Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2021 15:23 - Колко години трябваха, за да се събуди "любовта" на имперска Русия към България,
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2508 Коментари: 24 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2021 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 или ЗАЩО РУСИЯ НЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1833 г.?  

           
     http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=711:ag&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61


     На путинофилските гащници, малко зелева чорба или бульон трезве по пладне.               


       Десетилетия наред в българската историография доминират манипулации и лъжите на тема руско-турските войни през XVIII - XIX век и отражението им върху съдбата на българския народ.
Тук особено пагубна е ролята на историците русофили, които паралелно с насаждане на робския статут, поведение и дори манталитет на българите, умишлено и целенасочено тровят българското национално достойнство с мита за освободителната мисия на Русия на Балканите.
     От десетилетия те следват една и съща схема на обяснение на тези важни събития.

         Тя включва облагородяване на руската имперска балканска политика през XVIII - XIX век, като й се придават някакви българофилски ангажименти и освободителни цели.
     Българската историография и до днес не е дала обяснение на случилото се през 1833г., защото в тази важна за Източния въпрос година, в една изключително благоприятна международна обстановка, България не само не е освободена, но и е осъществен  от западната ни съседка Сърбия първият грабеж на изконни български земи.
     Преди да разгледаме конкретно събитията от 1833г. и отражението им върху българския народ, е необходимо да изясним отново някои фундаментални принципи относно  руската политика по Източния въпрос.
     През XVIII - XIX век Русия води поредица от войни против Османската империя на Балканите, включително на българска територия. Целите на Русия в тези войни са изцяло имперски и завоевателни. Възприемайки себе си за наследник на Византия, тя се мъчи да заграби "византийското наследство"на османска територия - Проливите и Цариград. Българските земи са в непосредствена близост до тях. Затова твърде рано те стават обект на височайшия императорски интерес в Петербург.
     Първият израз на активната настъпателна руска политика по Източния въпрос са двете войни на императрица Екатерина Велика (1768-1774 и 1787-1791). В резултат на военните си победи в тези войни Русия реализира редица териториални и стратегически предимства, най-важното от което е извоюваното й по договора от село Кючук Кайнарджа (21.07.1774) право да покровителства балканските православни християни.
                                                                                                                                                               image                              
              Руската императрица Екатерина Велика

     В българската историография обикновено значението на тази придобивка за нас българите се тълкува в смисъл, че едва ли не от тук нататък българите са се сдобили със свой истински покровител и защитник. Фактите обаче говорят за друго. Това свое право Русия разбира по специфичен начин. "Северната Византия" счита, че на първо място трябва да се защитават православните гърци. Тук е необходимо да се направи важно уточнение.
     В тази епоха етононимът "гърци" има далече по-широко значение и тъкмо в имперската практика на Русия, а и на Османска Турция съгласно действащата в
нея система на милетите православен християнин векове наред е синоним на "грък."
По този въпрос воюващите по между си български "освободител" Русия и политическият български поробител Османска империя действат в пълно единство.
Следователно след 1774г. не българите като част от православната християнска общност в Османската империя, а преди всичко гърците стават обект на руското имперско покровителство. Аргумент в подкрепа на тази теза е обстоятелството, че докато Екатерина Велика води войните си срещу османския султан нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи.(1)
     В хода на войните си против султана руските императори създават всевъзможни имперски проекти за решаването на Източния въпрос. Един от тях е т. нар. "Гръцки проект" от 1782г. Той е много показателен за целите на Русия на Балканите и респективно. за отношението й към българите.
     По "гръцкия проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава и освобождение на българския народ, а напротив възстановяване на Византия за наша сметка т.е. чрез погърчване на българите и даже разделяне на земите им. Проектът на Екатерина Велика предвижда възстановяване на Византия, която трябва да обхваща Цариград, Северна Гърция и цяла България (Мизия, Тракия и Македония).  Замислено е възстановената Византия да се управлява от внука на императрицата Константин Павлович, кръстен на последния византийски император от династията на Палеолозите. Освен това Русия трябва да заграби черноморското крайбрежие до р. Днестър. Екатерина Велика предвижда и създаването и на царство Дакия от Влашко, Молдова и Бесарабия.
     Даки по това време северно от р. Дунав няма, но Екатерина Велика в типично имперски дух ги "създава", защото е опасно в тези земи да има много българи в земите, разположени на подстъпите на Цариград и Проливите.
              image

                                                                                                                                                           Руска карта на "гръцкия проект" на Екатерина Велика, според който се възстановява Византия за сметка на българските земи


       "Гръцкия проект" не се осъществява, поради отхвърлянето му от австрийския император Йосиф II, но той е много показателен за имперската антибългарска същност на руската политика по Източния въпрос и в частност към нас българите.
Императрица Екатерина умира през 1796г. без да успее да реализира "гръцкия проект."
Внукът й Николай I се заема с дръзкото начинание. Дошъл на власт през 1825г.
той смята да реши окончателно в своя полза Източния въпрос чрез разрушаване на Османската империя. Заради консервативната му вътрешна и завоевателна външна политика в името на защитата на "стария ред", включително чрез войни император Николай I става известен като "жандарма на Европа". "Контрареволюционната" стратегия на новия руски император обаче не му пречи да поддържа гръцката революция и това е факт, който заслужава своето обяснение.
     Император Николай I продължава агресивния курс спрямо Османската империя.
За него решаването на Източния въпрос основна външнополитическа задача. Управлението му съвпада с периода в развитието на Източния въпрос, когато Русия безпроблемно доминира спрямо западните държави.


               image             
Руският император Николай I     Войната, която император Николай I води от 1828-1829г. окончателно трябва да реши Източния въпрос в полза на Русия. Това е война за защита на гръцката кауза, а не за освобождение на България. Намесата на Русия на Балканите в полза на гърците е завършващ етап от националноосвободителната война на гръцкия народ (1821-1829).
     "Гръцката завера" започва с похода в долнодунавските княжества през 1821г. на
генерал-майора на руска служба, адютант на руския император  Александър Константинович Ипсилантис (1792-1828). Той произхожда от знатен фанариотски род, чийто корени назад във времето се отнасят към епохата на Комнините. 
Този род се преселва от Трапезунд в Константинопол през XV век и дава няколко владетели на Влашко и Молдова.


                          image


           
Фанариотът Александър Константинович Ипсилантис


     Неговият поход довежда до въстание, което прераства в широкомащабен антиосмански бунт в континентална Гърция. Гръцката революция обслужва не само чисто националните гръцки цели (освобождение на гръцкия народ и възстановяване на държавата му), но и имперските цели на Русия по Източния въпрос. Гърците са средството, чрез което император Николай I решава да руши Османска Турция и да използва за реализацията на своите имперски интереси - завземането на Цариград и на Проливите.
        Няма да се спираме на успешния ход на войната от 1828-1829г., в която Русия действа в съюз с Англия и Франция, а само ще посочим мястото на българите в нея, резултатите от войната и отражението им върху съдбата на българския народ.
По време на войната от 1828 - 1829г. Русия използва българите и експлоатира за своите имперски цели техния стремеж за свобода. Българите са само ресурс за обслужване на руската имперска политика без да им се предоставят никакви гаранции за тяхното освобождение.
        Тези съображения, принципи и мотиви на руската политика остават неясни за българите и особено за водачите му по това време. Те не знаят, че подкрепата на гръцката кауза изключва руска закрила за тях. Докато българите се включват във войната на страната на Русия като доброволци, руските императорски войски разоряват техните земи, особено в Североизточна България, където се водят главните сражения в тази война.
       За пореден път Добруджа става бойно поле. Повтаря се картината от предните войни. Българските села са опустошавани, разграбвани и опустошавани от воюващите армии. Въпреки това българите активно подпомагат руските войски. Помощта е чрез материални средства храна, добитък и др. необходимо, но също и
с разузнавателни сведения.
      На 14.09.1829г. разгромената по вода и суша Османска империя, е принудена да подпише Одринския мирен договор.
     В него няма нито дума за България и българите. Русия решава свои въпроси.
Тя заграбва източното крайбрежие на Черно море и делата на р. Дунав и придобива право на окупация на Молдова и голяма част от Влашко, докато Турция не плати контрибуция. Освен това Русия помага на своя съюзник Сърбия, която получава автономия. От Одринския мирен договор най-много печели Гърция, която става независима, макар в орязани граници - Пелопонес и земите, южно от Епир и Тесалия и Цикладските о-ви.
     Одринският мирен договор от 1829г. не променя с нищо статута на българите.
Те са единствените от балканските народи, които нищо не получават в  замяна на своите действия в помощ на руската армия през войната. Не е отчетен въобще приносът им за руските военни успехи. От всички балкански народи са пренебрегнати и даже забравени. За бъгарите дори не се споменава в договора. В това отношение съдбата на българския народ по Одринския мир е най-злополучна спрямо тази на останалите балкански народи.
     По Одринския мир от 1829г. България по волята на Русия остава пак под пряка османска власт. Частична промяна има за Силистра, която остава под руска окупация до пълното прилагане на договора. Русия си присвоява този български град, който чак до 1836г. е руско владение.
      Антибългаризмът като принцип в руската политика спрямо българските освободителни движения се изразява и в последвалите репресивни действия спрямо капитан Георги Мамарчев. Опитът му да подготви въстание за истинско освобождение на България е осуетен, а той самият - арестуван по заповед на руския генерал Дибич. Смелият български капитан е разследван и известно време лежи в затвора в Букурещ. Отрядът му пък е разпуснат. Разоръжени са всички български доброволчески отряди.


             image                                       
Капитан Георги Мамарчев

         Всъщност става дума не за някакво моментно настроение в императорския двор, прищявка на императора или пък съобразяване с подписания мир, а за израз на постоянен антибългаризъм в руската политика на Балканите. Войната не се води в полза на българите, а в полза на гърците. Те са привилегированият народ, който по византийска линия сред балканските народи подлежи на първо и истинско освобождение от Северната Византия (Русия).
             Освобождението на гърците от своя страна не предвижда свобода и за българския народ.
           В духа на "Мегали идеята" решаването на гръцкия въпрос означава решаване и на българския въпрос, но в смисъл на асимилиране и погърчване на българите.
Този процес вече тече усилено в дунавските княжества, където средството за реализацията му са управляващите там фанариоти. От Цариград в подобна насока работят фанариотите от Патриаршията - духовния поробител на българите. Поради идейната обвързаност на Русия с Византия северната империя е силно ангажирана с византийската кауза. Тъкмо поради това руският император дава свобода на фанариотите, но не и на българите.
          Руската политика не предвижда политическо освобождение на българите. Този извод се потвърждава и от преселническата политика на Русия.
      Войната от 1828-1829г. предизвиква сложни етнодемографски процеси на територията на българския североизток. В размирното и несигурно следвоенно време на реставрация на турската власт, което става с одобрението на Русия -  "освободителката" организира поредното преселение на българското население.
След войната Русия организира най-голямото преселение на българи. Член 13 от Одринския мир дава на Русия възможност да организира преселението. Този член дава 18-месечен срок на желаещите българи да продадат имотите си и да се изселят. 
     Въз основа на този член Русия законно си издейства правото да преселва българи османски поданици. 18-те месеца по Одринският мир не са спазени. Фактически преселение има чак до 1835г., макар че интензивността на преселническият поток започва рязко да спада.
     За големия брой преселници може да се съди само по един факт. През април 1830г. в Айтоското поле се събират около 100 000 българи, подготвящи се за изселване.(3)
В някои по-нови изследвания само от Югоизточна България по това време се изселват до 130 000 българи. (4)
     Тази цифра е най-разпространената в повечето изследвания. Според други сведения само от Тракия са 100 000 души. Иван Селимински, който е свидетел на събитията и сам със семейството си е преселник посочва цифрата от 40 000 преселили се семейства. (5)
     Също според Иван Селимински "половината българско население на Тракия между Одрин,Стара Загора, Балкана и морето и това от Източна България,между Варна,Силистра, Исакча и морето се изсели, поради което тези области опустяха."(6)
Това е косвено сведение, което все пак дава известна представа за големите мащаби на преселението. Според пресмятанията на етнолози демографи възрожденското българско семейство отглежда средно по 5-6 деца. Според тези критерии, ако приемем за достоверни сведенията на Иван Селимински излиза , че преселниците са над 200 000 души.Това са живите руски трофеи от войната. Тъкмо в хода на тази преселническа вълна възникват големите български колонии в Бесарабия.
     В заключение могат да се направят няколко основни извода. Войната от 1828-1829г. е едно трагично събитие в българската история. Посрещната е с толкова много надежди от българите, които наивно вярват, че "дядо Иван" идва да ги освобождава. След края й обаче те са обхванати от униние и покруса. Единствени от балканските народи българите нищо не получават. "Освободителката" Русия узаконява турската власт над тях. Български патриоти като капитан. Г. Мамарчев, Бойчо войвода и други, които се опитват сами да предприемат освободителни действия са репресирани от руската власт.
     За пръв път става ясно, че има разминаване между руската балканска стратегия и българското освободително движение.
Последиците от войната за българите са по-скоро отрицателни. Българите дават жертви не само във военните действия, в които те се включват на руска страна, а и от разорението на плодородните им земи, в което участват както турски, ака и руски войски. Десетилетия са необходими за икономическото възстановяване на разорените територии. Това важи особено за Добруджа, която е активно въвлечена като територия във войната.
     Но най-тежка с оглед българските интереси последица от тази война е организираното от Русия след нея преселение на българите. "Дядо Иван " не освобождава, а обезбългарява цели български села и градове. Фактически Русия прочиства от българи територията от дунавската делта на север до Одринско на юг. Това е най-прекият път към Цариград и Проливите по суша. Явно Русия принудително разрежда българския етнически елемент в този коридор, за да бъде по-лесно осъществим натиска й на юг към Проливите при една евентуална следваща военна кампания.
     Освободила Гърция след войната от 1828-1829г. Русия "замразява" българския въпрос.
     След 1828-1829г. руският император Николай I се връща към линията на поддържане на съюза и приятелството с османския султан. Туркофилската руска политика е факт и в определени периоди, както след 1829г. е доминираща.
Тази линия е разработена в началото на XIX век при императорите Александър I (1801-1825) и Николай I (1825-1855).
     Точно при тях се ражда идеята за превръщането на Османската империя в руски протекторат.
     В една записка от 12.02. 1830г. на външния министър на Русия - граф Неселроде, адресирана до великия княз Константин се казва следното: "… по мнението на императора Турция, която отсега нататък (след войната 1828-1829г. - б. м.) може да съществува само под покровителството на Русия, като изпълнява само нейните желания, по-добре отговаря на нашите политически и търговски интереси, отколкото всяка друга комбинация, която би ни накарала или твърде много да разширим нашите владения със завоевания, или да заменим Османската империя с държава, която не би закъсняла да стане наш съюзник по сила, цивилизация, индустрия и богатство…" (7)


               image
                                              
Граф Карл Неселроде


      Египетската криза от 1832-1840г. позволява на Русия да осъществи на практика тези свои идеи.
     Кризата започва с въстанието на египетския турски васал Мехмед Али срещу султана. То води до първата турско-египетска война от 1831-1833г. През май 1832г. синът на Мехмед Али Ибрахим паша завладява Сирия. Османският султан Махмуд II обаче отхввърля претенциите на египетския си васал да владее Сирия. Тогава, ползвайки се с подкрепата на Англия и Франция Мехмед Али решава да продължи военните действия срещу Портата.                    image


                         
Египетският турски васал Мехмед Али

     Успешното настъпление на египетските войски в Мала Азия поставя под въпрос целостта на империята. Възниква запалаха дори от падане на османската столица Цариград под ударите на египетските войски. Към Проливите се насочва и египетският флот.
     Султан Махмуд II моли великите сили за подкрепа. Единствено Русия обаче реагира и се намесва. И това не е случайно. Падането на Цариград означава пряк удар върху нейните интереси по Източния въпрос. Освен това египетският управник Мехмед Али се счита за бунтовник и приятел на европейските революции, чиито успехи "жандармът" Николай I не може да допусне.
     Затова руският император изпраща към Босфора част от своя черноморски флот - 
7 фрегати и 5 броненосеца начело с генерал Николай Муравиев. Цял 30-хиляден  руски експедиционен корпус начело с генерал граф Алексей Орлов дебаркира близо до Цариград. През април 1833г. руските войски създават плацдарм на север от османската столица Цариград.
     Така с руска военна демонстрация по суша и море Цариград е спасен, и престолът на султан  Махмуд II - запазен. През май 1833г. с посредничеството на великите сили започват преговори и Мехмед Али е обявен за наместник на Сирия и Адана.
След уреждането на проблема руският император Николай I изпраща в Цариград своя приближен граф Алексей Орлов (1786-1861)със заповед да поиска от султана справедлива цена за оказаната услуга.


              image                                              
Граф Алексей Орлов

     Граф Ал. Орлов става извънреден и пълномощен посланик на Русия при султана. Той носи проект за договор с империята, чийто текст е изготвен в Петербург предварително и е лично одобрен от руския император. Граф Ал. Орлов влиза в Цариград със своята бляскава свита, смайва турците с приемите си, раздава обилно бакшиши. Тази тактика улеснява мисията му.
     Преговорите, доколкото ги има, по признание на руския дипломат Ф. Брунов се водят в пълна секретност и завършват много бързо. Граф Ал. Орлов постига своето. Той успява да издейства много изгодния за Русия договор от Ункяр Искелеси от 26.06/ 8.07. 1833г. Договорът носи името си от мястото на подписването му - селището Ункяр Искелеси край Цариград.
     Според член 1 на договора от Ункяр Искелеси между Русия и Турция се сключва отбранителен съюз за "вечни времена."  По чл. 2 всички договори между двете империи остават в сила, т.е. руският самодържец Николай I  извоюва признаването от султана на всички придобивки за Русия от времето на своите предшественици Петър Велики (1682-1725), Екатерина Велика (1762-1796) и Александър I (1801-1825).
Важен е чл. 3 от договора, с поред който "ако е угодно Богу, руският император се задължава да даде на султана материална и морална помощ за запазването на независимостта й."
     Император Николай I  тържествено обещава да достави всички сухопътни и морски сили, които поиска Турция. Срещу "материална (военна) помощ" в отделен секретен протокол Турция обещава да затвори Дарданелите за чужди военни кораби, с изключение на руските. Така договорът осигурява на Русия защитата на Черно море от чужда военна заплаха.
     Събитията от 1833г. разкриват истинските намерения на Русия по Източния въпрос. Те доказват по категоричен начин, че за нея цел № 1 е овладяването на Цариград и Проливите. Заплахата за тях и възможността от появата на един силен неин съсед като Мехмед Али водят до десанта на руски войски на Бoсфора.
Така Русия елиминира веднъж завинаги претенциите му към Проливите и Цариград - "византийското наследство", което Русия счита векове наред за свое.
     Специалният интерес на император Николай  I към Цариград и Проливите се потвърждава от факта, че по негови указания по време на престоя на руската ескадра в Босфора група офицери извършват шпионска дейност и тайно изготвят  карта на укрепената част на Проливите, която днес се съхранява в хранилищата на Дуржавния исторически музей. Това е истински паметник на картографското изкуство. Картата е изработена за три месеца и е важен военностратегически документ. Тя е много подробна. На нея са нанесени релефът на местността, пътищата, сградите, хидротехническите съоръжения, дълбочината на морето в района на Проливите, посоката на теченията и даже характера на морското дъно. Описани са и са локализирани турските крепостни съоръжения и артилерийските батареи, прикриващи Проливите с посочване на обсега на артилерийския обстрел, количеството на оръдията и качеството на снарядите. Картата, изготвена за нуждите на планирането на бъдещата руска атака на Проливите и Цариград е подписана от нейните автори - бъдещият вицеадмирал Владимир Корнилов (1806-1854) и лейтенант Ефим Путятин (1804-1883), чийто труд е възнагрден с високи руски ордени.
     Събитията от 1833г. потвърждават,  че руската източна политика има чисто имперски цели и се определя в зависимост от тях, а не толкова от чувствата
на състрадание към поробените от турците християни. Въобще делото за "освобождението " на християните и славяните в Османската империя не е първа грижа на Русия. Това дело е подчинен елемент в политиката й, чиято вечна цел е завземането на Цариград и Проливите.
     С Ункярискелесийския договор от 1833г. Русия сама нанася силен удар върху авторитета си на покровител на балканските християни. Вместо с един удар да унищожи разклатената Османска империя и освободи робите християни, Русия захвърля маската на техен освободител и покровител. Запазва Османската империя, но й налага свой протекторат, като без война почти докосва вековната си цел по Източния въпрос.
     Затова с основание Ункярискелесийския договор от 1833г. се счита за кулминация на руското влияние по Източния въпрос, своеобразен връх в руската балканска политика и безспорен триумф на руската дипломация от периода на управлението на император Николай I.
     В знак на благодарност за руската помощ султан Махмуд II нарежда на азиатския бряг на Босфора да бъде издигнат паметник, който да увековечи за историята събитията от 1833г.  Куриозът е, че въпреки последващите руско-турски разногласия и дори войни паметникът не е бил разрушение. Остава да съществува като символ на "вечната" руско-турска дружба, както е било изписано по волята на султана на неговия текст. Турците наричат паметника "Москов - таш", т.е. "Московски камък".

                image

                                                    
                       Литография на руския паметник на Босфора от 1833г.
Държавен исторически музей


     Пак във връзка със събитията от лятото на 1833г., довели до подписването на историческия за двете империи Ункярискелесийски договор са били изсечени и специални медали, с които са наградени участниците в руската Босфорската експедиция, спасила Османската империя.


              image

                          


                     Медалът в чест на руската Босфорска експедиция от 1833г.


     Подписването на Ункярискелесийския договор обаче не остава без последици.
За Европа стават ясни целите на руския император в Източния въпрос.
"Петербургският кабинет фактически правеше Турция свой слуга, а Черно море - руско езеро, слугата пази входа на това езеро от възможните врагове на Русия, без да пречи обаче на самата нея да излиза от там и да прехвърля своите кораби и своите войници в Средиземно море." (8)
     Осъзнали заплахата за своите интереси, западните държави повеждат последователна дипломатическа борба за отмяна на руския протекторат над Османска Турция от 1833г. И постигат своето чрез решенията на Лондонската конвенция за Проливите от 1841г.
     От всичко изложено за събитията от 1833г. става ясно, че Русия в открилата се благоприятна възможност не само не освобождава България, а напротив, брани турското статукво и даже става гарант за опазване на  териториалната цялост на Османската империя. Вместо освободител на българския народ, Русия се изявява като съюзник на българския поробител турския султан.
     Тази истина за антибългарския курс на руската политика личи и по отношение на освободителните движения на българите в западните български земи. Тяхната съдба се оказва отново зависима от Русия и по-точно от нейната подкрепа за изграждането на автономията на Сърбия, което на свой ред води до поробването
на българите в Тимошко през 1833г.
   По волята на Русия Сърбия остава неутрална в Руско - турската война от 1828-1829г.
Сръбският княз Милош Обренович предлага на Николай I сръбско участие срещу заграбване на българските градове Ниш и Видин. Руският император обаче отказва, но не защото е благосклонен към българите. Той счита, че едно ново сръбско въстание ще постави въпроса за разширяване на сръбската автономия в посока към независимост, което още не е в интерес на Русия. Освен това император Николай I няма доверие на своя съюзник княз Милош и не желае да укрепва властта му, издействайки териториални придобивки за неговата страна.


                    image             


                                     Сръбският княз Милош Обренович

     Сръбският въпрос вече е международен и Русия изцяло контролира неговото развитие. Типично в имперски дух Русия решава да укрепи своето влияние в Сърбия за сметка на българите.
     Чл. 6 от Одринският мир от 1829г. задължава Османската империя да даде пълна автономия на Сърбия и да й върне 6 нахии (окръга), освободени от турска власт по време на Първото сръбско въстание, но невключени в Сърбия след 1815г.
     През 1830г. султанът издава Хатишериф, с  който признава сръбската автономия. Милош Обренович става наследствен княз, а васалната на султана държава Сърбия минава под протекцията на Русия.
     Руското влияние в Сърбия след войната се засилва. Император Николай I си затваря очите и не спазва принципа на единството на православието тогава, когато му е изгодно. През 1832г. той не протестира срещу  отделянето на сръбската църква като независима от Патриаршията в Цариград.
     През април 1833г. българите от Северозападна България въстават  и освобождават 6 околии. Княз Милош Обренович, който подпомага бунта им, се възползва умело от ситуацията и с руска подкрепа се опитва да заграби българските земи. Княз Милош Обренович добре разбира, че пътя за сръбското разширение на изток за сметка на българите минава през Петербург. Затова иска от Русия присъединяването на българските околии. Султанът възразява с мотив, че земите са населени с българи, т.е. сръбските претенции от етническа гледна точка са неоснователни. Дебело трябва да се посочи, че сръбските амбиции за заграбване на тези околиии не са оправдани и от историчеака гледна точка. Факт е, че районът на Тимошко никога не е било част от първата сръбска държава Рашка.
Етническите и историческите фактори обаче нямат стойност за Русия тогава, когато те са в полза на бъларския народ.
     По въпроса за граничните околии Русия се застъпва за Сърбия, защото се стреми да отслаби Османската империя и да засили Сърбия като преграда срещу австрийския натиск на юг към Солун.  Русия желае Сърбия да получи Тимошко и по стратегически  причини, защото това е единственият район, през който руските войски от територията на Влашко могат пряко да нахлуят на сръбска земя.
     Руският емисар Коцебу е изпратен като председател на смесената сръбско-турска комисия за определяне на новата граница. Той прави всички възможно, за да удовлетвори сръбските претенции в ущърб на българите. С руска помощ и подкуп княз Милош Обренович постига целите си.
     Иван Милчев в малко познатия дори на специалисти труд от 1917г. "Сръбските ламтежи за българските земи" описва как Сърбия по това време се е разширила
с руска помощ:
     "Руските комисари бяха хора млади, талантливи, просветени и с прилични маниери; те скоро усвоиха сръбски и говореха на този език с необикновена лекост. Начело на турската комисия, като началник строеше човек груб, жаден за всякакви удоволствия, който подкупен от Милош, се съгласяваше на всичко. В това време, докато руските комисари обикаляха гори и планини, за да определят границите на страната, Хаджи Киян, така наричаха началника на турската комисия, стоеше в удобната си стая и пушеше наргиле, като не си даваше нито грижа, нито труд да запази някой и друг километър от земята на падишаха, която беше толкова много обширна. Младите руски офицери, напротив, взеха работата присърце, скоро преодоляха всички трудности и за Сърбия се взе възможно по-голямо пространство земя, макар и на някои места населението да се съпротивляваше с оръжие в ръка срещу минаването на комисарите." (9)
     Султан Махмуд II на 26.10./7.11. 1833г. издава Хатишериф, с който отстъпва шестте спорни нахии на Сърбия. Това са Неготинска, Тимошка, Зайчарска, Гургусовацка (днес Княжевацка), Крушевацка и Алексинацка околия. За тях дори хърватският учен Стефан Веркович признава, че са населени с 200 000 души, говорещи чисто български език.                     image              


             Белградският пашалък със Шумадия и анексираните от Сърбия български земи през 1833г.

     Сърбия увеличава територията си от 24 400 кв. км. на 37 740 кв. км. , или се разраства с цели 13 300 кв. км. (10) За пръв път в своята история тя достига до р. Тимок.
     Това е първият открит сръбски грабеж през XIX век на български земи. И тази схема на разширение на Сърбия за сметка на България с помощта на Русия ще бъде прилагана отново и отново и в следващите епохи.
     В заключение можем да обобщим, че въпреки благоприятните условия българското освобождение в 1833г. не се състои. Основната причина за това е външнополитическа. Българското освобождение през 1833г. не се случва не толкова поради незрялостта на възрожденското ни общество, колкото поради нежелание на Русия реално да помогне на българите.
     Ангажиран със своите имперски проекти и войни, руският император Николай I продължава антибългарския курс на своите предшественици на престола, брани турското статукво, дори тогава когато е разклатено, както в случая с египетската криза, и укрепва своето влияние в балканските държави по изпитаната имперска рецепта чрез раздаване на български земи на съседите ни.

                                                        Янко Гочев, историкБележки:

1. Гочев Я. "Руската империя срещу България", ч. 1, С. 2006г., с.44;
2. Вж. Занетов Г. "Българските колонии в Русия", с. 878; Проф. Генов Г., "Международни актове и договори, засягащи България". С. 1940г., с.83;
3. Табаков Ст., "История на град Сливен", С. 1986г., с.145-146;
4. История на България, т.1, БАН, С.1961г., с.328;
5. Селимински Ив. "Политиката на Русия и панславизма"- В : "Библиотека д-р Иван Селимински", с. 5, 1930г;
6. Пак там;
7.  Раковски Кр. "Русия на изток…", с. 147
8. "Авантюрите на руския царизъм", с. 231
9. Милчев Иван. С. 1917г., "Сръбските ламтежи за българските земи ", с. 14;
10. Чилингиров С. "Поморавия по сръбски свидетелства", Скопие, 1942г. с. 20;


            Другари и другарки? Ако за обикновените руснаци войната от 1877-1878 г, е била възприемана като Освободителна за братята-българи, то за Руската Империя нещата не са стояли така.  Вторият Рим е целта на майчицата ви на Балканите, каквото и да си мислите. Покрай сърбите и македонците.....защо не и Ядранско море?
                                Думата "ядро" (ядер) не е от славянски произход.
Гласувай:
81. notfun - ..мн навреме го даваш..нужно е всеки Българин,да го прочете!!!
01.07.2021 15:32
и аз съм го давала този материал / в съкр вариант..
Янко Гочев, е Явление, на Хоризонта на яловата ни,Историческа Наука
и аз имам "хубав" Отговор, за тезз пусти комунисти-
които,така и така, Народеца, не разбра..къде се крият..
и кой, Кум, кой сват, кой, на Булката - брат..

ноо, хайде, по късно,ще го сложа..за Уикенда..
Благодаря за Идеята, и за подкрепата,краси..
Всеки, би се зарадвал на ..истински приятели..
цитирай
2. blackpredator - Колко години трябваха, за да се събуди любовта на имперска Русия към България?
01.07.2021 16:07
и що трябва да се буди Добродане????!

ама разбира се, Русия по това време е класическа Империя
"Целите на Русия в тези войни са изцяло имперски и завоевателни."
ама вие умникоисториците какво очаквате?
целите да са образователни?

Империя и целите й ще рече не политически "Грийн пийс"
колатерално, местните или печелят, или губят
според географския позишън..
цитирай
3. dobrodan - Е как защо? Руси и българи нали бяхме братя
01.07.2021 16:22
от векове за векове?
Поне така ни учеха в училище :)?
Много забравят едни хора, предаторе. МНОГО ЗАБРАВЯТ!

Затова им наливам насреща, за да знаят. Пък, ако могат, и да помнят.
Още ги има едни, дето между дядо Иван, КПСС и Володя Путин си представят и Володята Улянов и се подмокрят чак.
Наивници. Русия има само интереси, точно като Англия.
Все пак още за Света Кралица Елизабет ни съм чувал нещо, ни съм видял икона с нея. Както обикновено, лучените ни герои надминават оригинала, скоро един мноо голям военен се кълнеше, че щял да убие всеки, който е срещу Русия.
Може и да успее да убие един. Останалите ще го разчекнат живичък :).
цитирай
4. blackpredator - еми от векове за векове
01.07.2021 16:40
штото не Александрина Виктория,
а Александър Втори ни освободи

Много забравят едни хора, Добродане. МНОГО ЗАБРАВЯТ!
цитирай
5. dobrodan - А как ни освободи Александър II - ри също е добре да се знае :).
01.07.2021 16:48
Няма да го напиша точно сега :).
Така ни освободи, че Стамболов търча обратно при султана да моли за прошка ли беше?
Или Захарий Стоянов да попитаме?

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
Русчук, 1-й Март 1886 г."

цитирай
6. blackpredator - ех, тоя Александър, поне да беше Робин Худ, или Бъфало Бил
01.07.2021 17:04
Раковски:
„В царстването на Султана Абдул-Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-лека щат се изтреби и изглади.”

туй наследниците на "ублажените" се абонати на ПИК бе..;)))
цитирай
7. zarenkow - Жалко, че всичко това е известно отдавна,
01.07.2021 17:39
но промивани мозъци от училищната скамейка до пенсия и комунистически семеен брак са създавани много поколения вече. Обратният път е само с тояга, както е било вече преди 9ти.
цитирай
8. notfun - амаа, че колатерално ми станаа ))като от ВИК Русчук..
01.07.2021 18:27


пак, си ударил 2-3 бързи водки...ба'т УшаНков..

добре, че им дадохме и нещо ВЕЛИКО.. на крепостн.руси...
баба Екатерина от Саксония...

цитирай
9. notfun - краси, ПУтенистите са, или импотентни, респ жените-агресивни и фригидни..те се виждат и тук)
01.07.2021 18:38
..да не ги изброявам, че се..запениха, да ми пишат по 10 ЛС...
болест, френд, болест...

Да харесваш В. В. Путин и да одобряваш политическата му дейност – това означава, че или си политически неграмотен, или просто не ти пука за такива подробности като демокрацията, законността, световния мир, човешките права, почтеността, морала в политиката…

Българите са световни шампиони по харесване на господин Путин, установи реномираният институт „Пю“ в своето последно допитване. 62% от анкетираните в България имат доверие в руския президент, а цели 73% са с положително мнение за Русия – също най-висока стойност сред всички държави, където е била проведена анкетата

С тази уговорка общественото мнение в България по адрес на днешна Русия и нейния лидер, регистрирано от „Пю“, шокира почти до отчаяние. Защото зад споменатите числа явно се крият широко разпространени убеждения:
цитирай
10. dobrodan - Предаторът не е глупав, за разлика от другите фенове на Руската федерация :).
01.07.2021 18:55
Добре е обаче да бъдем реалисти. Днешна Русия не ни долюбва особено. Не виждам и причина ние да продължаваме да храним илюзии. От Големи братя не можем си обу гащите. Малко тегаво се получава в един момент. Като искаш да освободиш някого, върни му свободата и приключвай с упражнението. Ама два пъти ни освободили.....
За втория ми идва вече прекалено.
цитирай
11. getmans1 - Предаторът не е глупав, за разлика ...
01.07.2021 20:05
dobrodan написа:
Предаторът не е глупав, за разлика от другите фенове на Руската федерация :).


... Него, колко е "таквоз или онакоз" ще познаеш по цитатите, извадено от контекста изречение и с допълнен от самият него смисъл, обикновено не да покаже довод а просто да обиди събесдника ... Мани го такъв умник, за дълга приказка не става.

"
цитирай
12. getmans1 - Ето как УМНЯГАТА цитира: ". ...
01.07.2021 20:11
Ето как УМНЯГАТА цитира:
".... Него, колко е "таквоз или онакоз" ще познаеш по цитатите, извадено от контекста изречение и с допълнен от самият него смисъл, обикновено не да покаже довод а просто да обиди събесдника ... Мани го такъв умник, за дълга приказка не става.

"Не е ли срамота за вас, о видински Българи! Да ви заменят с Татарите и да правят с вас трампа, като с някои си коне или волове! Я! Вижте ги тех Татари в какво бедно състояние ги е докарала немилостива Русия! Те, мислите, от добрина ли са се преселили от тамо? Не можете ли, окаяни, да разсъдите дотолкова и да разберете, че и вас ще ви докарат още в по-жалостно и по-окаяно от тях състояние! Те, като ги гледате, просят и чакат други да ги прехранят и досега са измрели половината им! Не ще ли изпатите и вие същото? Но те се намериха между вас, народ земеделски и работлив, ами вие в руските диви и голи пустини, при кого ще прибегнете и от кого ще поищете нещо си?От каква неволя се преселявате? Я размислете, преди петнайсе години какво е било в България, а сега какво е. В царстването на Султана Абдул-Меджида от ден на ден се ублажава състоянието на раите и ако по негде си още са останали некои злоупотребления, тия не стават по царска воля, но тия полека-лека щат се изтреби и изглади. В кое же царство не се нахождат злоупотебления, чинени от чиновници? В Русия чиновниците най-големи свирепства и варварщини чинат над бедния народ и мислите ли че то сичко дохожда до царските уши? Никога!А в Русия освен голите и дивите пустини, както казахме по-горе, чака ви онова тежко робство, от което никога не можете се веки отърва!Можете да кажете, че ви заплашват и вие затова се преселяте: това е една ваша най-голяма слабост, ако вие с едно голо и просто заплашване оставите бащино си свято огнище, къщи и покъщнини, имане и ***, такава плодовита и благоразтворена земя, която нашите онези храбри и славни праотци с толкова кърви са добили и бранил. "
цитирай
13. russofil - че русия откакто се е пръкнала (Московия) до днес не е згубила апетита си към българските земи
01.07.2021 20:41
от Волга, през Крим та до Балканите, руските мераци за окупиране на българските земи ще престанат едва когато русия се разпадне.

Иван Аксаков, руски публицист, един от идеолозите на славянофилството и панславизма. От 1857 е председател на Московския славянски комитет: Всяко тържество на българите е смърт за Русия!

Добродане, къде я видя таз любов бре туркофилецо? "събуди любовта на имперска Русия към България"
цитирай
14. starforlife - ~ 6. blackpredator
01.07.2021 21:27
Абе като този ти коментар явно според теб е уж контра на предходния 5-ти на dobrodan, така ми се ще да попитам как точно цитираните думи на Раковски опонират (отричат, правят неверни) на цитираните във въпросния 5-ти коментар?

Иначе: За мен zarenkow го е казал повече от точно и (почти) изчерпателно.


................................................................................................ StarForLife™ ·1767733~7.01-278·


ПС:
getmans1 написа:
Ето как УМНЯГАТА цитира...
По повод на "бедпристрастното" тролене на "умника", онзи ден пусках дори кратък ре-постинг.
https://starforlife.blog.bg/lichni-dnevnici/2021/06/28/quot-prycdatior-ti-si-tiop-triol-quot-a-sega-de-zashto-li-sa.1767368
И, Радо: Помниш преди време напъните му по отношение на онова наше бойно знаме.
Надявам се и да си разбрал (защото аз като изявлен комплексар не протръбих тогава) какъв Урок (спрямо компютърното ми Можене) му дадох тогава.
цитирай
15. kossef - Виж ти!...
01.07.2021 21:44
Браво и искрено поздравление поради тук написаното... Като оставям настрана лекциите ти по атеизъм...
ПП: И - Предаторът не е глупав, да. Остава само да си дойде. При българите...
цитирай
16. dobrodan - Ами нали са ни освободили, това малка любов ли да го броим? :):):)
01.07.2021 21:48
Я гледай и днес: https://vk.com/bolgariaslavanska

Лошото на тая любов е, че все единият трябва да е наведен :).
Извнявай, защо реши, че съм туркофил?
Русите също са наречени турки на не едно място :).
Българофил съм. И ми е дотегнало да слушам как българи бъйли русские, потом ушли за Дунай......

Ето да четеш, привърженико на Русо.

https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2017/10/20/738689-bratushki-bratoubiitsami

Тук гори пламенна любов към нас, страстна и огнена :):

https://rus.bg/esche/smi-o-bolgarii/smi/20840-aleksandr-dugin-bolgariya-nasha

и нещо съвсем прясно:

https://russian.rt.com/world/article/671460-intervyu-bolgariya-nikolai-malinov

Любов струи към брата или към сестрата, значи, направо кръвосмесителна една такава......

Много отдавна не бях използвал тоя израз и може би моментът е рядко подходящ:

тая лимонада, таварищи, си я наливайте във вашите задници, не в нашите!


цитирай
17. russofil - Русия никога не е имала намерение да освобождава България
01.07.2021 22:49
dobrodan написа:
Ами нали са ни освободили...


Опустошаването на Волжка България от бляда Иван Грозни не го смяташ за освобождение нали? Изгонването на българите от Крим също не го смяташ за освобождение нали?
Единствената цел на войните на русия срещу Отоманската империя след 1800 на Балканите са били ЗАГРАБВАНЕ на териториите население българи и след това завладяване на Истанбул, който руските стратези са смятали да правят руска столица.
Руската Академия на Науките преди години изкара редица документи където се твърди, че целите на русия са били ЗАВОЕВАТЕЛСКИ, а не освободителни, същото е записано на Сан Стефансото споразумение където се съгласува образуването на БАЛКНСКА ОБЛАСТ и всички българи се считат поданици на РУСКИЯ цар.
Четеш много руска пропаганда Добродане. А ти си пантюркист, изразих се неправилно, иска да напиша тюркофил, но пантюркизма като теория по отношение на българския народ е отхвърлена преди повече от 100 години - археологически, етимологично, лингвистично, исторически, а сега и ГЕНЕТИЧНО, а гените не могат да ги променят дори и най-изявлените пантюркисти. Не се поддавай на пантюркистка пропаганда, както панславизма така и пантюркизма е лощ учител.
цитирай
18. dobrodan - Russofil - e, само да попитам, знаеш ли какво е ирония? А сарказъм?
01.07.2021 22:56
Комай не си разбрал какво точно пиша, както и не четеш коментарите, нито моите, нито на останалите колеги. Ами прочети ги.
Има твърде сериозно противоречие в летописите относно завладяването на Казан от Иван Грозни. Много сериозно.
Без да адвокатствам на Иван Грозни, мога да покажа и доста по-различна от официалната историческа версия за вземането на Казан нацяло от русите.
Може би ще е уместно да ти припомня, че не обичам да си хвърлям думите на вятъра. Спуках се да превеждам книги и статии. И защо? За да установя, че най-силно им опонират хора, които не са ги и бутнали дори, камо ли да четат.
Специално за теб го пиша, че пак може да го пропуснеш - панбългарист съм. Тълкувай си го както искаш, нищо против :).
P. S. Както българите не произлизат от тюрките (за които мисля, че имаш само смътна представа), опитай се да приемеш, че от същия древен български народ произлизат и тюрките. Просто се опитай, нищо повече.
цитирай
19. vladtepes - За Русия
02.07.2021 09:46
Русия е попречила на българите да се освободят сами пълноценно и качествено поне на нивото на малкото арменско освобождение 1894-1896г. с освободени пълноценно и качествено над 200 000 арменци, ако не на голямото 1915-1923г. с освободени над 1.5 милиона.
цитирай
20. kirk - През целокупната си история Русия никого
03.07.2021 01:14
През целокупната си история Русия никого не е освобождавала, нито освободила... По същата време, когато уж освобождава България, тя освобождава и арменски земи, тоест частично Армения, а още преди това - малка част от арменските земи и грузинското царство. Освободила ли ги е или ги е направила свои губернии??? България я освободиха великите сили в Берлин, където казаха меко "Нье!" на плановете на руския император да си направи там Задунайска губерния!
Преждекоментиралият vladtepes по онези времена, а вероятно и досега е некъде в Трансилвания да пие кръв. Доста се е опил личи си!!! Направо се е опиянчил! Та значи този Дракула, защото той е Влад Цепеш, казва:"Освободените пълноценно и качествено" арменци, а трябва да се каже че същите от 1863 г. са призната в Осм. империя нация с права и свободи, а в Руската империя са станали крепостни, безправни и 90 години им промиваха мозъците, та затова сега беснеят като луди - ще бият Азвербайджан, Турция, Афганистан и Пакистан взети заедно?! Щура работа!
цитирай
21. mt46 - Доста
03.07.2021 13:18
идеологизиран и политизиран материал! Истинските историци избягват подобни крайни оценки и мнения, такава тенденциозност и пропагандност...
цитирай
22. dobrodan - А можем ли да оспорим истинността
03.07.2021 13:21
на този материал?
Не виждам как да стане.
цитирай
23. mt46 - А
03.07.2021 13:33
не щете ли Русия да ни беше поднесла Свободата на тепсия, без да се борим и да я заслужим!?...
„Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия...“ / В. Левски /
Умните историци би трябвало да знаят, че за всяко историческо събитие си има предпоставки, причини, закономерности, подходящ исторически момент, че събитията не се случват само по волята /кефа/ на една държава /империя/...
цитирай
24. dobrodan - Море Задунайская губерния, приятелю мой,
03.07.2021 14:18
че и още не се е разминала :).
На това свобода ли му казваш?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 441580
Постинги: 181
Коментари: 3220
Гласове: 2550
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930