Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2021 13:52 - Устройство и принцип на работа на долмените
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3879 Коментари: 18 Гласове:
8

Последна промяна: 08.08.2021 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Гледам, че тия дни в блога се проявява нескрит интерес към долмените. В изписаното не намерих нещо съществено като информация. Добре, реших да я дам достъпна за тия, които се заинтересуват.
     Ако видя проявено читателско любопитство, ще пусна материал и за пирамидите.

      Етимология на думата "долмен" по Дроздов. Ю. Н.

     "Долмен е.......мегалитна постройка във формата на огромна каменна кутия с покрив от цяла плоча. Понякога такива кутии оформят цяла галерия". Думата "долмен" граматически се дели на две съставящи: дол-мен. Първата съставяща "дол" е донякъде изкривената древнотюркска дума tol (тол) - "напълвам", а втората съставяща "мен" в случая има семантиката "човек" или "аз".
     Изходното название на това мегалитно съоръжение е било "толмен", което в превод означава "пълен с хора". Ако съдим по конструкцията и названието, това съоръжение е имало задачата да бъде убежище за хората. То ги е защитавало от определени стихийни бедствия. Без да навлизаме в технически подробности можем да предположим, че като съдим по конструкцията и използвания материал (ефективен природен изолатор) това са били укрития срещу поразяването на хората от мълнии (разряди на електричество). Друг тип подобни съоръжения е наречен тумулус. "Тумулусът е долмен, скрит под земята и се намира под голям насип от камъни".
Думата "тумулус" делим на съставни части така: тумул-ус. Първата съставяща "тумул" ни насочва към кореновата част на глагола с много значения "томаларга". В дадения случай той има семантиката "покривам". Втората съставяща "ус" е донякъде изменената дума "өс" (връх, връхна част). Изходното наименование на този тип долмени е било "томалөс" със значението "покрит отгоре". Разбираме, че такова съоръжение също е можело да опази хората от електрическите разряди. В този случай защитата може да бъде по-ефикасна. Вероятно в древността мълниите на
Земята са били доста опасно стихийно бедствие".......

     

       Не само пирамидите са служели като предаватели на сили и знания за човека, правени са и по-малко масивни съоръжения, известни под името долмени. Пирамидата работи много ефективно, но изисква твърде големи разходи на време, материал и труд за построяването й и затова е била достъпна далеч не за всяко човешко племе. Долменът в този ред на мисли е много по-опростен и може да се изгради по-лесно, ефективността му обаче заради по-малките размери и маса също е по-малка от тази на пирамидата. Ако в пирамидата за излизане от тялото е достатъчно да се прекара една нощ, то в долмена ще се наложи престой от най-малко три денонощия.

     Долменът работи на точно същия принцип като пирамидата: притиснатите кварцови зърна в стените му пораждат електрическо поле, което на свой ред формира поток от физически вакуум през него и човек, прекарал дълго време в този поток, придобива много енергия и спящите му свръхспособности се активизират. Долмените, както и пирамидите, са били строени с предпочитание към местата на геологичните разломи, за да се обезпечи постоянно притискане и разпускане на кварцовите зърна. Заради малките размери и маса на долмена колебанията на геологичния разлом са се оказвали недостатъчни. Трябвало е да бъде намерен още един източник на външни сътресения. Древните майстори намерили такъв източник - бушуващото море. Когато морето е бурно, вълните удрят брега и сътресенията в почвата се предават на стените на долмена. Ето защо долмените винаги са близо до морето. Далеч от него те работят толкова лошо, че изчезва всякакъв смисъл от строителството им.

     Всички долмени в древността задължително са имали масивна каменна тапа, с която затваряли отвора за взлизане. Днес тези затварящи тапи отсъствуват при много долмени: местното население отдавна ги е разнесло по дворовете си и ги използва за ежедневните си битови нужди. Някои езотерици твърдят, че тапите са били необходими за задържането вътре в долмена на някаква енергия. Това им мнение е погрешно. Всъщност тапата е била нужна за далеч по-прозаична цел - да погаси до минимум силата на всякакви звуци, които биха проникнали в долмена отвън. Както написах в горния абзац, долменът е бил използван, за да може намиращият се в него човек да изпита излизането от физичната си обвивка и в такова състояние да започне да приема огромна енергия, да стане целител, предсказател, шаман. Долменът работи максимално ефективно, когато в морето бушува буря. Тази буря обаче пречи на осъществяването на астралната проекция. Когато при излизането от тялото се раздаде внезапно страничен звук, човек бива обзет от див ужас и физическото му тяло го всмуква обратно. В долмена ще се случи същото, ако не се предвидят мерки за блокиране на всякакви външни звуци: ударите на вълните в брега при буря облекчават изпълняването на астрална проекция, но звуците от тези удари веднага ще върнат човека назад в тялото му.

        Когато запушвали входния отвор на долмена, звуците от бушуващото море прониквали в него далеч по-слабо. Ако обаче долменът бъде построен на разстояние само няколко метра от брега, то тапата няма да бъде от полза, звукът ще преминава през камъка. По тази причина долмените, макар и да не са далеч от морето, все пак се намират на известно разстояние от него, от един до десет километра. Такива разстояния не влияят съществено върху вибрациите на почвата, те все едно ще достигнат до стените на долмена. Звукът от вълните на бурното море на такова разстояние ще отслабне дотолкова, че вътре в долмена с поставена запушалка винаги ще бъде тихо. Такава затваряща тапа не е необходима при пирамидата заради огромните й размери: докато звукът достигне до вътрешната камера, той ще бъде толкова слаб, че в камерата винаги ще бъде тихо.

     Съгласно местните предания в долмена отвеждали предварително избран човек, затваряли входа със запушалката и оставяли човека вътре за не по-малко от три денонощия. След изтичането на това време от долмена излизал или изнемощял инвалид, който умирал много бързо след това, или лечител и предсказател, умеещ да общува с боговете и да вижда в бъдещето. С времето резултатите започвали все по-често да стават отрицателни: човекът се превръщал в наполовина мъртъв труп, а не в лечител и ясновидец. Така у населението се появил страх от долмените и никой повече не влизал в тях. Като резултат истинското знание за предназначението на долмена постепенно се изгубило.

     Причината за инвалидизирането на много от хората, влизали в долмена, и скорошната им смърт е същата, поради която на много от хората им прилошава в пирамидите: отсъствието на привикване към огромна вътрешна енергия води до това, че тя започва да разрушава организма. Енергията на пирамидите и долмените е безопасна за хората, които живеят според принципа, изказан още от Исус Христос: обичай ближния си както обичаш себе си. Ако обаче в долмена попадне човек, който обича единствено себе си, а всички останали хора разглежда единствено като средство за постигане на собствените си цели, то след няколко дни пребиваване в долмена той ще се превърне в инвалид. Постепенното влошаване на нравствеността на човечеството като цяло довело до това, че долмените и пирамидите се затворили за него.

     Особеностите на строителството най-добре могат да се обяснят, като вземем за пример Волконския долмен, разположен малко по-северно от Сочи на брега на Черно море. Долменът е наречен така на фамилното име на князете Волконски, които имали недалеч от това място вила. Това е изкуствен обект, вдигнат на приципа на бетонното строителство. Основанията за такова предположение са следните.

     По цялата повърхност на долмена има неголеми метални издутини във формата на балончета с диаметър 5 - 9 мм. На някои от вертикалните му повърхности вместо метални балончета има ръждиви кръгли равни рамчици със същия размер. Тези рамчици са ясно различими върху фронталната повърхност на долмена право над входния му отвор. Осветяването им показа, че такива метални вградени балончета са разпределени по цялата каменна маса. Такъв вид камък не може да се образува по естествен път. Тази субстанция е изкуствено създадена. Макар академичната наука да твърди, че тези примеси са разновидност на местния състав на скалите, в околните на долмена камъни и скали тази особеност отсъства.

     Да бъде създаден истински камък от фино каменно брашно е възможно по следния начин. Трябва да се замеси много добре каменното брашно с малко количество вода и свързваща добавка (гипс, алабастър), бързо да се направи някаква фигура от сместа и готовото изделие да се остави на открит въздух. Ще го напича Слънцето, ще го мокри дъжд, ще го обдухва вятър и след няколко години закалка сместа ще се превърне в истински камък. Ако в замесеното каменно тесто добавим метални сферични топчета, след застиването му ще се получи точно тази субстанция, която се наблюдава на долмена.

     Хипотезата за бетонно строителство предполага, че строителите на долмена са имали някакъв инструмент, с който са можели бързо и ефективно да раздробяват местните камънаци на дребен прах. Такава каменна порода се надробява ръчно дълго и доста трудно. Следите от този инструмент са на буквално 10 метра от долмена. Веднага след пейките по спускането към ручея лежи огромен камък с много характерна следа от рязане с размери около метър на метър и дълбочина примерно към 20 см. Надрезът е направен от фреза с диаметър около 10 см. За този камък пише още братът на княгиня Волконска в 1830-та година, когато купил земя в този участък за постройката на лятната си къща. По това време фрези за рязане на камък с диаметър 10 см на режещата повърхност още не е имало. В този каменен блок отсъстват металните топчета, които се съдържат в стените на долмена. Този камък е бил предназначен за приготвянето на каменно брашно и в него не е можело да има никакви метални топчета.

     Официално камъкът, от който е направен, се определя като пясъчник с голямо съдържание на кварц. Като правило кварц в пясъчника не се среща. В долменния камък има неочаквано високо съдържание на кварц. Причината за това е, че вътре в металните топчета се съдържа чист кварц или кварцит. Нуждата за добавяне на кварц в камъка вече можеш да проумееш и сам: той е необходим за създаването на електрическото поле, което ще предизвика протичането на етерния поток през долмена.

     Още един аргумент в полза на бетонното строителство може да се види на челната повърхнина на долмена малко вдясно от входния отвор: отпечатък от рогозка или от грубо тъкана вата. Да бъде изрязана с пила върху твърдия камък такава правилна структура е на практика невъзможно, но да се отпечата тя върху полутечен камък е много просто: слагаме в кофража, застиламе го с ватирани рогозки, за да не залепне втвърдяващия се бетон към дървото, наливаме каменното "тесто" и чакаме да се втвърди. След снемането на кофража на камъка ще остане отпечатък от рогозката.

     Макар и наличието на бурно море да е желателно за ефективната работа на долмена, то не е необходимо условие. Задължително изискване е просто наличието на източник на външни колебания. Това може да бъде и човекът, по-точно гласът му. Всеки звук е акустично колебание. Когато звукът от човешкия глас се срещне със стените на долмена, той ги кара да вибрират точно така, както го прави и бурното море. Разбира се, амплитудата на колебанията в случая ще бъде много ниска. Човешкият глас обаче има огромно преимущество пред колебанията, породени от морските вълни: той може да променя тембъра си и височината на тона. Всяка конструкция има собствена честота на трептене. Ако честотата на външните колебания съвпадне със собствената, настъпва резонанс и аплитудата на колебанията се увеличава дотолкова, че конструкцията може да се саморазруши заради постъпването в нея на огромни количества енергия от физическия вакуум. Затова, като променя височината и тембъра на гласа си вътре в долмена, човек може да го накара да вибрира и да звучи толкова мощно, колкото нито една морска буря не може. За целта обаче е нужен опит и умения. Едва ли ще се получи от първия път.

      През 2013 г. геофизици от Геленджик решиха да определят как се изменя в пространството и времето структурата на електрическото поле в долмен. За целта монтираха в камерата на местния долмен апаратурата си. Редом с долмена на разстояние 200 - 300 метра има кариера, в която строителите вършели обичайните си взривни работи. Когато в кариерата за пореден път взривили заряд, в камерата на долмена станал толкова силен силен скок на напрегнатостта на електромагнитното поле, че цялата апаратура изгоряла: сътресенията на почвата се предали на стените на долмена и рязко усилилото се електромагнитно поле изгорило техниката. Затова, ако е необходимо спешно излизане от тялото, а буря не се очаква, то може да бъде осъществено нещо като "изкуствена буря": един човек влиза в долмена, затваря входа със запушалката, а другият на известно разстояние от долмена удря по земята с тежък предмет, като произвежда изкуствени трусове на почвата.

     Официално се смята, че долмените са строени през две до четири хилядолетия преди нашата ера. Това обаче се отнася само за тези долмени, които са строени във формата на къщичка от карти - вертикални стени и отгоре покрив. Те преобладават в количествено отношение, около 95% от общия им брой. Монолитните или монументални долмени, към които се отнася Волконският, са били построени по приблизително същото време, по което и монументалните пирамиди в Египет, тоест 9 - 10 000 години преди нашата ера.

     Като страничен резултат от работата на долмена може да се разрази буря. Когато човек намери точката на резонанса в камерата на долмена и започне да пее някакъв протяжен звук, като главата му стои в тази точка, настъпва резонанс и самият долмен започва да "пее". Това се усеща веднага: върху човека сякаш се стоварва водопад или дори лавина от грохот. При настъпване на резонанс през долмена отдолу нагоре тръгва мощен етерен поток, който частично йонизира молекулите на атмосферния въздух. Над долмена се оформя йонен стълб. По йоните веднага започват да кондензират молекулите на водната пара и се образуват капки вода. В крайна сметка след няколко часа започва буря.

     Изкуствено предизвиканата буря има две характерни особености. Първо, тя започва над долмена, а не идва отстрани. Или първият й гръм ще бъде оглушителен. Второ, мълниите ще удрят в долмена и земята край него. Става така, защото точно над долмена се издига на височина йонен стълб, който е добър проводник на електричеството. Ако в такава нощ в долмена се намира човек, то в най-добрия случай ще се отърве със спукани тъпанчета заради гръмотевиците. В най-лошия просто ще бъде размазан в тавана на камерата от вакуумно-етерния поток, който не само ще издърпва човека от физическото му тяло, но ще започне да подхвърля и самото му тяло нагоре с огромна сила. Затова в долмена по време на изкуствено създадена буря може да стои само специалист, запознат с правилата за безопасност и умеещ да работи с долмен.

     Сега вече би трябвало да ти се е изяснила причината за поставянето на железните балончета в долмена. За работата на пиезоефекта е нужен само кварцът, не желязото. Древните майстори обаче са добавяли в каменното "тесто" не просто кварц, а железни топчета с кварцов пълнеж. Желязото е необходимо за защитата на човека от удрящите в долмена мълнии. Този способ на защита е предложен от английския физик Майкъл Фарадей още в средата на XIX век и оттогава го наричат "клетката на Фарадей". Ако човек бъде ограден от всички страни с метална мрежа, намиращите се в метала свободни електрони под действието на електрическото поле на мълнията ще се разпределят така, че създаваното от тях вътрешно поле напълно ще неутрализира външното. В резултат от това напрежението на сумарното електрическо поле вътре в клетката винаги ще бъде равно на нула. По тази причина мълнията не прониква вътре в клетката, а се разтича по външната й страна.

     В камъка, от който е направен долменът, винаги може да има микропукнатини, през които дъждовната вода да прониква вътре. Ако не се вземат предпазни мерки, мълнията може по водната микроструя да проникне в камерата и да убие стоящия вътре човек. За предотвратяване на такива инциденти са добавяли железните топчета в каменното "тесто" при построяването на долмена.

     Ако железните топчета са малко, електростатичната защита може да не сработи и още първата буря да убие човека. Което се е случило навремето в Мамедовия долмен, намиращ се малко по-северно от Волконския в местността Мамедова Щель. Ако при Волконския долмен топчетата буквално се набиват на очи, то в случая с Мамедовия долмен трябва да бъдат търсени. Освен това Волконският долмен е запазен до наши дни, докато многотонният покрив на Мамедовия долмен отдавна е паднал. Местните предания твърдят, че е съборен от мълния. Това напълно се съгласува с идеята за електростатичната защита. Ниската концентрация на железни топчета в материала на Мамедовия долмен е отслабвала действието на защитата, затова при поредната буря мълнията е проникнала по водната микроструя в камерата, убила е седящия вътре човек и с взрив е съборила покрива.

     Ако застанем от обратната страна на Мамедовия долмен, ще видим, че той има пирамидална форма. Така са построени всичките от първите долмени от монументален тип. Волконският долмен някога също е имал форма на пирамида. След като обаче са го използвали в течение на хилядолетия, многобройните удари на мълниите така силно са деформирали първоначалния му вид, че днес той прилича на необработена скала с пещера. Мамедовият долмен е изоставен веднага след катастрофата, затова повече не е удрян от мълнии и е запазил формата си на пирамида.

     Със същата причина се обяснява и сравнително тесния проход в Мамедовия долмен в сравнение с този на Волконския. По начало проходите в долмените са правени доста тесни, за да се намали работата по изготвяне на запушалката и да се намали нивото на шум, влизащ в долмена през отвора. Тъй като Волконският долмен е построен качествено, без да се пестят железни топчета за нормално работеща електростатична защита, са го използвали достатъчно дълго и хората, влизащи и излизащи постоянно през прохода в камерата и обратно, с телата си постепенно са го разширили. Мамедовият долмен е изоставен почти веднага след построяването му и проходът му е останал сравнително тесен.

        Из "Този странен паралелен свят", автор е No-Vacuum. Поради това, че самият автор не желае очевидно да се представя с истинското си име, то няма да го направя и аз. Който желае, може да изчете цялата книга, имам я преведена в блога.

     В нета има много снимки на долмени, всеки може да намери и разгледа още такива.

    image
   



image  


image




Гласувай:
9



1. notfun - мн интересен материал, а къде е Връзката м у No-Vacuum. и Дроздов?
16.07.2021 14:24
...,извин. моята разсеяност,красси..петък ее..ден на Майстора))

Долменът работи максимално ефективно, когато в морето бушува буря. Тази буря обаче пречи на осъществяването на астралната проекция. Когато при излизането от тялото се раздаде внезапно страничен звук, човек бива обзет от див ужас и физическото му тяло го всмуква обратно. В долмена ще се случи същото, ако не се предвидят мерки за блокиране на всякакви външни звуци: ударите на вълните в брега при буря облекчават изпълняването на астрална проекция, но звуците от тези удари веднага ще върнат човека назад в тялото му.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
16.07.2021 15:15
Може и да имаш право, но ще дам статуквото
В Български Тълковен речник думата долмен е обозначена като френска!
Не мога да обознача носовките, но долмен наистина е френска дума! И явно произлиза от дольман-жално, скръбно, печално

Синтезът на думата идва от латинското домус - това е дом,съчетана с дольман!
Долмен е явно скръбен дом, така го премам аз!

Пише се долмен , но се произнася носово дольмон!

Хубав ден!
цитирай
3. lexparsy - Много интересни разсъждения и тълкувания които са близо до истината
16.07.2021 15:53
Аз ще изкажа и моето скромно мнение.
Първо запушалките не винаги са били нужни защото домена може да работи като съвременната тонколона субуфер и отвора е изчислена с точно определен размер.
Четох версия която се твърди за документирана че чрез долмените вещите хора са хвърля в паника екипажите на вражеските кораби...

Относно тъй нареченият 'геобетон' наречен още римски тайната му е изтрита как както и тази на г'ръцкия огън"... остава загадка и как и с какво съоръжение са успявали да стрият камъка на брашно... Говори се че и гърците са творили някои статуи от камък чрез геобетон.... а римските пристанищни съоръжения имат химична структура която морската вода не само не ги Руши но и ги заздравява...
Още по-интересно е че нашите хайдути са знаели как това се прави за да скрият заграбените съкровища чрез изкуствени каменни блокове и тапи в камъка за нишани. Но са го правили!
Доколкото си спомням те са наричали този гел бетон "люкцин'. А основните му съставки са стрит камък негасена вар и восък...
Относно пирамидите също е установено че повечето от големите блокове са направени от геобетон, защото по тях се вижда отпечатъци на кофража! А от мен това както и на всички пирамиди по цял свят камъните са изляти толкова точно че не може да вкараш и бръснарско ножче между тях.

Толкова от мене, но само ще те помоля да не търсиш и ти нологията на всяка дума в тюркския език... :-)))
   Лекс
цитирай
4. blackpredator - я, я пак
16.07.2021 16:39
"били построени по приблизително същото време, по което и монументалните пирамиди в Египет, тоест 9 - 10 000 години преди нашата ера."

Добродане,
това е началото на холоцена бе :)))
най-старата пирамида е от Третата династия
някъде 4500-4600 години таму назад..
и етимологията на долмен е по-близо до fuck off
и няма нищо общо с тюрките
цитирай
5. dobrodan - С един коментар ще дам отговор на Юлия и Иван.
16.07.2021 17:50
Дроздов обяснява значението на думата "долмен" (както и на много други думи :)).....
Ваньо, думите "кромлех" и "менхир" също могат да се етимологизират през този език и Дроздов го е направил.
Стига си се чудил за френския, латинския и другите романски езици вече :). Дал съм предостатъчно материал за мислене :).
Долмен и дом нямат нищо общо в кореновите си основи.
Долма кебап :):):) например!
цитирай
6. dobrodan - Лекспарси, първо здравей, че не си се отбивал насам дълго време.
16.07.2021 17:55
Сега, да го кажем така. Подготвям преводна статия, където ще видиш, че езикът, който днес наричаме тюркски, спада към ностратическите езици. Никак не е нов.
Пак там има и списък думи, еднакви за всички изначални езикови семейства.
Индоевропейските езици са доста по-късни като произход.
Винаги съм ви молил едва ли не да не правим от науката политика. Сметнах, че блоговете са мястото, където можем да избегнем това. Може и да съм се излъгал?
цитирай
7. dobrodan - Здрасти, предаторе :)!
16.07.2021 18:01
blackpredator написа:
"били построени по приблизително същото време, по което и монументалните пирамиди в Египет, тоест 9 - 10 000 години преди нашата ера."

Добродане,
това е началото на холоцена бе :)))
най-старата пирамида е от Третата династия
някъде 4500-4600 години таму назад..
и етимологията на долмен е по-близо до fuck off
и няма нищо общо с тюрките


Какъвто и да било "-цен" да се е състоял преди 10 000 години, първите пирамиди са строени по различен начин от останалите :) и е напълно възможно да са поне на такава възраст. Сфинксът е с възраст, която съм чел да определят на 10-12 000 години.
Предаторе? Това, че не познаваме миналото си - не само българите, а човешкият род въобще - за мен е вън от съмнение.
ПОСТРОЙ МИ ВИМАНА И Я НАКАРАЙ ДА ПОЛЕТИ?!
Ако можеш да етимологизираш думата "долмен" през друг език, заповядай, нямам нищо против?

Окей, печелите. Ще пусна и за пирамидите :).
цитирай
8. leonleonovpom2 - Дал съм ти от френски, Красимире, че думата е френска!!
16.07.2021 18:52
"2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
15:15
Може и да имаш право, но ще дам статуквото
В Български Тълковен речник думата долмен е обозначена като френска!
Не мога да обознача носовките, но долмен наистина е френска дума! И явно произлиза от дольман-жално, скръбно, печално

Синтезът на думата идва от латинското домус - това е дом,съчетана с дольман!
Долмен е явно скръбен дом, така го премам аз!

Пише се долмен , но се произнася носово дольмон!

Хубав ден!
цитирай
Редактирай | Изтрий"

Учтиво, с уговорки! Че ве е категорично Докато не се докаже по такъв начин!
Да ,дал си му път, но го подминаваш! След това!
Което не е етично Никого не обиждам, нито тебе, нито клиентелата!


Пирамидите може да бъдат с един цикъл по- стари! Доказва го сфинкса, който е правен преди потопа Ерозията при него не е пясъчна, а водна! А там е нямало вода преди потопа, преди 11 хиляди години Един планетарен цикъл е 24 хиляди години! Определена е вероятната възраст на сфинкса предвид ориентацията му към звездите! Няколко десетки хиляди години е, не си спомням точната цифра , но порядъкът е такъв! Инводът- Египтяните са ги ползвали наготово, нямали са технология да ги построят !
"Саграда фамилия", ясно е какво означава, в Барселона е около 170 метра висока Строи се повече от сто години, със съвременни техники и технологии! Асанссьори, кранове на две нива, хеликоптери И краят на строе?жа не се вижда-теоретично- 1927 г!

Хубава вечер!
цитирай
9. dobrodan - Ваньо, думата "автомобил" какъв произход има в нашия тълковен речник
16.07.2021 19:02
например?
Какво "жално, скръбно и печално" можем да открием в долмените?

"Донякъде неясно дефинираният термин долман (от турски доламан "халат") може да се отнася до различни видове дрехи, всички с ръкави и покриващи горната част на тялото, а понякога и повече. Първоначално терминът доламан се отнася до дълга и широка дреха с тесни ръкави и отвор отпред. Обикновено носен от турците, той наподобява расо по форма. - https://bg.wikishahr.com/844789-dolman-IRKIWI"

Повтарям, можеш и сам да си провериш. Дом и долмен не са думи от един и същ корен.
Като каза дом - по-горе е даден един глагол, "ТОМаларга". Едно от значенията му е "покривам отгоре".
цитирай
10. dobrodan - Също така повтарям, че нито
16.07.2021 19:10
имам, нито търся какъвто и да било клиентелизъм.
Дори не държа да ме харесват.
Казано по друг начин, блогът ми не е ресторант, че да избираме меню.
Днес има това и това, утре - каквото съм намерил. Спазвам принцип, много е лесен - разглеждай въпросите от няколко страни. Очевадно глупавото не ми прави смисъл :), гледам, че изразът е модерен напоследък.
Обясненията за историческите процеси са ми висок приоритет. Възможно най-правдоподобните ги публикувам, някои просто ги подминавам (заради съдържащите се в тях вътрешни и външни противоречия).
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
16.07.2021 20:42
9. dobrodan - Ваньо, думата "автомобил" какъв произход има в нашия тълковен речник
19:02
например?
Какво "жално, скръбно и печално" можем да открием в долмените?

"Донякъде неясно дефинираният термин долман (от турски доламан "халат") може да се отнася до различни видове дрехи, всички с ръкави и покриващи горната част на тялото, а понякога и повече. Първоначално терминът доламан се отнася до дълга и широка дреха с тесни ръкави и отвор отпред. Обикновено носен от турците, той наподобява расо по форма. - https://bg.wikishahr/844789-dolman-IRKIWI"

Повтарям, можеш и сам да си провериш. Дом и долмен не са думи от един и същ корен.
Като каза дом - по-горе е даден един глагол, "ТОМаларга". Едно от значенията му е "покривам отгоре".
цитирай

Не е без смисъл думата " автомобил" !Движеш се самостоятелно означава!

Сега, понеже не ми вярваш на написаното, ще цитирам дословно: Тълковнен речник, четвърто издание, 2007 г.,184 стр.-Долмен- "Праисторически гробници, от два или повече, вертикално поставени камъка и масивна покривна плоча върху тях!/ фр/! "
Ами , ако погребението не е жално и скръбно и печално нещо, извършено в долмена, тогава дай предложение за нещо по- така от него!
Казвам ,че долмен е комбинация от две думи- печален и дом! Не нещо друго!
Ще ти дам печално, жално, скръбно на френски-dolemment Чете се дольман Близко е до долмен, нали? И комбинацията с домус И на френски става-dolmen Само ,че се произнася приблизително дольмон!" М"- то идва от домус!

Това е официално дадено, че думата долмен е от френски произход!

Хубава вечер!
цитирай
12. dobrodan - Ваньо, ти....прочете ли материала, извинявай, че питам?
16.07.2021 20:57
Не става дума за погребения в долмените, съвсем не.
Също и не са изключени резултати, свързани със смъртта на участника в опита.
Не е невъзможно тази дума да се е пренесла с такова значение - тъга, скръб по починалия - във френски език. Първоначалното значение е било различно.
В българския език е влязла през френския и в това няма нищо ненормално.
Произходът на тази дума е от времена, в които не е имало и помен от французи :).
цитирай
13. leonleonovpom2 - Е, Краси!
16.07.2021 21:54
Давам официално утвърденото предположение, че долмените служат за погребения!
Всичко останало е хипотези
Те трябва да бъдат проверени и тогава, ако се потвърдят , да се твърди ,че нещата стоят така
Има долмен в Тракийската могила в Анхиало Счита се ,че е строена Първи век след Христа! Да си призная, не съм се интересувал задълбочено от него
От черен камък е, монолитен, с обем около три кубични метра С шест правоъгълни стени с правилна форма е обработения камък В едната вертикална стенна , от нея е дълбана камерата! За мен , освен за саркофаг, не виждам за какво друго може да служи?
За това, което твърдиш, за доказването му, дума могат да имат физиците!

Лека нощ!
цитирай
14. dobrodan - И.....какъв зор биха имали древните да правят кръгла дупка
16.07.2021 22:06
в долмена, ако вътре се полага мъртвец?
Авторът на книгата е физик, син на руски физик-нобелист :).
Допускам, че поназнайва от физика.
цитирай
15. lexparsy - Де го чукаш где се пука неживия камък... :-)))
17.07.2021 02:00
dobrodan написа:
Сега, да го кажем така. Подготвям преводна статия, където ще видиш, че езикът, който днес наричаме тюркски, спада към ностратическите езици. Никак не е нов.
Пак там има и списък думи, еднакви за всички изначални езикови семейства.
Индоевропейските езици са доста по-късни като произход.
Винаги съм ви молил едва ли не да не правим от науката политика. Сметнах, че блоговете са мястото, където можем да избегнем това. Може и да съм се излъгал?

Чудя се дали твоите наСМУчени размисли зомбирано поръчкови от някакъв антиРазум, или се диктуват от 5G клетките... :-)))))
Но забелязвам че при опит за комуникация достигаш до фазата на комуникация достига апокалипсиса на корифея на блоговете хейтъри като Юлка.... :-)))
   Лекс
цитирай
16. leonleonovpom2 - Не е кръгла, правоъгълна е! Тя е п...
17.07.2021 08:56
Не е кръгла, правоъгълна е! Тя е пригодена, камерата, за един човек, не голяма група за се укприва при буря в нея!
Не знам с каква цел е направена и как, но е за един човек! Може да е много по- старо съоръжение, на камък трудно се определя възрастта, кога е обработен и да е вкарано в могилата много след изработката!
Нямам нищо против нестандартни тълкувания, но представени, след като не са доказани още, като вероятност, а не като доказани! Е, като е физик, да подкрепи с аргументи твърденията си, да ги докаже!

Хубав ден!
цитирай
17. dobrodan - Лекси, няма нищо за чудене :). Просто нещата малко от малко
17.07.2021 11:17
започват да си идват на местата.
Вкратце, след като навсякъде ни броят за тюркско племе :):):), което, както може би си разбрал, просто не е вярно, реших да разровя повечко и да видим кои са тия, тюрки и прототюрки, какво е станало, кога и защо.
Резултатите са изненада и за самия мен.
Българска можем да наречем спокойно последната човешка цивилизация, Лекси.
Не тюркска, не американска или римска или каквато и да била там. Българска!
Ако това наистина ми го е налял някакъв антиразум, за мен ще е чест да се запозная с него :):):)!
Колкото до 5G мрежите....... "Не вярвай ти на хорските измислици, те не разбират колко се обичаме" :):):):):)

Ако желаеш, можеш да продължиш да четеш материалите. Ако имаш въпроси, ще се старая да ти дам отговори, докъдето ми стигат силите.
Хейтърството е присъщо на всеки и аз не съм някакво изключение.
Има кого да мразя, има и защо. Така е устроен светът.
Най-много от всичко на света мразя да лъжа и да ме лъжат.
цитирай
18. dobrodan - Ваньо, имах предвид кръглия отвор,
17.07.2021 11:33
през който се влиза в долмена. Най-лесно и плътно се затваря именно отвор с форма на кръг.
Прави ми впечатление, че долмените, които виждам на снимки, не са строени насред полето? В гора мълнията не би ударила ниско в земята, си мисля.
Ами човекът е направил каквото е могъл. Останалото е въпрос на експерименти, разбира се.
Обикновено това, което не противоречи на научните закони, вече е направено.
Ще почакаме още :) доста време :) да се разберат църквите и науката. Може пък и да стане, докато съм още жив.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1044260
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4144
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031