Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2019 23:08 - За царя и канартикина
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 3638 Коментари: 15 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2019 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Канартикин е доказана титла на български престолонаследник. Реших днес да поровя повече как така син на цар ще бъде наричан с такава странна титла. Странна е на пръв поглед, да. Толкова странна, че половин теория за иранския произход на българите се крепи върху нея на база ирански изафет и т. н. Нека да опитаме нещо друго:
канартикин
кан-ар-тикин
кан-ар-текин (такин или джакьiн  е титлата за принц у волжките българи, ср. текинбаши) ...
Остана  -ар-...И тук се появи нещо, което...избистри ситуацията. Сабит Ахматнуров в книгата си "Казаците на Златната орда" разказва, че в древнотюркски език думата ар означава мъж, човек, мъж с рижа коса. Ние сме арийци и това го знаем отдавна...Това, което не знаехме, е, че според този автор ар, ер и ир са били и аристократични титли през времето на тюркските каганати (диалектно произнасяне на ар), като най-долу стои естествено народът, наричан будун.
Сега идва ред на най-странната история. Ар, ер и ир си имат естествено продължение в езиците на Западна Европа: herr при германците, sieur у французите и sir при англичаните. Което се чете като саар. Или цар.
Въпросът за тези титли - на българските царе и техните престолонаследници 
смятам за приключен.



Гласувай:
2



1. barin - Здравей, dobrodan. Интересна е ...
29.03.2019 06:11
Здравей, dobrodan. Интересна е титлата и звучи станно, на фона на останалите титли по време на Първото Българско царство. Канартикинът е единствения, който се е издигал, без да има заслуги на бойното поле. Обаче почти всички престолонаследници са минали през битки, за да са наясно с воденето на война.
Още по темата:
barin.blog/history/2017/02/07/titlite-v-pyrvoto-bylgarsko-carstvo.1508344.
Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Има и един много тънък...всъщност много дебел момент.
29.03.2019 12:02
В града Улуг-Булгар действало единственото в света "Училище за принцове", учредено от хакан-бек Талиб. Там учели бъдещите управници и благородници от повечето страни по света. Полски, немски и унгарски принцове учели заедно с испански, марокански, тунизийски, селджукски, бугурски, уйгурски, тангутски, монголски, манчжурски, египетски, руски, арменски, азербайджански, грузински принцове. Благородните ученици се разпределяли в групи-десетки.
Ето една от "десетките" в "Училището за принцове" от 1165 година:
1. Полският принц Лачин (Лешко)
2. Грузинският бек Бурджан (бъдещият Шота Руставели, авторът на "Витязът в тигрова кожа".)
3. Меркитският принц Тохта
4. Черниговският принц Булюмар (Владимир Светославович, бъдещ автор на "Слово о полку Игореве".)
5. Византийският принц Джан (Йоан) Туки
6. Арменският бек Багрем
7. Азербайджанският принц Сабир Илдегиз
8. Принцът на Дунавска България Калай-Джан (Калоян)
9. Египетският бек Асад Булгари
10. Селджукският бек Булгардус

Водач на тези бъдещи прочути световни дейци бил вече завършващият випуска нормандски принц Субаш (Себастиен). Почти всички от тях получили блестящо и всестранно образование, станали поети, учени и изтъкнати пълководци и управници. Практиката им по "Тактика на полевите сражения" преминала през 1166 г. при отблъскването на разбойническия пробив на българската граница в Мангишлак от огузкия бей и краен исмаилит Барингул, постоянен клиент на Банка Натан. Чулманските (камски) барини (именно те са предци на автора), въоръжени по-зле от огузите, ги превъзхождали с бойна злоба. Стреляйки в движение (не по-малко от 80% резултатни изстрели), барините (баринджари) се сблъскали с авангарда на Барингул. Хитрият огузки бей опитал да мине откъм фланга на барините, но сам попаднал под ударите на полка в засада, в който била и "стотнята" от учащи се в "Школата за принцове". Барингул, като видял принцовете в най-скъпите доспехи на света, помислил, че насреща му е дошъл самият български цар и запалил подметките. Няколко принца препуснали след огузите, но Текин-баши (Водачът на принцовете), директорът на училището Шади-бек Улуш заповядал десетниците да не се откъсват от барините заради възможни засади. Шади-бек ръководел "Школата за принцове" от 1153 до 1166 година, отличавал се с висок ръст и невероятна сила. Единият му племенник - поет и пълководец Абди (Хабдула) Улуш участвал в разгрома на северската армия на Игор Светославович в 1185 г., другият - Шади, наречен така в негова чест, загинал геройски като бригаден генерал при освобождаването на Ширдаг (София - Средец, Средъкъ.... . бел. прев.) през 1187 г. Впрочем и синът на Абди, също Шади, загинал през 1205 г. в Дунавска България при битката с кръстоносците.
цитирай
3. dobrodan - Сега е моментът да лъсна като явен, виден и личен пантюркист:):):)
29.03.2019 12:13
Понеже обичам да ровя все където не ми е работата, дали някой може да обясни как името Джафар прелетя до Франция като Жофруа и до Англия като Джефри...Защо кулата в Търново е кръстена Балдуинова, а не Бодуенова например? И...от Балдуин до Балтийско море е далече, но...само в географски смисъл. Не казваме ли на брадвата балтия понякога? :):):)
цитирай
4. dobrodan - И защото някой ядно ще каже, че това са глупости и не е вярно,
29.03.2019 13:23
леекинко напомням, че имаше един наистина голям ПИОНЕРСКИ лагер в Крим с неразгадаемото име АРТЕК - сега вече звучи по-познато, така ли е?
цитирай
5. atil - Няма странно в титлите, нито в по...
02.04.2019 21:48
Няма странно в титлите, нито в поведението на българската държава преди или след покръстването. Само ние претендираме за равна тила в християнския свят, въпреки, че византийската политическа система не го допуска. Искаме веднага и патриарх. Защо?
Кан, каган, канар - различна изговорна и писменна форма на едно и също - цар, император.
Канартикин(канартикан) е принц. Кавкан е глава на правителството и военен министър. И т.н. никаво значиние няма арийци ли сме или подарийци или монголи, индиаци. Дори и негри. В Етиопия също на мястото на днешна Еритрея е имало древнобългарска държава.
Така е устоена държавата и чиновата система от предците в Прародината - Източна Европа и Северен Казахстан. А чистите арийци у нас - славяните още през 10 век също станали българи.
Древните българи в това чесло и траките, аланите, сарматите не били чисти арийци защото сред 7-те племена на древен Идел имало и неарийски племена. Ариец значи - поданник на Арья -Ура - най-старото име на Източна Европа и Балканите. Кръстена на митичната си първа основателка женския дух Туран - Уран - Арья. Считана по-късно за богиня на земята в най-различни производни култури.
Другото са заимки от древнобългарския език. Има взаимно влияние и заемки от арийските езици в туранските и обратното. Още от преди новата ера.
цитирай
6. dobrodan - Българинът асоциира тюрките с турци по навик
03.04.2019 12:37
и това е най-трудното в цялата работа, да разграничим нещата. Славянската душа изобщо не беше пречка за погазването на Пражката пролет, а мустакатият добряк генерал Гурко какви ги е правил из Полша - поляците си знаят.
Турците излязоха от българлъка. След набиращата скорост научно-фантастична хипотеза, че българи за пръв път имало тука в трети век и никъде другаде, понеже не се споменавало от гръцки и римски източници - най-големите лъжци в историята - се притеснявам да не пише някой ден по книгите как Дунавска България излезе от българството през 2025 година...
цитирай
7. shtaparov - Нека обаче не забравяме най-важ...
08.04.2019 21:22
Нека обаче не забравяме най-важното: волжките Българи още в X-XI в. се принудили да сменят Българския си език с тюркски,понеже ислямът им наложил да отхвърлят почитта към старите Български богове и езика,на който ги прославяли. Повечето тюрки били твърде ревностни в исляма и го приели далеч по-охотно от нашенците,които с векове не искали да изоставят старите си обичаи. Скоро след Ибн Фадлан местните тюрки,които се заселили на изток от Волга през VI в.при тюркските нашествия срещу Европа почнали да стават мнозинство в държавата,а най-добрите ислямски духовници били излъчвани точно от техните редици. В един момент те прогонили нашите езически жреци а накрая наложили и езика си,както е документирано в "Джагфар тарихи".
цитирай
8. shtaparov - Понеже обичам да ...
08.04.2019 21:42
dobrodan написа:
Понеже обичам да ровя все където не ми е работата, дали някой може да обясни как името Джафар прелетя до Франция като Жофруа и до Англия като Джефри...Защо кулата в Търново е кръстена Балдуинова, а не Бодуенова например? И...от Балдуин до Балтийско море е далече, но...само в географски смисъл. Не казваме ли на брадвата балтия понякога? :):):)

Името Джафар със сигурност е еврейско- затова са го приели както мюсюлманите,така и християните или поне някои от тях. Връзка намирам например с еврейската дума Шофар но ако се разровя повече,вероятно ще открия и още по-добър пример.

Думата БАЛТИЯ е лесно обяснима с Българския език,от който са я приели тюрките- тя е изведена от рядка диалектна форма на нашата дума БУТА (Събаря),която с добавено "Л" е звучала като БУЛТА и оттам- БАЛТА.
цитирай
9. dobrodan - Щапаров...не си подронвай авторитета, приятелю :)
09.04.2019 12:51
Коренът е пот (не мога да ти дам точния символ, понеже системата не го приема. Нещо между о и у се чете. Точен пример е подспудньiй (подмолен) откъдето пуд означава лежи и не помръдва. В пренесено значение към действието бутам, насочвам, поставям..Изненада - put on your hands on the table, please, and read carefully.
Кажи сега, кога и отде го взеха англичаните? Имай предвид, че това, което ти го пиша, му казват наука, не е просто...метод. Балтията тук е абсолютно ни при чом. Името Джафар не е занесено на запад като Шофар, бъди сигурен. Ония "изчезналите яко дим" българи - абе то изобщо имало ли е такива ? - са наричали Прибалтика Артан. Формата на брадва и името Балтика са ги свързали доста по-късно, вероятно за да се загуби старото име. Обаче...де, да, ди...Артанян....не мре пустият език ей...живее по един или друг начин. Поздрави и благодаря, че отделяш внимание. Опонентите са нещо прекрасно, трябва да ги има. И така полека-лека ще изкараш от българите тюрки. Недей, моля те - после ще те сочат с пръст тука едни хора и ще викат у-у-у-у. Тюрките са подчовеци, почти животни и нямат цивилизация изобщо.
Само са топили желязо, мед и злато преди някой да е чувал, че има такова нещо...Мога да те зарина с примери. Български език - ами някъде при чувашите е започнала цялата работа. Да бях знаел като дете....Впрочем ЧУВАШ и ЧОВЕК са единствените близки обозначения в звуково отношение на тая дума. Няма аналози. Никъде.
Като казах за Чувашия - виж и герба й. Да лудне човек.
цитирай
10. dobrodan - Нека обаче не забравяме най-важ...
09.04.2019 13:02
shtaparov написа:
Нека обаче не забравяме най-важното: волжките Българи още в X-XI в. се принудили да сменят Българския си език с тюркски,понеже ислямът им наложил да отхвърлят почитта към старите Български богове и езика,на който ги прославяли. Повечето тюрки били твърде ревностни в исляма и го приели далеч по-охотно от нашенците,които с векове не искали да изоставят старите си обичаи. Скоро след Ибн Фадлан местните тюрки,които се заселили на изток от Волга през VI в.при тюркските нашествия срещу Европа почнали да стават мнозинство в държавата,а най-добрите ислямски духовници били излъчвани точно от техните редици. В един момент те прогонили нашите езически жреци а накрая наложили и езика си,както е документирано в "Джагфар тарихи".



ЩАПАРОВ....ти разлика между тюрки и араби правиш ли??? Никой на никого не е сменял езика...за едно много дълго време. Моля те....мисли, човече, ти поне имаш нещо в главата. Ако имаш доказателства за някакъв праезик, който наричаш БЪЛГАРСКИ, слагай да ги видя на масата. Но без фокуси, моля. Доказателства искам, а не вяра и теоретизиране. Нали? Защото обратното мога да ти го докажа колкото пъти пожелаеш. Ох, да я направя тая книжка...Пътьом има една друга....Добре.
Дотук в Джагфар тарих видях само как първите молли са проповядвали на хунски език, после е станал архаичен и е излязъл от употреба.Т. е . по същество трябва да е бил нещо плашещо - шегор, дилом твирем, шанюй...точно както Джагфар описва срещата на тюрки с именци. Какъв трако-илирийски език да изведа...няма ли някой с албански език в тоя блог да помогне...поне с по-читав речник...Добре де , ще търсим при руснаците. Не е същото...никак...
цитирай
11. shtaparov - Нека обаче не забравяме най-важ...
09.04.2019 19:11
dobrodan написа:
shtaparov написа:
Нека обаче не забравяме най-важното: волжките Българи още в X-XI в. се принудили да сменят Българския си език с тюркски,понеже ислямът им наложил да отхвърлят почитта към старите Български богове и езика,на който ги прославяли. Повечето тюрки били твърде ревностни в исляма и го приели далеч по-охотно от нашенците,които с векове не искали да изоставят старите си обичаи. Скоро след Ибн Фадлан местните тюрки,които се заселили на изток от Волга през VI в.при тюркските нашествия срещу Европа почнали да стават мнозинство в държавата,а най-добрите ислямски духовници били излъчвани точно от техните редици. В един момент те прогонили нашите езически жреци а накрая наложили и езика си,както е документирано в "Джагфар тарихи".



ЩАПАРОВ....ти разлика между тюрки и араби правиш ли??? Никой на никого не е сменял езика...за едно много дълго време. Моля те....мисли, човече, ти поне имаш нещо в главата. Ако имаш доказателства за някакъв праезик, който наричаш БЪЛГАРСКИ, слагай да ги видя на масата. Но без фокуси, моля. Доказателства искам, а не вяра и теоретизиране. Нали? Защото обратното мога да ти го докажа колкото пъти пожелаеш. Ох, да я направя тая книжка...Пътьом има една друга....Добре.
Дотук в Джагфар тарих видях само как първите молли са проповядвали на хунски език, после е станал архаичен и е излязъл от употреба.Т. е . по същество трябва да е бил нещо плашещо - шегор, дилом твирем, шанюй...точно както Джагфар описва срещата на тюрки с именци. Какъв трако-илирийски език да изведа...няма ли някой с албански език в тоя блог да помогне...поне с по-читав речник...Добре де , ще търсим при руснаците. Не е същото...никак...

Албанския език е кавказки- затова негови аналози трудно ще откриеш. Той има само частична прилика с арменски но най-голяма с Българския,по обясними причини разбира се.
цитирай
12. dobrodan - Току-що рухна цялата тракийска теория.
09.04.2019 22:28
Само от една дума. Придружена от още няколко. Не ме питайте, няма да кажа.
Всичко с времето си.
цитирай
13. dobrodan - Специално отношение заслужават имената на гръцките богове и литературни образи
10.04.2019 21:20
Не знам колко са тракийски, но Зевс - Зиези или Джавуш, Атина Балада, Артемида - Артимас, Хермес - Кермек, Уран го има чак при монголите като Уран-Китай, Арес - Ярсу или Ерсу, Дионис - празнуван като джиен, Херакъл -Гур-Оглу, Ата, Асклепий - той и Ескулап - като Ас-Халиб, Аполон-Абалан, Борей - бору - та чак до вортекс; Атлант като Ат-алан, Тартар - татарите са описвани като адови изчадия...Има и други юнаци: Орест и Пилад - Урустай и Булат, Агамемнон - Ак Мумин, Ифигения като Итиган, Хефест като Хурса, Хръз...нищо чудно и други да излязат впоследствие.
Град Атина със старото име Пеларгикон - ами Буляр Кикан без съмнение. Гърци, значи...
цитирай
14. shtaparov - Смяташ въпроса за приключен, но не ...
25.04.2019 03:48
Смяташ въпроса за приключен,но не е. До 552 г. тюрките били за няколко века роби на рураните, обитавали нищожно малък район в централна Монголия и никому нищо не можели да предадат- ни титли, ни език нито имена,понеже били нищожно незабележимо племе във време,в което Българите (в това число Хуните) живели на 4000 км разстояние от тях и громели всеки противник,който се изпречел на пътя им.
цитирай
15. dobrodan - Нали това обяснявам :):):).
02.05.2019 19:54
Че българите не са тюрки, просто са говорели тюрки език :).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043200
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031