Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2021 22:07 - Тюркските корени на етруския и италианския езици, Насим Сахапов
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2700 Коментари: 20 Гласове:
6

Последна промяна: 11.07.2021 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 https://www.mediafire.com/file/u9dnafa883rgobh/%25D0%25B5%25D1%2582%25D1%2580%25D1%2583%25D1%2581%25D0%25BA%25D0%25B8new.pdf/file

https://download1327.mediafire.com/apzw7132rtyg/u9dnafa883rgobh/%D0%B5%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8new.pdf


      И двата линка работят, проверено. Надявам се да няма затруднения при свалянето на файла. Ако възникнат такива, информирайте ме, моля.

     Съвсем накратко. Част от книгата вече съм пускал в предишен постинг, сметнах, че няма да е излишно да я има цялата :).
Учудващо..... Изглежда, историята на Рим е прилично пренаписана. Убеден съм, че знанията, поднесени от автора, ще помогнат да се отворят очите и на българските историци и лингвисти.

     Съвпадения ли? 
Само думите, започващи с а, б, в, г, д от руски език, заемат около 50 страници в оригинала...  Всяка от тях е преведена на италиански език, а след това са посочени съвпаденията в езика на казанските татари.
Та, кой, кога и как създаде Римската цивилизация?
   Иване-Леоне :):):), спиш ли, приятелю?
   :):):) Предимно заради теб поработих още три дена.
   Дано поне тая книга прочетеш!

   Така, занимах се с проблема. Надявам се този път да не съм се изложил толкова с файла :). На свалилите го досега още веднъж "извинявайте".






Гласувай:
7



1. dobrodan - В името на рекорда, първи минус шест минути след публикуването на постинга,
09.07.2021 22:23
самотната четачка на близки разстояния, Радостина, свали книгата, прочете я и се разписа :)!
Браво, гордост наша! Само така! :)
цитирай
2. notfun - ...ако, не си ти..кьорав Бот, нема да го забележи.."това" троловъдно, с 25 бота..
09.07.2021 22:54
мара го4ева, го използува, за Боксова круша..със всичките си клонинги, смятай..
щот, тя е особено агресивен социопат, а Буля, става...единствено..за калъбълък..
каков хорошоя дума, знам ,я ..)


по Темата, краси....зави ми се..Свет @@

"Истории нет, есть только истОрики"..
цитирай
3. dobrodan - Аз съм изумен, наистина.
09.07.2021 23:00
Не съм и предполагал, че човек може толкова бързо да чете......
Дори и компютър едва ли би се справил с обработката на информацията за толкова време.
Само при форматирането на текста и снимките като pdf моята машина работи почти 40 секунди......
Къде съм тръгнал аз да се меря с такъв ум?!
Никога не ми е пукало за плюсове и минуси, между другото. Кой каквото има на сърце :).
цитирай
4. notfun - ..казах ти, раца, за НИЩо, не става..
09.07.2021 23:28

...един Трол, трябва, да е умен, бърз, сръчен..начетен..
смел, да се владее,да има хумор, стил.. да е навсякъде,и ..никъде...
а Буля ? дреме, у с Червена Вода, в пущинака..м у Разград и Русе..
и, това е самата грозна, и нещастна...история..
цялата фамилия..копирайтери!!! смятай, какво става с България..
Мишки, купени за дребни копейки...
тя ,затова...е решила, да ме оПоетезира)
не знае..кака и Джулия...колко Небета, е..свалила ))
.....
сложна е твоата задача,краси..нужен е хъс, нерви, и железни топки,за да
защитиш Позиция..знаеш, нали )
лека вечер, френд...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
10.07.2021 08:44
Не, не спя, Красимире

Казанските татари не са ония татари!
Съвпадението е само по име И то е изкуствено наложено От другаря Ленин! Ако имаш старо издание на Болшая енциклопедия, от 60- те години, там добре е записано как Българите дам са станали татари
Впрочем, те са добър пример ,как политически и особено религиозно, човек може да се отдели от корените си!
При волжките Българи е станало именно това
Ами, при нашенските турци ,не е ли точно това Тук се намесва и езикът Остави кой какво е писал в кабинета
Да поразсъждаваме прехвърлят венецианци и генуезци турски войски на Балканите Някои от тях остават

Впрочем, приятелю, става много дълго, ще ти отговоря с постинг!
Принципът на описаните от тебе писания почива на моментни дадености ,без да се проследява коренът им Сега е така, следователно и преди е било така!?
Сега волжките Българи са татари, следователно и преди са били такива Мюсюлмани ,винаги са били такива
Казал съм си постановката Нормалното положение е в ролята на учител да застане по знаещ и можеш! Образно, маймуна не може да учи на език професор
Но ще отговоря с постинг, поне имам такова намерение
И уточнитнези съвпадения или ги разграничи
Виждаш позицията на Ердоган Турция над всичко!
Кое е общото и кое различното между тези тюрки ,за които говориш и днешните турци Те такива тюрки ли са, техни наследници ли са?

Направи същото и за волжките татари и тези на Чингиз хан
От раз мога да ти кажа някои големи разминавания Те са посочени и от Дюканж! Например обединените войски на Българи и татари- във връзка с обща военна операци/ Следователно, не ги смята за еднакви Владетелите са дадени с различни названия И именно волжките Българи са дали отпор на татарите и са били подложени на клане!

Хубав ден
цитирай
6. dobrodan - Благодаря, навреме се обади :)!
10.07.2021 10:41
Относно татарите.....обикновено слагам това название в кавички, когато става дума за казанците. ОТ ТРИ ГОДИНИ ПЕЯ ТУКА, В БЛОГА, ТАЯ ПЕСЕН и поне ти си го разбрал, което е чудесно. Няма защо да слагаме татаро-монголите на Чингиз при волжките татари, тюркоезични народи са живели във Волго-Камието далеч преди Темучин-Тимерче да реши, че светът ще е негов.......
Днешните турци са голяма смесица, имат гени чак от Южен Сибир, та до персийски.
Пропускаш нещичко :). Наясно съм с постановките на другарите Ленин, Сталин, та дори и на Миша Горбачов по въпросите с Казан :). Все пак аз преведох тарихите :).
Понеже постоянно слагаш Рим (каруцата) пред останалите народи (коня) в ролята на учител, то наистина тази книжка я преведох най-вече заради теб. Реших, че ще е добре и правилно да се уточнят някои аксиоми и априорни постулати :):):)!
Хайде, свали я и я разгледай книжката. Неделята ще си готов ;).
цитирай
7. mt46 - Това е от твой по-стар постинг... https://dobrodan.blog.bg/history/2019/03/20/de-go-chukash-de-se-puka-narodna-mydrost.1650101?reply=5200655
10.07.2021 12:48
Предоставям на всички няколко извадки от следващата книга. Умолявам прочелите поста да се въздържат от обидни квалификации, а да си отварят очите добре...и да мислят с главите си, а не да отприщват негативни емоции. Из "Великият тюркски език" на Рафис Салимжанов:
"Индианците ацтека били наречени така по името на ритуалните им божества, змийски фигури, боядисани в бяло. Ак на техния език значи бял, цилан - змия. От индианското "акцилан" европейците извели името ацтек. Сравнете ацтекската фраза акцилан с тюркското "ак илан", "ак зилан", "ак жилан". (Тук преводачът си позволи да отбележи паралела за змията и Иджик (Хишдек), син на Боян, който излязъл от окото й, директно от първа страница на "Джагфар Тарих" с цитат: "Творецът изпратил на стълбите на брега край дома му огромна риба, от чието ляво ухо във вид на змия излязъл на бял свят най-младият му син - Иджик. След смъртта на Боян..."Засвидетелствано е и българско племе ищяк, "козлоногите"... Чисто съвпадение...)
В езика майя има отрицателна частица "ма", която присъства и в съвременните тюркски езици (например барма - не ходи, турма - не ставай и т. н.) Първият календарен месец при тях се нарича "яш-кин", т.е. младо слънце, (сравнете тюркското яш-кюн). В езика сиу има дума "тан", която означава ранно утро и съответства на тюркското "танг"- ранно утро! (Пореден паралел - тан, танг...Танг-Ра...Дин Гир...Ден Грее!...Нали нямаше такъв бог...у българите? Или...с шумери и Египет нямаме нищо общо ли!? - бел. прев.) И днес казваме на Слънцето "Райко", нали така?
"Татарският" изследовател Насим Сахапов в скоро излязлата си книга "Тюркските основи на етруския и италианския езици" (2014 г.) пише: "Етруските са живели основно на територията на днешна Италия и след тях са останали повече от 10 000 надписа отпреди 2500-3000 години. До наши дни тия надписи се смятат за неразчетени и са един от най-интересните лингвистични въпроси, с чийто отговор учените по цял свят се измъчват вече триста години. Азбуката е известна, има и няколко разгадани думи. Например auil - година, lup - мъртъв, mi - аз. Само че тези думи и сега с малки изменения са в активна употреба в "татарския" език: ел - година, lup-luq - үлек -мъртъв, mi - мин - аз.
цитирай
8. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA
10.07.2021 12:53
Етруският език е изчезнал писмен и говорим език на етруските, които населявали Италия в периода от IX до III век пр.н.е. на територията на днешна Тоскана, Умбрия и западен Лацио, а също така Емилия-Романя и Ломбардия, откъдето по-късно биват изтласкани от галите и Кампания, където са претопени от самнитите.
Етруската писменост е близка до архаичната форма на старогръцката писменост. Запазени са около 10000 писмени паметника – няколко по-обширни надписа, стотици кратки, както и множество различни глоси в различни римски писмени източници, отделни знаци. Те не са разчетени, тъй като езикът не е сроден с други езици и не са запазени двуезични текстове, а и поради силната фрагментарност. Най-дългият запазен етруски текст е открит върху ленени парчета плат, увити около мумия.

Съставените от император Клавдий речник на етруския език, както и неговият труд Le Tyrrenikà за обичаите и изкуството на този народ, са загубени.

Някои етруски думи са заети в албански, латински и романш и това улеснява тълкуването им.

Хипотези
Полският археолог Тадеуш Волянски има претенциите да е разшифровал много етруски надписи, включително паметник край Кречио Архив на оригинала от 2007-09-26 в Wayback Machine.. Понастоящем изследването на Волански се продължава от руския учен, доктор на философските науки Валери Чудинов, който предполага, че славяните населявали Европа още в 10 век преди новата ера и настоява за родствеността между славяни и етруски. Съществуват и подобни невероятни теории, че етруският език е близък до унгарския или арменския, но тези изследвания обаче се отхвърлят в научните кръгове.

Според гръцкия историк Дионисий Халикарнаски (1 век пр.н.е.) етруският език се различава от всички останали. Това потвърждава теорията, че етруският език е изолиран език.
цитирай
9. vled - Тюрките
10.07.2021 13:01
Да напишеш материал с такова заглавие е изключително смело начинание и говори за дълбока обремененост и обсебеност към Тюркското.
Освен това говори за непознаване на основни жалони в историята:
1. ЕТРУСКИТЕ са най-древното население на Италия, а тяхната писменост е най-древната в Европа и ДОСЕГА НЕ Е РАЗЧЕТЕНА. Не е разчетена, защото е сричкова, а не буквена както всички смятат. Как този специалист по етруски език разбра, че ЕТРУСКИ=ЭТОРУСКИЕ...
2. Етруските са известни 1000 (хиляда) години преди да се появят Тюрките, когато в края на VII век пр.Хр. се обединяват в съюз на 12 градове държави.

Тюрките или Тураните се появяват в историята след 6 век сл. Хр.
Тук не е лошо да се наблегне на логическото мислене за да се осъзнае кое е Първично и кое Вторично.

3. Тюрките са голяма подрасова общност, смес между бялата и жълтата раса, т.е. полу-монголоиди, населяващи и до днес най-вече Средна Азия - Хазари, Татари, Киргизи, Туркмени, Казахи, Узбеки и др.
Не е необходимо да ходим в Италия за да знаем, че такива монголоиди там има само в китайските ресторанти.
Как това древно население на Италия научи тази „сакрелен” тюркски език 1000 години преди да се появят самите тюрки е една от световните загадки, които някои вече са разрешили…:)



цитирай
10. dobrodan - Точно така, Марине :), намерил си стария постинг :).
10.07.2021 13:01
Сега можеш да се насладиш буквално :) на организирания стил на живот на този загадъчен народ.....с абсолютно европейски черти :) и ни най-малко индоевропейски по същество език :):):).
Някой питаше кога тюрките са имали писменост ли?
Ами.....вероятно хиляди години преди гърците и римляните :):):).
Види ли някъде човек руническо писмо......вън от всяко съмнение е през кой език е занесено :).
Ще ми бъде приятно да прочетеш книгата.
Отгоре на всичко.......старият език, "чувашкият" ни R-език.......на колко хиляди години трябва да е......различен е от този на етруските, и то много.....направо ми пуши главата в момента.......
Накрая великият княз Кубарев......току-виж излязъл прав?!
цитирай
11. mt46 - А
10.07.2021 13:05
сега да помислим логично!... Много по-вероятно е тюркските езици да са заимствали от етруски, латински и старогръцки език, отсолкото обратното! Тюрките са били на доста ниско цивилизационно ниво и са се появили сравнително късно на историческата сцена. Напразни, манипулативни са напъните на днешните великотюркски шовинисти да се изкарат по-древни и по-велики, отколкото са били!...
А за смехотворната им лингвистика няма смисъл да се повтарям!... :)
цитирай
12. dobrodan - Vled.....извинявай, брат, но вземи прочети книгата,
10.07.2021 13:21
преди да пишеш.....меко казано, неверни неща.
Направи ми тая услуга. Етруски и русские :):):):):).
Няма такова нещо.
Жалоните могат да ги употребят по интимно предназначение тия "учени-лингвисти", дето са ги забивали, ако мен питаш.
Отделно......има една някак странна склонност у теб да спориш преди да знаеш дори кой за какво е седнал да спори :).
Установявам, че не си прочел нищичко от това, което публикувам преведено.
Съжалявам. Не мога да я почвам тепърва от А, Б в твоя чест.
Извинявай, ако съм те разочаровал, но смятам, че човек, оборващ нещо, каквото и да е, следва да познава освен тезата и доказателствата, които предлага събеседникът отсреща.
цитирай
13. balar - Ти
10.07.2021 13:35
сериозно ли???
Ай стига с тия тюркутски алабализми вече.
Дори незнаеш как са се самонаричали етруските, инъче нямаше да пишеш глупости.
Езика е най-изменчивото нещо и никой в днешно време не взима на сериозно подобни "прилики".
цитирай
14. dobrodan - Марине, ако можех да рисувам, щях да направя физически портрети на древните
10.07.2021 13:39
тюркоезични хора, на европеидните тюркоезични народи и чак тогава на смесената алтайско-монголско-бяла тюркска подраса.
Сега какво, ако човек не е монголоид, не може да говори на тюркски език ли?
Имахме тука една истЕричка с такива тези :):):).
Мислил съм и за такова нещо като заемки. От гръцки? По-скоро обратното, имам такива примери през Дроздов доста на брой.
От латински и етруски? Не изглежда убедително. Невъзможно е една латинска дума ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ЦЯЛ ИЗРАЗ В ТЮРКСКИ ЕЗИК, докато обратното е напълно вероятно. В старите книги етруските са ТРОЯНЦИТЕ, същото нещо споменава и Иван, ако вярвам на легендата, Еней е троянец, нали?
С тюркоезично име :), както и на сина му.
"В греческой и римской исторической традиции об Энее, предке
Брута или Брита, говорится следующее: «Троянец Эней, сын богини
Афродиты и смертного Анхиза, уцелел при разрушении Трои. Вместе с
сыном своим Асканием (или Юлом) Эней бежал и после долгих
странствий прибыл к берегам Лация».504 Здесь имя сына Энея –
Асканий, четко определяет этническую принадлежность этих людей.
Слово ‘Аскан’ на составные части делится так: Ас-кан. Первая
составляющая ас – это этноним, а вторая составляюшая кан – это
фонетический вариант от слова ‘хан’. Таким образом, имя Аскан в
буквальном переводе будет ‘Асский хан’. Значит один из предков Брута
(или Брита) был ханом асов. И это вполне понятно, если учесть, что
Эней со своим сыном Асканием (вероятно со всем родом) вышел из
Малой Азии, то есть из Асии – ‘Страны асов’. "
Еней - Ене - пробождащият.....

И още малко :), с повторение, като Дюран-Дюран и Баден-Баден :).

"Известно, что в преданиях подобного рода описания
действительных исторических событий сопровождается легендарно
мифологическими деталями. Однако этнотермины, имена и ключевые
названия, как правило, вымышленными не бывают. Поэтому можно
полагать, что имена Асканий-Юл, Латин, Лавиния, Рем и Ромул
действительно существовали в описываемый период. Имя ‘Асканий’,
точнее – ‘Аскан’, является типичным тюркскоязычным именем. На
составные части это имя делится так: Ас-кан. Первая составляющая
этого слова ас – это древнее самоназвание тюркскоязычных племен.
Вторая составляющая кан – это фонетический вариант титула хан. Имя
Аскан в буквальном переводе будет ‘Хан асов’. Другая составляющая
этого имени – Юл – это, вероятнее всего, несколько искаженное
многозначное слово уллу. В данном контексте его следует переводить
как ‘Великий’. И полное имя сына Энея было Аскан Уллу, что в переводе
означает ‘Великий асский хан’ или ‘Великий хан асов’. Отсюда ясно,
что название рода Юлиев – ‘Великие’.
Что касается имени царя «аборигенов» – Латин, то здесь........."
цитирай
15. dobrodan - Balar?
10.07.2021 13:45
balar написа:
сериозно ли???
Ай стига с тия тюркутски алабализми вече.
Дори незнаеш как са се самонаричали етруските, инъче нямаше да пишеш глупости.
Езика е най-изменчивото нещо и никой в днешно време не взима на сериозно подобни "прилики".


Ам.....те как им викаха......оросени ли там, опръскани ли, кво беше.......руснаци бе, ето-русские :):):).
Продължавай да ме веселиш :).
А сега:
"Дионисий Галикарнасский, говоря о
названии этрусков, отмечал следующее: «Римляне же обозначают их
другими названиями, а именно: по имени Этрурии, земли, в которой те
проживают, они и самих людей называют этрусками. А за их опыт в
исполнении священнослужений в храмах, которым они отличаются от
всех других народов, римляне теперь называют их менее понятным
названием тусков, раньше же называли, уточняя это же название по
греческому значению, тиосками… Сами же они себя называют так же…
по имени одного из своих вождей – расеннами…»."

"А вот другое название этрусков было связано с
особенностями их богослужения. Причем эта особенность отличала их
от других народов и содержала какое-то «греческое значение». Название
это было ‘тиоски’, которое на составные части делится так: тио-ски.
Первая составляющая тио явно восходит к слову ‘тео’, которым греки
обозначали понятие ‘Бог’. Вот это, видимо, и было то «греческое
значение», о котором говорил Дионисий Галикарнасский. Вторая
составляющая ски восходит к тюркскоязычному слову эски или иски –
‘старинный, древний’. Исходный вариант этого названия был теоэски
или теоиски с семантикой ‘старобожники’. Эта семантика указывает,
что этруски придерживались какого-то старого варианта веры, который,
судя по всему, был как-то связан с греками или, по крайней мере, с
народом, вышедшим из Греции. «Менее понятное» римское название
‘туски’ было, вероятно, искаженным от теоски/тиоски."
"Рассмотренные выше названия были внешними – они давались
этому народу римлянами. А вот самоназвание этрусков было ‘расенны’.
Расшифровка этого названия, кажется, позволяет определить
этническую принадлежность его носителей. Слово ‘расенн’ на
составные части можно разделить так: р-ас-енн. Первая составляющая р289
– это «остаток» от слова ар ‘муж, мужчина’ без огласовки. Вторая
составляющая ас – это древнее самоназвание тюркскоязычных народов.
Последняя составляющая енн – это искаженное слово эн ‘род, порода’.
Исходное самоназвание этрусков было арасэн с семантикой ‘род асских
мужей’. Ключевой составляющей этого сложного этнотермина с точки
зрения этнонимии является слово ас. Оно однозначно указывает, что
этруски были тюркскоязычным народом. Более того, они были
выходцами или из Малой Азии, или из Среднего Прикамья. При этом,
результаты исследований лингвистов дошедшей до настоящего времени
этрусской лексики показали, что по строю язык этого народа был, как и
тюркский, агглютинативным. Следует заметить, что этот вывод
относится к периоду наивысшего расцвета этрусской культуры. В это же
время все другие племена асов в Европе были на несравненно более
низком уровне культурного развития. Такая ситуация может
объясняться следующим. Вероятно, часть асских племен,
мигрировавших на Апеннины во II тысячелетии до н.э.,
ассимилировалась с какой-то относительно небольшой группой людей,
обладавшей высоким уровнем культуры и говорившей на языке,
отличном от тюркского. В результате ассимиляции двух общностей
сложилась новая культура со своим языком. Но этруски продолжали
считать себя асами, что и отразилось в их самоназвании – арасэн ‘род
асов’."

Нарочно ви цитирам тук руския текст, за да не каже някой, че си измислям.

Като се научите да правите разлика между тюркоезични народи и тюркути, Балар, пак заповядайте.

цитирай
16. leonleonovpom2 - Красимире, с етруските е свързано името на река Янтра!
10.07.2021 16:40
И в двата и варианта- Янтра- ятручи и етър- етруски!
Но едно е да се говори, че има връзка с етруските името ,друго е да се твърди ,че то е тюркско име? Веднага погледът се насочва на югоизток?
Да, те , особено в отреза от Коня насам са типичен средиземноморски народ, какъвто сме и ние и затова се сравняват с нас! Но този процес се е извършил в последното хилядолетие Затова един турски професор се замисли,как да отговори на въпроса, какви са? Да, знае безспорно ,че преди хиляда години са били азиатци, че бягат от пустинята в Тюркмения Но са претърпяли промени и развитие И накрая каза, че обективно погледнато, в момента са средиземноморски народ В момента! Да, до Кона са безспорно такива
Ето това трябва да се изчисти ,съвпадението на имената Че еднаквото звучене не означава и еднакъв смисъл!Махам, може да означава премахвам, но може и да е приятелски поздрав!
Еней може и да е турско име, но е и Българско Енеос, се чете Еньо Но и много други Български имено има при троянците ,да не говорим за цар Гордий на фригите -Парис, Милий, Хромий, Подарк, Приам/ Прям/ Дори персийският Дарий-дарявам, давам!

Само Тюркски в заглавието е двусмислено в най- мекия случай! Или насочващо към днешните турци, без категорично да се казва!
Така ли е или не е така?
Това трябва да се посочи и установи!

Хубав ден!
цитирай
17. dobrodan - Ваньо, не мога да коригирам заглавията на книгите
10.07.2021 17:40
и съдържанието им. Това можем да правим в коментарите колкото си искаме :).
И така, малко помощ и от мен. В книгата ще намериш и изрази като ин, индер :), особено вторият е запазен изцяло в английски език - не мога да ти кажа дали през латински или друг.
Добре, как наричат кехлибара руснаците?
Янтарь. Откъде се взима кехлибарът? От Северните страни. Или от мините, но в по-малки количества.
Дали там са говорили език от тюркското езиково семейство? Сагите потвърждават това, Дроздов го потвърждава, Стецюк го потвърждава.
цитирай
18. mt46 - ?
11.07.2021 10:53
14. dobrodan - Марине, ако можех да рисувам, щях да направя физически портрети на древните
10.07 13:39
тюркоезични хора, на европеидните тюркоезични народи и чак тогава на смесената алтайско-монголско-бяла тюркска подраса.
Сега какво, ако човек не е монголоид, не може да говори на тюркски език ли?
Имахме тука една истЕричка с такива тези :):):).
Мислил съм и за такова нещо като заемки. От гръцки? По-скоро обратното, имам такива примери през Дроздов доста на брой.
От латински и етруски? Не изглежда убедително. Невъзможно е една латинска дума ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ЦЯЛ ИЗРАЗ В ТЮРКСКИ ЕЗИК, докато обратното е напълно вероятно. В старите книги етруските са ТРОЯНЦИТЕ, същото нещо споменава и Иван, ако вярвам на легендата, Еней е троянец, нали?
С тюркоезично име :), както и на сина му.
"В греческой и римской исторической традиции об Энее, предке
Брута или Брита, говорится следующее: «Троянец Эней, сын богини
Афродиты и смертного Анхиза, уцелел при разрушении Трои. Вместе с
сыном своим Асканием (или Юлом) Эней бежал и после долгих
странствий прибыл к берегам Лация».504 Здесь имя сына Энея –
Асканий, четко определяет этническую принадлежность этих людей.
Слово ‘Аскан’ на составные части делится так: Ас-кан. Первая
составляющая ас – это этноним, а вторая составляюшая кан – это
фонетический вариант от слова ‘хан’. Таким образом, имя Аскан в
буквальном переводе будет ‘Асский хан’. Значит один из предков Брута
(или Брита) был ханом асов. И это вполне понятно, если учесть, что
Эней со своим сыном Асканием (вероятно со всем родом) вышел из
Малой Азии, то есть из Асии – ‘Страны асов’. "
Еней - Ене - пробождащият..."

Еней - достоен за похвала (от гръцкото aine - похвала)...
Стига с тая любителска лингвистика! Подобни съвпадения могат да се намерят в почти всички езици, ако решим да изнасилваме лингвистиката!...
Пак ще повторя: първо трябва да се докаже, че дадена дума е засвидетелствана ПИСМЕНО в някой тюркски език по-рано, отколкото появата й в старогръцки, етруски или латински!...
цитирай
19. dobrodan - Марине, бръкни в книгата за етруските
11.07.2021 11:05
и можеш да си извадиш приличен списък на записани думи и изрази, налични в тюркски днешен, подчертавам, днешен език.
Записани са далеч по-лоши работи от името на Еней с руническо писмо.
Гърците са си гърци, никога не съм сядал да отричам постиженията им.
Написал си aine - така ще стигнем до айну накрая :).
Отново налагаме като задължително условието за писменост на езика?
Да разбирам, че не е имало старофренски, староанглийски, старонемски език.........защото са записани някакви там езици, едва приличащи на днешните?
Отърси се от предразсъдъците, сигурен съм, че можеш да го направиш.
Помни, че никой не е длъжен да вярва в нещо, написано от някой друг.
Но няма да навреди да се запознае с написаното.
Предвид времевите периоди, за които пише Дроздов, такава етимология мъчно може да мине за любителска. Енетите-венети са оставили два надписа, които се разчитат смислово свързано отново през език от тюркското семейство. Сахапов ги е публикувал.
И теб ли трябва да моля да четеш? Филолог си, нали така?
Отсъди сам, но ПОСЛЕ, НЕ ПРЕДИ.

Всъщност......защо пък да не ги покажа, венетските надписи? Някои символи няма да се видят, но ще го преживеем.

"Ще започнем разшифровката на древните надписи с тези, оставени от венетите.
Дори само заглавието на статията на В. А. Чудинов "Разшифровка на славянското
сричково и буквено писмо" говори за предубедеността на автора, че древните венети са
пишели на славянски език. Венетите са живеели в съседство с етруските. На конференцията
от 5-6-ти юни 2009 г. в Любляна на седмата международна тематична конференция
"Произходът на европейците" Винко Водопивец изнесе два доклада. Единият от тях се
наричаше "Надписите на светилниците от Птуя". Нека разгледаме надписите върху
светилниците, които бяха намерени в Словения близо до град Птуя (рис.2).
Рисунките не мога да вградя, ясно.
Прочитите на Водопивец и Чудинов са показани на рисунката.
Четем отляво надясно: АТ ISH ETI – AT ИШ ЕТИ – УТ ИШ ЕТИ.
На татарски звучи така: Ут, иш итә! – Огън, ще те опари!
У нас и сега плашат децата с думите «пеш итә, еш итә!» - ще те опари!

Сега ще разгледаме и надписа от погребение №347 (рис.3). Пак там са и прочитите на
Водопивец и Чудинов.
Преписваме надписа върху капака на латински:
PAVPERISCE LAPANE UENTRA DIC
Групираме думите (отчитаме, че Р=Q): КАУКЕРИЗЧЕ ЛАКАНЕ УЕНТРА ДИСа.
КАУКЕРИЗЧЕ (Кукуригу) е интернационална дума, обозначава петела, който е
нарисуван на капака на светилника, в конкретния случай "червеният петел" е огънят),
ЛАКАНЕ (вместимост), УЕНТРА - ЯНДЫРА (ще те опари), ДИСа, ТИСа - докосне. Съд за
огън (лампа), ще те опари, ако я докоснеш!
Да разгледаме надписа на ситулата (от втория доклад на Водопивец, рис.4). Там са и
разшифровките на Водопивец и Чудинов.
Тук под ситула разбираме бронзов съд. Намерен е в Градата при Риека преди Втората
Световна война, смята се, че е изработен IV - III век пр. н. е. Неразбираемата дума "ситула"
веднага става разбираема, ако я прочетем по тюркски: ситул - эче тул - напълва се отвътре,
или вмества. Надписът е върху капака. Четем отдясно наляво: LOKENONE
KRIIKHKHUUUHOUI – ЛОКЕНО НЕКРИИХХУУУhӨУ
Уважаемият читател вече сам е разбрал за какво става дума. Не е нужно да си голям
специалист, макар че по-късно ще дам и техните мения. Тук четем на татарски: ЛОКАНЕ
КИКРИКҮҮК, ЛОКАНЕ КУКАРЕКУ - на нашия език (или викайте, както искате), съд за
огън.
Какво мислят специалистите?
В. Водопивец: «ЛУГ НЯННИ, КОТОРАЯ ИМЕЕТ АХ, или ВЫ ИМЕЕТЕ КАК РАЗ ГЛАЗА
НЯНИ, АХ». На български: Поляната на бавачката, която има ах, или Вие имате очи точно
като на бавачката, ах.
В. А. Чудинов: "И ВОЛОКЕ, НО НЕ КРИДЕ МАЛАЙЕЙ - влачи го, но го покривай". На
друго място обаче Чудинов го чете по друг начин. Защото върху тези две думи Джанкарло
Томецоли прави цял научен анализ. Колкото и научен да е трудът му, досещате се за
резултата. Чудинов забравя за първата си грешка и прави втора:
«ПОКОЕН(о) НЕ КРИЖАЛАЮ – погребена не крещеной». (Погребаната не е кръстена).
И това преди 2300 - 2400 години?!
На същото място Павел Серафимов чете :): «Poken on ne krimaluh – не причинявай вреда на мъртвата". Всичко това е неубедително и се усеща привнасянето на многото букви.
От тези надписи можем да направим извода: венетските надписи са тюркски.

Може би Дроздов не е писал глупости в стил лингвофолк, все пак? :)
цитирай
20. shtaparov - Нашим Захапов греши- това не са т...
09.01.2022 03:26
Нашим Захапов греши- това не са тюркски корени на етруския и италианския езици,а лувийски корени на тюркските езици любезни приятелю. "Лувийски" означава Ливийски и Либийски за сведение
цитирай
21. dobrodan - За много години, Ангеле :), че не съм ти честитил още,
09.01.2022 11:10
Насим Сахапов, разбира се, прави сравненията през днешен тюркски език и му се получава учудващо добре.
От мен поздравления за това, че си разбрал за лувийски, ливийски, либийски като прилагателни от един и същ корен.
Сега ще ти кажа и от кои две думи идва той.
ОЛЬI - извисен, голям, велик, в тоя смисъл значения. Думата я знаем и като Улу.
БИЙ - производна от БАЙ - важен, господин, господар.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1060004
Постинги: 389
Коментари: 5045
Гласове: 4178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930