Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2020 13:11 - Кой кой е в кабинета в сянка на БСП...
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1349 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 20.10.2020 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
По материали на "24 часа".

Чеpвените “миниcтеpcтва” ще пишат документи, които ще пpедложат на бъдещото пpавителcтво на БСП. Корнелия Нинова cе готви за пpемиеp.Това cтана ясно в неделя, когато тя оглави пpавителството в сянка, избрано от Националния съвет.

Това са партийните съвети по секторни политики, чиято задача е да изготвят платформата на БСП за парламентарните избори, стъпвайки на вече приетата „Визия за България“.

Одобрената структрура включва 17 „министерства“ и дублира тази на настоящото правителство. Самата Нинова застава начело на Съвет по управление, в който влизат всички председатели на съвети – т. нар. „министри в сянка“.
   Освен да разработват секторни политики за програмните документи на БСП, червените съвети правят и мониторинг върху изпълнението на политически и стратегически документи в реално действащите министерства. Те ще изготвят и проекти по такива документи за ресорните министерства, които ще се предложат за обсъждане и приемане от бъдещо правителство на БСП или такова, в което соцпартията е коалиционен партньор.

   Още три „министерства“ си създаде БСП, но вече чисто партийни, а не с държавнически ресори. Става дума за комисията по идейно и програмно развитие, която бе оглавена от зам.-шефа Янаки Стоилов.

   Бившата зам.-министърка на икономиката и един от най-доверените хора на Румен Овчаров – Анна Янева пък пое комисията по партийна дейност.
Георги Свиленски застана начело на червения предизборен щаб. Адвокатът от Шумен Веселин Пенчев застава начело на Съвета по вътрешните работи. Той е два мандата общински съветник в града, като в местния парламент работи в комисиите по право и обществен ред и по бюджета. Наскоро бе преизбран за нов мандат, начело е на червената общинска структура в Шумен.

   Едно от най-силните имена на БСП в сферата на външната политика – Евгени Кирилов – поема и ресорния съвет. Той е дългогодишен депутат, беше сред първите наблюдатели в Европарламента, а след това и два мандата евродепутат. През 2007 г. комисията по досиетата разкри, че е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност и военното разузнаване.

   Основното юридическо острие на БСП в Народното събрание Крум Зарков логично поема Съвета по правосъдие. Той е един от двигателите на предложенията на БСП за съдебна реформа, през него минават основните законодателни инциативи на левицата. Завършил е международно право в Париж, а дипломната му работа от Сорбоната печели наградата на годишния научен конкурс за 2007 г. на френския Институт за висши науки по национална отбрана. Специализирал е в Института по политически науки в Париж и в Академията по международно право в Хага, Холандия.

      Зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров е един от основните говорители на партията по проблемите в отбраната, затова логично поема ресорния съвет. Беше два мандата депутат. Завършил е български език и история и финанси, специализирал е политология и политически мениджмънт в НБУ и в Московската школа за политически изследвания. Завършил с отличие и Военната академия „Г. С. Раковски“.

   Младият политик Орлин Ваташки застава начело на Съвета по финанси. Той е завършил „Финанси на предприятието“ в Икономическия институт към БАН и е специализирал банково дело към УНСС. Бил е общински съветник от БСП и зам.-шеф на комисията по финанси и бюджет в СОС преди два мандата. Бил е кандидат-кмет на столичния район „Витоша“, където е начело на червената структура.

   Димитър Данчев е една от младите надежди на БСП и е сред най-активните соцдепутати в парламента. Той е завършил Икономическия университет във Виена, магистър е по бизнесадминистрация, а преди това – бакалавър МИО от УНСС. Затова застава начело на Съвета по икономика.

   Георги Свиленски е натоварен с много отговорности – той е зам.-шеф на лявата група и оглави червения предизборен щаб. Няма обаче по-подходящ от него за шеф на Съвета по транспорт, тъй като проблемите в този сектор са негова тема от години. Той е зам.-шеф на ресорната комисия в парламента, депутат за трети мандат.   

 Ексминистър Емилия Масларова и депутатът Георги Гьоков ще делят социалната политика. Проф. Масларова е най-големият експерт в червените редици по темата за пенсии и социални реформи. Освен, че е била социален министър в две правителства – на Димитър Попов и Сергей Станишев, тя бе и дълги години депутат от БСП. В момента преподава социални политики в Тракийския университет в Стара Загора.     

  Депутатът Георги Гьоков изнася битката на червените по тези политики вече в два парламента. Той е инженер по образование, бил е общински съветник и шеф на Бюрото по труда в Стара Загора.

   Икономист по професия, откакто е в политиката Таско Ерменков работи основно по проблемите в сферата на енергетриката, затова оглави и ресорния съвет. Той е депутат трети мандат, а в този парламент е и зам.-шеф на Комисията по енергетика и на Подкомисията за наблюдение дейсността на КЕВР. Завършил е МИО в Московския институт за международни отношения, доктор в областта на техническите науки.

   Кметът на Самоков Владимир Георгиев, който кара своя трети мандат на този пост, ще бъде начело на Съвета по регионално развитие и благоустройството. Той е юрист по професия, бил е и общински съветник. Зам.-шеф на Областния съвет за развитие на Югозападния регион и представител на националното сдружение на общините в Националния съвет по туризъм.

   Лидерът на плевенските социалисти Свилен Атанасов е начело на Съвета по земеделие, храни и гори. Агроинженер по професия, завършил е Аграрния университет в Пловдив. Има и магистърска степен по селски райони и селски туризъм от британски университет. Шеф на лявата група в общинския съвет в Плевен.

   Депутатът Атанас Костадинов два пъти е бил зам.-министър на околната среда и водите и е в свои води в ресора, затова застава начело на едноименния червен съвет. Има две магистратури по социология и философия, както и специализация в Харвард. През 2014 г. е президент на Международната комисия за защита на река Дунав към ООН.
   Председателят на общинския съвет в Златоград и местен червен лидер Емил Хумчев е едно от новите имена в БСП. На него лидерката е поверила Съвета по туризъм. Той беше кандидат на БСП за кмет на Златоград. Завършил е колеж по туризъм в Благоевград, а преди това СПТУ по туризъм в Смолян. Преди да влезе в политиката е имал частен бизнес. Бил е зам.-областен управител в кабинета „Орешарски“.   

   Дългогодишният и настоящ директор на най-голямото училище в Южна България – СОУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали, Милко Багдасаров, оглавява Съвета по образование. Като депутат 2 42-рото Народно събрание той бе зам.-шеф на ресорната комисия. Има няколко висши образования; завършил е математика, информатика, бизнес и държавна администрация и счетоводство. Дългогодишен областен лидер на БСП – Кърджали.

   Зам.-шефът на комисията по здравеопазване в парламента и депутат от БСП доцент Георги Йорданов е избран начело на ресорния съвет. Стоматолог по професия, специалист по социална медицина и магистър по здравен мениджмънт, специалист по мениджмънт на здравното осигуряване в Германия и на болнични заведения в САЩ. През последните седмици името му бе забъркано в скандал с дипломата на дъщеря му.

   Професор Светлана Шаренкова, която като издател е на „ти“ с медийните проблеми, застава начело на ресорния съвет. Тя е завършила социална психология в Московския държавен университет и е работила в Института по социология към БАН. Доктор е по политология. Била е директор на фонда „13 века България“ с ранг на заместник-министър на културата в кабинета „Виденов“. Председател на форум „България – Русия“ и зам.-шеф на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса и на форума „България – Китай“.

   Дългогодишният спортен журналист и бивше пресаташе на ЦСКА Иван Ченчев е начело на Съвета за младежта и спорта. Има опит и в двете сфери, преди да влезе в политиката е работил като треньор по футбол в Торонто, Канада. Там основава футболна академия и създава първия български футболен отбор за деца на 15-16 г. Магистър по елитен спорт, треньор и мениджър от НСА. Депутат втори мандат и шеф на ресорната комисия в парламента.

   То хубаво, но рибата е още в морето, а тиганът цвърчи... Силно ме притеснява и наименованието "съвети".......... На "съвет" обикновено се приема неподлежащо на обсъждане предварително взето решение, както историята показва.

   Води ме, партийо, води ме....докато ни вземат мътните... За хляба не е сигурно, обаче зрелища....ще има, ще има.

https://www.168chasa.bg/article/9136182




Гласувай:
1



1. blackpredator - слаба 24 часа работа
20.10.2020 14:57
няма го барутя на дулофската артилелина,
ни цинка на кърджалийския обем
ни мозък от зайчарника

дай ПИК
цитирай
2. dobrodan - Прав си, не е чак дотам тежък материал в тая статия,
20.10.2020 15:06
обаче смятам за доста прибързано да съставяш кабинети, дето може и да не се родят :).
Масларова социален министър :):):).
Стоматолог министър на здравеопазването... Гинеколог нямат ли.....поне?
Светлана Шаренкова и култура.... аз говоря и пиша на съветски език, ами младежта?
Нямам честта да познавам всички "министри", но нещо не ми будят доверие.
цитирай
3. blackpredator - е, айде сега
20.10.2020 15:33
Масларова мое да е жаба, но не е с рибешки очи като сегашната
ако целунеш Масларова, мое да не се получи принцеса,
но ако целунеш Сачева, определено задник ще ти се случи
ами спомни си Илко, по-по-предишният Стоматолог,
дето построи храм за Търговците
Деница му беше БеСеПету ф канцеларията..
като сравнявам Светлана със Люлина,
намръщвам си Веждичката..
цитирай
4. dobrodan - Понеже ги избираме по хубост (къде мъжка, къде женска, къде джендърска),
20.10.2020 15:47
няма защо да се чудим после какво стана. Продължавам да не виждам хора, годни и способни да управляват държава, дори и да е мъничка. Страна на системи, в будна кома. Докога така...
цитирай
5. radostinalassa - Докато евреите не се откажат от идеята...
20.10.2020 18:55
да се заделят тук. Трябва да ги откажем. Тази земя си е наша. В това отношение може да ни помогне само Русия, а не США, които искаха да дадат наши земи на Турция.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042803
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031