Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2020 20:44 - Погребения върху шейна в древен Египет. Откъде е този обичай?
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 5275 Коментари: 57 Гласове:
3

Последна промяна: 03.09.2020 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 imageПогребение върху шейна в Древен Египет. Откъде се е взел този обичай?

 

Върху източната страна на погребалната камера на египетския фараон Тутанхамон е изобразена погребална процессия. Мумията лежи в саркофаг на носилка с изображения на лъвове; саркофагът е поставен в ковчег, който придворните теглят върху шейна към гробницата. Шейна в Египет? Там, където не са и чували за сняг?
image

   Египетска погребална процесия. Покойният фараон лежи върху шейна.

В Египет реално никога няма сняг. Затова египтяните не са можели да изобретят такъв странен за Африка предмет самостоятелно. Остава предположението, че този екзотичен предмет в религиозната церемония, необходим за провеждането на погребалния ритуал на царска особа, е бил привнесен отнякъде. Освен това, бил е привнесен от представители на царстващите династии......

image

                         Погребалната камера на Тутанкхамон

Бихме могли да го сметнем за случайност. Нека обаче погледнем в съседния на Египет загадъчен Шумер в междуречието на Тигър и Ефрат. Шумерите също са изпращали царете си в последното им пътуване... върху шейни! Обикновени шейни, на които шумерите, естествено, заради липсата на сняг не са се возили. Возилото е скъпо, украсено с мозайка, златни лъвски глави с гриви от лазурит и раковини, "малките златни и сребърни глави на лъвове и лъвици се редуваха с глави на бикове от злато..." (Леонард Вули, "Ур халдейски", Издателство на източна литература, Москва, 1961 г).

 

При гледката на този вид шумерски "национален" транспорт веднага възниква въпросът: защо в Южна Месопотамия, където цари вечно лято, са били нужни шейни? Излиза, че и там обичаят е донесен от някакви царствени пришълци от север, където шейната е национален вид зимен транспорт. Това не ви ли напомня за нещо?

Напомня ни! За нашите руски шейни! Впрочем в Русь този обичай на погребване на царски особи е бил запазен дори в средните векове. Известно е, че Владимир Мононах в своята биография, която написва в края на живота си, използва израза "вече съм се качил на шейната", под което подразбираме "приготвям се за смъртта".

 

 

При погребението на княз Владимир също е била използвана шейна: "През нощта разглобиха платформата между двете клетки, завиха тялото в килим и го спуснаха с въжета на земята; после го качиха на шейна, откараха го и го положиха в църквата на Света Богородица, която самият той някога беше построил". (А. Тулупов. Родът Севери.).

Кое откъде се е появило? Според историците шумерската аристокрация е била от северен расов тип, използвала е степни арийски колесници, строяла е с прийоми, характерни за южноруските строежи. Основното население на Шумер, което преди 5000 години се е намирало на стадия на събирачите, е било основно от негроидния расов тип. Пришълците от север са дошли на колесници с впрегнати в тях коне, въоръжени с метални оръжия. Съвсем естествено те са дали основата на на царските династии в Шумер.

Юрий Петухов отбелязва: "Шумерите са били хора "от юга" с изразени негроидни черти. Хората, погребани в шумерските царски гробници, обаче са от съвсем друга раса, при това от расата на "нордическия тип"... Изглежда, че шумерската аристокрация и шумерското "простолюдие" са се съотнасяли помежду си примерно така, както висшите и низши касти в Индия през арийския период".

Поразителна прилика намираме също между царските гробници в шумерския Ур и някои погребения, намерени в Гърция, в източната част на Балканите и дори в Южна Русия. Става дума за сводестите и куполните гробници. Начинът на изграждането им е характерен както за Гърция, така и за Южна Русия.

Същата закономерност се проследява и в предметите от материалната култура. Изображенията на талигите в царските гробници в Шумер от III-то хилядолетие пр. н. е. твърде много приличат на колесниците от южноруските степи. В степите обаче колесниците се появяват две хилядолетия по-рано.

В Египет, както и в Шумер, северното влияние очевидно се е пренесло от царската династия и аристокрацията. Твърде правдоподобно изглежда династиите от Ранното царство да са били основани от нахлулите в долината на Нил преселници от севера, вероятно от южноруските степи:

"Бронзовите мечове от северен тип, отнасяни към ранната история на Египет, намерени в пръстта, черепите с необикновена форма, срещани в някои погребения, както и други признаци потвърждават съществуващото мнение, че фараоните от първите династии са произхождали от чуждоземни владетели. Съпругата на Хеопс очевидно е била блондинка. В нейната гробница е намерено изображение на майката на царя - Хетепхерес. Тя има светли коси и светли очи..." (Е. Церен, от книгата му "Библейските хълмове". Москва, изд. Наука, 1966 г.).

Малко хора знаят днес, че някога обичаят да погребват починалите върху шейна е бил познат в Рус. Макар че само неколцина се решават да свържат Египет и Рус с някакви общи обичаи.

Ето какво пише чешкият историк Л. Нидерле в "Славянските древности": "Не е ясен и произходът на обичая мъртвите да бъдат погребвани положени върху шейна или да бъдат докарвани с шейна до гроба, дори ако погребението се е провеждало през лятото. В руските източници, от които единствено знаем за този обичай, има няколко съобщения, според които телата на починалите князе Владимир, Борис, Глеб, Ярослав, Михаил, Святополк (X - XII век) са били докарвани към мястото за погребение върху шейна, независимо дали са били погребвани през зимата или през лятото". Освен това хората, очакващи края си, са подготвяли за погребението си шейни, а руският израз "качвам се на шейната" означавал същото, което и "очаквам смъртта".

Този обичай доста дълго се е задържал в Русия и Украйна, а в Карпатите той се практикува и днес; има сведения за подобен обичай в Словакия, Полша, Сърбия... По всяка вероятност традицията тялото на покойника да бъде превозено на шейна се явява местна за славяните, както и за фините и е свързана с характера на руската земя, както и с това, че шейната е била най-древния вид транспорт в Рус. На въпроса, откъде е възникнал обичаят за полагане на шейна в гроба не може да бъде даден удовлетворителен отговор".

image 
   Каменен барелеф, изобразяващ шейна. Намерен в днешна Турция.

Оформя се приемственост. Цивилизациите на Египет и Шумер са получили външен материален тласък от дошли от север индоевропейски народи, които са дали царските династии на тези държави. Това показва удивителната древност на ритуала за погребение върху шейна, както и съществуването на шейни у нашите предци. Преди не по-малко от 5000 години (когато са съществували цивилизациите на Шумер и Египет) шейната вече е била за тях предмет от ежедневието.

По пясъка не можеш да караш шейна. Безусловно следите на този обичай трябва да се търсят в безкрайните снежни полета. Там, където шейната е предмет от всекидневна необходимост. Ако погледнем в дълбините на хилядолетията, русите са запазили ритуала да погребват старицата Масленица. Преди да я погребат, я возят на шейна.

image

 

Такъв е най-архаичният обред на самата Масленица - празникът на младоженците, които биват возени на шейна, заривани със сняг и откопавани след малко, което символизира смъртта и възкресението. В тази древна традиция виждаме определен сакрален смисъл, който впоследствие заедно с носителите на културните традиции се е озовал в Египет.

Обрядът "Масленица", олицетворяващ смъртта, е погребението на самата Смърт. Следователно, олицетворява новото Слънце, едновременно с това умирането на тъмнината, символичната Зима-Смърт. Върху шейната издигали стълб, увенчан с колелото-слънце. Вероятно отглас от тази древна традиция на пришълците от север е и традицията за погребване на царските особи от египетските династии.

 

Автор: Борис Новицкий

 

Източник: https://zen.yandex.ru/media/bonorus


 Удивителна е склонността на европееца да търси във всичко наоколо на всяка цена европейски, нека поне да е индоевропейски, произход. Разбира се, руският "славянин" изобщо не си задава такъв въпрос...

"Шейна на тюрко-"татарски е чана". Руското "сани" указва думата "сан" по-скоро, която не е "славяноруска". Изглежда, отначало не всеки е имал възможността да се вози на шейна.
   Тази статия преведох, за да се проясни малко доста спорната и болезнена ситуация откъде е тръгнала днешната цивилизация всъщност.
Никога и никъде на север до полярния кръг (където денят и нощта траят по шест месеца) не е живял господстващ народ, говорещ индоевропейски език преди повече от 5000 години.
   Нито един народ в Африка, Южна Азия и Югоизточна Европа не е природно светлокож, светлокос и масово синеок.
 Какво, кога и как се е случило в Европа е въпрос, който следващата книга решава практически необоримо. Надявам се да я приключа възможно най-скоро.
Вече знам откъде са ни пораснали краката.




Гласувай:
4



1. radostinalassa - В Африка не се отглежда и лен
03.09.2020 20:49
А дрехите на фараоните са били ленени.
цитирай
2. dobrodan - Доколото зная, Тунис изнася доста лен.
03.09.2020 21:00
Много качествен, между другото.
цитирай
3. radostinalassa - Говорим за фараоните
03.09.2020 21:13
Фараон всъщност се е пишело похорон.
цитирай
4. dobrodan - Или идва простичко от думата "барин", "барьi-ен", силен, важен род,
03.09.2020 21:17
а "похороньi" идва от "съхранявам" - да запазя :).
цитирай
5. radostinalassa - Какъв барин те е патил
03.09.2020 21:30
Първата буква е Р, втората Н. Между тях се слага гласна и става похорон. Погребан. Това е надпис в пирамидите, не свободно съчинение.
цитирай
6. dobrodan - А може ли оригинала на този надпис?
03.09.2020 21:36
Не ми е нужно да знам кой какво е сварил да прочете, особено ако е русский учонъй, моля те?
Буквата Х във всички езици означава силно придихание, можеш просто да не я броиш. Защото може да ти се получи "хасфалт" вместо асфалт накрая :).
цитирай
7. dobrodan - Ако си спомняш, в гръцкия подземен свят (Х)арон
03.09.2020 21:51
вози на лодка душите на мъртвите отвъд. Името и думата са доста старички всъщност.
цитирай
8. mt46 - https://dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-razkriha-tajna-svyrzana-s-egipetskite-piramidi-2129408
04.09.2020 12:37
Не, обяснението е по-просто. Просто древните египтяни са използвали дървени шейни...
цитирай
9. dobrodan - Здравей, Марине,
04.09.2020 12:46
ясно е, че са използвали шейни, но статията в дарик нюз не дава отговор на въпроса кой ги е научил на това.
По-лесно би било полагането на дървени трупи под блоковете. Шейна върху пясък не е особено добра идея. Единственият плюс би бил голямата повърхност, заради която няма да потъва. Не мисля, че пирамидите са проектирани и изпълнени изцяло и само от хора. Дори и днешните технологии едва ли са в състояние да осъществят подобен строеж. Все пак засега гледам да се придържам към възможното и поне донякъде доказуемото.
цитирай
10. radostinalassa - Пусни ми коментара или...
04.09.2020 17:55
изчезвай от блога ми.
цитирай
11. dobrodan - Радостина, не съм ти спирал никакъв коментар.
04.09.2020 18:43
Не се филмирай.
цитирай
12. radostinalassa - И аз също
04.09.2020 19:02
dobrodan написа:
Не се филмирай.

цитирай
13. radostinalassa - дОСТА СИ ХИТЪР, НО НЕ СТАВА ТАКА.
05.09.2020 10:52
10. radostinalassa - Пусни ми коментара или...
04.09 17:55
изчезвай от блога ми.
цитирай
14. dobrodan - Радостина? Няма никакъв твой коментар при мен за одобрение!
05.09.2020 11:05
Мислиш, че лъжа ли?
Пусни го наново, ако искаш. Няма проблем!
цитирай
15. radostinalassa - Не мога да си мъча акъла...
05.09.2020 12:41
да го възпроизвеждам. Сега ще изтрия твоя коментар. Но ти си достатъчно подъл, за да го изтриеш.
цитирай
16. dobrodan - Не разбирам едно нещо, моля да поясниш:
05.09.2020 13:06
когато не съм трил твой коментар - което ти твърдиш, а аз не мога да докажа обратното - следователно съм подъл?
Когато ревеш, че съм ти изтрил коментар, и аз те моля учтиво да го пуснеш отново, а ти заявяваш, че не помниш какво си писала - да ти приличам на глупак така случайно?
Пусни си коментара и не се притеснявай. Трябва да е изумително глупав или просто нецензурен, за да го изтрия, така че не бери грижа.
цитирай
17. radostinalassa - Изтрих твоя коментар
05.09.2020 17:09
Казах, че няма да се мъча да си го спомням. та ти не триеше и вулгарния Гетчо, че за какво да ме триеш. Просто обичаш да лъжеш.
Ако вие с Минка сте произлезли от негрите, това си е ваш проблем.
цитирай
18. dobrodan - Да смятам, че ти не си произлязла
05.09.2020 17:31
от негрите?
Мразя да лъжа. Дори и когато се налага. Като ме питат "как си", отговарям с "рано е да се каже".
Get е този, на когото ще изкажа най-искрена благодарност, като дойде моментът. Той знае защо.
цитирай
19. radostinalassa - Гетчо налице ли е ?
05.09.2020 17:49
Много се кефех, като преправях коментарите му с порнографски уклон. Ще го избягвам от км, че вони.
цитирай
20. dobrodan - Честно казано......би трябвало да си доволна, че си е правил труда да коментира
05.09.2020 19:49
Get при теб.
цитирай
21. dobrodan - Коментарът ти съдържа откровени глупости.
05.09.2020 21:53
Съжалявам.
цитирай
22. radostinalassa - Призна ли си, че триеш?
06.09.2020 08:24
Пинокио. Ще ти се върне, ти си посредствен глупак.
цитирай
23. dobrodan - Този път ти пускам коментара и ще ти кажа и какво мисля за това.
06.09.2020 08:31
Ако продължаваш да се държиш като чифтокопитен дребен рогат добитък, от това няма да спечелиш нищо.
Ако смяташ, че лъжа, просто няма нужда да си правиш труда да четеш.
Ако ли пък мислиш, че ще ти давам обяснения до утре заран за непуснат твой коментар (НЕСЪЩЕСТВУВАЩ!) - жестоко се лъжеш.
Желая ти хубава неделя и не изпростявай окончателно.
цитирай
24. radostinalassa - Ти ми каза веднъж деменция
06.09.2020 11:37
Много си непосредствен, признавам. Но това, че не помниш не ти дава предимство в обобщаването на историческите факти.
Ти ми пускаш всеки ден коментари , които са доста особени. Да не си чел от друг учебник, както се казва при нас?
цитирай
25. dobrodan - Разбира се, че помня. Изобщо нямам предвид възрастта ти, същото това мога да го кажа
06.09.2020 11:54
по един или друг начин и на двайсетгодишни хора, не е нужно да се чувствуваш непременно засегната на възраст!
Когато съм ти извадил какво ли не за славяни, скити, руси, тюрки, това означава, че съм си направил труда и съм дал дължимото уважение на интереса ти към историята на народите. Показал съм ти точни термини, извеждането им и съм дал пояснения към тях.
Изведнъж след ден цъфтиш с постинг за индоевропейски скити, абе направо славяноезични русские.......
Кажи сега, откога в Индия почитат коня като божество преди кравата и кои бяха тежковъоръжените индийски славяни, нахлули и завладяли Европата?
Ти как би постъпила на мое място в случая?
Това, което четеш, може и да е учебник.
Аз учебници вече четох. Сега чета нещата, които ги няма в учебниците. Изключително неудобни са. Смятам това за доказателство, че са верни.
цитирай
26. radostinalassa - Както казах, това за учебника е лаф
06.09.2020 14:05
Първият признак на Коко деменцията е загубата на обоняние - точно като при коронавируса.
В Индия са останали брамините, които са Р1а, които пък са отишли там оттук, от Балканите. Не говоря за черните индуси, с които и тук е пълно.
Ако наречеш още един път тракския език тюркски , ще получиш главоболие.
цитирай
27. dobrodan - Глаголът "барарга" означава
06.09.2020 14:42
гадая, врачувам. Прибави и думата "мин" (аз, човек) към кореновата му част и веднага ще си изясниш що е брамин.
Не точно от тая част на Балканите са отишли будините до Индия.
Да си ги видиш хубавичко - Будини. Надеждната етимологизация на този термин се оказва затруднителна. Възможно е кореновата част на това название "буд" да ни насочи към древнотюркското but (бут) - идол, или пък към корена на глагола "бутарга" (смесвам, премесвам).
Гаут=каут (светлият огнен).
С Буда Гаутама се оправяй сама.
Да, видимо отначало траките са говорели тюркски език.
цитирай
28. radostinalassa - Посипи си сам главата с пепел
06.09.2020 15:06
не може да слагаш яйцето пред кокошката, това те прави глупав.
цитирай
29. dobrodan - Яйца снасят насекоми, риби, жаби, змии - та чак тогава кокошките.
06.09.2020 15:09
Умираш си да ме изкараш глупав ;):):). Няма как да стане.
цитирай
30. radostinalassa - Рибите снасяли яйца?
06.09.2020 15:51
Това е нова история. Ще прослушам тюркския мир и ще видим. Ще научите нещо интересно, малко остава.
цитирай
31. dobrodan - Иди и си купи пресен хайвер, истински, не разбит :),
06.09.2020 16:29
после една лупа от книжарницата и ще видиш какво представлява яйце без черупка.
Ако тия неща са ти нови, то.....четвърти или пети клас?
цитирай
32. radostinalassa - Скоро купих калака
06.09.2020 17:27
Има хайвер тук там. Но обичам шарани.
цитирай
33. radostinalassa - Защо не коментираш късната поява на..
06.09.2020 19:14
тюркския език? Явно кокошката е първа .
цитирай
34. dobrodan - Защото имам и друга работа, освен да пиша
06.09.2020 19:21
в блога. Така си почивам.
Когато му дойде времето, ще се изясни практически всичко.
цитирай
35. radostinalassa - Смешен си
06.09.2020 19:53
Не се излагай така.
цитирай
36. radostinalassa - Та литературния тюркски се появява през 8 век
06.09.2020 19:55
като есперанто, за да се разбират тюркските народи.
цитирай
37. dobrodan - Радостинке, литературен тюркски език е доста относително понятие
06.09.2020 22:15
и смея да те уверя, че новите същински тюрки с огузкия език са се разбирали прекрасно един друг много преди осми век. Просто са тръгнали от практически едно и също място и по сходно време. Имам схема на тюркските езици и лесно можеш да потърсиш повече информация вместо да сипеш глупости една след друга, да прощаваш.
Някой от двама ни много държи да е смешен, но се боя, че в случая не съм аз.
Имаш пратюркски (общотюркски) език, древнотюркски, от пратюркския започва отделянето на огурската група, едва накрая са останалите езици - виж си ги по схемата в постинга ми от 15.7.2019 г.
цитирай
38. dobrodan - Литературен тюркски език в буквален смисъл е османският турски език.
06.09.2020 22:38
Това не означава, че не се е пишело на тюркски езици с няколко вида знаци.
Реално всички извън огурската група малко или много се разбират помежду си. Колкото до писменост - зависи. Не са използвали само един вид писмо.
Накратко: на друг език с рунически символи не знам някой да е писал освен тях.


Ето ти за лека нощ.
Археологът Хю Хенкен през 1960 г. допуска, че културите Urnfelders (Култура на погребалните урни) имат отношение и към т.нар. „морски народи”, които атакуват Микена и Египет при управлението на Рамзес III в края на 2-ро хил.пр.н.е. В египетските източници от това време, тези „морски народи” са описани, както споменахме, като Tursha (турша, турча). Това име напълно съответства на името, с което древните елини назовават етруските - Tyrsenoi. Редица известни учени лингвисти, включително и проф. М. Alinei приемат, че това е Türk (тюрки). По силата на еволюционната логика, базирана върху данните от лингвистиката и генетиката, тези имена не могат да бъдат други, освен отговарящи на „тюрк, тюрки”.

Етруските са не-индоевропейска популация на докласическа Италия произлизаща от две пратюркски миграции. Първата е от Мала Азия през Сардиния до Апенините. Втората от Мала Азия през Карпатите и отново до Апенините.

Пратюркските етруски руни са в основата на латиницата, появила се няколко века по-късно. В онези времена назначените писари и съответно малцината образовани хора от началото на Римската република са сътворили бедна на гласни азбука, по-късно "определена" с произход от Близкия Изток. Така се получава едно "прикриване" на отворената сричка, доказваща оригиналния сраснал характер на урало-атайските езици с богатата им гласна хармония. Този „нов език”, известен като латински, ще осъществи експанзия съответно с екзспанзията на Рим и ще преформатира пратюркския език в една значителна част от Европа, превръщайки го от аглутинативен във флективен.

Четеш лозунги, а не история. Срамота.
цитирай
39. radostinalassa - Етруските били пратюркска миграция?
07.09.2020 10:33
Ти не си много наред, нали? Надо к врачу.
цитирай
40. dobrodan - Радостинке? Предполагам, че нямаш котка, крайно време е да си вземеш
07.09.2020 11:54
поне една. Да пъди мишките, дето те апат :).
Това горе е цитат от Стоян Динков. И си е точно така. Езиковите следи са налице, колкото и да не те кефи ситуацията.
На практика този автор и Токораз Исто са единствените, които без притеснения описват адекватно нещата.
Имай предвид, че не съм чел нито единия, нито другия. Нарочно.
Не се притеснявай, информация има, предостатъчно всъщност. Едва ли ще можеш да я преглътнеш, но това няма значение.
цитирай
41. radostinalassa - Имам си кученце
07.09.2020 12:45
То гони и мухи.
Този, който разчете етруските надписи, и Фестския диск изхожда от славянски език. В музеите с етруски надписи само българите и русите са ги разчитали. Къде се крият тюрките?
цитирай
42. dobrodan - Аз потвърдена информация за разчитане на Фестоския диск
07.09.2020 12:57
не намирам.
IQEKURJA. IQE. IQE-PHAE.
По Гарет Оуенс. Кажи сега, пиле шарено, коя от трите думи не е тюркска и да ти ги преведа искаш ли?
Ике=Еки (втори, втора). Ике-Бай (втора или втори госпожа/господар. По-късно дава БИКЕ, тюркската дума за знатна дама преди "хатун"). Ике-Курджа. Възможно "втората стена" или "двете стени". Или "курдисан" :):):).
Славянски бил езикът. Да, след 4000 години става и такъв.
Вземи се в ръце и сядай да четеш.
цитирай
43. radostinalassa - IQEKURJA. IQE. IQE-PHAE.
07.09.2020 13:42
това от Фестския диск ли е ?
цитирай
44. dobrodan - Так точно, гаспажа.
07.09.2020 18:45
В български език е кория, в латински - място за заседания. Горе-долу каквото ти написах. Обградено, защитено място.
цитирай
45. radostinalassa - Защо ли си губя ...
07.09.2020 19:07
времето?
цитирай
46. dobrodan - Времето си е твое.
07.09.2020 19:36
Ти си решаваш какво да правиш с него.
цитирай
47. shtaparov - Това е модел на кораб, сложен върху ...
07.09.2020 21:45
Това е модел на кораб,сложен върху плъзгаща се по пясъка платформа. Думата ШЕЙНА впрочем не е тюркска- тя означава ШЕТНЯ,а по-стара форма на думата изглежда е била ШЕЙТНЯ,и именно тя е леко променена по древен обичай чрез умишлено пропускане на "Т"-то за да се укаже,че новата дума хем е близка до значението на старата,хем се отнася за нещо различно от него. Така тя поставила такъв ребус на глупавите тюрколожки езиковеди,че ги излъгала жестоко и ги накарала да я мислят за "своя". Няма да ги огрее обаче- думата е наша,техен е само резилът!
цитирай
48. shtaparov - В български език е кория, в латински ...
07.09.2020 21:51
dobrodan написа:
В български език е кория, в латински - място за заседания. Горе-долу каквото ти написах. Обградено, защитено място.

Думата КОРИЯ също не е турска и ще "огрея" нискообразованите турци с новината,че "тяхната" дума всъщност е наша,понеже КОРИЯ означава ГОРИЯ (ГОРА)! Това е и твърде логично впрочем- къде из пустинята Гоби тези вмирисани на юрта чергари са можели да видят гора,за да измислят и своя дума за нея? Никъде разбира се- там са можели да видят само камънак, пясък, снегове и чукари а край тях овце, камили, козли и змиярници!
цитирай
49. shtaparov - За шейни тюрките не са можели дори да ...
07.09.2020 21:56
За шейни тюрките не са можели дори да мечтаят: те били роби на Рураните (Русани!) и нямали право да се движат по равни места а само по планинаци,в които да добиват желязо и да го коват. Затова били насила принудени да приемат езика на Рураните-Русани,който по-късно е прекръстен на "тюркски"!
цитирай
50. dobrodan - Щапаров, аз не пиша за тюрките, за пра-пра-пра.........дядовците им става дума,
07.09.2020 22:25
част от които видимо сме и ние :).
Гора в славянските езици означава планина, а там растат горите обикновено.
Думата "курия" е записана най-напред в латински език, така доказваш пратюркския произход на римляните от воле :).
И е вярно.
Шейна използват всички днешни тюркоезични народи в Сибир.
Ние ли им я дадохме :):):)?
цитирай
51. radostinalassa - Значи пра пра дядовците на тюрките сме ние
08.09.2020 14:01
Но ние не сме тюрки. Да не би монголоидните да са им пра прадядовци? Време е да влизаш в час.
цитирай
52. radostinalassa - Имали ли са тюрките Мадарски конник?
08.09.2020 14:45
Това ще е доста голям коз.
цитирай
53. shtaparov - част от които видимо сме и ние :). ...
16.09.2020 15:38
dobrodan написа:
част от които видимо сме и ние :).
Гора в славянските езици означава планина, а там растат горите обикновено.
Думата "курия" е записана най-напред в латински език, така доказваш пратюркския произход на римляните от воле :).
И е вярно.
Шейна използват всички днешни тюркоезични народи в Сибир.
Ние ли им я дадохме :):):)?

А кои са дядовците на тюрките- имат ли си име или никой ги не знае?
цитирай
54. shtaparov - Думата ШЕЙНА е практически непо...
16.09.2020 15:43
Думата ШЕЙНА е практически непозната за тюрките- имат малък брой някакви нейни подобия но съвсем същата- НЕ!
цитирай
55. dobrodan - Имат, Щапаров. Коментар 38.
16.09.2020 15:52
Освен това и кимери, кимври. За да не се чудиш, кореновите думи са "ким" - лодка и "бер" - като имам. Предполагам, че разселването не е било само в западна посока, а и на изток, където хсюн-ну, ксян-бей и юечжи са дали днешните тюркски народи с Китай и Монголия.
Колкото до шейната.... В Сибир до 1917 г. :):):) другоезичен народ не е живял. Не броим фините.
цитирай
56. shtaparov - Освен това и кимери, кимври. За да не ...
16.09.2020 16:50
dobrodan написа:
Освен това и кимери, кимври. За да не се чудиш, кореновите думи са "ким" - лодка и "бер" - като имам. Предполагам, че разселването не е било само в западна посока, а и на изток, където хсюн-ну, ксян-бей и юечжи са дали днешните тюркски народи с Китай и Монголия.
Колкото до шейната.... В Сибир до 1917 г. :):):) другоезичен народ не е живял. Не броим фините.

Има някои истини в това което си писал,но има и самозаблуди а сега ще ти кажа кои са. Имало е някои народи като етруските-тирени (турани) и тюринги (тюранки,туранки),свързани с тюрките по особен начин. Дедите на пратюрките са Скитски индоевропейци,а етруските са деди на Рураните (Турани,Русани). Рураните (Русани и Турани) са предали езика си на своите роби "тюрки" и отчасти са се смесили с тях,а своето име днешните тюрки са получили от бившите си господари. Затова не можеш да ги сравняваш: да обявиш днешните тюрки за роднини на Тирените е все едно да казваш,че днешните индианци са преки роднини на индийците а самите инди са Синди и Синти (Тракийско племе). Това е като да кажеш че Манджурите,които са получили своето име от Манджарите (Маджари) са истински Маджари и роднини на Угрофините- не става! Иначе си на прав път,но имай предвид едно: в старо време някои господарски народи се предавали своето име на робите си така,както някои римляни са превръщали бившите си роби в римски граждани,от които след време се пръквал и някой император. Робите на даден народ не винаги са единосъщни с него но се принуждавали да говорят езика му,а понякога нещата се преобръщали и робите ставали господари на своите поробители точно така,както се случило и с тюрките.
цитирай
57. dobrodan - Ще добавя само, че изброените от теб народи
16.09.2020 18:11
са тюркоезични. Ето ти я и разликата между новите и старите тюрки.
Тук има една полезна статия по езиковите въпроси.

http://www.auxiliary.ihist.bas/text_turcology_ungarn.html

Валери Стоянов
Унгарски жалони в тюркологията
"Унгаристични четения - 2017", София, 18 октомври 2017 г.

Мисля, че по заглавието ще можеш да я откриеш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042533
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031