Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2019 11:10 - Великият език на "траките". Част втора.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2008 Коментари: 11 Гласове:
4

Последна промяна: 01.05.2019 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Христос возкресе! Казвам го от уважение към вярващите. Знанието изключва вярата, за съжаление...Нищо, все пак е празник. Яйца, козунаци, смях, семейни събирания. Това му е хубавото на този празник.
Сега...на работа. Мир не ми даваше това име ТУР. За говедата говорим пак.
Крим таврический. Ифигения в Таврида. Таври. Описани са като доста недружелюбно племе с кофти обичаи. Добре. Минотавър, Таурус, Телец.
Два речника на тюрки думите показаха наличието на думата ТАВРО. Сега ще ви кажа какво означава. Тамга, печат, маркиране. За да си разпознае човек ТУР-овете, трябва да им сложи тавро. Откъдето и таврос, таурус. От таурус до TORO e една латинска крачка.
Неслучайно султанският печат се е наричал ТУРРА. Твърде точна етимология получава и българската дума турям, турни го. Употребяваме го тоя глагол от древността.
Честно казано...може да е заемка...може и да не е. Туран...Турун-биче (едно от имената на богиня Умай). Богинята Хатор с бичите рога...Това, че се изписва Хатхор, не ме притеснява. Египетско придихание. Даже и в санскрит ги има тия неща.
Минотавър - МОЙ ТУР/ТАВРО. МИНЕ, МИН - мой, собствен. Минос.
ТОВА ПО ВЪПРОСА ЗА ТИРА И ТУРА от мен. Което съвсем не изключва значението стой, спри. Както и думата тюрма - затварям, заключвам.
Интересна би била връзката между говедо и говея. Племе ковуи (каубуи, каубии) - буквално имащите, притежаващите говеда. Говея...Някъде тук е връзката...Кравата е свещено животно из цяла Индия.
Много приятно се получава и т. нар. славянски език. Дами и господа, може би знаете, може би не. Обичам първо да премислям, после да сверявам. Не е задължително в тоя ред. Излиза, че европейският език на АНТИ и УЛЧИИ, които са истинските славяноговорящи на новобалканския език - води началото си от народа, който наричаме ВЕНЕТИ. АНТИ - анчилар - граничен народ са наречени по тюркската дума ЯНДЪ - край,
THE END, ENDE. Нямам нищо против венетите да бъдат назовани траки, макар че ги дели само едно Адриатическо море. Те дават основата на тези европейски езици заедно с латинския. Някъде по пътя им към Индия остава Иран...
Макар че има и нещо като една абсолютно невъзможна, ще кажете, праистория. За неща отпреди ледниковия период, като и причината за него. За това - друг някой път.
За да не говоря със загадки и недомлъвки - в мрежата има доста снимки на колекцията на падре Креспи. Смятам, че клетият отец едва ли сам е изработвал тези предмети. Там има и писменост. Извън моите възможности е да я разчета...

29.4.2019 Замислих се тази сутрин с кафе и цигара...Пушенето е вредно, знам. Както и да е...И се сетих за ...Александър. Андрос...Добре де. Ами Алекс???
Хм...я да видя...Ал- с това чудо - не знам арабски, но няма значение в случая - започват фамилните имена в арабския език. Ибн, бен, ал.
Хубаво. И после?
После...рентгена. Невероятно изобретение. Показва скрити за окото неща.
Аксиос, аксиален от гръцки...Външен. Иске. Ески Джумая.
Андар. Съществително собствено име в тюрки езиците. Значение: знатен, благороден, рядък, ценен. При ненците, дето са на нанайсе - отново елегантно съвпадение - другар, приятел. Алехандро, Алехандро...Хванахме ли те?
АЛ-ИСКЕ-АНДАР.  Син на далечен благородник...БЕЛЕБЕЙ нали беше ФИЛИП?
Александър III, син на Филип II. Тези две имена доста са ги спрягали (откъдето и шпрехен зи ?) во Македонията през ония времена.
Ще се радвам на други мнения. Моля да бъдат поднесени учтиво. Без обиди към БЪЛГАРИТЕ. Ето ви две готови гръцки:) имена?
Днес, изглежда, съм във форма. Добре. Династия Урош при сърбите? УРУСИ!
Явно и такива сме довели тука. МОНАРХ? Монадата нека си е гръцка, че не ми се рови. АРКОС...АРКА. Ех, това конско гръбче:) Само ядове с него:)
Напомням, че има и титла АРХОНТ. Както и примка на ласо - АРКАН. За който още се съмнява кой от кого е заемал. Не се сърдете. И да се сърдите - все тая, няма смисъл.
Срещу фактите...какво да сторя. Да мълча ли? Не.
Познавам един с презиме ДАРУИШ. Сириец. Според черните книги сирийците винаги са били прави българи. Напълно възможно. Немалко от тях дойдоха в България и живеят почти като бели хора. Не ги виждам да приличат на араби, повече клонят към бялата раса. Е...и ние сме разнообразни. Сега за името. Писах вече за ДАР и ДАРУГА.
ИШИ е ЧОВЕК. Или, според персите - бардими, още барджили и дори партяни - събиращ и живеещ от дарове. Пълно етимологично съвпадение. Някъде там се срещат тюрки, венети и араби. Резултат - фарси. Може и да греша, да не съм господ. Просто си размишлявам.

30.4.2019   Оказва се, днес е време за поезия. И за приказки. Народни, но не за деца.
На великой земле Булгарской
Где сам царь отдавал поклон, 
 Где в котле под напев татарский 
Зарождался свирепый дракон.
 Не успевши расправить крылья, 
Был под камень дракон заточен, 
Небывалой силой колец из рубина 
С великим всадником обручён.
 И слагались стихи и легенды...

Образът на змея Аждаха е наличен при много народи. "Татари", башкорти, дагестанци, каракалпаци, киргизи...Афганци, ирански народи...Под турско влияние е влязъл и при южните славяни - българи и сърби. Аждер и аждая съответно...
Че е влязъл - влязъл е. Интересно защо не е влязъл при гърците например, те не са ли изпитали турско влияние...Или другите народи с тюрки езика - не са чакали турците да дойдат, нали?
   Става дума за архетипен образ и след малко ще ви кажа нещо повечко по въпроса. През това време можете да си спомните за змейовете, ламята и тримата юнаци, драконите и ...траките.
“Габдула ибн Микаил Башту пише, че хората от племето имен живеели на разпръснати семейства по двата бряга на река Амул, която гъмжала от змии, и се занимавали с риболов, лов и събиране на плодове. Поради страха от змиите, хората не се решавали да пресичат реката и ловели риба на брега. И само един от тях - Боян - бил превозвач и змиите не го закачали. А тъй като той бил единствената връзка между семействата от двата бряга и се отличавал със смелост и честност, хората го избрали за свой вожд. Когато Боян остарял и като капак на всичко се разболял, синовете му го изоставили на брега на реката. Тогава той започнал да моли Всевишния да му изпрати син, за да му помага. Творецът изхвърлил на брега на реката една огромна риба, от лявото ухо на която в образа на змия се появил най-малкия му син - ИДЖИК.
След смъртта на Боян жените от племето започнали да раждат мъртви деца и Иджик, като събрал мъжете, се преселил с тях отначало във бладенията на своя брат Лаиш, а сетне - в планините Хон. Тук той станал владетел, благодарение на мъжеството на именците - отлични стрелци с лък. Покорилите му се кътайски тюрки ядяли полусурово месо и никога не се къпели във вода, защото произлизали от вълка Чин и се стараели да запазят върху себе си свойствените му въшки. А ако въшките много им досаждали, кътаите ги умъртвявали със зъби като вълци. Жените и момичетата на кътайските тюрки свободно се съвокуплявали с всеки мъж навсякъде, където можели. Хората именци не могли да изтърпят да гледат това. Като взели от кътаите няколко момичета, все още не успели да привикнат към мръсотията и блудството на своите майки, именците начело с Иджик започнали да преминават от едно тюркско селище в друго, за да не гледат по-дълго мерзкия живот на кътаите. Големи реки, годни за плаване, в планините нямало, затова именците вървели пеша. Но това било тежко, затова Иджик наредил на хората да се научат да яздят на конете, каквито кътайските тюрки имали. Иджик наредил когато пристига някъде да събират народа и да подготвят угощение и данък. По време на пребиваванията си, той извършвал назначения, съдил и давал наставления. Тези събори се наричали ДЖИЕНИ… За да живеят сред тюрките, именците трябвало да изучат техния език…   
   “Когато в Самар се случил Потопът, сред хинските именци избухнала борба за власт. Разстоеният от междуособиците техен цар… със своята дружина отишъл на запад и покорил тюрките. Тук мъжете именци… вземали за жени тюркини и затова децата им започнали да говорят на тюркски език… Така възникнал народът на хоните, който въпреки приемането на тюркското наречие, съхранил чисти именските традиции - дори такива, като обичая мъжете да сплитат косите си в плитки. Няма нужда да се казва, че хоните, разбира се, запазили и главния и неукротим именски стремеж за създаването на велики държави и господство над целия свят. Някои са склонни да ги осъждат за това, но самите те казвали, че ги движи волята на самия Всевишен и че не са в състояние да й се противопоставят… Тюрките, които лекомислено им оказали съпротива, хоните поробили… и ги изпращали в битката пред себе си… А на моджарите, които доброволно признали властта им и охотно сплели косите си в плитки, хоните дали правата на свободни и преди 4 хиляди години ги изпратили в набег на запад...
    От първата група мурдаси, които отишли на запад, произлезли улагците, от втората - алманците, от третата - артанците, от четвъртата - улчийците, от петата - тирците… Тирците увлекли със себе си една част от кара-сакланите, която се отделила начело с бия Аспарчук в областта “Ака Джир” на река Ака и затова се нарекли акаджири. С помощта на тези саклани-акаджири тирците завладяли Малки Рум и остров Креш, като безжалостно изтребили тамошните именци. След това тирците се нарекли румци. Думата “Рум” или “Рям” на именски означавала “хълм, покрит с храсталак” и тъй като в земята на именците имало в изобилие тъкмо такива хълмове, те я нарекли Рум. А названието на остров Креш, който бил дълъг три прехода, означавало “борцовски”. Веднъж в годината тук се събирали именските богатири и се борели помежду си. Победителят можел да се ожени за всяка от принцесите на царския дом или да освободи рода си от зависимост… Само една малка част от именците и помагащите им торменци успяли да отстъпят в Атряч. Тирците и акаджирите ги последвали и разгромили Атряч - наистина, след дълга обсада. Когато врагът вече нахлувал в града, торменците отишли от Атряч в Хорасан, а кимерците се отправили в Кара-Саклан. Именците пък, които повярвали на обещанията на неприятеля да им запази живота и гражданските права, останали и били избити…”
                                                                                                                                                                         Как смятате...кой днешен турчин би се гордял, като прочете това...Те са го преглътнали. Ние обаче сме произлезли от друга маймуна, макакус тракианс...
ИДЖИК се покрива с образа на змея АЖДАХА или АЖДАР твърде добре.
Образът на змея или дракона като родоначалник на човешкия вид се намира из цялото земно кълбо - ако щете дори и в Африка. За Китай пък изобщо няма смисъл да говорим. Изкушавам се да мисля, че все отнякъде е започнала тая легенда...
Ако ви прави впечатление - именците са на две места - Балканите и ...Хималая...
С книги като тези трябва да се гордеем, а не да се чудим. Както и да се въртим...някои атрибути не си променят мястото.
Докато не дойде ЯХНАЛ КОНЯ СВЕТИ ГЕОРГИ да убие АЖДЕРА С МАЖДРАКА.
Или с ВАДЖРАТА. Също като Зевса с мълниите. Или ЗИЕЗИ. Кой както си реши.



Гласувай:
5



1. lexparsy - Христос восКресе КрасиМир :-)
29.04.2019 20:49
Предполага името ти значи Красяш Мира (Света :-))
А отностно восКресението ти кажи... А един „професионален“ проповедник го оповестява с думата “наистина“ :-)
Само ще уточня че Вярата може да има общо с науката, както хилядолетия е била за Вещи и „Ведми“ хора, така омразни на Религията, която е само за сляпо вярващи, както е угодно на Властващите :-)

Та на темата за езика на „траките“, споделям написаното с голям интерес. Аз също има, но скромно от твоето хоби да „разследвам“ не само етимологията но и истинския контекст а думи. Оставих си първа част на постинга ти за по концетрирано изчитане!
Точно аз не мога да критикувам иронията с която пишеш, защото аз също много често я използвам :-) Но само бих препоръчал някои за по добро разбиране някои думи да ги тълкуваш на отделен ред, защото и аз губя контекста им за размисъл.
Сигурно и аз мога да подсетя за някой думи, но в момента не съм тази кондиция.

А... само понеже прочетох за Артур, знам че всъщност е Арктур (мечката) както и според легендата са му викали. От там идва и Арктика (земята на мечките). А АнтАрктика е където ги няма:-). Но се чудя защо не са го кръстили „Пингвиника“ като се решили да преоткриват континентите ни наново, докато ни укриват езика, културата и историята ни :-)))

За сега поздрави от мене и Во Истину ! :-)
цитирай
2. lexparsy - https://www.youtube.com/watch?time_continue=113&v=bDG66U-MmsM
29.04.2019 21:07
Предполагам че си чел и гледал изследванията на Илиан Бучков, който също има интересни изследвания и доказателства за разпространението на езиците.
За всеки случай ти пускам един филм от тубата :-)
цитирай
3. dobrodan - Нека да възкръсне:) Като види какво се случва из християнския свят,
29.04.2019 21:12
най-много пак да легне в гроба. За крал Артур питаш, нали?
"Френският, италианският и швейцарският фолклор пазят в легенди и приказки спомена за „добрия български цар Атила“; холандците го наричат Тил, турците – Делю, швейцарците –Тел, норвежците – Осло, илак-българите - Атилле или Талиб, барънджарите (барини) го помнят като Атил, волжките българи - Туки или Тукьiй, западните славяни и русите като Братислав Кий; арменците като Мардир, у келтите е Артур, монголите – Тохта и Батий, японците - Токио...
Знаменитите герои Тил Уленшпигел, Вилхелм Тел, Иля Муромец, Крал Артур,
славянският Кий, десетките монголски ханове и князе Тохтай, Батий, Тохтамиш, градовете Осло, Талин, Делхи , Токио, Атил, Стокхолм, Токай, Будапеща, Братислава, Киев, Атълней(Англия), Вроцлав и др. носят просто различните имена на българския император Атила".
Това е откъс от "еретичната книга", която изобщо не допада на "цивилизования европейски свят". Ако ти се чете още - има откъде. Първият ми постинг. На драго сърце:). Имаш подарък: светлата и свята дума МИР не е от славянски произход:):):)
цитирай
4. dobrodan - Из мрежата има една карта на света на турския адмирал Пири Реис.
29.04.2019 21:30
Намира се още тук-там. Поразгледай я. Виж проекцията. Виж и Антарктида...без ледове.
Сам преценявай, приятелю, за какво всъщност става дума!
Пра-пра-працивилизациите са другото, което търся. Една подсказка - динозаврите са тежали десетки тонове, а летящите гущери са достигали размаха на малък самолет. При какви планетарни условия става това?
Достатъчно ХРАНА. Достатъчно плътна АТМОСФЕРА. Достатъчно ТОПЛИНА. НИСКА ГРАВИТАЦИОННА СИЛА и ДОСТАТЪЧНО ДЪЛЪГ СРОК НА ЖИВОТ, за да пораснеш...Едно добро начало:):):)
цитирай
5. lexparsy - https://www.as-gard.com/30-metrovye-kusty
29.04.2019 22:03
Относно последните ти разсъждение ти пускам един материал на руски „На Земле лесов нет!“
А иначе и за картите и за мултиплицираните исторически личности и за хиииляди неща... проблема ми е че съм чел даже толкова прекалено, че е вредно за ума и психиката ми :-)))
За това в този блог си пиша само тъпи стихчета, защото ако се разприказвам ще изляза адски луд, а може и някой да ме самоубие :-)))

Та даже мога и да кажа ДоброМир воскресе... Защото той е най скорошния Христос ... и най достоверния :-)))
А за думата Мир не знаех, благодаря.

Споко, то всичко си излиза на Яве като му дойде времето :-)
цитирай
6. dobrodan - Не е вредно, приятелю, не е.
29.04.2019 23:11
Отговорът е...42. Нали?
Толкова са пътищата, които човек трябва да преброди.
Тази книга може да спаси човешки живот. "Пътеводителя" имам предвид.
Другото е ...салатката, ракийката и комшийката.
Не ми върши работа.
Всеки ден по навик изричаме поне стотина безобидни лъжи.
Дори и те ме дразнят, макар да не го показвам. Какво да кажа за големите?
Та...затова превеждам и поствам. За да се знае.
Истината също е относително нещо. Да лъжеш хора...които са на изчезване...поради собствения им страх...прикрит зад евро и християнски ценности...е недостойно.
И непростимо, спрямо собствената ми гледна точка.
цитирай
7. dobrodan - Интересно как създавалите "фалшификатите" на Нурутдинов
01.05.2019 16:51
туркопоклонници и туркомани са вкарали още една ключова думичка.
КРЕШ. Площад Крещатик в Киев. Гърците са наричани КРЕШЕНИ. Символът на КРЕСТА.
В тюрки езиците - борбата КУРЕШ.
И за капак сравнете английската дума за сблъсък, катастрофа, счупване. CRASH!
Не станаха ли твърде много съвпаденията?!
Дали доскорошните кагебейци са знаели всичкото това, докато измислят "фалшивите тюркомански истории"?
Не мисля да е така. Днес да го съчини човек, пак ще му отнеме време.
Говорим за 17-ти век?
цитирай
8. elcho - Христос воскресе ?!
03.05.2019 08:59
Започваш с Христос воскресе, но незнам за кого говориш ?! Ако имаш в предвид Иисус да, за него знам доста, но за Христос незнам нищо. И незнам как може някой да добавя фамилно име на друг. Всъщност в дебелата книга има ли някъде написано нео за Христос. Там се споменава само за Иисус. Византийците са се самозабравили и са се поставили като изпървоначални, а всъщност са нови в цялата история. Появяват се доста късно с цялото си нахалство. Темата, която засягам е доста дълга, а аз правя само коментар. За това спирам. Христос се изговаря с ударението на И. Не е срамно да се каже Иисус възкръсна !!! Както казвам аз. Срамно е, че и в Църквите го произнасят на Гръцки......
цитирай
9. dobrodan - За Иисуса не мога да съм ти полезен,
03.05.2019 16:17
но виж, за възникването на кръста като символ на християнството мога да напиша цяла публикация. Нищо общо с което и да мисли човек.
Страшно се ядосах преди малко на една статия "Български бог ли е Тангра", пак в "Труд". В състояние съм да пратя по дяволите цялата тракийска теория с пет думи.
После мога да добавя и още.
Надявах се някои хора да си вземат поука и да седнат да четат.
Тръгнали да търсят християни в рода Дуло...знаете ли кога ще стане тая работа?
Ама Кубрат...ама Омуртаг - той Омуртаг направо е готов за папа Омур Първи!
Що за идиотщини?! Кое дава право на човек да пише такива неща ИЗОБЩО???
В една от книгите е описано приемане на исляма от АСПАРУХ?!
Не мога да го повярвам чак...и затова и не съм го писал това нещо досега.
Християнин или мюсюлманин не се става от снощи за утре...мизерници такива!!!
НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С ПАМЕТТА НА ПРЕДЦИТЕ НИ!!!
САМО КАЖЕТЕ И ЩЕ ИМА ДА РЕВЕТЕ ГОДИНИ НАРЕД!!! ЧЕСТНО ВИ ГО КАЗВАМ, ДА НЯМА ПОСЛЕ АМА АЗ, АМА ТО, АМА ТИ!!!
СВИНЩИНИ КАТО ТАЗИ ДА СА ЗА ПОСЛЕДНО!!!
цитирай
10. elcho - Прав си !
03.05.2019 19:20
То и за Кубрат и Аспарух незнам нищо, но знам за Коурт и Испор Хрук. Византийците, когато са ни драскали историята са се сетили за своя велик военачалник Аспарх, който е бил национален техен герой, та се сетили да прекръстят и нашият Испор в Аспарух. И ако някъде прочета "хан Кубрат или хан Аспарух" веднага спирам да чета. Първо никога не сме били Хаганат и второ това са чужди имена непонятни за мен.
цитирай
11. elcho - А за ТАНГРА
03.05.2019 19:24
Правилното изписване е " ТАН НАК РА", Тан е небе, Нак е човек и Ра е Бог. А на кой е този Бог, всеки може да си прави изводи. И ний сме обходили доста по тая земя.....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1062783
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4178
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930