Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2019 16:28 - От старопрестолна Плиска ...до траките... Или докъде стига човешката наглост.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1238 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 31.05.2019 17:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Хубаво е човек да има приятели и съмишленици. Пращат му различни статии, есета, коментари - такива неща. Една добра статия на проф. Пламен Павлов - "Борбите за власт в средновековна Плиска" беше публикувана преди два дни в сайта на вестник "Труд". Прилична статия. Човекът е извадил имена, титли, години, догадки. Потрудил се е с две думи. Поглеждам отдолу и виждам коментари.

"05.04.2019 В 11:22 samo edno obesneniye ima ..Pra BILGARO-Sibirski KAM…DRAZGİ Nalitaştiyatİ ot yG Hristiyansko-EvreyskoVizantiysko vliyaniye ….i ne priemliv drevno şamanski…ritual..na kraya stanahte VİZANTİYSKOHRİSTİYANSKO ROBSKO PLEME SSIS MNOGO GOLEMO İME NEZASLUJENO …TRAKO-BILGARSKO - VİZANTİYSKO…ROBSKO STADO" Давам му или й ОТГОВОР 05.04.2019 В 19:13 щото там полът е под съмнение. "Извинявай, че те повиших в грък. Див късмет сте имали, да знаеш. Що се не пробвахте в десети век,а? Вие сте единствените дошляци тука. Пак заради нас не ви направиха империята на ошав след разпадането й. Вие сами ще си я разпаднете с такова самочувствие. Оплачи се на Русия де, кажи, че прапрадядо ти ама никога не е бил от българите. Дьонме."

 Така...този го оправихме. Млъкна.

Следващият тракопроповедник обаче няма спирачки. Ха познайте кой е. Богомил, как кой. "Професоре, няма ли да сложите край на тези измислици, легенди и приказки за малки деца? Вижте само каква каша от противоречиви твърдения е официалната ни история, писана от чужденци и техните български мекерета. Доц.Чобанов не е никакъв авторитет, след като допусна една метростанция да се нарече „Хан Кубрат“. Няма ханове, нито канове сред българите!Не сме нито тюрки, нито иранци!Няма доказателства, само твърдения. Има документи, даже с имената на строителите на Плиска, Преслав, Дръстър и Кюстенджа, по времето на Константин Велики/ трак=българин по рождение/. Ами скито-сарматите са също траки господине. Няма измислени прабългари и славяни. Има само траки, най-многобройният народ след индийците/Херодот/. Понятието славяни се формира по-късно означавайки група народи говорещи сходни езици заради силното влияние на българският език, който е бил книжовен и религиозен език в Източна Европа, както латинският на запад. Борис не е бил избран за владетел от боилите, каквато е традицията...." и бла-бла-бла.......

 

Напомням за заглавието на статията. " Борбите за власт в старопрестолна Плиска ".

Защо е цялата тази работа, си викам. Я пак да чета? Ауу, какво престъпление!

Господин професоре...как можахте, как ви даде сърце да нараните нежните тракийски чувствителни души

с такива груби думи като "багатур Сондоке", "ичиргу боилът", "олг тарканът": правилно е олуг - откъдето е и думата велик в нашия език, но нейсе...Имената на Паган, Токт и Телес също не са твърде славянски, пък за тракийски и дума не може да става - където и както да ги търсите, са БЪЛГАРСКИ, но ...добре. Телес може да е телец, а може и да е желан; Токт си е живо производно от Тохтамиш - под секрет да ви кажа, че името идва чак от Монголия; Паган си е Пакал... хубаво...Обаче: с Богомил сме задочно познати. От един друг блог. Случвало се е и да го похваля, и то с удоволствие. Преди време. Когато мислех, че тия момчета се борят за правдата и свободата. Е - това време отмина безвъзвратно. Та писах му:

 

"05.04.2019 В 19:03 Богомиле!!! Взимай парите и мълчи…Срама си нямате, егати хората…Кажи сега за тракийския ичиргу боил, за пловдивския багатур, и за трако-мизийския олуг таркан…Към гръцкото перекенде – марш в Етиопия, кретен! Забрави ли кога българите ви бяха господари, и да минеш през Тирас да си облечеш овчата кожа на връщане! Нещо за рода Комнини няма ли да кажеш, грако, или още ви трепери,а? Палячо". Това за гърка беше преди да уловя специфичното s на турския шрифт. На гърците никакво извинение не дължим - и те бяха българи. Поне до едно време. До Атряч, или по тяхному Троя. И се почна едно увъртане - ама чакай сега, ама аз не това, ама то не е това дето си го мислиш - все едно си хванал жената в изневяра.

 

"05.04.2019 В 20:01 Нещо си объркал яко човече! Ама много яко! Та моята позиция е кореннопротивоположна на това в което ме обвиняваш! Та именно траките са цивилизовали много народи, в това число и дошлите от Етиопия и Египет гърци. Гръцката митология и пантеон са тракийски. Първите писмености в света са от нашите тракийски земи. Ние сме дали език и писменост, християнството и литература на руснаците. Построили сме първите им църкви и сме ги изографисали. Това ли те дразни човече? Именно гърци, руснаци, австроунгарци и немци имат най-голям интерес от фалшивата ни история. Ние българите сме траките Не ти се сърдя, защото така са те учили-недоучили.Ти не си виновен, че не знаеш.Остани си със здраве".

Богомиле...аз когато ходих на училище може и да не си бил роден. Както и да е.

Задавам въпрос: е как така, "05.04.2019 В 20:48 Много бързо извъртя позицията, стари приятелю. Светкавично, бих казал. Време да разберете цялата бригада, че не бяхме само траки и да го приемете. Заедно с тюркските титли, които през никой друг език не можеш да обясниш, така ли е? Искрата я дадохме оттук – тук се и завърнахме. Никой не е чужд в дядовата си къща. Има време…ще узрееш. Кажи и за унгарците, там си много добър: те от кои траки бяха? Ама те не са ли българи? А сега де…"

И гордо бях обявен за привърженик на тюркската теория:

 

"Има ли смисъл да споря с човек, който или не може да чете или не разбира какво чете и поддържа недоказаната с нищо тюрска теория? Няма никакви факти,няма светилища на Тангра, няма тюркски думи в българския, както и топоними отпреди османците, няма тюркски обичаи, нито пък фолклор и накрая нямаме и тюркски гени, под 1,5% са, за разлика от 20-те при руснаците.А титлата канас/княз/ се среща още преди 3500г.по земите на траките като „Акенас“, както и Борис, като „Борискос“.Най-малко 1000г преди 681г. са известни тракийските имена „Дулос“ и „Аспар“.Такова е името на Тервел и т.н. За унгарците ще кажа, че според Института по археология към УА на науките, аристокрацията на маджарите при пристигането им в Европа е българска. Даже името Унгария идва от българите оногури."

Обещал съм нещо пред всички и не само пред него. Момчета...влакът иде, момчета...

Няма светилища на Тангра, значи...Омуртаг какво направи пред оня младеж; помоли се на слънцето и луната, после прати едни животинки на оня свят и обясни, че не говите богове са по-силни от този на пленника. Богомиле...знакът IYI знаеш ли къде и колко пъти е намиран на Балканите, откога датират или да ти пратя снимки къде, какво, що...

Топоним също извадих. Град Кермен не е османски. Не ме карай да търся още. Хм, какво да търся - ето ти го град Русе. Не е от Русия, ще знаеш. Нито от руси моми на мегдана, пардон, на площада. Имало едно време един кан Урус Руджа Бургас...не го познаваш. Фолклор нямаме, а...

Я кажи, откъде паричките по лицата на момите, и най-вече на невестите?

От люспите на тракийската риба Бойгала са... в езерото Байкал (Байkул, богато езеро...) Та от тая риба всяка година режели парчета и тя пак се връщала, да й се не види и на рибата, нали? Пък ако ти кажа в Южна Америка какви тракийски носии вадят, ще си поръчаш една.

Не бе, човек, недей трепера, само хайвера са вадили, есетровия. Ял ли си истински? Иди в Тракия, там ще ти издоят пресен!

За канаса и княза вече ми омръзна да пиша, имам цял постинг. Кажи, друже - Омуртаг, Пресиян и Маламир какви точно князе бяха ? Аспарух, Тервел?

Аспарух е имал доста имена. Аспарьiк - мъдър. Аспазия - мъдра като змия, че не отива на жена да е мъдра като кон. Тервел пък какъв трак е - бедна ти е фантазията. Напиши Тарвил в

Гугъл и чети. Името Тарвил е толкова древно, че...

А, за унгарците. Днешния им език е този на съпругите им - угърки, или джуграйки. Маджари са, пък държавата им Унгария. Така е, като даваш на хуни (чистокръвни траки от Одрин, а?) да ти правят държава, нали...Какъв език говорят ли? Този на съпругите си, нямали са друг избор. Какъв език са говорили по-рано - чист и звучен траки...опс, български тюрки на някой от диалектите според едни много лоши чичковци с голеееми...очила.

Като казахме за Аспар...Аспар, Спарта, Спартак, Спарадок...Септимий Север...

Аспар - умен. Спарта - много лоши сексуално-хигиенни навици. Спартак е познат и като Себертек....следиш ли ми мисълта? Север...Себер... Сибир...все от един корен идват. Най-добре гуруто да сложи поне едно А пред никнейма - то пък ще се получи отрицателна частица...Ще си остане Аспар май...конят не е глупаво животно все пак.

Изкара си го честно и почтено. Продължавайте все така. Още не съм започнал даже.

С много здраве и...поне колкото коня да сте умни. Иначе ще ви купя и билети. Нали знаете за накъде? А, на оня, дето ми сложи феса - благодаря ти. В мое присъствие ще стоиш гологлав.

Докато не се научиш поне коя дума как се пише.

 




Гласувай:
5



1. lexparsy - Опитах се да бъда съпричастен приятелю...
07.04.2019 23:50
Но тълкованието не се търси в грешките на другите, а в тези на нашето разбиране....
Така си мисля само, защото имаме да си се катерим и гмуркаме още, за да кажем на себеподобните си Вярно :-)
цитирай
2. dobrodan - lexparsy, сигурен съм, че си страхотен човек :), но
08.04.2019 10:32
съпричастие не е точно това, което следва да изпитвам към - бъди сигурен, тук грешката, особено пък случайната нямат нищо общо - тези толкова категорични (от тюрко-"татарското" катьi - горкият латински език, него пък какво го чака...) рекламно-пропагандни материали като от телевизионна (опа, теле не беше ли език на тюрко-"татарски", ох, майко; и това ли...) реклама на най- нов модел пелени (олеле, пак тюрко-"татарски" - белен; оттам и блини...) прокламации за траки, тракийци, тракийски, тракичевски, тракичевстички тракичичковци...Опитах се да ги разбера...и комай ги разбрах, за което искрено им обещах, че ще съжаляват.
На път сте да станете за смях, скъпи тракалар съотечественици. Смело напред! Аз...ще имам грижата. Истината, истината...Тя...на мен не ми харесва, а вие ще плачете...
Езикът пази - кутия, пълна с тайни - ела и си вземии, оо...
Аз си взех...мога и да ви дам. Ако ви стиска. В което много се съмнявам.
цитирай
3. lexparsy - Като прочетох... само плахо ще намекна dobrodan
08.04.2019 11:12
Взирането в чуждите грешки и порицанието им, и даже словесно повтаряемо...
САМО НИ ПРАВИ ТЕМПОДОБНИ СЪПРИЧАСТНИ...
Повтаряй Вярата и разбиранията си, даже мисловно... Чуто е... от всички, които трябва...
Така знам че е!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1065009
Постинги: 389
Коментари: 5047
Гласове: 4181
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930