Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2020 23:06 - Как се възвисиха Асеневци...
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 5192 Коментари: 27 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2020 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Бурджанските Азановичи (Асеневци), както пише Халим (авторът на Берсала тарих), имали повече доверие на волжко-българските князе и затова обграждали с тях своя трон. Куштан Тихан (Константин Тих) не правел изключение и при него се издигнали наведнъж два рода от волжко-български произход - Тертерите и Шушманите (Шишмановци)... (Тертер означава дърдавец, а Шушма е Чи(е)шма, бел. прев). 

Произходът на Куштан Тихан е следният. Тура-Азан (Асен I, 1187 - 1196 г.) имал двама известни синове - Улаг-Азан (Иван-Асен II, 1218 - 1241 г.) и Боян. Боян имал любима - Дания, дъщеря на кара-сербийския (сръбски) бей Туган (Душан?), приятел на Кара-Бурджан (Дунавска България). Дания била вдовица на Корай, който починал в битка срещу ромеите и имала от него син - Уран. Син на Уран е Кьолли-Джан (Калоян)... Боян искал да се ожени за Дания, но не успял; загинал заедно с баща си през 1196 г., когато Дания чакала дете. Уплашена за живота си, Дания избягала в Баглач (Сърбия), където родила сина на Боян - Тихан (Тих). При управлението на Калоян (1197-1207 г.) тя напомнила за себе си и царят й дал свидетелство, потвърждаващо знатния произход на Тихан... Син на Тихан е Константин Тих (1257-1277 г.), най-добросърдечният български цар, при чието управление не бил убит нито един човек... Син на Иван-Асен II е Ишим Бургас (според приложената таблица).

Прадядо на Шишмановци бил синът на императора Кубрат (619-668 г.) - Катраг. Известно време Катраг оглавявал Дунавска България, но през 679 г. бил изведен от нея в Буртас заедно със 60 000 свои дунавски българи. Половината от тях после била заселена в Утиг около Тамя-Тархан (Тмуторокань), където се смесила с тамошните барсили-уруси, но до времето на Челбир още пазела своя ахилски (славяно-български) език... Потомците на Катраг управлявали Джеремел, Буртас и Сувар-иле (Суварска губерния)... Една от жените на Катраг е Симбирби, дъщеря на Чебек-Буртас, потомък на Карт-Буртас (император на Скития - Стара Велика България в началото на средата на VII век пр. н. е.)... Симбирби родила на Катраг син - Дауш, който владеел аулите Дауш, Кайбиш и Балтавар в Таули-Булгар (Планинска България, Десния бряг на Средна Волга) в областите край реките Булгар (Була) и Дебер (Свияга)... Дауш бил добряк, но имал толкова богатирски вид, че го смятали за алп (дух-великан) и син на богинята Симбир. Една девойка, която го харесвала, го помолила да насипе хълм за момичешки игри и той (уж сам) насипал големия хълм Къзтау (Девичата планина)... Той управлявал северните територии на Хазария и често пътувал до Карел (Карелия), Тавиштай (Финландия) и Маркбаш (Естония)... Негов син е Кайбъш, негов син е Абъз, негов син е Барис, негов син е Саръй, негов син е Барадж или Бураш, по сербийски Баръш или Пуреш, негов син е Мар-Туки, на когото Алмъш разрешил да построи на мястото на баринския лагер крепостта Баринтай и града Сувар. Син на Мар-Туки е Баки, негов син е Садри, негов син е Нури, негов син е Бадри, негов син е Наки, негов син е Вали, негов син е Наби, негов син е Кави, който получил прякора Мамир (Бобър) заради страстта си към правене на бентове, негов син е Рази Балтаджи. "Балтаджи" е кратка форма на "балтавар", много разпространена в Дунавска България, при карите (фини) и сербийците (чувашите). Рази Балтавар или Балтаджи имал двама прочути синове - Даули Абаз и Гази. Гази имал трима известни синове - Усман, Азим и Пуреш, и дъщеря Сембел. Син на Усман е Унган, чиято дъщеря Алия станала жена на пълководеца Юнус и майка на Унган, създателя на повестта за великата война на българите и татарите...

Син на Азим е Гази-Баба, който като млад попаднал в руски плен и го покръстили. Гази-Барадж (емирът на останалата след татарското нашествие част от Волжка България под негово управление (по "Джагфар тарих"), е внук на Гази и син на Сембел и Азан. Даули Абаз има син Шушма, от него е Балтаджи, от него е Шушма, а син на Шушма е Микаил (Михаил Шишман, 1323-1330 г., бел. прев. Шушма и Чишма са едно и също име) го освободил от плен и някое време Гази-Баба бил поп в бейлика на Ишим-Бургас. Бургас в 1217 г. оглавил само Саранския бейлик на Сувар на запад от река Булгар-Дебер или Булгар-Сура (река Сура). След като се отличил при отбиване на набега на суздалците в 1218 г., към Саранския бейлик присъединили Барин-Мухша и Алтъш-Уба с реките Будин (Пияна) и Тиджа (Теша), както град Арчамъш (Арзамас) и нарекли всичко това Бургасово владение. С будините Гази-Баба построил там няколко църкви, в това число Себерската в град Ала-Тура (Алатир), основан от Бургас в 1219 г. като втора столица на неговото княжество... През 1223 г. будините на Бургас убили хиляда татари, опитващи се да преминат Българския брод на Волга...

 




Гласувай:
5



1. barin - Здравей, Добродане. Гази-баба е ...
16.03.2020 06:08
Здравей, Добродане. Гази-баба е по-познат като Габдула Челбир- единственият, който победил монголците, докато Чингиз хан е бил жив. Чингиз хан го няма, а походът на изток се оглавява от Джучи и Субетей.
Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Здравей, барин, става дума за различни хора,
16.03.2020 09:49
Гази-Баба е летописец, Хабдулла Челбир е Цар. Не прочетох да са един и същ човек.
Благодаря ти!
цитирай
3. didanov - Кьолли-Джан (Калоян) направо ме уби :)
16.03.2020 13:38
веднага да предложим паметника на Асеневци, опа извини бурджанските Азановичи в Търново да си върнат истинските имена. Виж как ще се ремонтира пръстена на Кьолли-Джан не знам :) Може и да не се наложи защото сме си запазили своя ахилски (славяно-български) език.
цитирай
4. dobrodan - Както и да го погледне човек,
16.03.2020 20:18
Асеневци твърде вероятно са от Ашина/Аджинас, хазарския управленски род. Имат връзка с Дуло, но не се долюбвали много двете династии, така четох.
Езика си запазихме, но българския дух нещо не е оня български дух :).
Асана е удобна и стабилна поза в йога, азан е призив за молитва.
Кьоли следва да е слънчев, красив и други такива значения.
Сещай се за град Кьолн, cool и така. Срещал съм го и като Калай-Джан.
Тия имена са толкова истински, колкото и Йоан-Иван, Йонас-Джон, Георги-Джурга, Петър-Батир, Лъв-Арслан, Аеций-Яучи и т. н., и т. н.
Чакай да прочетеш имената на руските князе :):):), там да видиш :):):).
Помисли например откъде идва името на Ирина Комнина. За царете някои правила са по-различни :).

цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
16.03.2020 20:59
Няма как Калоян да е син на любимата, както разбирам на Александър, братът на Иван Асен Втори!
Още повече, че Калоян, в писма / известни/до папата и до Бодеин пише:
- до папата , че произхожда от стар римски род, от който са предците му- Симеон, Петър и Самуил! За никаквасръбкиня не става дума!
- До Бодуен/ Балдуин/ .Че земята, която владее му принадлежи по право! Тя е на предците му! Ромейският император я е владеел временно и БРАТЯТА му Асен и Петър, имената са добавени от мен, носа цитирани братята в писмото са възстановили правото си на собственост върху нея! Така ,че той самияткрасноречиво посочва ,че е брат на Асен и Петър! Връзката личи и физически Всичките са високи около два метра, имат прозвището Кало, хубав, както са с енаричали мъжете с такъв ръст ! Иванко също е с такъв ръст!

Хубава вечер!
цитирай
6. dobrodan - Здравей, Ваньо, Калоян не е син на Дания,
16.03.2020 21:14
пада й се внук според книгата. Чудя се кой е Корай, синът му Уран, че от него Калоян...
Самуил е от рода Билиг, това твърдо. Всъщност дебна постоянно, само да излезе нещо :)!
P. S. Пак проверих книгата, превел съм си всичко правилно :(......
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей отново, приятелю!
16.03.2020 23:10
Има още един Калоян, родственик на Асеневци, този от Боянската църква Той е от средата на 13- ти век някъде Да , от царския род е!

Лека нощ!
цитирай
8. didanov - сори приятел но сред толкова тюркски имена
16.03.2020 23:57
не мога да осмисля информацията, заболява ме главата :(
цитирай
9. dobrodan - И мен ме боли глава, значи станахме двама :),
17.03.2020 11:18
didanov написа:
не мога да осмисля информацията, заболява ме главата :(


и валидол пих по едно време.... Рано ми е още да осмислям, макар и картинката що-годе вече да се очертава. Има и още книги, абе каквото намеря, ще е извадено да се чете.
цитирай
10. didanov - един съвет направи си списък
17.03.2020 11:38
с имената и техните български варианти, отначало ще е трудоемко но после ще стане лесно (замяната на определени имена в word става за секунди).
цитирай
11. dobrodan - Мислих и за такова нещо, но кашата ще си остане, защото.....
17.03.2020 11:44
Ето:

Кабан, синът на Кубер Наубул бил сабанджар след Авар-Баил 23 години (720-743 г.), неговият син Джан-Кабан заел мястото след баща си за 13 години (743-756 г.), неговият син Борис станал сабанджар след баща си за 35 години (756-791 г.). Борис имал син - Ъран-Диу Сакчи и той бил последният сабанджар на Авар-Суба, негов син е Батир, негов син е Барис, негов син е Харун, негов син е Барадж, негов син - Микаил, който имал трима известни синове: Харун (Арон), Джамил (Самуил) и Маркар (Марк Македонянин)... Син на Арон бил Джан Бирман (Иван Владислав, 1015-1018 г.), негов син е Арон... Син на Самуил бил Барадж (Гаврил-Радомир, 1014-1015 г.), негов син е Джилан-Батир (Петър Делян), негов син е Мамил Булгар, негови синове са Урман и Боян. Боян се оженил за дъщерята на волжко-българския емир Азан-Куман Чалка. Бащата на този Азан-Куман - Иджим - бил женен за Дамира, дъщеря на волжко-българския емир Куман...
Син на Боян бил Улаг-Азан, негов син е Иджим (Димитър), който имал трима известни синове: Туръ-Азан (Асен I), Батир (Петър) и Кьолли-Джан (Калоян), както и дъщеря Байрим...


Което излиза, добре, ами останалите....
цитирай
12. radostinalassa - Нали уж тюркският език беше есперанто ?
20.03.2020 19:04
Защо превеждаш нашите имена на есперанто ?
цитирай
13. dobrodan - Той и сега си е есперанто, но дунавските българи
20.03.2020 19:18
сме малко по-особен случай. Никой от славяноговорящите народи вече не иска и да чуе за българлъка :), тук-там из Украйна и Молдова има общности на българи, които говорят сегашния ни език (наложен с приемането на християнството).
Искам да кажа, че без превода на имената - поне където е възможно - няма да разберем много за участниците в събитията - а дали наистина този език е бил есперанто :), ще разбереш, като прочетеш книгата или поне четвъртата й част :).
От Полша и Литва до Китай - вездесъщ език... Достатъчно еднакъв и достатъчно различен, за да се разбират всички по Пътя на коприната без големи трудности.
цитирай
14. radostinalassa - Не си вещ по езиците
20.03.2020 20:59
Най - големите открития са направени от носителите на нашия език, а не на тюркския.
цитирай
15. dobrodan - Вещ :):):) не бих се нарекъл, поназнайвам това-онова :):):),
20.03.2020 21:37
Кой точно е "нашият"език и каква е връзката на откритията ??? кои, какви? - с него?
цитирай
16. radostinalassa - Има тясна връзка между нашия мозък и ...
20.03.2020 22:56
езика , на който говорим. Когато човек, говорещ някой от славянските езици започне да мисли на друг език, тогава се променя и начина, по който функциониреа мозъка му.
цитирай
17. radostinalassa - Е, така се правят изобретенията
22.03.2020 11:10
Какво са изобретили тюрките ? Напиши.
цитирай
18. dobrodan - Радостина, даваш ми задача за докторска дисертация :),
22.03.2020 11:37
за начало прочети един от постингите ми, тоя от 26.08.2019 г. - за тюрките и "славяните", явно си го забравила :).
Военна организация, седло, стреме, сложносъставен асиметричен лък, конна стрелба, панталони, обработка на кожа (шагрен), ботуш.... Дотука спирам :).
цитирай
19. radostinalassa - Тогава питам какво имаш...
22.03.2020 12:05
предвид под тюрки?
цитирай
20. radostinalassa - Те даже не са подковавали дребните си кончета...
22.03.2020 12:10
защото за целта трябва да имат металургия.
цитирай
21. dobrodan - За по-ранен период може и да не са,
22.03.2020 12:43
в по-късен не са минали без подкови. Думата "чуен" за чугун е от техния език, определяха я като китайска заемка, може и да не е. Думата "ковач" в нашия език буквално повтаря "кою", която е пак тяхна. Не мисли за тях като невероятно изостанали, отначало са били такива, напълно вярно. Оказали са се твърде добри ученици впоследствие и вината за това е пак наша. Има си описания за тези неща, обаче ти не искаш да четеш, а всичко да е така, наготово :).
цитирай
22. radostinalassa - Питам какво имаш..
22.03.2020 17:27
предвид под тюрки.
цитирай
23. dobrodan - Стандартно определение няма, подразбират се тюркоезичните към днешна дата народи,
22.03.2020 23:20
а малко са тези, които се интересуват от фактическия произход на тези народи. Забележим е интересът ми към прародителите им и има защо. Не са кацнали от Луната, нали? Съвременният език на тюрките показва китайски влияния, но на кого повлияха китайците и кой повлия на тях преди това? Ето тези въпроси са ми интересни!
Темата е за дълъг, дълъг разговор.
цитирай
24. radostinalassa - Ние не сме тюрки
27.03.2020 22:19
Имаме 1.5 % монголоидни гени. Нашият език е твърде богат. Има 800 думи майки. Руският език е старобългарски. И при нас има много турцизми, но не и в книжовния език.
цитирай
25. zaw12929 - Ужасни заключения, Ваше право! На ...
28.04.2020 06:43
Ужасни заключения, Ваше право! На заблуждения
цитирай
26. dobrodan - Ако смятате, че аз съм заблуден и въвеждам
28.04.2020 09:57
в заблуда и останалите, то с удоволствие съобщавам, че
пета част от "Нариман тарих" е вече готова и горещо препоръчвам да прочетете записките на Джангиз ал-Кимаки за пътуването на търговския керван в Дунавска България. После може да споделите впечатленията си :). Следете блога, може би днес или утре ще има линк към книгата.
цитирай
27. tres1 - още нещо по въпроса
21.05.2020 01:21
https://www.youtube/watch?v=-n2EESZE92g&feature=emb_logo
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1061785
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930