Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2020 09:21 - Как по-точно България стана мутренска държава
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3354 Коментари: 9 Гласове:
6

Последна промяна: 12.10.2020 09:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  От ДС с любов - в архивите на комунистическия репресивен апарат няма информация, че бъдещите герои на прехода са били програмирани да станат милионери.

Има две версии за създаването и укрепването на организираната престъпност и групировките в България - първата е, че тя се е породила в годините на прехода от останали без работа спортисти, които са влезли в съюз с бивши ченгета и коумунистическа номенклатура.

Втората версия е обратна на първата - че организираната престъпност е дълго, старателно и тайно отглеждана от структурите на Държавна сигурност и едва ли не в годините на прехода бивши служители на комунистическите тайни служби са насочвали действията на новите престъпници и са дърпали задкулисно конците на бизнеса им. Приема се като даденост, че по време и в края на социализма сериозната престъпност отсъства от българската държава. Досега в обществото липсва и не е заявен интерес към престъпността в този период от развитието на страната. Негласно е наложено мнението, че до 1989 г. криминалната и икономическата престъпност е в минимални граници. Тази теза се оказва изначално сгрешена, ако се проследят последните документи на Държавна сигурност, разсекретени от комисията по досиетата, и се направи по-задълбочено проучване на генезиса, развитието и участниците в силовите групировки.

Първоначалните проучвания показват, че най-ярките представители на организираната престъпност, както и голяма част от бизнесмените, които се движеха по ръба на закона в годините на прехода, са действали и по време на комунизма.

Преходът просто им е позволил да развият своите качества, а контактите им с Държавна сигурност и народната милиция са ги направили привилегировани пред новите структури на властта. Широко наложено е и мнението, че повечето престъпни босове или нови бизнесмени са били клиенти или сътрудници на Държавна сигурност. Ако това до известна степен е вярно в частта за милицията, то не се отнася до контролирането им от Държавна сигурност.  

Но другото, което показват разкритите документи и досиета, е, че Държавна сигурност и в частност Второ главно управление на ДС и Шесто управление на ДС са се занимавали основно с преследването на вражески елементи срещу социализма, турския национализъм и неговото раздвижване след преименуването на българските турци, терора (бомбените атаки на влака на гара Буново и предхождащите ги атентати във Варна, Сливен и Бургас), следенето на инакомислещи интелектуалци и други и не толкова със сериозните криминални престъпления. По-скоро информацията за действията на криминалния контингент е стояла в периферията на наблюденията на ДС.

"Криминалните и стопанските престъпления се разследваха от народната милиция", спомня си о.р. полк. д-р Григор Вълков, бивш зам.-началник на Софийско градско управление на МВР преди 1989 г. Но при по-сериозни престъпления по линия на тероризма например  милицията и ДС действаха напълно съгласувано", допълва той.

В комисията по досиетата, където се съхраняват архивите на Държавна сигурност, има списък на литерните дела (ЛД), които ДС е водило. По тях можем да разберем към какво са проявявали интерес тайните комунистически служби.

Преглед на този списък на литерните дела (това са групови разработки по дадени теми) в архива на ДС показва, че комунистическите служби са наблюдавали процесите на "либерализация" на сивата икономика на социалистическа България едва в края на 80-те години на миналия век

Факт е, че десетина години преди края на студената война тайните служби на България не са прогнозирали развитието на модерните форми на организираната престъпност и тероризма. (Тема на възможно бъдещо проучване е ролята на ДС в приватизацията и контрабандните канали, през които е извършван  т.нар. скрит транзит, както евфемистично са наричали контрабандата на оръжие и амфетамини като държавна политика на комунистическата държава.)
   Според този списък още през 1981 г. е разкрито групово дело (№5172) за радикалната религиозна организация "Мюсюлмански братя". Две години по-късно се прави друго разследване за тероризма (№5503) "Международен тероризъм и контрабанда на наркотици и оръжие". Пак от това време съществува разработка за ГКПП Русе, контрабандни прояви, извършени на трасето (№5428), мотел "Божура" (5431), "Казино "София" (4801)... През 1985 г. са образувани няколко литерни дела, свързани с международните трасета, които минават през България. Едно от тях е дело №5966 от 6 юни 1985 г. – "Транзитно трасе" - мотел "Божура", Околовръстен път-север - мотел "Изток", което е запазено в архива на ДС.

Едва в края на 80-те години ДС започва да разработва т.нар. "младежки сборища" като "Магура" (6873), където е неофициалното място за незаконна търговия с валута и контрабандни стоки, сборище на неформални младежки групи на бул. "Патриарх Евтимий", клубове по бойни изкуства, сборище пред "Кристал" и др.

Лошата новина е, че болшинството от тези литерни дела са унищожени или не могат да бъдат открити от комисията по досиетата. Добрата новина е, че все пак техният списък ни дава представа за интересите на ДС. Основна част от незаконната търговия с валута и контрабандни стоки, както и незаконен хазарт се извършва по столичните и морските хотели и най-вече по паркингите пред мотелите на международния път Е80 – през Калотина за Турция. В едно от литерните дела, които са останали в архивите на комисията по досиета, №5966 от 6 юни 1985 г. – "Транзитно трасе - мотел "Божура" - Околовръстен път-север - мотел "Изток" от 1985 г., откриваме от какво точно се е интересувала ДС в този период. Приоритет в дейността й са дали някой говори против възродителния процес, какво точно се говори, от кого, какви са настроенията на оставащите да преспиват в мотелите турски гастарбайтери и шофьори на ТИР-ове... Какви са сведенията, които се получават от различните сътрудници - кой с кого е спал, кой кога се е напил, какви са интригите във въпросните обекти, кой търгува с валута и кой пазарува със стоки от корекомите.

Дали все пак героите на прехода присъстват в документите на ДС?

В едно-единствено донесение в това литерно дело за мотел "Изток" се разглежда криминалната обстановка в района. В него са посочени имената на криминалния контингент в този период, но единственото име от бъдещите герои на прехода, което се появява там, е на Георги Янков от село Казичене. Това е станалият известен по-късно като Жоро Черния. В средата на 90-те той беше бодигард на сочения за кръстник на българската мафия Иво Карамански. След това се скара и влезе във война с него, а сега е бизнесмен. Освен това има фондация за защита на правата на ромите.

Друг герой на прехода, варненецът Христо Асенов–Бацата, приятел и сподвижник на покойните вече Илия Павлов от "Мултигруп" и Георги Илиев на ВИС 2, също се явява сред имената, които са вършили незаконна дейност. Той обаче се явява в донесението на Филип Александров, агент Андрей. Той е вербуван по криминална линия от Ленинското районно управление на МВР (сега Първо районно полицейско управление). Неговото досие е напълно запазено и там се намират интересни данни за живота на сенчестите среди и личности от средата на 80-те години до края на социализма. Агент Андрей е прехвърлен на управление във Второ главно управление на ДС, когато започва работа като митничар на ГКПП Калотина през 1986 г., и там също сътрудничи с ентусиазъм. (Той е обявен от Комисията по досиетата като началник на митнически пункт в митница Столична от 9.01.2002 до 28.11.2008 г )

В едно от донесенията си от 6 февруари 1987 г. относно "Трансфер на валута и контрабандна дейност на мотел "Божура" пише: "С незаконна търговия на дрехи - предимно дънкови панталони и якета и обмен на валута, се занимавали лицата:

Данчо Багера - подвизава се на мотел "Божура", не много висок на ръст, с брада, вероятно родом и живее в с. Божурище. Вестника - работи на паркинга на мотел "Божура", не много висок, пълен, ходи предимно брадясал. Дидо - висок на ръст, живее в "Люлин", притежава лека кола "Ауди", занимавал се с комар – барбут.

Бацата - среден на ръст, кестеняв, живее в Божурище, притежава лека кола "Застава", но ползва лека кола "Ауди".

Горепосочените лица били свързани предимно с югославски граждани - транзитно преминаващи през страната, от които закупували стока в големи количества, която заплащали във валута."

О.р. полк. Григор Вълков пояснява: " Когато имаше данни за криминални престъпления, те се предаваха на районите управления на милицията към онзи период."

В Инструкцията за оперативния отчет на ДС от 1978 г. е записано кои дела се следят с "окраска за делата за оперативна проверка и оперативна разработка, отразяващи предварителната правна квалификация на подривната дейност, в което се подозира проверяваното лице... В следващия член 21 от инструкцията, публикувана в сборника от документи на ДС от комисията по досиетата, се казва, че правните квалификация на деянието са 15. Като изключим тези от глава първа на Наказателния кодекс, свързани с престъпления срещу държавата, под №12 са посочени и "престъпления против монопола на външната търговия, валутни и контрабандни престъпления...".

Във Второ главно управление е имало специален отдел – Девети, за "водене на пригранична контраразузнавателна работа и ръководство на работата на КПП и за борба с контрабанда и валутни афери", посочва в книгата си "Машина за легитимност - ролята на ДС в комунистическата държава" Момчил Методиев.

Съществуват запазени разработки, в които има данни, че тези престъпления са били следени, но повърхностно, от ДС и фокусът на разработките съвсем не е върху тях. В папките на едно  литерно дело, частично унищожено, има информация за действията на небезизвестния сега бизнесмен Румен Гайтански, по прякор Вълка.

Той беше съдружник на Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин във фирмите за почистване на столицата преди няколко години. Не е ясно какво отношение има той към задграничната фирма "Икомев", контролирана от Държавна сигурност, защото литерното дело се отнася за нейната дейност, но в папката са останали данните от подслушванията на домашния телефон на семейство Гайтански.

(В папката за задграничното дружество "Икомев", което е под контрола на ДС и се занимава с търговия на оръжие и пране на пари, е регистрирана под №VІ-Л-961, том 1. Разработката е от 23 февруари 1987 г. и е относно провеждане на агентурно-оперативни и технически мероприятия по КРО дейността на фирма "Икомев" и контрабандата по турска линия през 1987 г. В одобрен план е отбелязано, че трябва да се активизира "работата с наличната агентура и придобиване на нова такава с цел по-цялостното наблюдение на контингента от турски контрабандисти и контрагенти на фирмата "Икомев".)

Разследването срещу Румен Тодоров Гайтански е на Второ управление на Държавна сигурност, отдел 9, отделение 3 - отделът за борба с контрабандата и валутните афери. Мероприятието "Пирин" (подслушване на телефонен пост) е назначено на тел. 56-42–ХХ, който се води на Тодор Гайтански, баща на Вълка, на адрес жк "Бъкстон", бл. 17. Разработката е под кодовото име "Състезател".

Под гриф "Секретно от особена важност" в досието за фирма "Икомев" са вложени в папка VІ–Л– 961, том 2. В продължение на близо 100 страници са приложени разговорите по въпросния телефон. Подслушването е започнало на 26 септември 1984 г. От подслушаните разговори става ясно, че към онзи момент Румен Гайтански и брат му са се препитавали с нелегални презаписи на филми и продажбата на видеокасети, търговия с валута, покупко-продажба на западни автомобили и др. От подслушаните разговори става ясно, че към онзи период Гайтански е близък с шефа на Криминалната полиция в Кремиковци и сегашен член на кръга "Монтерей" Ангел Стойчев. (Неговият син беше замесен в трафик на наркотици преди няколко години.) Пак в същото дело присъства и един любопитен случай.

Опит за продажба на платина и хероин от страна на Гайтански, завършил очевидно неуспешно. В документа пише следното:
"Мъж на име Павка се обажда на Румен. Срещнал се отново снощи с "този човек". Човекът направил опит, но тази седмица нямало да може да вземе нищо... Румен иска да се види днес с Павката. Трябвало му проба, по възможност по-дълга (ръчно е написано "платина"). Павката смята, че сигурно ще могат да вземат проба, но нямал пари (на ръка е обяснено: т.е. плащат пробата (мострата), платина има ВН).

Договарят се в 11.00 часа да се чакат около пощата. Павката ще даде една поръчка и ще чака Румен, който ще отиде с колата...

На края на първа страница е дописвано с молив: "В 22.00 часа Румен предава мостра платина и хероин на "купувача". Платината се оказа чиста платина от стандартна термодвойка, а хероинът - чист кодеин."

В аналитична справка от сборник  "Държавна сигурност и краят на тоталитаризма", издаден от комисията по досиетата (№6281 от 5 август 1990 г. на Националната служба за защита на конституцията -  НСЗК, наследник на Второ главно управление на ДС) се казва, че за периода януари 1988 г. - декември 1989 г. в системата "Искра" (така се е наричала информационната система на ДС) са регистрирани 344 случая на стокова контрабанда, 728 случая на незаконен трансфер на валута, 504 случая на незаконна търговия... 265 комбинирани или смесени престъпления, които включват валутни престъпления, стокова контрабанда, незаконна търговия, спекулативни връзки. В същата справка един от нарушителите в тези области е "Кирил Рашков и неговият род - така наречените "Рашкови цигани"

от село Катуница, Пловдивско". (Според нарочно запитване за принадлежността на Кирил Рашков към ДС до комисията по досиетата става ясно, че в архива съществуват документи за неговата принадлежност към органите на ДС – бел. авт.)

Пак в същата справка се дава пример и за случай от 1987 г. "В резултат на работата на бившето Четвърто управление на ДС и НМ бе разкрита крупна организирана група от български и чужди граждани, занимаващи се с валутно-контрабандна дейност и незаконна търговия на ширпотребни стоки. Обвиняеми по делото бяха 23 лица (2 иранци и 21 български граждани, някои от които цигани, други български турци), привлечени да отговарят по чл. 250, 242, 233 от НК... Съвкупната стойност на доказания предмет на престъплението надхвърля 1.5 млн. лева, а деянието е било осъществявано в продължение на 4 години." Според документа "част от лицата, участвали в организираната престъпна дейност, са били в затвора, където са ползвани като камерници, или са били вербувани за агенти на стопанската или криминалната полиция...".

В донесенията на споменатия по-горе  агент Андрей има един интересен момент. След като става митничар и е прехвърлен на отчет на Второ главно управление, агентът започва да бълва донесения кой от неговите колеги какви рушвети и защо ги получава. Информацията, която записва, е педантично детайлна. На повечето от донесенията има добавено на ръка да бъде добавено към ЛД (литерно дело) 267-М. Което означава, че е имало групова разработка на всички митнически служители на ГКПП Калотина

от Второ главно управление на ДС. Парадоксалното е, че в личното досие на агент Андрей има донесения за това как самият той е прибирал рушвети от преминаващи чужденци по времето на социализма. Агент Андрей достига до поста началник-смяна на ГКПП Калотина в годините на прехода.

Това естествено е само една част от дейността на Второ главно управление на ДС. От разгледаните документи може да се направи изводът, че тайните служби от времето на комунизма са имали наблюдения върху бъдещите играчи в сенчестия бизнес, дори са водели разработки, но са били концентрирани основно към враговете на народа, турския национализъм, неформалните сдружения и други подобни противници на БКП.
 

Дейността на Централната служба за борба с организираната престъпност е заявена в закона за МВР на тогавашния министър Христо Данов от 1 юли 1991 г., където пишеше, че всяка служба трябва да си направи собствен закон. Иначе за рождена дата на ЦСБОП се смята 13 февруари 1991 г.

Оттук нататък двете специални служби на МВР ще се настъпват по краката и ще се прескачат по разработките повече от десетилетие.

Защо беше битката между тях – на двете служби им е вменено да използват специални разузнавателни средства, да подслушват, филмират, да събират "чувствителна" информация, без тя да служи за образуване на предварително производство. Контролът на двете служби даваше възможност да се отваря "чадър" над престъпни схеми и контрабандни канали; да се генерират компромати, с които да се притискат и изнудват политически опоненти заради икономически интереси. Още повече че до 1997 г. двете служби се ръководеха по вътрешни, по подразбиране скрити от обществото, инструкции и без закон.  Причината е в препокриването на функциите на ЦСБОП и НСС, които, въпреки че бяха изчистени със Закона за МВР от 1997 г., продължаваха да воюват повече помежду си, отколкото с престъпността (двете служби споделяха една сграда на бул. "Черни връх", но преходните врати между тях бяха заварени с години).

Ето какво добавя бившият директор на ЦСБОП Любен Левичаров: "По времето, когато създавахме службата за БОП, нямаше законово уреждане на приватизацията, проституцията, хазарта. Ние обаче създадохме такива направления, за да ги наблюдаваме. На БОП-а му дадохме освен разузнавателно-информационна дейност и оперативно-издирвателна. Оперативно-издирвателната дейност на полицията и на специалните служби се различава... по отношение на контрабандата - не съм съгласен БОП-аджиите да търчат и хващат едни камиони – това, че не са обмитени, е работа на митницата. Организацията трябва да се хване. Както беше при Самоковеца..." Точно разследването срещу Константин Димитров–Самоковеца обаче не е най-добрият пример за работата на станалата впоследствие ГДОП. Защото антимафиотите, които разследват контрабандата на Самоковеца, бяха сложили чадър над контрабандиста и неговия брат, като бяха обявили, че работят по разкриването на схемите им, но всъщност ги пазеха от колегите си и другите служби.

Дали сянката на Държавна сигурност лежа близо 20 години над борбата с организираната престъпност и дали тя е една от причините за слабите резултати, скандалите, политическите чадъри? Със сигурност да.

 Факт е, че през тези години много от силовите групировки или герои на прехода намираха своите покровители в антимафиотските служби, понякога те стояха и на самите върхове (като например Иван Иванов-Рилски, който беше уличен във връзки със сикаджии и алкохолни бизнесмени). Но сценарий за инфилтриране на престъпни структури в българското общество едва ли е съществувал. Българската организирана престъпност не е създадена от ДС. Но бившите ченгета я наблюдаваха с нездрав интерес и благодарение на позициите си в новите служби й разпъваха чадър. Просто за да ги закрилят и да превръщат една силова власт във финансова мощ.

По материали от capital .bg

 




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Здравейте другарю неокомунист!
12.10.2020 11:46
Голям ферман ни пробутваш тук, ферман, изпълнен с празни приказки и глупотевини.
цитирай
2. blackpredator - :)
12.10.2020 12:03
туй не минава и без наследство у каскетите
Васил Мръчков беше замалко съветник на Гешев,
Филчев още е
цитирай
3. mihala - Здравей,
12.10.2020 13:02
Винаги си е била, а сега просто изплуваха от врящия котел.Поздрав
цитирай
4. dobrodan - Мога да продължа фермана с това, коя политическа сила
12.10.2020 17:38
apostapostoloff написа:
Голям ферман ни пробутваш тук, ферман, изпълнен с празни приказки и глупотевини.


с коя групировка е играла. Имам и лични впечатления по въпроса.
Точно мен да наречеш неокомунист?! Нещо ракинята не стана ли таз есен като хората :)? Употребявай не с туршия, а с мезе :)!
цитирай
5. krumbelosvet - Добър ден
13.10.2020 09:39
Толкова труТ, да се изобличават "комунистите".
А ББ го качи на власт "Европа" и заедно със САЩ му го крепят вече 11 години.
А добродан забил нос у докуманси от преди 1990-та.
Мания или служебно задължение?
цитирай
6. dobrodan - Комунистите се делят на бивши и настоящи.
13.10.2020 09:51
Целта е да няма бъдещи.
Може и да го разбереш.
Скоро ще ми вмениш и отговорността за бременните циганки, както си почнал.
цитирай
7. krumbelosvet - Блазе му на Доброден
13.10.2020 16:07
Му е комунизмо проблем.
Като на Мисанчо, демографчо, апостолчо, гечо, вмирчо, 5григчо и с-ие.
цитирай
8. dobrodan - Проблем са ни комунистите, не комунизма.
13.10.2020 16:14
Комунизмът е глупост на хартия, комунистите бяха психопати и още са.
Хората са равни само мъртви. Никога и никъде другаде няма равенство.
Връзка между комунисти и комунизъм няма и нямаше.
Ти, батинка, не се ли чувствуваш малко минат отзад през панталона, примерно?
Твойте юнаци са къде сега - ехе! а ти се надлайваш в блога за тяхно здраве :).
Мммм...какво би казал, ако ти споделя, че познавам някои другари и герои на прехода лично? Пак ли ще спориш тогава?
цитирай
9. krumbelosvet - Кво равенство бе, чедо?
14.10.2020 08:24
Кой "кумонизам" е рекнал, дека са ората равни? Равни само пред закона и децата с горе-долу равни възможнасти за развитие, това и ти нема да отречеш.
За майтап, ЯЗЕ съм извел математическа формула, която е адекватна алтернатива на Парето-разпределението, което е принципно НЕадекватно на емпиричните данни. И тая моя формула, освен Паретовото неравенство 80/20 (80% от доходите принадлежат на 20 % от домакинствата) показва и неравенство отиващо в КОМПЛЕКСНА безкрайност в 2,3 по 10 на минус шеста степен от случайте. Това е процентът на откритията в множеството на новостите, или на ГЕНИИТЕ в множеството на новаторите.
Не е гот да подценяваш опонента, а вие подскачалите на психотронните митинги саму туйцък праите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043538
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031