Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2019 19:00 - Великият език на "траките". Част трета.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 5555 Коментари: 46 Гласове:
4

Последна промяна: 06.05.2019 21:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Мислех да отложа малко третата част. Не било писано.
Господа другари,
МНОГО ВНИМАВАЙТЕ КОЙ КЪДЕ КАКВО ПЛЯСВА ПОД ПСЕВДОНАУЧНА ФОРМА И С КАКВО ГАЗООБРАЗНО СЪДЪРЖАНИЕ ГО ПЪЛНИ!!!
   Хелият е лек и евтин, но не образува молекула с голям размер и се изпарява бързо.
Метанът ви е съвсем без пари. Явно от пинтилък го предпочитате.
   Българите нямали бог ТАНГРА. Така четох днес.
Дуловци били християни отпреди да е възникнало християнството едва ли не. Хубаво.
   Това, дето опряхме пак до тракийските си деди...смятайте, че вече сте на перона пред влака за...на...където съм ви обещал. 
    Искам някой да  обясни наличието на името ТАНКРЕДО и фамилията ТАНКРЕДИ в Европа и не само. Отвъд океана приемаме, че после е занесено.
  В някои източни страни се среща и името Данграт. Случайност? Не, не бързайте, не е домкрат. Не и по тия места. Има дори и една игра Танграм. Развива мозъка, имате нужда да поиграете на нея. Можете да погледнете и латинското GRATIA.
Ние казваме "Бог да ви поживи". Италианците казват Gracie. Знакът на Тангра не е чужд за етруските. От Атряч. После става Троя.
    Искам някой да обясни възникването на името ДЖИМ и фамилията ДЖЕЙМИСОН. Нарочно ви го пиша така, защото думата за син, която използваме ние и цяла Европа също не е от европейски корен.
      Искам някой да обясни защо символът на кръста е придружаван от две вертикални фигури от двете му страни. Кръстът е срещан и под формата на буквата Y.
      Искам някой да обясни защо по френски монети, сечени от кралете Меровинги, стои същият знак IYI, който не е български и няма нищо общо с ТангРа. Кралете от фамилията често носят тризъбец, символ на рода ДУЛО. Мисля, че само на Луната още не е намерен, но няма да се учудя и това да стане някой ден.
Същият тризъбец под различни форми още присъства по гербове и знамена на някои родове и държави. Чували ли сте за КРАЛСКАТА ЛИЛИЯ?
      Кажете на който ви плаща кретениите да си даде парите за други цели. Има и по-благородни неща от това да лъжеш ЦЕЛЕНАСОЧЕНО и УМИШЛЕНО.
Аз имам отговорите на тия въпроси.
Мисля, че е време да се върнем на темата. Предупреждавах неведнъж, че цялата теория за произходът ни от траките като тракийски хомункулус в епруветка може да падне само с пет думи. Бях предизвикан да ги покажа. Направих го. Във връзка с тракийския език и с цел да покажа, че сме взели от праотците - или част от тях - понятия, за които и не подозираме, че идват от тюркските езици.
Бях обинен в ненаучност, липса на обем, повърхностни познания и в други неща.
Какви огромни познания трябва да има човек, за да преведе написаното от друг?
Поставих осем думи на масата, като едната от тях прекрасно обяснява други две.
Не получих отговор. Думите са живи и ежедневни в днешния български език. Изведени са от тюркски език, а няколко даже са извадени оттам в готов вид.
Може да изглежда, че изпитвам някакво удоволствие да навирам такива неща в очите на хората. Писах вече, че истината...на мен не ми харесва, а едни други люде ще плачат.
Рядко не изпълнявам нещо, което съм обещал.
Списъкът с думи в живия днес наш език, които произлизат от тюркски корени нараства притеснително дори и по моите разбирания, а не минавам за тесногръд.
Смятам да подбера една прилична извадка от тях под всяка бъдеща статия в духа на тая, която стана причина за тази тема и да го копирам всеки път, когато трябва.
Не че някой ще се спре от това. Целта е да е гадно на личния състав, казваха навремето командирите в армията ни.
Това ще е наградата на публиката за пишещите подобни бисери.
Преводите продължават. Чудя се дали да оставя всички коментари, че тръгнахме за риба, а се върнахме с булка втора ръка. Поне засега да стоят там, където са.

Ето ги и въпросните думи. Всъщност съм сложил девет, а не осем. Извинете.

Кравай. Гусла. Поет. Коза. Боян. Баща. Пустота. Велик. Баба.

Смятам вече да приемам само коментари относно техния произход.
Ако някой ги изведе през тракийски език, ще му целуна ръцете. Виртуално.
И ще се извиня пред всички.
Въпросът дори не е има ли ги тези думи или близки до тях в някой нетюркски език.
Правилното е : как се появиха в нашия език, защото са налични в почти славянския руски? Ако е през кой да е друг славянски език, то как се оказаха там?
По-нататък ще има и пояснения коя дума от кой корен е и как произлиза.
Засега толкова, че имам и друго за правене. Не се сърдете на мен. Има на кого.
Имената ще ги кажем друг път.


   Преди малко се получи и една доста комична думичка - МЪРЗЕЛ.
От думата МУРЗЯ (имаше и списание "Мурзилка" и никоя учителка не можа да ми отговори какво означава. Ами...син на феодал, какво друго :):) Мързелът не е от вчера.

Латинската дума за злато - AURUM - се извежда отлично от шумерската АУР - със значение ТЕЖЪК. Коренът е наличен в карачаево-балкарски език. Аурата предполагам да е блясъкът на златните предмети? Ето как се пренася едно значение към нещо съвсем различно с времето.


 




Гласувай:
5



1. анонимен - Здравейте,
03.05.2019 19:31
Аз не съм човек, който доказва исторически истини в интернет, поне не в социални мрежи. Това е отдавнашен мой принцип и нямам никакво намерение да го нарушавам.Но, да вметна - знакът IYI произхожда от Египет и е стилистика на скарабея - свещеното животно на египтяните. Понеже човешката цивилизация е възникнала в Африка е почти безспорно, че този знак съпровожда началото й. Поне на мен не ми е известен друг, по -. древен и по -....космополитен знак. В блогорола си имам една книга за Египет, а връзката между египтяните и траките е несъмнена.
Предупреждавам ви,че нямам никакво намерение да споря с Вас, защото тонът Ви е не научен, а заядлив. Аз не споря по този начин. Успех!
цитирай
2. dobrodan - В спора не винаги се ражда истината.
03.05.2019 22:42
Защо решихте, че този знак произхожда непременно от Египет?
Може някой да е забелязал впоследствие приликата с крилата и гърба на скарабея и тогава бръмбарът да е станал свещен?
Мислил съм много на какво прилича. Като започнем от елен, гледан анфас и стигнем до дракон, също рисуван с рога. Първите му форми са с доста издължен ипсилон.
Късните стават с върхове на чертите почти на едно ниво, като ипсилонът се изравнява с хастите и придобива форма на дъгичка.
Въпрос - знаете ли какво е значението на думата х'епси в тюрки езиците? Всичко. Y.
Още един въпрос - скарабей е свещен символ. Сакар бей, господарят на Сахара.
После в латински става sacra.
Балканската връзка с Египет е несъмнена. Остават пак...траките.
Добре. Уточнихме значението на буквата ипсилон. Не можете да го оспорите. Опитайте се. Аз пробвах и не ми се получи нищо различно.
Пак в същия знак е буквата М. Леко раздалечени хасти от Y, ипсилона.
Едно върху друго дават Им, Йим - именския балкански знак. От времето, когато човек е започнал да дава имена на света около себе си.
Този знак не е известен - моля да бъда поправен, ако греша - в египетската култура.
За там си остава сахарският владетел, скарабеят. Египетската цивилизация крие тайни отпреди ледниковия период.
На тази земя българите са помагали, но и са се учили. Така и не съм убеден, че българите - още по-малко траките - са строили пирамидите. Все пак думата пирамида по цял свят идва от тюркската БУРАМА. Не можете да го оспорите. Никой не може.
Думата ФАРАОН пряко кореспондира с едно ужасно старо българско племенно име - БАРИНИТЕ. След империята на "КНЯЗ" АВИТОХОЛ или Атила - още се смея, като се сетя - ако действително него са имали предвид, с думата БАРОНИ са отличавани благородници на Запад. Князете отначало са били военачалници на руските градове-държави. Терминът е точен. После и на областите край тях.
Бихте ли уточнили как да наречем траките, които говореха тюрки език?
цитирай
3. get - - Това е априорно, с други думи пр...
03.05.2019 22:53
- Това е априорно, с други думи предпоставено и непотвърдено с факти твърдение!

dobrodan написа:

Бихте ли уточнили как да наречем траките, които говореха тюрки език?


Вашето не е наука - а софистика!
А за да ме уверите, че не сте софист(стъкмист) - очаквам да чуя: Какво сте научили вследствие изучаване на лингвистика и компаративистика?

До тук - всички, формално-външни прилики м/у лексеми от тюркско с такива и европейско езиково семейство - просто са едни спекулации!
Но езиците НЕ СА САМО ЕДНАТА ЛЕКСИКА ... а имаме и морфология и синтаксис и ред още други неща ... които ако ги знаете, поне ще почувствате неудобство от наукообразните си еквилибристики с които ни занимавате!

За да не се почувствате НЕОСНОВАТЕЛНО ЗАСЕГНАТ от писанието ми - Само ви давам ДВЕ ОТ НАЙ-СТАРИТЕ И ДОКАЗАНИ ЗА "ТРАКИЙСКИ ДУМИ" - на които аналог ДОРИ И В СЪВРЕМЕННИЯ български език?
а) Бекос
б) бритос ... знаете ли какво означават тези думи - документирани в VI-то столетие, преди наша ера?
цитирай
4. dobrodan - А вие знаете ли, че в тюрки език думата
03.05.2019 23:33
бекос има точно съответствие бекеш? Бритос свързвам с бръсненето на главите - типичен "тракийски" обичай. Ако има и друго, споделете го, моля. Шесто столетие преди новата ера е...не знам как да го кажа...младенческа възраст, нещо като вчера - сравнено с времето, по което българите са правили държави.
Може ли да отправяте въпросите си на език, който да разбират и други хора?
Навремето се отказах от място в университетска катедра точно заради наукообразни понятия. Начин да наречеш простото с най-сложния възможен термин. Езикът не е само лексика, съгласен съм. В единия от постингите ми има цяло изречение, което други хора са определили като граматично и лексикално съответствие в днешните тюрки езици. Надпис върху етруски детски гроб.
Ако трябва, пак да го постна?
Говорите като академик и това е прекрасно. Но не ме оборвате с нищо. Един пост по-назад специално за Вас има много изненади. За Тура и Тираса например, ако си спомняте. Доколкото за арменеца и арментария - връзката е думата армия.
Натрупаните знания са хубав капитал. Ако бъдат и осмислени, после и приложени.Иначе все едно не съществуват. Херметиката с кръговете.
P. S. Написах, че с пет думи, налични в българския език и смятани за български - следователно тракийски? Или не е следователно? Мога да пратя на кино всичките ви теории за тракийския език и колко много сме взели от него.
Просто ме предизвикайте.
цитирай
5. get - бекос има точно съответствие бе...
04.05.2019 18:57
dobrodan написа:
бекос има точно съответствие бекеш? Бритос свързвам с бръсненето на главите - типичен "тракийски" обичай. Ако има и друго, споделете го, моля. Шесто столетие преди новата ера е...не знам как да го кажа...младенческа възраст, нещо като вчера - сравнено с времето, по което българите са правили държави.

Бекеш - е на турски, кожена връхна дреха ... бритос - брити ... ?:)) - Не е, Защото?
Същите думи, "ТРАКИЙСКИ" от ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА - които ви цитирам, имат КАКТО АНАЛОГ В БЪЛГАРСКИ, така и в твърде отдалечения географски, Английски, И СА с ПОДОБНИ И В ДВАТА ЕЗИКА ЗНАЧЕНИЯ - Знаете ли КАКЪВ Е СМИСЪЛА ИМ ... или още ще продължавате с ПСЕВДО-ЛИНГВИСТИЧНИТЕ СИ СПЕКУЛАЦИИ?

dobrodan написа:

Просто ме предизвикайте.

- С преходния си коментар - според вас какво правя? Не ви ли предизвиквам?

- И както виждате със СПЕКУЛАТИВНИЯТ СИ по своя характер, "ОТГОВОР"(?) - не отговорихте на предизвикателството ми?

Давам ви още една възможност - за да видите моята добрежелателност, като ви ПОДСКАЗВАМ - казвайки?
На английски двете протокоренови - документирани от античните гърци, като "тракийски думи" са дали - съответно:
а) глагол: "bake" и съществително: "baker"
б) глагол: "brew" и съществително: "brewer" - вие "сте на ход" с вашият "кучи-туркчи" език :)) - да давате семантика, етимология и морфология на думите ... от посочените вече коренови от античен "тракийски" език :)) ?
цитирай
6. dobrodan - Така...
04.05.2019 20:48
В тюрки езиците със значение пшеница намирам бодай и бугдай. Макар и да има друго значение днес, все пак думата бекеш е още жива, нали? Относно бирата. Брага от тюрки език. Пиша от телефон и не е комфортно, отделно не мога да търся лесно, очите вече не са млади. Добре. Сега аз съм на ход, нали? Започваме. Кравай. Гусла. Поет. Коза. Боян. Баща. Пустота. Велик. Баба. Като смелите тия, имам още.
цитирай
7. dobrodan - Извинявам се за пропуска,
04.05.2019 21:16
но хляб се пече на пещ, нали? Ако е оцеляла тракийската дума, бихте ли я споделил?
цитирай
8. get - До 7. dobrodan - Извинявам се! ОТГОВОР: Моля!
04.05.2019 22:50
dobrodan написа:
Извинявам се за пропуска,
но хляб се пече на пещ, нали? Ако е оцеляла тракийската дума, бихте ли я споделил?


- Моля! веднага се отзовавам на молбата питане - в момента звучи на английски "pizza" :)) !
цитирай
9. dobrodan - Не успях да рабера точно питта ли
04.05.2019 23:51
е думата? Ако е с двойно т, е заемка пак от оня гаден език, както и доста други италиански или латински думи. Това вече го писах, така че няма да ви мъча с думата - пеш, пешеру. Пещ и пещера имат сходно значение. Струва ми се, че там траките нямат думата. От питта до пещ...нещо не връзва, никак. Нищо, засега ще ви оставя да поемете въздух. Все пак нека съпоставките да бъдат с българския ни език, понеже се губи идеята. Работете, доста труд Ви предстои по тия думички, че и надхвърлих бройката от пет. Успех!
При едно условие - ако започнете да разбирате за какво всъщност става дума, ще Ви моля да накарате дружината тракийска публично да се извини за незнанието си. А, и да си пише за траките колкото си ще, без да ги обвързва с българите до невъзможна степен. Не сме само траки, честно казано, процентът е пренебрежимо малък. Пловдив няма да остане без туристи, а Западът не е лошо да си припомни Българското си минало.Ако ви трябва съдействие по тълкуването, насреща съм. Думите ги взимам от автор с безупречна репутация и не си ги измислям аз. Аха, схванах, думата питаться в руски е с неясен произход, чудно добре. А защо тогава храна е пища, а на украински печь е пiчь?
цитирай
10. lexparsy - С голям интерес прочетох и постинга и коментарите
05.05.2019 08:00
и се размислих и обогатих познанията и разбиранията.
С благодарност.
Но и аз, и пак ще намекна добронамерено Красимир, че ако смениш стила си на писане по тази тема, ще бъде по разбираем.
Пак изказвам моите почитания!
цитирай
11. dobrodan - Благодаря ти, че четеш!
05.05.2019 09:28
lexparsy написа:
и се размислих и обогатих познанията и разбиранията.
С благодарност.
Но и аз, и пак ще намекна добронамерено Красимир, че ако смениш стила си на писане по тази тема, ще бъде по разбираем.
Пак изказвам моите почитания!


Как да кажа...Словоредът ми е свързан с начина ми на мислене. С търсене на взаимовръзки, успоредни сравнявания, опит за обемане на няколко неща едновременно. Извинявай за неудобството. Не е нарочно, уверявам те.
цитирай
12. dobrodan - Раничко е още за работа, но е отлично време за изненади :)
05.05.2019 09:53
Думата ПИТКА/ПИТТА според мен има добра връзка с думата битте. В тюрки езика - естествен цвят е едното значение, трима е другото. Сега остава да кажете, че питата не утроява обема си и зачервеният й цвят не е естествен. В немски език даже думата придобива значение едновременно на молба и подкана :)
Относно бекоса - хляб...печен или пекан е, разбира се. Суров не става за ядене.
Остава да уточните, драги ми get, кое е първото - пещта/пешеру или печенето на бекоса като процес.
Сега за бирата и бритоса. Пивовар, млековар, бързо/скороварка. BREWERY, нали?
Изобщо няма да се учудя някой БРИТОГЛАВ да е варил БРАГА, а който е гледал - да я е нарекъл БРИТОС. Доста е спорен произхода на тая дума и ако това го определите като омонимия...оставам на особено мнение.
Знам, че веднага ще изтъкнете значението на процеса ВАРЕНЕ. Варя. ВАР - имам, готово е. Пак в тюрки езика. Когато ври, водата се върти - думата въртя пак е с тюркски корен. Нищо де, не е задължително точно думата варя да е с тюрки произход, нали?
Това беше семантика, синонимика и морфемен анализ едновременно :).
Не обичам купешките думи, ако и да са термини. По-достъпно гледам да изразявам нещата. Впрочем думата достъпен пак е от тюрки корен. Не, че нещо...:)
Както и думата ТОЧНО е от същия произход:)
Ха...думи като НЕЩО и СЪЩО ... от един и същ тюрки корен. Боже мили...
цитирай
13. get - Думата ПИТКА/ПИТТА според мен има ...
06.05.2019 10:12
dobrodan написа:
Думата ПИТКА/ПИТТА според мен има добра връзка с думата битте. В тюрки езика - естествен цвят е едното значение, трима е другото. Сега остава да кажете, че питата не утроява обема си и зачервеният й цвят не е естествен.
...

Знам, че веднага ще изтъкнете значението на процеса ВАРЕНЕ. Варя. ВАР - имам, готово е. Пак в тюрки езика. Когато ври, водата се върти - думата въртя пак е с тюркски корен. Нищо де, не е задължително точно думата варя да е с тюрки произход, нали?
Това беше семантика, синонимика и морфемен анализ едновременно :).
Не обичам купешките думи, ако и да са термини. По-достъпно гледам да изразявам нещата. Впрочем думата достъпен пак е от тюрки корен. Не, че нещо...:)
Както и думата ТОЧНО е от същия произход:)
Ха...думи като НЕЩО и СЪЩО ... от един и същ тюрки корен. Боже мили...


Драги ми приятелю :)) !
Вие изглежда си въобразихте, че сте ми отговорили НА ВЪПРОСЪ - чрез ИЗМИСЛЕНИЯ ОТ НУРУТДИНОВ и други като вас ЕЗИК ТЮРКЧЕ ?

Всичките ви упражнения от вида?
dobrodan написа:
- А вие знаете ли, че в тюрки език думата:
бекос има точно съответствие бекеш?
Бритос свързвам с бръсненето на главите - типичен "тракийски" обичай.

ПЪРВИ ОПИТ: От бекос - произведохте БЕКЕШ/дреха ... от глагола звучал БРеоу - бръснач ?? :((

Последните ви коментарни записки-отговори са типични, за софистика-хлевоустие(?) и са корелативни - за това, което вие наричате ОМОНИМИЯ то е банална ПАРОНИМИЯ?
Знам - отново ще прозвуча сложно или както казвате "превзето академично" - но посто: Няма как? - защото и аз си мислех подобни "ТЮРКЧИ :)) НЕБИВАЛИЦИ" - докато не се хванах преди близо пет години - ЗДРАВО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ, ИЗУЧАВАЙКИ ЛИНГВИСТИКА ... за да видя АджебЪ! Доколко ли ще са верни - твърденията на Нурутдинов и "бог Тенгри" по въпроса :))

Простете за усмивката - тя не е за вас, а по-скоро се смея при спомена за моята детинска наивност - така присъща и за вас, в момента!
- Повече няма да коментирам - защото вероятно ще се разсърдите ?
цитирай
14. dobrodan - Сега, драги ми гете,
06.05.2019 11:36
едно от нещата, които не приемам у хората е склонността, простете ми за израза, е да се правят на луди и неразбрали. За думата бекос и хляб...как смятате, дали не знам какво означава и дали го научих след като ме попитахте?
Потърсих дума с това звучене и я намерих. Прекрасно знам що е омоним и пароним. Разчитах на това да уловите наличието на тази дума, дори и като пароним, в два коренно различни, нали - езика. Добре, нека да не е аргумент.
Думата бритос откога точно трябва да възприемаме като ГЛАГОЛ, ако е трако-славянска? Не може да не знаете за "тракийското племе" бриги-брити, и думите "бръсна се" на руски звучат "БРЕЮСЬ"? Откъдето е и думата БРИТВА за бръснач в руския "почти славянски език"?
Ако допуснем, че сте наясно с това, не можеше ли да уточните в кое значение трябва да търся БРИТОСА?
Ако някой от нас се мъчи да сложи на другия капан, както виждате - не съм аз.
Пък ако обясните паронимията между думите БРЕЮСь и BREW с едното чисто и неподправено съвпадение, ще Ви сваля шапка.
Да не се окаже, че бригите - брити са варели БРАГА?
Напомням Ви, че си Чакам Думичките? Горните Осем Думи? Че много още Ви чакат да ги разкодирате :):):)
По-лесно ще Ви е със свещените за нас НАРОД, РОДИНА, хвърковата ЧЕТА?
Ожидам с нетърпение резултатите на проучването Ви?
Всеки има правото да бъде наивен...с произтичащите последствия обаче.
Нямам за цел да унижа и злепоставя когото и да е. Освен ако сам не си го изпроси.
Що се касае последното...от уважение към явно положения труд по въпросите на езикознанието от Вас съм склонен да Ви го спестя.
Думите, които мога да Ви дам, произлизат от корени, които не мисля, че ще намерите в какъвто и да било "трако - славянски" език. Производните от тези корени думи в българския език и други словенски езици - думата славяни ме води до смях, дори не и до усмивка - не променят заимстването на тези корени - понякога и цели думи - от тюрки езика.
Предполагам, че разбирате правилно какво ще обяснявам скоро. Произхода на български/славянски думи, свидни и свещени за всеки от нас - аз не правя изключение - от корени от тюрки! не турски нито тюркчи! език.
Да се обиждам...хм. Няма смисъл, не е градивно.
P. S. Как да си обясня отсъствието на думата БИРА в "трако-славянските" езици и наличието на думата ПИВО на нейно място? :) Ако следвам логиката Ви, то траките са ГЕРМАНЦИ? Или АНГЛИЧАНИ?
Ами сега?
Нека не се отплесваме от същината на въпроса.
Казахте, че ме предизвиквате. Дадох Ви нарочно осем думи, а не пет. От една от тях произлизат още две. Това беше подсказка, така да се каже.
Село Гусла в област Тракия.
Името на селото не съдържа и помен от "тракийски" - как така? корен. Заимствана е цялата дума.
Страх ли Ви е или срам да ме попитате за думите?
Хайде още една подсказка. Думата КОЖА. Пряко свързана с една от ОСЕМТЕ думи горе.
За да видите, че съм доброжелателен. Даже повече от Вас.
цитирай
15. get - 14. dobrodan - Сега, драги ми - Хм :)) !Да се обиждам...хм. Няма смисъл, не е градивно. :))
06.05.2019 12:30

Казах, че не желая да споря - поради самият спор?
dobrodan написа:

Предполагам, че разбирате правилно какво ще обяснявам скоро. Произхода на български/славянски думи, свидни и свещени за всеки от нас - аз не правя изключение - от корени от тюрки! не турски нито тюркчи! език.


За ДА НЕ ИЗПАДАМЕ в лексикално-вербални недоразумения ... опитайте се, Ако обичате - да ми дадете ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТОВА ... което вие налагате, като НАУЧЕН ТЕРМИН - зад някакво едиствено и известно на вашият ограничен кръг от "филолози" съдържание - което формулирате зад:"ТЮРКИ език"?

Ако не въведем някаква СИСТЕМА от там да СТРУКТУРИРАМЕ - познанията ни по ПРЕДМЕТ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ... а от там не УФИНИЦИРАМТЕ понятийно-категориалната ни база - и Вашите и Моите коментари - лула тютюн не чинат!

Аз в счучая предпочитам да съм "консерватор" - приемайки наложеното към момента ДЕЛЕНИЕ НА ЕЗИЦИ - по ред признаци? Съответно, от което имаме ТЮРКО-АЛТАЙСКО ЕЗИКОВО ... или ЕВРОПЕЙСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО и т.н. - мога да продължа изреждането в този дух?

Тоест - поставям елементарния въпрос - на база КАКВИ КРИТЕРИИ ПОЧИВАЩИ НА ФАКТИ - Вие в момента ИЗОБРЕТЯВАТЕ ... някакъв нов ЕЗИК или СЕМЕЙСТВО ЕЗИЦИ - с наименование ТЮРКИ !? Този "тюрки език" е родствен на ТЮРкСКИ или ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ? ... или е някакъв ПРОТО ... както още, го наричат "палео-ностратически" - явяващ се едва ли не ИЗМИСЛЕНИЯ-библейски ЕЗИК от преди "строежа на ВАВИЛОНСКАТА КУЛА" ?

- С уважение! И моля за по-голяма организираност в изказа и обосновката, чрез примери подкрепящи ТЕЗИТЕ ВИ?
Ако не сторите(ме) това - дискисуията ни ЩЕ ДОБИЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО "ад персонем" стил "на доказване" - от което ще постигнем единствено До?- че ще се разделим обидени един на друг - без да сме постигнали НИЩО ПОЛЕЗНО, ОТ ОБЩУВАНЕТО НИ ... така че, Моля! - без саркастично-ехидни нотки, които вече се забелязват в изказа ... Моля!

С уважение!
цитирай
16. dobrodan - А това вече заслужава цял отделен коментар :):)
06.05.2019 12:32
Олимпийските богове нали пиеха АМБРОЗИЯ?
Коя от думите е по-близка до тази напитка според Вас - БЪРАГА или БРИТОС?
Някой ден непременно ще си купя БРАГА. Щом са я брояли за еликсир на безсмъртието :):):).
цитирай
17. dobrodan - Под понятието "тюрки" език събирам
06.05.2019 12:59
различните тюркски езици на народите, които ги говорят, и ако желаете, мога да говоря за "тюркски" език наместо тюрки. Искам да кажа, че както тюркските народи са наричани тюрки, така можем преспокойно да наречем и езиците им с общото понятие тюрки език, без да изпадаме в излишни подробности. Ако не Ви звучи научно, не ми е проблем да пиша за "тюркски" език наместо за тюрки такъв.
Това не променя общото между тях. Може и да не сте се замислял, но за нас като българи е доста по-трудно да се разберем с по-отдалечените словаци, чехи, поляци отколкото за туркмен с мариец.
Саркастично-ехидни нотки, казвате... След като нееднократно отправях предупреждения, че не само на мен е втръснало - и не преувеличавам - да слушам за великите траки, чийто велики (УЛУГ с представка В)!, да Ви помогна - потомци сме ние, българите - кои ние и кои точно българи? какво друго му остава на човек освен леко ехидния тон? За такива случаи си имаме и народни поговорки.
Нека отбележа за протокола, че от Вашите отговори дотук освен любопитни квалификации по адрес на степента ми на ученост не открих нещо наистина ценно.
Вие вярвате, а не мислите. Защо? Не допускате, че съм прав? Защото нямам академична титла ли, неграмотен ли съм, или просто защото не Ви е изгодно?
Ако държите да сте прав и смятате, че няма какво повече да научите - добре.
Ако смятате, че е под достойнството Ви да се занимавате с човек, който според Вас е изумително глупав и далеч от нивото Ви, от това морското ниво няма да се покачи и можете да не го правите.
Проблемът е, че НЕ МОЖЕТЕ да оспорите нещата, които пиша. Нямам желание да ставам проповедник на каквото и да било. Вярвайте на когото и колкото си щете, включително на собствените Ви познания. И не ги допълвайте с нищо и в никакъв случай.
Когато Вие казвате нещо, аз съм длъжен да Ви вярвам.
Когато аз казвам неща, които не можете да оборите - това не е вярно, защото???
ЧАКАМ ОБЯСНЕНИЕ НА ДУМИТЕ!!! Осем думи, приятелю. А Ви чакат...знаете ли колко още? До една свидни и тракийски.
цитирай
18. get - До 16. dobrodan - Правя последния си коментар, тъй както предполагах спора ни изби ... в обидно-коментарно пародиране?
06.05.2019 13:28
dobrodan написа:
Олимпийските богове нали пиеха АМБРОЗИЯ?
Коя от думите е по-близка до тази напитка според Вас - БЪРАГА или БРИТОС?
Някой ден непременно ще си купя БРАГА. Щом са я брояли за еликсир на безсмъртието :):):).



Брага и А-брозос - имат нещо общо помежду си ... Хайде пробвайте да си обясните през/чрез европейско-иранското хаома-варга - да си обясните, Какво искам да ви кажа?

Само ще отбележа, че БРАГА не означава НАПИТКА - а нещо друго?
цитирай
19. dobrodan - Да напомня, че тръгнахме от БРИТОС,
06.05.2019 14:36
а стигнахме до европейско-иранското хаома-варга...
Очаквах по-сериозно отношение по темата. Думата БРАГА е с две значения и
стопроцентово славянският руски език я заема от тюркски като напитка, а не като прашка, ако това имате предвид.
Ако мислите, че в Иран не са живели тюрки и обратното?
Твърде далеч се отнесохме. Пак напомням: лингвистичните спорове можем да си ги водим с години наред.
Имах надежда човек с Вашите познания и претенции, забележете - да вземе присърце въпроса с наличието на думи в нашия език, за които никога не бихме заподозрели, че са произлезли от тюркски езици. Не обсъждам даже званията (които погрешно обявихме за титли), сложих пред Вас няколко съвсем не сложни за намиране истински български! думи, а Вие го заусуквахте като депутат пред телевизия.
Това не е диалог. Предполагаше се да питате какви са тия думи, ОТКЪДЕ са, защо точно тях съм избрал... като че ли не знаете.
Уверявам Ви, че точно тези, както и другите - не съм ги броил - думи, казват тихо и кротко - да, ние сме налични в езиците на тюрките като основа, върху която се е градил трако-славянският ви език. Знаете какво е корен на дума и как се оформя, най-грубо казано, една дума. Случаят е съвсем прост - върху тюркски корени са изградени много, ама много и немаловажни думи дори и от съвременния български език. За разлика от езика на траките, за който само сериал още няма сниман, в славянските езици и в тюркските има речници. По-нататъшни предположения няма нужда да бъдат правени.
Съжалявам, че става така. Но...винаги става което е писано.
И... за тези избрани от мен думи... Нурутдинов не е писал нищо май по въпроса.
Въпреки, че е академик. Към нашия език ги приведох аз, преведени от руски.
Както желаете. Преводите продължават, списъкът с думи расте.
Подарявам ви думата КАЛЯСКА. Търсете си я в индоевропейските езици. Красиво нещо. Може и да откриете откъде идва тази дума. Може би не.
Жалко.
цитирай
20. elcho - Би трябвало да не бързате толкова с обясненията.
07.05.2019 10:13
Все пак, тук всички сме под лупа. "КНЯЗ" произлиза от "КАНА СЮБИГИ" като в последствие е съкратено на КАНА-С и КНЯЗ. Това с пълководците е несериозно. За ТАНГРА - ТАН НАК РА, това че сме се кланяли на него не го прави НАШ бог. Пропускате ЗОРОАСТРА и МИТРА. Повечето Български имена са останали от Митраизма. А от обхода който сме направили, естественно е да приемаме различни богове. И не е редно някой да твърди чий Бог е ТАНГРА. Вие пишете като очевидец в ситуациите?! Успокойте се. Тук сме да си споделяме а не да натякваме позиции. Прочели сте нещо тук там, но това не Ви прави знаещ, а търсещ. Но ако мислите че сте прав във всичко което пишете, то напишете го в книга и това ще Ви удовлетвори и ще Ви олекне.
цитирай
21. dobrodan - По въпроса за кан сю беги
07.05.2019 12:45
съм на абсолютно същото мнение с Вас :) и съм го писал. Имало е и ябхусир-хакан, мисля, че не греша с изписването. Зартущар е също начин да произнесем Зороастър :).
За Митраизма - честно си признавам, че всичко, което знам, е от една интересна книга "Убий Сабазий, убий българина!" Може да греша, но авторът го тълкуваше като опит на римляните да изкоренят вярата в САБАЗИЙ-СЕБАЗ, а аз ше добавя САБАН, СУБАШ, СУБАГ :) Преследва ме от снощи една мисъл за прехода на Т във Ф като звуци в руския език...че тогава...не ми се говори за това.
Не мога да си позволя да пиша като очевидец, не. Извинявам се, ако изглежда така.
Доверявам се на старите писания...може би прекалено. Опитвам се да си обясня известен брой съвпадения, които намирам за не просто странни, а заслужаващи особено внимание. Колко успявам...
Колкото до лупата... Какво да кажа за хората, които пишат изумителни неща, граничещи с фантастиката? Някои такива има дори и в тази блогова платформа.
Знам, че нищо не знам - е казал един твърде мъдър човек. Да, бих се определил като търсещ човек. И намирам...неща, които не ми харесват никак.
Които се покриват прекалено добре с книгите на ония фантазьори от Казан?
Думата КРАЙ във всяко едно нейно значение се покрива с тюркската kьiрьiй.
Имаме си я и като турцизъм - кър.
Откъде тогава КАЙРО? КИРИЕ в гръцки? Кир - господин.
Ето такива неща намирам, докато търся. Не ме съдете така строго.
Лошото е, че в процеса на търсене намирам доста безсмислени и явно невъзможни неща. Особено за българския произход, да ме извинявате.
Разбирате ли, че няма как един народ да се нарича българи, а друг - булгари и да нямат нищо общо помежду си.
Такива твърдения наистина граничат с безумие, да. Моите пред тях пет пари не струват.
Правя всичко възможно да разбия такива... СЕЛСКИ легенди. Или лакърдии.
Странно как името на лакердата съвпада с понятието за много и излишни приказки?
Може би покрай улова й?
Не натяквам позиции. Но да ми наливат лимонада отзад - о, не.
Не мога да стана тъп по поръчка.
Защото Кадъм, който даде буквите на гърците, може да зазвучи като "носещия късмет".
А Орфей - като "говорещият". Или HORATIO. Хораций, че някой може и да не разбере какво всъщност искам да кажа :).
цитирай
22. elcho - Сега съм съгласен с тебе !
07.05.2019 14:44
И се успокой, Турците са нови в цялата История. Те нямат език. Също и Гърците. Те са крадци и мошеници. Просто са се появили в правилното време на правилното място. Имали са късмет. И без да рови човек може да види че никъде няма древен Гръцки или Турски език. Но ако и ние си спазваме и назоваваме артефактите и имената поне на истинският език тогава, ще ни е по удобно и леко и ще видим как нямат нищо общо с Гърцисизма и Туркицизма. Преди време дори двама германски българисти ни се присмяха че сме оставили да се признае КИРИЛИЦАТА като петият официален език в Европа, защото такъв език КИРИЛИЦА не съществува, а съществува Български език. Аз дадох запотване на някои опоненти тук да погледнат КИРИЛИЦАТА и да ми кажат, могат ли да прочетат или напишат нещо с нея. До сега несъм получил отговор. И знам че на моята клавиатура, както и на всички клавиатури ясно е изписана нашата Българска азбука. Но имам приятел от Чехия, който е на 56 г. и от него знам че от училище знаел че ние говорим и пишем на Руски език. Същото знаела и майка му ?!?! Това е тъжното,..... това е....
цитирай
23. dobrodan - :):):) Понякога е трудно да изразя всичко,
07.05.2019 15:40
което ми е в главата. Съжалявам за това, зная, че се получава известно объркване в разбирането на това, което пиша, че дори и допълвам и коригирам някои постове.
За турците съм абсолютно съгласен. За гърците също.
Интересното е, че езиците, които днес наричаме тюркски, са се появили далеч преди племената, които сега наричат тюрки. Асоциацията е много подвеждаща, за съжаление, и се тълкува изкривено според мен.
Прадедите ни са говорили не само един език. Получило се е така, че "тюркският" е станал по-разпространен с времето. За да управляваш народи, по-многобройни от твоя собствен, искаш или не ще им научиш езика. Колкото и да е некрасив и звучащ грубо. Иначе няма шансове да им бъдеш лидер, водач, владетел.
Самото име на старата ни вяра, която по навик наричаме тангризъм - Йим на прабалкански език и джимъ в "тюркски" език показва наличието на повече от един "йензик блъгарски". Не виждам нищо странно, ужасно и срамно в това.
Дали племената и народите, които назоваваме траки, не са всъщност антите?
Имам предвид частта от тях, която говори на език сходен на днешните славянски и санскрит?
Такива едни работи.
Колкото до руския език...наложен насила, за да се забрави спомена за българите. Доколко е станал "славянски" е един много интересен въпрос :).
Това е и причината да започна превода на следвашата книга. Отбелязвам, че по инерция управляващата прослойка на българите по него време си е говорела език от "тюркското" езиково семейство (get, заради Вас ще си счупя клавиатурата :):):), което също е повод на днешните турци да твърдят, че сме по-турци и от тях.
Все пак имам основания да смятам, че родът Ашина също има връзка с клана Дуло. Далечна или не, те са си я намерили.
Заради турците да се откажем от цялата си история ли? И защо?
цитирай
24. elcho - А Турците....
07.05.2019 16:46
Турците не ги споменавай изобщо. На сегашната им територия са живяли Партиите с които сме били в съюз срещу Византия и Рим. Все едно ми споменаваш Сърбия или Румъния. Това е смешно и нелепо. И Руснаците не ги слагай със Славяните. Те дори не си знаят произхода или го знаят но не им изнася че са от Шведските племена РОССИ. Така че дай да си ровим в нашите работи и да гледаме как ни завиждат всичките които ни мразят.
цитирай
25. elcho - За ДУЛО знаеш че са :
07.05.2019 16:52
УНУГОНДУРИ. или ако Барак Обама беше направил големи победи с разширяване на САЩ в големи размери и го беше наследил неговият наследник и т. н. Това не означава че щеше да въздигне в култ истинският си произход а гордо ще викне :аз съм Американец ! Разбра ли ме правилно ?!
цитирай
26. dobrodan - :):):) Май пак не съм се изразил правилно?
07.05.2019 19:56
Надявам се, че не си ме сметнал за туркофил? :) Защо така...да не ги споменавам?
Заради Дуло ли? Родът води началото си от Балканите, поне така разбрах от ония книги. Това съвпада с разчитане на имената Дуло и Окил (Ахил, Акилле) на една глинена плочка.
Че родът е стигнал до Китай, не означава, че се е създал там. Знам, че ги броят за хуни (хуногонтор). Голямото завръщане на Дуло насам става по времето на Атила, много вероятно е името да означава "Конникът".
Аз съм последният човек, който ще нарече русите "славяни". Има словени и словаци, които нямат много общо с урусите.
Такъв народ славяни просто няма. Знам, че не си длъжен да изчетеш всичко, което съм написал, затова го пиша пак.
Казваш, да си гледаме нашите си работи :). Нали това правим сега тук.
Събудиха се чувашите (суварите). Езикът, който претендираме, че е наш роден тракийски или един вид "праславянски", като нищо може да се е зародил там. Имам къде да проверя, но не го правя нарочно, дори и с риска да сбъркам!
Освен именците (бояни, пеони - гледай сега какви подсказки ме караш да давам :):) - е имало и синди - слезли оттам някъде надолу (бившата българска област Нур-Сувар) и стигнали до Индия. Пътьом може да си спомним за Синдбад мореплавателя :):):)!
Та плочката с Дуло и Окил е от доста време преди император Атила да завладее четвърт планета :):). Аз лично не го броя за пришълец. А в старите книги пише и едни странни неща. Станали преди има-няма 12 000 години и родът Дуло си го пише черно на бяло именски. Ще ми се да мисля, че идва от Кара-Имен, а не Ак-Имен.
Това НЕ СА ТУРЦИЗМИ! Кара - запад, Ак - изток. Преди да станат "черно" и "бяло".
цитирай
27. elcho - Виждам че си чел нещо !
07.05.2019 20:26
Знаеш ли че Българите са давали момчешки имена на момчетата до 15 годишнината и след това са получавали мъжки имена. Та, Испор Хрук / Висок Връх / се е казвал до 15 г. Атила Саке / малкият Атила /. Защото Атила е осиновен от чичо си и когато Хуните /ХОНИТЕ /, са поискали кръв, тоест главатар, чичо му го дава него за вожд. Той е чист Българин. И Хоните /за Вас Хуните / са щастливи и тръгват спокойно към завоевания. И не съм споменавал че Дуло е Турски род. Това е нелепо, защото тогава няма Турци !!! Така че успокойте се, това са близки Хонорски народи. И стига с тези Славяни /Склавени, в превод - долни хора - роби /. Срамна дума която се приема с присмех от знаещите. Българските Канове са имали тяхната подкрепа в запазването на територии. Изтласква ли сме ги в покрайнините, като сме им строили градове за да пазят границите. Като например град Бълград за който Сърбите дори не знаят или се правят че не знаят, сега е Белград. Изнамериха си някакъв крал и се обявиха за държава. Смешно, но и тъжно за тях. Попитах един Сръбски историк, кой е неговият пра-дядо и той след два часа ми се извини и още не ми е пратил отговор вече четири години. Както е казал народа: кръвта вода не става !!!
цитирай
28. dobrodan - :):) Е чак толкова далеч не съм стигнал :),
07.05.2019 21:04
Волтер пише, че Атила (Туки Атилле Аудан Тохтамиш Ардар Дуло Кобландьiй) - е не мога да запомня всичките - е роден в Казан. Сметнах, че ми е достатъчно. Хони или хуни - лично аз не намирам разлика, макар и да знам, че има опити такава да бъде намерена.
Склавии, склавени нямат нищо общо със славяни. Изкушавам се да напомня, че в първия ми постинг има една от "черните български библии" за сваляне.
Там изрично се упоменава "сак альiп" - ски военен корпус, надхвърлящ понякога 300 000 души. Оттам сакалиби, от сакалибите - склавии.
И понеже по това време е съставен предимно от анти и улчии - носители на "славянския" език, всичко впоследствие спомага да се лепне етикета роби-славяни.
Роби... Когато ги заловят - да. Улчиите - завърналите се венети на Балканите - са описани като кротки и боязливи хора. Антите - със същия венетски произход, но вече малко по-надолу и на Изток - не мога да кажа от Иран или от Индия, не намерих много информация - се разбират, макар и трудно, с улчиите. Виж, те стават за войници. Леко светлокоси, нетъмна кожа, бият се с две къси копия и щит - много ми напомня за траките тоя народ.
Основни носители на славянския език на Балканите всъщност са сърбите. Които ние доведохме тук като голяма еднородна група, имало ги е и преди това, но малко.
Не им е роден, научили са го достатъчно по-рано. В блатата...от улчиите, които се мъчат да изкарат уличи :). Интересен народ са. Себери, свеви, свардони...сигурно изпускам нещо. Те са "праславяните" :):).
И царска кръв им дадохме, и земя, и държава. И пак недоволни.
Сарбеите (сарбии) са описани като разбойнически родове. Бързо са се умножили.
Грабежът носи 100 % печалба...особено ако не ти противостоят. Виж, готите са довели много от тях преди нас, да. Пак тука. Според ония книги - ние сме ги повикали за войници. Срещу Рим. После сме ги прогонили за некадърност нататък. Не всичките, разбира се. Тургути, сургути. Остготи, вестготи. Дано не бъркам реда, че в момента няма как да сверя.
Ето такива "фантастики" чета. От Казан. Със старото име Учел. Или Ошель. Окъдето идва и руската дума ОШЕЛОмление. Означава сащисване :), изумление :)!
P. S. СУРГУТИ...Сура ламя. Суров.
Какво стана със СУРВАКНИЦАТА току-що?
цитирай
29. elcho - ????
07.05.2019 21:27
Говориш странно за Славяните. Това е нова дума. Провери кога е написана за пръв път !!! Интересно ми е и з слвянскта Азбука. Аз не знам за такава. Интересно ми е да я видя на графика. За Атила кзах че е осиновен. А за Хоните, прочети, ще ти е интересно защо Китайците са построили великата стена. Такива има само две в Света. Нашата е от Варна до западния край на Румъния, около 750 км. Продължавай да търсиш. Интересното предстои !
цитирай
30. elcho - Ти пак с Руски думи....
07.05.2019 21:32
Няма руски думи. УСУР означава - тъжен. Странното е че и на Шведски Сур е тъжен.
цитирай
31. dobrodan - Ами, друже :):):),
07.05.2019 21:35
за търсещите хора съм сложил "Болгар тарих" свободно да я четат.
Не мога да я преразкажа:):):). Сваляй смело, невероятна е!
Първия ми постинг в блога ми :). Дали ще й вярваш - преценявай сам. Но я прочети.
За такива, които търсим, е писана.
Има известни разминавания между "Джагфар тарих" и "Нариман тарих".
За мен това е признак, че не става въпрос за фалшификати.
Не и по-големи от официалната гръко-римска история. Ония нямат стигане :).
Колко е удобно да се премълчава българският произход на Наполеон, нали?
Колко хора знаят за това нещо?
цитирай
32. elcho - Споко !
07.05.2019 21:42
Чел съм ждагфар Тарих. А и за Наполеон знам нещичко. Но ще останеш разочарован, защото, колкото повярваха за Алонсо Де Охера, толкова ще повярват и за Наполеон. Прочети ми постинга за Алонсо Де Охера.
цитирай
33. dobrodan - Може на някой да му се е стъжнило след срещата с готите:)
07.05.2019 21:46
И затова да е свързано с тълкуването "тъга".
За да разбера някои неща, се наложи да вляза в сферата на догадките.
Сургут и тургут нямат нищо общо с руския език откъм "славянската" му половина.
Както и мордва, карачай (каратай), муром, коми.
Тай също има значение на човек. Ки-тай, Тай-ван, Тай-ланд.
Дано не ти объркам понятията съвсем? :):):)
ПИТАШ ЛИ МЕ КАКВО МИ БЕШЕ, когато почнах да проглеждам?
Изведох, смятам, твърде достоверно, името на Александър Велики.
Няма и как да се обори. Наричат го и Искандер, Скендер.
Та се сетих и за гръцките АНДАРти. Което потвърждава изводите ми.
Както и името на Минотавъра.
Използвах ТЮРКСКИ речници. И взе, че стана.
цитирай
34. dobrodan - Чел съм ждагфар Тарих. А и за Напо...
07.05.2019 21:48
elcho написа:
Чел съм ждагфар Тарих. А и за Наполеон знам нещичко. Но ще останеш разочарован, защото, колкото повярваха за Алонсо Де Охера, толкова ще повярват и за Наполеон. Прочети ми постинга за Алонсо Де Охера.


Ами, ако искаш, после може пак да го прочетеш. Опитвам се да приключа пълния! превод до края на тая година, но предимство дадох на друга една книга, смятам я по-важна за момента.
Какво има да му вярват? Има си генеалогични сайтове в интернет. От ясно по-ясно си ги пише колената Булгаро и Булгарини в Наполеоновия род.
Тях да не би турци да са ги съставяли?
За щастие честни хора има навсякъде.
цитирай
35. dobrodan - "Славянска" - по-скоро улчийска азбука е имало, точно така.
07.05.2019 22:08
Не е особено разбираема, но съществува. Факт.
Малко я подминах по причина, че още не е разчетена.
Заменя я успешно кирилицата. Тука ще си млъкна. От уважение.
Пак българска е. Но не съвсем.
Да добавя нещичко. Държава БИРМА. Област Бьiрман в Стара Велика България, доста далеч от Бирма.
Това отново ли да смятам за случайност?
цитирай
36. elcho - Нищо случайно няма !
08.05.2019 11:03
Дори в Космоса.....
цитирай
37. get - 35. dobrodan - "Славянска" - Държава БИРМА. Област Бьiрман в Стара Велика България :))) ?
08.05.2019 17:29
dobrodan написа:
...
Да добавя нещичко. Държава БИРМА. Област Бьiрман в Стара Велика България, доста далеч от Бирма.
Това отново ли да смятам за случайност?


1.
Bjarmaland (Biarmia)

dobrodan написа:
област Бьiрман в Стара Велика България, доста далеч от Бирма.
????

Адрес(и - карта: Биармиа ?)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bjarmaland,Carta_Marina.jpg

2. Финдландско наименование Бьорк-линд(ланд) - ето къде се намира?
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ottars_reise.jpg

И двете карти - са съставени по земле-описанието/гео-графоса - оставен ни от средновековния пътешественик - норвежски търговец Ottar (Ohthere) в неговия доклад до king Alfred the Great - крал на англо-саксите от съвременен Уесекс - Англия?

3. Карта на Стара-Велика България (среда на 7-ми век) - Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Old_Geat_Bulgaria_bg.svg

4.
Хайде сега - наложете, сравнете картите?
5.
Биармия отговаря на архаичното, Пермия, пермяки ... съвременно наименование Коми-пермяки, съответно с техния град Перм - Адрес, карта:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Location_of_Perm_(ru).png

В по-ранни времена, този народ КОМИ или ПЕРМЯКИ (част от по-голямото етносно и езиково УГРО-ФИНСКО СЕМЕЙСТВО) преди да се "българизира или "улчизира" (?) :))) е жимеел НА СЕВЕР ОТ ТЕРИТОРИИТЕ на ДЕЙСТВИТЕЛНАТА "Велика" и СТАРА БЪЛГАРИЯ - ПРОСТИРАЩА СЕ от причерноморие до Съвременни градове Самара и Саратов?

Пред-образа или първото ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ на територията на Татарска автоном ... може да се датира от към средата на ВТОРИ ВЕК - когато там се появява ЕВРОПЕЙСКО(!) НАСЕЛЕНИЕ - ОТСТЪПВАЩО ПРЕД НАТИСКА НА РИМСКИТЕ ЛЕГИОНИ по СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ! Същото се смесва с местното НЕЕВРОПЕЙСКО и се създава ПРЕДОБРАЗА НА Волжска България - загинала през 13-ти век!

- Това накратко, като коментарни бележки по БиАрмия, не Бирма - и по/за историята на Волжска България създадена НЕ ОТ тюрки - НЕ И ОТ угро-фини а от ЕВРОПЕЙЦИ/БЪЛГАРИ!
цитирай
38. dobrodan - Безкрайно благодаря за положения от вас труд :):):),
09.05.2019 00:08
с който прекрасно доказвате голямата доза истинност в "писаниците на Нурутдинов и сие" :):):)!
Признавам си, че трябваше да напиша Прастара Велика България, но навици, какво да правиш :):).
"Бирман (Северното Причерноморие), Бирбат!? (Северна Украйна и Беларус), Шуд/Суд (Североизточна Европа),
Артан Източна Прибалтика). Цялата тази територия Аудан нарекъл – за първи път в историята - България, Българско царство.
За да различават тази България от по-късните, самите българи я нарекли Сънджак
Булгар, а гърците - Стара България. Впоследствие рамките на термина "Стара България " се свиват значително и той почва да обозначава само териториите Сънджак (Предкавказието),Приазовието и Украйна." Това 5600 години преди новата ера...
"Вторият син на Аслан – Агадж (дърво) отвел своите българи в Бирман (Южна Украйна), където основал нова българска империя Аскип (ас-българска и степ-кип). От думата аскип произлизат названията скит, Скития... "
Това 4950 г. пр. н. е.
Това вече e 480 година от нашата ера. " След това Кермек превежда антския корпус от Байлак(Полша) в югозападната част на Кара-Булгар Бирман (Одеска и Николаевска област на Украйна)".
Един по-обширен цитат, показва кой е воювал с ромеите. Както съм подчертавал неведнъж, работа на историците е да проверяват кое доколко е вярно.
"авара Боян. Щом Боян се явил при императора на Велика България, Мохер му показал готовите за бой с всеки враг войски на Джик, огромните защитни съоръжения по река Урусса (Рось) и змийските валове, като му казал откровено: - Ако служиш на мен, ще ти дам земите на метежните гепиди и самозваните анти, които нямат равни по избилие в целия свят, ако пък алан-кубарите се съгласят да превземат Италия – ще получиш и Алан-Кубар Суба. (Чешка Моравия и Словакия). Там ще се чувстваш като в рая. Ако искаш друга земя - мога да ти дам
Бирман (Одеска област). Ако отидеш при ромеите, те ще ти дадат част от Буляр Джалмат (Илирия, Северозападните Балкани), където до днес готите воюват с ромеи и гепиди..."
И така, докато Бирман стане Одеса, а после Пермь.
Сега малък шок, пак от тая книга. Началото.
"Първият поход на тузите или тузгарите – различните азиатски племена (предци на БИРМАНЦИ, индокитайци, китайци, корейци, манчжури, японци и др.), водени от сина на алпа Сабан – Локбир или Локир, се състоял през 32153 г. преди новата ера. Войниците на Локир навлезли в Ахил (Балканският полуостров) и тук останали няколко тузки племена. Тук, на Балканите, седем тузки и балкански племена през 18-то хилядолетие преди н. е. създават нашия народ под името Българи – българ или балкар може да се тълкува като божий, мъдър човек или народ или имен (седем племена). "
Това с Бюрм и Пермь... не е да не съм го чувал :)
Нещо някакво такова имах предвид с Бирма.
Пълни фантасмагории, нали? :):):)
цитирай
39. dobrodan - Нещо, което смятам за много важно и го подчертавам, е,
09.05.2019 00:38
че езикът, който наричаме тюркски, е говорен доста хиляди години преди да се появят племената, които днес наричаме тюрки. И са го говорели хора, които също са се нарекли българи. Много преди да се появят тюрките.
Цял блог отворих, за да обясня нещо толкова просто. Пълно разхищение на ресурс:):):)
Иначе не можем да си напишем историята, ако ще да се разцепим.
Ще Ви предложа да прочетете "Болгар тарих". Много, твърде много изненади има вътре. После спокойно можете да си я оборвате според официалната история.
цитирай
40. elcho - Виждам, че се вълнуваш доста
09.05.2019 09:43
Виж, представи си, че някой колега на баща ми и някой комшия и някой познат и някой негов приятел и някой роднина и после аз, напишем всички по една книга за баща ми, какво ще пише в тези книги ?!?! Хайде да определим коя ще е най точната. Защото и аз не знам някои скрити неща за баща си, както и комшията, колегата, приятеля и дори майка ми..... Оставям те да мислиш. И не се вълнувай, когато четеш нещо. Всичко е относително, както е казал Айнщайн.....
цитирай
41. get - До 39. dobrodan - Аха - разбрахме:))) Най-напред се е появил ... ?
09.05.2019 10:18
dobrodan написа:
че езикът, който наричаме тюркски, е говорен доста хиляди години преди да се появят племената, които днес наричаме тюрки. И са го говорели хора, които също са се нарекли българи. Много преди да се появят тюрките.
Цял блог отворих, за да обясня нещо толкова просто. Пълно разхищение на ресурс:):):)
Иначе не можем да си напишем историята, ако ще да се разцепим.
Ще Ви предложа да прочетете "Болгар тарих". Много, твърде много изненади има вътре. После спокойно можете да си я оборвате според официалната история.


... ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА - ЕЗИКА "Тюрки"!?
А после, ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПО-КЪСНО, са се появили народите, които заговорили на ТОЗИ ЕЗИК - който се явява ЕЗИК ОСНОВА, НА ТУРСКИТЕ ЕЗИЦИ :)) ?

... не звучи ли твърде шизофренно и наукообразно?

Значи са ни лъгали тези лингвисти - които обясняват, че първоначално езика е бил с ограничена, от порядъка, на около до триста морфеми, словесна(понятийна) база? И тези лексикално-морфемни единици в основната си част са представлявали Междуметия и Едносрични словообразувания?
А вече след Неолитната Революция (а това ДЕСЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ пр.Хр.) от тези триста коренови морфеми и на база УСЛОЖНЕНАТА битова, стопанска, социална(и всякаква друга) дейност започват да се появяват по-сложните граматични стуктури ФРАЗИТЕ, ... а после изреченията, тоест ДА СЕ СТРУКТУРИРАТ ДУМИТЕ В ИЗРЕЧЕНИЯ (словесни изрази)!

И къде се е случила, Място - тази поява и последващо развитие на пра-езика в Бюрма ли ... тоест някъде между Урал и Алтай ли - или Някъде, на друго място?
А какво стои зад понятието "Неолитна революция"?
Къде е настъпила тя?

Вижте КОЛКО ВЪПРОСА - не един и два ВЪЗНИКВАТ И ОСТАВАТ НЕИЗЯСНЕНИ - вследствие на, Според вас стройната и издържана теория на Ф. Нурутдинов - който самият е и историк по образование ?

И тук ще спра, за да не ви обидя - с коментарите-питания, оставайки със скепсиса - доколко вие сте лингвист ... историк - или спекулиращ с наивността на неспециалистите, ваши читатели - ултра-шовинист?
цитирай
42. dobrodan - Ех...какво ли не бих дал да науча истината!
09.05.2019 13:26
Защо да лъжат лингвистите? Прави са си хората. Повече ме притеснява това, че Нурутдинов в никакъв случай няма да разкрие всичките си източници, да не е луд.
Колкото до езика "тюрки" - знаем със сигурност, да - че шумерите са датирани поне четвърто хилядолетие преди новата ера и над 400 думи от техния език съвпадат с днешен, който определяме към групата на "тюркско-алтайското" езиково семейство.
Не се обиждам, приятелю Гет. Приятелите са както за да помагат, така и да показват грешките ти. Притеснително е, че например думата УК я намерих като връх на стрела... Нали знаем, че първите остриета са били от камък? Самата дума е от възможно най-простата морфемна структура.... От кое време, за бога, трябва да бъде датирана една такава дума? И покрай нея все нещо подобно на език трябва да има?
Ултрашовинист - може, защо не! Нямам знаме на колата и лепенка "България на три морета" и други неща от сорта. Но - когато световни лидери заявяват, че българите са в основата на човешката цивилизация, възниква въпросът: дали тези хора имат предвид само нас, тукашните българи? Цивилизация има къде ли не по света и биват най-различни. Кой ги кара да изричат такива неща, куртоазията ли?
Нурутдинов изобщо не отрича балканското начало. Даже и говори за балкански език, съществувал до I век пр. н. е., т. е. този, който наричат тракийски. Привежда и няколко думи от този език, към десет на брой. То оставаше и да няма такъв :):)
Пак според него именците са били отлични стрелци с лък, а "тюрките" са имали коне... Сносна комбинация се получава :)
Аз, честно казано, не съм чел за някаква специална теория на Фаргат Абдул-Хамидович. Човекът работи с определен набор предания и преписи, те вече откъде са, той си знае. Има един притеснителен за мен момент. Този с алповете, които се събуждат на определен период от време и се занимават с хората. Това прави живот дълъг повече от десет хиляди години и как пък това нещо съвпада с продължителността на живот на египетските фараони...
Не, не ви отвличам вниманието. Науката за езика е много точно нещо, но: и Ви моля да не го приемате ни най-малко като заяждане, ни най-малко!
Може ли лингвистиката да ми даде отговора как така думи като оцет, шлем и чьловяк са в една изумително близка връзка помежду си? Като разбрах кое откъде е, изпуших три цигари една след друга.
Такива неща излизат. И то на база звукоподражание и преплитане от един език към друг.
Не Ви ангажирам с тълкуване, не съм садист.
Ако желаете, ще публикувам връзката помежду им.
За да ме разсърди човек трябва да се постарае :)
Не сте близо до прага ми на търпение. Пък и ми се струва, че любопитството почва леекичко да Ви гложди :):):) Което е прекрасно. Котката може да умре от хиляда други неща преди него :):):).
Уф, пропуснал съм. Преди да стане "гьок тюрк" изразът е бил "кок торк", синеок тюрк.
Мисля, че заслугата за тия смекчавания е на истинските татари, чийто език няма как да не е дал отражение върху останалите тюркски. Срещам име Гуюк на един от Чингизидите...
Думата торк не е загубила значението си поне в няколко езика, за които се сещам. И в нашия търкам и търкане не са нещо генерално различно от търкане, сблъсък и т. н.
цитирай
43. elcho - Приятелю
09.05.2019 19:54
Не бих казал че се вълнувам, но темата е разчепкана отдавна и никой не ти оспорва постинга. Аз започнах преди години в този блог именно с първият си постинг за Азбуката. И не се смятам, а и ти не ме смятай за мерило. Виж, ако Диданов, Спароток, Гет или Атила ти напишат коментар, то тогава трябва да си внимателен. Ние Българите имаме кръв и това ни прави Пионери в област, каквато си поискаш. За това и чужди Историци се изказват за нас положително. Лошото е че повечето хорица са тъпунгери и дори не си правят малък труд да прочетат нещичко от всичко това. Ние сме шепа хора тук, които си чешат езиците, но това си е като хоби и ни харесва. Преди години попаднах на книгата "двете изречения на Иисус", ами те са си Български и ние още боравим с тях. Той е лекувал с тези изрази. "Аз говоря на майчиният си език казал Иисус, когато го попитали, защо не разбират какво говори докато лекува хората". Ще научи за нас Светът, но ние сигурно няма да сме живи.....
цитирай
44. dobrodan - Изобщо не деля хората на авторитети или не :)
09.05.2019 20:15
Просто тая упорита трако-мизийска пропаганда по мое скромно мнение цели други едни съвсем некрасиви неща. Може да завърши много неприятно цялата работа... с едни административни области... вместо държава.
Не, не ми харесва да пиша такива неща. Но, човек цял живот прави неща, които не харесва. Надявам се максимален брой хора да четат за българите по света, а не за траките у нас, нали разбираш.
Стигна се дотам да прочета, че след падането на Волжка България нататък вече нямало българи? Не думай. Че и до идването на Аспарух с шепа славяни и българи да освободят милиони траки? Това даже и аз не мога да го измисля!
Ей така се идва в гръб на ИРИ с десет-двайсет хиляди туриста и се освобождават половината Балкани? И към колко часа да е станало, по пладне или надвечер :)
И представи си, има хора, които и това ще повярват!
цитирай
45. elcho - !?!?
10.05.2019 09:36
Що четеш такива глупости не ми е ясно. Това е от учебник за 5 клас ?!?!?!
цитирай
46. leonleonovpom2 - Спорите за бирата
12.05.2019 00:41
dobrodan написа:
Олимпийските богове нали пиеха АМБРОЗИЯ?
Коя от думите е по-близка до тази напитка според Вас - БЪРАГА или БРИТОС?
Някой ден непременно ще си купя БРАГА. Щом са я брояли за еликсир на безсмъртието :):):).


Защо е бира, защо е пиво

Ето две думи- Бибо и пиво Бибо е пия на латински
Е, има ли разлика между бира и пиво Бибо-пиво
Явно под бира се има предвид питие А реално се е разбирало-течен хляб!
Не ми стана ясно, турските предхождат латинските или са заемки от него
За турски приемам само тези, пряко свързани с днешна турция преди 14- ти век турци в Европа няма Те не са и турци, а османлии!Турците са късно създаден народ, смес от османлии и балкански народи И езикът им е късен Преобладават в него арабски и персийски заемки

лека нощ!

Пп- Идват от днешен Тюркменистан и Узбекистан, пряка връзка дотогава с европейци нямат
цитирай
47. dobrodan - Здравей, приятелю,
12.05.2019 21:16
Има разлика. Много добра подсказка си намерил!
Сравни думата бибо с биберон. От тюркската БЕБИ, кoято е едно към едно и в нашия език, та до английската baby със стопроцентово съвпадение.
Смятам, че тюркския език предхожда латинския с много години, с хилядолетия.
Добра статия имаш за Загоре! Планинците са наричани горци от Черно море на изток. Думата гора има значение на планина, много по-късно става лес.
А понеже лесът е предимно в планините, сме си оставили гора за име.
Жив да си и все така да пишеш!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042887
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031