уралски, в по-късно време и монголски езици. Стецюк е брилянтен в това отношение и съм превел статия.
За моя фенотип казват, че е не просто кавказки, а буквално арменски. Три пъти са ме бъркали с арменец, веднъж с дагестанец. Ако разгледаш внимателно лицата на днешните българи и българки, ще видиш най-разнообразна смесица от расови, подрасови и между- расови черти. ОСОБЕНО У ЖЕНИТЕ :)!

Нито един ирански, пакистански, индийски владетел не е носил титла Хан, Кан, Каган, Хакан. Повсеместна у тюркоезичните народи :).
Мадара, Модар - matur в татарски език :), същото значение в италиански и латински. Кои латини ходиха при татарите в Казан и кога? Значението е красив, зрял, годен; думата може да бъде още от ностратическите езици.
Варна, казваш :). "Давайте поищем названия пока городов и известных топонимов в языке волжских булгар, чувашском и Чувашии. И так гора и село Мургаш в Болгарии и село-районный центр Муркаш в Чувашии, в тридцати км от Чебоксар. Только на русский лад село почему то назвали Моргауши, а по чувашски так и называется Муркаш. Тракия-село в Болгарии и Тракия другой районный центр в Чувашии. Третье название Варна. Где то я читал что в древности в Дунайской Булгарии победителей возвращающихся с войны называли Варна. Слово война в чувашском языке происходит от корня вър. И в Чувашии есть Варна, третий районный центр. По чувашски Върнар, и опять первые писари название поселка почему то по русски написали Вурнары. "Ъ" звук-фонема у чувашей звучит также как у болгар. Только в чувашском алфавите болгарское-Ъ обозначается буквой "А" и сверху черточка. В других тюркских языках, и в том же татарском эта фонема-звук вообще отсутствует. Буква "Р" в конце слова Върнар, это так называемый булгарский ротацизм, которым очень богат чувашский язык. И наконец Търново. В Чувашии сел с названием Търън-Туруново великое множество. Так называемые Туруны у булгар в Великой Болгарии и в Волжской Булгарии были ближайшим окружением каганов. Кстати многие топонимы на Украине, более трехсот названий, расшифрованы украинскими учеными через чувашский-древнебулгарский язык. Часть чувашей и сейчас себя называет этнонимом Пълхар. "
Точки 6 и 7.....:) Така или иначе опираме до обожествяване на Бика. От vacca в латински до buqu в монголски. Записаните титли багатур и багаин.......от кой век са, знаеш, нали?
Да, пътят на българите ужасно прилича на знака им. Иранско плато, Кавказ.......една група надясно, другата - наляво. Не се бях сещал досега?!
цитирай
30. notfun - кой, го е написал това? ВЕРНО.. ее..)))
18.07.2021 14:31


Ако изобщо и дори за куриоз допуснем, че траките са носители на кроманьонската Hg I, то първите палеоевропейци и също „праисторични хора” от Близкия Изток би следвало да са съответно най-древните „траки”. Това би предположило, че „траките” неизбежно са „потеглили” първоначално от Близкия Изток и Източна Мала Азия към Европа като „част” от свързаната Hg IJK, след което се разделят в IJ и накрая в I. Това, макар и очевидно да не представя тези носители за каквито и да било „траки”, а единствено за първите европейски кроманьонци, изобщо не пречи на някои изследователи убедено да допускат възможността, именно „траките” да са заели мястото на неандерталците.

По това време разделението между Азия и Европа е напълно условно, защото Мала Азия и Балканите са били свързани (проливите и моретата още не са били образувани).
цитирай
31. notfun - нали..от Шумер, е п-Вото клинописно Писмо..какво значение ,има тук,че били Семити ?
18.07.2021 14:33


27. vled - 23. dobrodan
13:45
Как разбра, че Шумерите „говорят и пишат на неиндоевропейски език?”
Шумерите са СЕМИТИ.
цитирай
32. dobrodan - Юли, Шумер е съществувал преди библейския потоп. Чета за дебел слой кал и други такива
18.07.2021 14:58
неща. Ерго, какви семити, след като Сем (Шем) е син на Ной?
Ако Ной е Зиези, то излиза, че? :):):) ние сме директно онзи народ, а не потомци на Ноевите потомци?
Да, впоследствие арабите ни причисляват към Япетовото коляно. След няколко хиляди години.
Цитирах Стоян Динков по-горе, защото тия траки ги разтеглиха като ластик над 20 000 години във времето и ходят, където ходят, все към Балканите ги дърпа :):):).
Не думай?!
цитирай
33. notfun - https://fun1001.blog.bg/tq-i-toi/2020/09/19/azbukata-e-syzdadena-2-000g-sled-shumerskiiat-klinopis.1728069?reply=5357888
18.07.2021 15:13


Разбира се, че Шумер ,е ПРЕДИ ПОТОПА, нали ,това съм писала в този блог..

пп
ще сложа и пост, струва си...
нали, ти обещах и за Семантичните полета
и как се научих да "тълкувам" древната, Световна История..
благодаря многоо, за репликите..
ти ме концентрираш,приятел (), и ме, правиш..някакси.."по добра)

/
32. dobrodan - Юли, Шумер е съществувал преди библейския потопнеща. Ерго, какви семити, след като Сем (Шем) е син на Ной?
Ако Ной е Зиези, то излиза, че? :):):) ние сме директно онзи народ, а не потомци на Ноевите потомци?
Да, впоследствие арабите ни причисляват към Япетовото коляно. След няколко хиляди години.
Цитирах Стоян Динков по-горе, защото тия траки ги разтеглиха като ластик над 20 000 години във времето и ходят, където ходят, все към Балканите ги дърпа :):):).
Не думай?!

цитирай
34. vled - 31. notfun Темата е ПИРАМИДИТЕ, но когато няма аргументи в защита нещата се разводняват в други посокии
18.07.2021 15:35
Древните писмености

Първите писмености в човешката история са пиктографски. Ето и хронологията на създаването им:
Линеар Б
Линеар А
Шумерските клинописи
Египетските йероглифи
Китайските йероглифи
Най-древната писменост е създадена от древните гърци Ахеи. Известна е като Линеар Б и е датирана от учените около 1300 пр.Хр., вероятно по възрастта на глинените плочки с тези знаци, намерени на остров Крит. Може би това е приблизителната възраст на тези глинени плочици, върху които са вдълбани тези знаци символи, но ако плочките са на около 3300 години, писмеността е много по-древна. Линеар Б не е сричкова, както се е наложило в науката, а пиктографска писменост.
Египетските йероглифи са създадени като писменост по-късно от шумерската клинопис. Смята се, че египетската писменост е разчетена през 1822 г. от Жан-Франсоа Шамполион, който е използвал текст от известния Розетски камък, написан на три езика, един от които е древногръцки.
Учените смятат, че древногръцкият език е добре проучен, но може би не знаят, че има не един, а три древногръцки езика: ахейски, македонски и спартански. Този, който е действително добре проучен, е ахейският, но Птолемеите - които се смятат за древногръцка, обаче тогава са все още отделна и различна от ахейците македонска династия, управлявала Египет по времето, когато са направени надписите на Розетския камък - са говорели и съответно са пишели на македонски, а не на ахейски древногръцки език! (Птолемей І Сотер е бил пълководец на Александър Македонски.) Между ахейския и македонския древногръцки език е имало само около 10% съответствие, т.е. еднакви или близки думи, така че египетските йероглифи на практика не са разчетени или са разчетени само около 10%.

Примерът с египетските йероглифи ни показва, че НЕ СА РАЗЧЕТЕНИ нито Линеар Б и Линеар А, нито Шумерската клинопис нито Египетските йероглифи. На практика не е разчетена нито една от древните писмености въпреки многото усилия и вярата на различни специалисти, че това е направено.
цитирай
35. dobrodan - Да припомня откъде тръгна разводняването :):):)!
18.07.2021 16:22
9. vled - Пирамидите на Балканите са най-големите на света
17.07 13:37 ????????!
В материала са пропуснати пирамидите в Босна?!, които са най-големите в света. Всичко с пирамидите започва от ТРАКИТЕ, които са най-древният народ и праотци на индоевропейците.?????????!
Владетелите, знатните и състоятелните ТРАКИ приживе си изграждали гробници.

Традицията да се погребват всички членове на семейството на едно място - гроб или гробница, е наследство от ТРАКИТЕ, останало и до днес на Балканите. :):):):):)

Пирамида до град Високо, Босна, по-голяма от Хеопсовата пирамида,
Пирамидите край Дурмитор, Черна гора ??????????????!

По-горе съм подчертал с черен шрифт описанието на действията на Тот в пирамидата.


Vled, оставам с впечатлението, че твърдиш, че линеарите са по-стари от шумерския клинопис?

Клинописът е създаден от шумерите около 4000 – 3500 години пр. Хр. (с предшественици, достигащи до късното IV хилядолетие в Урук).

Малко подсказка :). Ако се сетиш с кой език може да се направи съпоставка, черпя :).

Хипотезата за семитския произход на минойците също е била популярна: нейни привърженици са С. Гордън, Я. Бест и др. Основният стимул за привържениците на семитската хипотеза е сходството на минойската дума ///ku-ro „всичко, цяло“/// със семитския корен * kol, * kul със същото значение. Въпреки това не само има очевидни разлики между морфологията на минойския език и семитските езици, но и само по себе си наличието на отворени срички в минойското писмо противоречи на семитската морфология, където коренът на думата се състои от съгласни, а промяната на огласовката играе основна роля в словообразуването и словоизменението.

Вероятно минойският език не е нито индоевропейски език, нито семитски, а ИЗОЛИРАН средиземноморски език като баски или етруски език.

(j)a-di-ki-te-te, ja-di-ki-tu: думи (прилагателни?) свързани с планината Дикте?
da-ma-te: *, в Линеар Б da-ma-te = Деметра или старогр. „съпруга“?
ku-ro „цяло, всичко“: не е ясна връзката с индоевропейско * kwol-, семитско * kul или етруско churu със същото значение.
ki-ro „липса, дълг“ (?).
ma+ru (с лигатура) „вълна“, старогр.; „валмо вълна“, вероятно заемка. Вероятно свързана с шумерското bar-lu „висококачествена вълна“.
pa-de: (име на бог), среща се в Линеар Б като pa-de, pa-ze.
pa-i-to: топоним, „Фестос“. Често срещан в Линеар Б.
po-to-ku-ro „голям(?), пълен“.
ru+ja (с лигатура) „нар“: старогр. „нар“, вероятно заемка.
se-to-i-ja: топоним.
su-ki-ri-ta * Sukrita: топоним, среща се в Линеар Б; днешно име Сибрита.
su-ki-ri-te-i-ja: прилагателно? от Сукрита (с индоевропейско окончание *-iyo-)

И още нещо, че вече ме заболя главата :):):)
ЗАЩО В НИТО ЕДНА ОТ ДУМИТЕ ИЛИ ФРАЗИТЕ НЕ СЕ ОТКРИВА ЗВУК "Л"?
Не ти ли напомня нещо тая лингвистична ситуация?
цитирай
36. dobrodan - Може би ще е малко встрани от темата за пирамидите,
19.07.2021 13:42
но това е само на пръв поглед. Случаи на левитация и телепортиране колкото си искаме, но предпочитам да показвам потвърдените. Вярно, че не съм бил там, но? :):):)

Мария Иисус из Агреды (Мария Агредская) родилась в 1602 году в Агреде, Испания, под именем Мария Коронель-и-де-Арана.
Ее мать, очевидно, тоже имела некоторые способности, так как однажды она пережила мощное видение, в котором "божественный голос" приказывал всей ее семье отдаться церкви, раздав деньги и все имущество бедным, а свой замок превратить в монастырь, который позже получит название францисканский монастырь Непорочного зачатия в Агреде.

Дали бог или не, едва ли някой би тръгнал да раздава всичко, което има, на бедните, без сериозно обоснована причина.
Ее лицо вдруг побледнело и она потеряла сознание. В часовне в тот момент находился один нищий и он утверждал, что когда Мария упала на пол, ее окутала ярко-синяя дымка, а потом тело монахини стало подниматься в воздух и воспарило на высоту около одного метра над полом. Когда Мария пришла в себя, она не помнила этого, но нищий уверял, что видел именно то, что видел. После этого мистического опыта ее таинственные видения становились более интенсивными, и, как сообщается, она часто впадала в транс на несколько часов в день. На вопрос о том, что она видела во время этих трансов, Мария утверждала, что она была унесена ангелами и Богом в далекую страну, где жили "люди с бронзовой кожей", у которых было примитивное оружие.
Ей было сказано Богом, что эти люди называются индейцами племени джумано в Новой Испании (на территории современного Техаса и Нью-Мексико), и что ей было поручено распространять среди них Божье слово, чтобы обратить их в христианство.
Она утверждала, что во время этих видений ее на самом деле переносили в Новый Свет и она реально общалась с этими индейцами, что вызывало удивление у всех, кто это слышал, не только потому, что это было на расстоянии огромного океана от Испании, но и потому, что многие очевидцы уверяли, что Мария никогда не покидала монастырь и как правило находилась в своей комнате во время этих трансов. Тем не менее, она давала невероятно подробные отчеты о том, что видела и пережила во время этих загадочных "перелетов". Примерно за десять лет, по словам Марии, она совершила около 500 духовных визитов к индейцам, иногда совершая по 2-3 "перелета" в день. И рассказы об этих чудесах распространялись по Испании все шире. Первоначально представители католической церкви принимали все это с большим скептицизмом, в том числе называя это полным бредом. Но потом свои показания дали миссионеры Нового Света, а потом и сами индейцы Новой Испании. Например, в 1622 году миссионер Нового Света по имени отец Алонсо де Бенавидес написал письмо папе Испании Урбану VIII и королю Филиппу IV, в котором утверждалось, что кто-то их христианских миссионеров уже активно обращал индейцев племени джумано еще до его прибытия сюда. Когда этих индейцев спросили, откуда они узнали о христианстве, они заявили, что о нем им рассказала "дама в синем" с европейской внешностью, которая также якобы могла исцелять больных и парить в воздухе. Эта таинственная женщина также подарила им распятия и чашу, которые выглядели очень похожими на те, что использовались в монастыре Марии из Агреды. Когда индейцам джумано показали картинку с изображением пожилой настоятельницы францисканского монастыря Луизы Каррион, то они разом заявили, что "дама в синем" одевалась в точности как эта женщина, но была намного моложе ее. Позже они дали подробное описание внешности загадочной "дамы в синем" и это совпало с внешностью Марии.
То есть все выглядело так, как если бы таинственная "дама в синем" в самом деле была Марией Агредской, которая "прилетала" к ним из Испании, как она и утверждала. Более того, оказалось, что бесчисленные подробности, которые Мария Иисусова дала о внешности и образе жизни индейцев, тоже были полностью точными. Откуда она могла знать об этом?
Мария продолжала свои духовные путешествия, и теперь ее видели в Новом Свете не только индейцы, но и другие миссионеры, а также путешественники и исследователи. Интересно, что согласно их записям, они видели Марию именно в то время, в которое она впадала в транс в Испании, с поправкой на часовые пояса, конечно же. По всему выходило, что Мария в самом деле могла "телепортироваться" через океан, потому что были некоторые заявления от монахинь, что время от времени они нигде не могли найти Марию, словно она куда-то пропадала. Были даже свидетельства от других индейских племен Нового Света, которые сообщали о подобной загадочной европейской женщине и их описания ее внешности были почти идентичны, несмотря на то, что эти племена иногда находились на расстоянии тысяч миль друг от друга.
Индейцы регионов, где она побывала, рассказывали истории о том, как они все еще видели ее в 1680-х годах, причем эти наблюдения были исследованы испанцами. Некоторые из их отчетов были довольно впечатляющими, к примеру, в одном из таких отчетов говорилось: "В их земли пришла красивая белая женщина с крестом. Она была одета в белое, серое и синее… Она говорила с ними, кричала и хвалила их. Племена Рио-Колорадо стреляли в нее стрелами и дважды оставляли умирать. Но ожив, она улетела по воздуху".

https://ru.wikipedia.org/wiki/Мария_Агредская

Историческо лице. Не е измислена.

Божията сила ?
Божият глас ?
Или дяволският?
Не.
Надзорниците, или кураторите. С които сме загубили способността да общуваме........когато сме развили речта си до степен да изразява абстрактни понятия, все по-сложни с времето. Днес го умеят единици, а за същото лъжат сигурно поне милион души :).
Каквото и да има отвъд, няма начин да бъде скучно.
цитирай
37. anonimen65 - https://tres1. blog/history/...
01.08.2021 18:31
https://tres1.blog/history/2021/08/01/niakoi-malki-podrobnosti.1772285
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042971
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031