Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2019 00:12 - Великият език на "траките". Част четвърта. С допълнения.
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 6346 Коментари: 37 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2019 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Понеже тракийската дружина отново запя в синхрон с последните модни тенденции,
ще разкрия какво се крие в деветте думички, които изложих на показ.

Кравай. Гусла. Поет. Коза. Боян. Баща. Пустота. Велик. Баба.

Кравай - от тюркското кара ипай, черен хляб.
Гусла - от тюркското гусле. Струнен инструмент с резонатор отдолу, струните отначало са изработвани от конски косъм. Такива има и по рисунките на етруските.
ПОЕТ - от тюркската БОЯН, пеон -  народен певец-разказвач. Който пее стиховете си в епос, продължаващ понякога с дни наред. Съществува и БАЯН, народен инструмент, много сходен с акордеона. Както и думата БАЯ, пея и нареждам.
Коза - от тюркската дума кожа, откъдето е и думата за кожа. Извинявам се, че блог-платформата не допуска изписването на транскрипции.
Баща - опитът да бъде изведен от бат, батя не е успешен. Правилното е баш, глава - в случая на семейството. При нас е в женски род по аналог със славянското батя. Което идва пък от бат и не се знае със сигурност кой откъде е заемал.
Пустота - от тюркския корен буш. Пущо да остане, нали?
Велик - едно към едно с тюркското олуг и представка в-.
Баба - от тюркското аби. Следва Бабай ага - оттам и Баба Яга. Бабай - татко.

Понеже някои хора нямат спиране и траките стигнаха Тихия океан ??? , та затова.

Днес се смях много с произхода на русите от митичните хипербореи.
Ибер - граница, може и условна. Ибер - Кавказ, ебрю - евреи, Иберийски полуостров.
Борей - от тюркския корен бору. Вятърът-борей е негова производна, пробивам чрез? Въртеливо движение. Там някъде остава и хИПЕР болата. 
   Нищо, има и други, дето са се заяли здравата с "пантракистите" и добре правят.
Сега остава от Тихия океан да прескочат и до Вануату. Както и до ПЕРУ.
И Чили. Където е пълно с "тракийски" носии и бели лица на булки с парички.
Аз само слагам петдесет стоТИНКИ в касичката. От тюркската ТЕНКЕ или ДЕНГЕ.

Изкушението да напиша всичко намерено е огромно. Няма да се поддам:):):).
Засега, да речем, КАЛЯСКА. Видно е, че думата идва от руската КОЛЕСО, колело.
А колесо пък е Кул Аса, спуснати ръце. 
Имаме и една чудна дума ПАЛАВНИК. От БАЛА, дума за дете в тюркски език. Откъдето и турцизмът БАЛАМА.
Понеже някой се опитва да изведе ШЛЕМ по sci-fi начин, то старата дума е шелом, в "Слово о полку Игореве". Или очльiм, в тюркски език.
Думата ачьi се свързва с оцет по странен начин. И двете са остри на вкус.
Шлемът е с ОСТЪР връх. Дали кожен или стоманен е все едно. Формата предполага отклоняване на ударната сила, квадратен шлем няма. 
Точната дума е очльiм. Която русите са почнали да произнасят като У Чела. На челото.
И понеже шлемът покрива лицето до клепачите - веки на руски, ето ни го и чьловякъ.
Такива едни работи...Има още, има. Закъде да бързаме?

Защо ви пиша тия работи? Защото не можеш да направиш Българска ИмПЕРия, ако делиш хората си на "траки" и "торки", т. е. тюрки.
Питайте русите, те са много наясно по въпроса. Думата "ясно" има много изненадващ произход. Да внеса ЯСнота малко? Сравнете ЯША, ЯШ (нека да е падиШАХ, че и нещо
ИРанско да се завърти из лингвистиката...:):):) 

Понеделник, 13-то число. Снощи от човек, когото уважавам все повече, получих интересна аналогия в едни думи. Защо пиво, а не бира?
Нека пропусна обясненията. Кое си остава факт  - думата БЕБЕ, толкова изконно родна за нас, има тюркски произход. Изцяло заимствана и няма как да е турцизъм, поне така мисля. Имаме и старата дума ТИТЕ, ТЕТИ като ДЕТЕ и ТЕТКА (леля).  В руски език са ребьонок и тьотя, като ребьонок е твърде близка до рьiбьонок, да отбележим. Думата ЛЕЛЯ също има тюркски произход, вече съм го писал, само напомням.
Излиза, че ОСНОВНИ човешки понятия като семейни връзки - мати, отец, баща,  бебе, лелята на бебето (детето) сме заимствали от тюркски език с минимални промени до днес. Не може да са турцизми всичките до една? Замислете се...
Има и още една странна дума - дядовата УНУКА. Пряко кореспондира с УНУГ - ЕНОХ - ИНОК. Иной в руски език има значение на друг, чужд...
В една от старите книги пише, че след потопа и разпадането на Шумерското българско царство тогавашният цар ХОН-Улан събрал войски и заминал на изток.
Мога да добавя смело, че е имало и Самарска България - последен остатък от една от най-могъщите в историята Български държави. Ай стига бе, нали?
УНУГ-Ури. Любопитен съм как ще го обяснят евреите това нещо...Книга на Енох/Инок...
Какво стана с богоизбрания народ?
Част от бившите шумери - халдеи или келти (изписването е CALTAE) и следва да го четем като КАЛ-ТАЙ са останали и като келти в Башкортостан. Който излезе от българството. Както и да е. 
Нурутдинов споменава, че хуните са наричани БИСТЯРИ. Пак ще напиша за "тракийския" цар БУРЕ-БИСТЯ, Буребиста. Вълкът - дракон. Думата БИСТЯР е ЖИВА в основния си смисъл на здрав, силен, юнак в белоруски език.
Интересно е и съм съгласен с Фархат Абдул-Гамидович за произхода на думи като MISTER и MASTER от хунската БИСТЯР. Също и БЕСТИЯ, BEAST.
Бяс, бесове...беси. Тракийско племе...Надявам се да виждате връзката?
Бомбата се отложи. Не мога да намеря точния линк.
Италиански изследовател даде следната предполагагема връзка:
AUGURI - ОГУРИ, AUGUSTUS - ОГУЗИ...същият дава името NERENEA като производна от НЕРЕН в пряка връзка с езика на етруските?
Един час не мога да стигна до линка. Днес е 13-то число:).
Ами ако...наистина има такава връзка?
Прочее, аз си пиша тука, "тракащият" отбор си пише оттатък, а тези, дето си го могат,
пишат едни такива неща    
https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/G_Atanasov_THE_FOUNDING_FATHERS.pdf

Като за по-рано  няма смелост да се говори явно все още.
Сравнете имената БУКУРЕЩ/BUCHAREST  и БУХАРА.
Тимишоара - ТЕМИШ-(ВАР) (име при кумиките). КИШИНЕВ - КАШАН. Румънците си ги знаем, чистопородни даки и римляни :):):). Характерно за българите е да дават едни същи имена на реки, местности и градове.
Руските изследователи бяха много ядосани от това нещо. Докато се разбере какво е това Седморечие и коя Идел на коя точно от реките край Волга е име, им трябваха 20 години. И накрая какво излезе - географските описания в "Джагфгар тарих" се покриват съвсем точно! Пътища, реки, спирки, селища...Останалото обаче е тотална лъжа, нали така? За лично мое искрено и неподправено удоволствие този източник на Българска история вече почва да се възприема сериозно. Дори и у нас.
Та, щях да казвам и още нещо. Думата БЪРЗО в старобългарски е съответстваща на руската бьiстро. Производна, наречие. С лекичка усмивка напомням, че и думата БЪРЗО сме я взели пак оттам, БОРЗАЙ - бързо куче, хрътка. Бистро има и значение на заведение за бързо хранене. А бистра вода е тая, която тече бързо.
Такива са били дядовците ни, бързи и яростни; само че на коне. Много добри коне.
За тези неща ще пиша отделно някой път.

Зарана чух как чудно пее чучулига. Моментът беше чутовен, чудовищно красив. Щеше да е чудесно, ако беше вярно. Човешко е да се шегуваме.  Това, което днес ще ви напиша, е нещо странно. Чудно. Донякъде чудовищно. Предполагам, че забелязахте сходството в повечето думи. Да, има връзка между тях.
В руски език има едно наречие, чуть-чуть. Означава нещо мъничко. Като чучулигата.
В легендите на северните народи има едни човечета, мънички, като джуджета.
Били доста злобни, абе като джуджетата преди да дойде Снежанка да ги очовечи малко. Тоя народец русите са нарекли чудь, мънички. Чудна работа.
Думата чудо е свързана с думите чуден и чутовен, като чутовен остава най-горе в степенната скала на градацията в понятията. Като световен, върховен, гръмовен и т. н. Чудовищен.
Това мъничко чуть-чуть е преминало в глагола чую, усещам. Или пък чувствам. Следва чувам – чуете ли ме какви ги пиша днес? Чуйте или чувайте, защото е доста важно. Чувствам, че е така.
Чувам има повече от едно значение. Чуя звука отдалеч и отчувам... мъничко животинче до голямо, като например човек. И днес старото звучене на думата е запазено като чувак при украинците и диалектно в руски език. А в български диалекти имаме чувяк и чуек вместо човек. От уеднаквяване на звученето чьловек и чувак дават човек.
Чучулигата е мъничка птичка. Ей толкова мъничка, чуть-чуть.

От тюркския корен чут-чут със същото звучене и същото значение.

Кой знае, може и да греша. А може и да съм прав. Без грам лингвистични познания...къде ли съм тръгнал... Ще трябва да търся някого да се съюзим (от тюркската узда, юзда – оттам е и думата за уста по всяка вероятност, каkто и яздя, езда), may be this guy who works in the yard near my home. Maybe. (Английският ми не е особено добър). Думата ярд е единица мярка за дължина. Или пък...двор.
                  Нещо като юрта, йорт.

16.5. 2019г. По пладне да започна с един цитат:

"
Ето я и най-любимата на децата приказка - "Колобок"/ Житената питка.

- Аз съм питка, питка. От корито съм стъргана (в оригинала е думата короб), от хамбар съм метена...Короб (корито) - от тюрко-"татарските" кору, корьiп. От същия корен е и думата кораб."
"
Виж, колобок... (кълбо е най-близкото съответствие в нашия език и не може да се обясни по никакъв друг начин - бел. прев).

Има интересни факти за това, че в стари времена из Поволжието остатъците от тестото са наричани "колебятка". Същата тази колебятка са слагали в пещта върху пепелта за радост на децата (пърленка). Има версия, че тая същата колебятка или кольбяка още по-рано в "татарски" език се е наричала Колбика - жена от пепел, "пепеляшка".  
И като се посмеем на отчаяните опити да бъде изведена една дума от староисландски, готски и латвийски, предлагам да се сетим, че и преди тези народи да бъдат оформени хората са яли ХЛЯБ. И днес в Русия приготвят КУЛЕБЯКИ, пълнени ХЛЕБчета.
А с думата хлеб са кръстили и пшеницата.
И когато днес изпитваме КОЛЕБание, нека се сетим, че като търколим житената питка надолу по пътя, преди да падне - тя се КОЛЕБае.
Има описано едно оттук-оттам печенежко? племе колбяги. Тия хора за думата калпак не са ли чували? Та, формата на тая колебятка прилича на калпаче.Трудно е да се каже калпакът ли е измислен пръв или хлябът. Във всеки случай калпак и калъп са твърде близки смислово думи (нека не ги бъркаме с индийската калпа). Някъде оттам е и думата халба при германците, с форма на обърнат калпак. В който наливат течния си ХЛЯБ. Като отворих дума за хляба, имаме си още една - колач. Изцяло заимствана от тюркската калач. И като си помисля за израза "да заколим погачата", се сещам, че колим и животни. И този, който го върши, пак наричаме колач.
И така...със "заемките" в българския език. Май станаха много? Не, има още. Много.





Гласувай:
2



1. bulgares - хм
14.05.2019 17:30
А някакви доказателства поне за една дума откъде идва? Щото иначе това си е една игра на думи с каквато може да изкараме който какъвто си искаме.
цитирай
2. dobrodan - Здравейте, думите, които изваждам,
14.05.2019 18:39
са от една книга, чийто автор е с "татарски" произход и си е направил труда да отбележи кои руски думи, използвани ежедневно в руската реч, произлизат от, като той се изразява, "тюркско-татарски' корени. Авторът е писател и драматург, владее руски с ниво над мен, мисля, че се справя и с родния си език :). Далеч не всички думи, които посочва, са налични в нашия български език, а за какво става въпрос при русите - нямам думи. При проявено желание ще кажа и коя е книгата, няма нищо скрито-покрито. Все пак някои от думите привеждам и към съвременните български, те няма откъде другаде да се появят. Нали сме братя с русите...от векове...за векове...Преводът не е бърз и лесен, налага се да ползвам речници по-често, отколкото смятах, че ще трябва. Естествено е някоя от думите да е налична и в други езици по-далеч от нас, въпросът е: как попаднаха в нашия език тия думи и корените им...
Нека отбележа, че някои от думите, които посочвам в тая поредица, съм издирил лично по речници на руски и тюркски езици. Думата баща отсъства в руски език, но башня като кула и башта като бустан от фарси са живи и до днес в руски език. Благодаря, че отделяте време да четете.
Има повече такива думи и корени, отколкото предполагах. Армейски, стопански термини...
цитирай
3. get - 1. Кравай - крив(а/и), грив(а/ни). ...
16.05.2019 13:14
1.
Кравай - крив(а/и), грив(а/на) ... синонимно на латинско curwa - завой;
2.
Поет - пея, "pean" документирана и припознавана за гръцка дума за "тържествен химн/песен" - в съвременен гръцки не се ползва - замества се с "трагуди";
3.
Боян/Буен - изписвано и идващо от по-старото бОЙ, боен, боец ... бой/воин;
4.
Баща - идващо от старото и срещано най-рано в санскрит ПАСТИ: с две производни(смислово натоварени) ПАЗЯ и ПАСТИ=храня ... останало в нашето ПАСА;
5.
Пустота - пуст, на+пус+кам ... дало в английския Past/минало, преминава ... в латински: "Passus" пре/от/мина, станало и ... т.н.
6.
Велик - документирано от балкани и близък изток, като теоним и дума със значени Господар/Величество ... звучали, съответно ... като Бел/Вел/Бал
7.
Баба - дума документира в легендата за Деметра търсеща отвлечената си дъщеря Персефона(6-ти век пр. н.е.) - звучала в античен "гръцки" - като "баубо" - Значение/смисъл: Възрастна жена!

Ето за последното баба/баубо ... Baubo - Адрес:
https://en/wiki/Baubo
Освен това в палеобалканския - който някои като вас МНОГО ЖЕЛАЯТ ДА ИЗКАРАТ, че няма аналози в съвременни български думи ... освен в смисъл Баба=Стара жена ... се е явявала и култов-символ на женско(пол) защитно-вотивно същество?
Да питам - до момента?
- Бабата КАКВА РОЛЯ ИГРАЕ И ПОНАСТОЯЩЕМ - като социална/битова функция в българското семейство? Не е ли тя защитата: тоест БАВАЧКАТА и ВЪЗПИТАТЕЛКАТА НА ДЕЦАТА - докато майките отсъстват от дома?

Целият ви пост е една игра с натъкмяване на думи - без реална езиковедска стойност - ще прощавате!
цитирай
4. dobrodan - Веднага ще Ви простя,
16.05.2019 13:36
ако ми обясните как от латинския? завой докарахте кравая до кара ипай. Можете да стигнете най-много до крив.
От Бал до велик трябва да мина през балък? :)
Боян е дума, сходна с буен, буенек. Само че как влезе това в тюркски език със значение певец и поет? Он пойот, поинтос мисля , че беше при гърците. Или бая, баячка. И инструмента БАЯН не е особено свързан с боя. Освен ако свириш фалшиво. Бояните са пеоните, оттам пеан :).
От пасти можете да изведете пастир и пастор. Духовен баща :). Щом е от латински, посочете, моля, аналог дори и в славянски език? До Иран може и да успеете да я докарате.
Опитът с пустота и past в английски е неуспешен. Пустош, пущинак. Буш. Което до днес в английски е храсталак, или пустош.
Не помня да съм отричал съществуването на палеобалкански език. Може би оттам в тюркските езици е и думата аби? Ела, баби, тука да хапнеш?
Оценявам старанието Ви, за него отличен. Колкото до резултата...Веднъж писах, че VI-ти век пр. н. е. е детска възраст сравнено с формирането на един език. Или Държава.
P. S. Броят думи расте ли, расте. Дотук не видях според Вас нито една заемка от тюркски език?:):):)
Ехаа! Предполагам, че гърци и римляни са ходили да учат тюркоговорящите украинци например на основни понятия :):)
цитирай
5. get - До 4. dobrodan - Веднага ще Ви простя ... ОТГОВОР: Оставате сарказма а залегнете в/у изучаването ... ?
16.05.2019 14:05
dobrodan написа:
ако ми обясните как от латинския? завой докарахте кравая до кара ипай. Можете да стигнете най-много до крив.
От Бал до велик трябва да мина през балък? :)
Боян е дума, сходна с буен, буенек. Само че как влезе това в тюркски език със значение певец и поет? Он пойот, поинтос мисля , че беше при гърците. Или бая, баячка. И инструмента БАЯН не е особено свързан с боя. Освен ако свириш фалшиво. Бояните са пеоните, оттам пеан :).
От пасти можете да изведете пастир и пастор. Духовен баща :). Щом е от латински, посочете, моля, аналог дори и в славянски език? До Иран може и да успеете да я докарате.
Опитът с пустота и past в английски е неуспешен. Пустош, пущинак. Буш. Което до днес в английски е храсталак, или пустош.
Не помня да съм отричал съществуването на палеобалкански език. Може би оттам в тюркските езици е и думата аби? Ела, баби, тука да хапнеш?
Оценявам старанието Ви, за него отличен. Колкото до резултата...Веднъж писах, че VI-ти век пр. н. е. е детска възраст сравнено с формирането на един език. Или Държава.
P. S. Броят думи расте ли, расте. Дотук не видях според Вас нито една заемка от тюркски език?:):):)
Ехаа! Предполагам, че гърци и римляни са ходили да учат тюркоговорящите украинци например на основни понятия :):)


... езикознание и неговото изучаване + история?
От същото ЩЕ УСТАНОВИТЕ:
Масово, не спорадично от някакво племе - присъствие на ТЮРКИ по тези географски ширини по-рано от ШЕСТИ ВЕК НЕ Е ИМАЛО!
Второ: Тюркския език не е само ЛЕКСИКА - която вие играейки си натъкмявате ... към ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ... а още СИНТАГМА(сантиксис + "парадигма"?) и МОРФОЛОГИЯ(слово-образуване) + ФОНЕТИКА(промяна в звучене, на база промени исторически)?

Когато научите добре не само ЕЗИКОЗНАНИЕ но и Турски език - История, тогава ще се съглася със сериозността на изводите които правите на база - външно случайни и несистемни признаци?!

П.П.
Украинците НЕ СА ТЮРКОГОВОРЯЩИ ... ако и да имат лексика тюркска ... както и в турския има достатъчно европейска лексика?!
цитирай
6. dobrodan - Ами точно това имам предвид!
16.05.2019 16:00
И поне за трети път пиша, че езикът "тюркски" е съществувал не знам колко хиляди години преди племената тюрки да дойдат насам! Естествено, че не тюрките са донесли тия понятия в руски, украински и български език. Не помня да съм твърдял обратното.
Както и предполагах, трябва да деля не само турци и тюрки, а говорещи "тюркски" език българи, тюрки и турци, нали така?
За Ваше успокоение при обсадата на Казан мисля, 1540 г. сме викнали ТЮРКИ на помощ срещу русите. За пръв път тогава се появи определението тюрки. Дотогава сме ги наричали узбеки, туркмени, турци по-късно, татари, тазики и какво ли още не.
Това е от "Джагфар тарих". Все едно да наречеш човек, който говори на някой език от "тюркско-алтайската" езикова група тюрк. Какво да кажат в Индия, в Иран?
Шумерите шумери ли са или тюрки? Ясно показвам, че една голяма част от народа ни съвсем спокойно си е била тюркоговоряща още преди да направим тук Дунавска България. Това нещо престъпно ли е?
Тези езици, които днес европейското езикознание определя като "тюркски", също не са били статични. Честно казано, език "български тюрки" не виждам начин да не е съществувал. Иначе ония там Велика България, Стара Велика България и другите щяха да си говорят гръко-латински и пей, сърце. Да, ама не?
И всичко това защото някой реши, че за пръв път българи са станали траките и мизите през трети ли там или четвърти век?! Ами дотогава къде бяхме?!
Езиковата почва е хлъзгава, прекрасно го знам това.
Обаче...На база един-два корена от тюркски език извеждаме цели семантични славянски гнезда? Как стана тая работа? Пък те не са един-два.
Не приемайте усмивките, които слагам, непременно за саркастични. Моля :):):).
Познат съм като весел и приветлив човек. Сарказмът си има едно място, там при последния коментар на "арменския" "професор". Изкара си бонуса от раз човекът като пич.
цитирай
7. get - До 6. dobrodan - Ами точно това имам предвид! - какво "имате в предвид"?
16.05.2019 16:27
Преписвате безпорядъчно - пантуранските езикови спекулации!

Това, което се опитвате в момента да формулирате - казах ви и отново повтарям: Чел съм го и по-въжното ПРОВЕРЯВАЛ!
Уви тези "яфетически", на база учението на Марр, за "ново-язика" съчинения не издържат и на най-елемнтарната проверка? Звучат абсурдно!
Както зучите абсурдно и вие с коментарата си че ... видите ли, ТУРСКИЯ ЕЗИК СЕ ПОЯВИЛ ПРЕДИ НАРОДИТЕ НОСИТЕЛИ НА СЪЩИЯТ ... и бил заговорен от БЪЛГАРИТЕ, които пак видите ли: Не знаели че говорят на "булгар тюрки" ?
Това са ПСЕВДО И АНТИ-ЕЗИКОВЕДСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ... на "ваисовците" от Татарстан търсещи СЕБЕИДЕНТИЧНОСТТА СИ ... но не през тюркско-монгалската си същност а през някаква САМО ЗА ТЯХ СЪЩЕСТВУВАЩА супер-етносна и супер-езикова парадигма?
По този въпроса пишат и съвременните пан-туранисти, като Полат Кая, търсещ общо между шумерски - през съвременен тюркски езици или ... Адиля Айда, "доказваща" че: еТРуски и ТуРски са синонимни.
Или пишещият съвременния Учебник по турска история - който доказва - цитат:

""Първата членоразделна дума, която излезлият от пещерите човек произнесъл при вида на животворното слънце, бил радостният възглед " ag !" . Тази турска фонема доказва, че първият човек е бил алпийски брахикефален турчин ! Турската наука най - после даде ключ към големия проблем, който занимава лингвистите от целия свят, а именно произходът на езиците, доказвайки , че турският е в оснoвата на всички културни езици!"
Този цитат не е виц, а част от научно изследване на турския лингвист Дилмен. То е публикувано през 1937г. в подкрепа на "Слънчевата теория на езика" ( Gunes Dil Teorisi ) , залегнала в националнта доктрина на турската нация - най - младата и засега единствена нация в света, която има "баща".
Както е известно, тя е създадена след 1923г. от Мустафа Кемал - Ататюрк върху руините на Османската империя чрез геноцид над останалото в пределите и християнско население. Нейната национална идеология е писана по тезиси, формулирани от самия Мустафа Кемал, които указвали какво трябва да съдържа и до какви заключения да стигне новата "история" на турския народ.
В турския език разлика между "турски" и "тюрски" не съществува. " Всички брахикефални турци( хуни, авари, кумани, печенеги и пр.), които тръгнали от нашата древна родина ( Anayurdu) в региона на Алтай, Байкал, Хазар и Памир и се разселили по света, са Ata Turkler ( прадеди на днешните турци), а Чингиз хан и Атила са велики турски пълководци. Не съществуват самостоятелни цивилизации, тъй като всички са произлезли от турците. Другите расови разновидности не можели да създават цивилизации, ако не влязат в контакт с турците" - гласи едно от тези указания.
Екипът, на който Ататюрк възложил задачата, без усилие "доказал", че цивилизациите на Месопотамия, Египет,Индия, Китай, Елада, Рим, на хитите, ацтеките и маите са турски цивилизации. Този расистки постулат е запазен до днес в турската национална идеология"
цитирай
8. dobrodan - Твърде, твърде нагло звучи такова нещо....
16.05.2019 17:41
Добре де, с нашата история какво да правим тогава...
Не, не съм преписвал нищо от никой и никакъв турски учебник, уверявам Ви!
Не владея езика им и всичко си го намирам през руски. Какво намирам - сам виждате?
Светът е бил Български, не турски. За езика ни - те нито имат заслуги, нито отговорност!
АТИЛА ТУРЧИН?! Това сериозно ли е или се чудят на Тангра или на Аллах да се кланят?
Бат-Боян, Крум, Аспарух, Кубрат...верно тия турци ли ги изкарват?
Срам от Аллаха си нямат ли?
Велики Болгар, Буляр, Казан, Киев, Москва....БЪЛГАРИ ГИ СТРОИХА, НЕ ТУРЦИ!
Доктрина, а...Ами ...и на тях да им поровя из ризките освен?
Не мога да повярвам чак!
цитирай
9. get - До 8. dobrodan - "Твърде, твърде нагло звучи такова нещо... Така е - и за да ми повярвате, че ...
16.05.2019 21:26
dobrodan написа:
Добре де, с нашата история какво да правим тогава...
Не, не съм преписвал нищо от никой и никакъв турски учебник, уверявам Ви!
...


... че не от вчера, а от години се ровя в тези двусмислени по своя характер "сведения"!
Посочвам ви по "Джагфар Тарих" - където Нурутдинов уж пишейки по древни източници - казва следното? Но не следва "древен автор" а цитира "тураниста" Хр. Тодоров - Бемберски?
"В 642 г. (по данным, приведенным в работе Х.Тодорова-Бемберского) Арабский полководец Абдуррахман впервые вышел в Предкавказье, где встретился с Курбатом, запомнившимся Арабам под именем Шахриара (Шахрияра). ...
- и продължава повествованието - цитат:
"Халиф Омар, считавшийся наиболее мудрым и справедливым из всех халифов, принял Бат-Бояна и спросил у него: “Кто были предками Булгар и где живут Булгары?“ На это Бат-Умар* ответил: “Предками Булгар... являются Сакланы (восточные Арийцы) и Тюрки (у Булгар слово “Тюрк“ в то время означало Финно-Угров, Угров и Отюреченных Угров)."
Забележка: Бат-Умар* е историческия Бат-Боян - идентифициран от Именника на българските Кънезе, като "Безмер"?

Но в същност "историята" се базира на един друг исторически извор - оставен ни от Шемседин Димешки - персо-арабски летописец от 12-ти век, който пише - Цитат:
"В Багдад, пристигнала делегация от Булгар. Халифа в присъствието на кадия(съдия) попитал:
“От какъв народ сте и какво е това Булгар? - На което те отговорили:"Народ сме смесен от Турк и Сакалиба.” - Но тук взема вече думата и акцентирам?
Писалият близо три века по-рано през 9-ти, Ибн Фадлан ... Нарича, страната Булгар ... на "сакалибите"!
- Защо на сакалибите(някои неправилно го превеждат чрез изкуствено-кабинетния политоним, термин "славяни"?
Защото още от СРЕДА НА ВТОРИ ВЕК - Се забелязва масова миграция на ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - Който започва да създава/донася ЦИВИЛИЗАЦИЯ СРЕД МЕСТНИТЕ ... както казва, цитирания Нурутдинов:
" слово “Тюрк“ в то время означало Финно-Угров, Угров и Отюреченных Угров(?) ..."!

Поздрав!

А по отношение АРАБСКАТА ИНВАЗИЯ в Предкавказие - Нурутдинов обърква малко хронология и събития - Защото?
Исляма в предкавказие действително започва да се налага НО В КАВКАЗ - от времена на Багдадския халиф Омара (Умар, упавл. в 634–644 гг.), чрез похода на военачалника му Салман ибн Рабиа, извършил поход в Закавказья против хазарите и планинците от южен Дагестан. Но не е покорил/ислумизирал хазарите,а дагестанците. Вече ДВА ВЕКА ПО-КЪСНО арабите вземат ПРЕВЕС В АРАБО-ХАЗАРСКИТЕ ВОЙНИ при Омеядите с военачалника им Маслама през 728–729 гг и 733–735 гг. ... като десет години по-късно преодолявайки омаломощената хазарска войска - арабите достигат до Дон (втората Българска държава, сега наричана Северски Донец) където през 739 г. заловил в плен 20(двадесет) хиляди сакалиби!

Впрочем, има двама автори гебраисти - които твърдят, че хазарите са говорили на "славянско" а не турско или еврейско наречие? За това срещали ли сте някъде сведение?
цитирай
10. dobrodan - Хм, значи излиза, че ни е страх!
16.05.2019 21:41
Страх да кажем на света кои сме били и как го създадохме. Не чакаме дивиденти и благодарности. Искаме просто уважение!
Откъде-накъде ще ни гледа Европа, която и от татари, и от турци спасихме?
Да вземат турците да си припомнят като идваха насам през Мала Азия колко българи живееха там?
Докога ще гледаме като напикани в ъгъла? Длъжни ли сме или някому така е много удобно?
Докато не си кажем нашето все ще е така.
Турците говорят наш стар език, не ние сме говорили техния!
Колко още време трябва, за да признаем, че сами сме си виновни за голяма част от историята ни тук, включително османското нашествие?
Кой би по главите Цар Симеон и Кан Алмъш Джафар да разделят България и да оставят Киевска Рус на Лачините? Спазили закона за българско управление на областите? Де гиди пуста лакомия човешка!
Московията...Княз Юрий Долгоруки...дрън-дрън! БУЛГАРУКИ му е фамилията, руснаци са ми го казвали!
И всичко това да го зарежем, защото турците, знаете ли...
Ваисовци не ги закачайте. Що народ е избит там за каузата?
Не зная какво да мисля. Преди години имаше един лаф "женен съм за рускиня". Някои хора направиха кариера от това.
Не, аз лично не мога да се разделя с тази част от историята ни. Даже и не искам.
Как да го кажа...Те знаят, че аз знам, че те знаят, че аз знам.
Другото ми прилича на "е те такова животно нема".
Доктрини...От доктрини сме на това положение. Подлагаме се на всички, че да не се обидят. Да, но вън времето се смени. Остава и ние да се сменим с него.
цитирай
11. dobrodan - Сега, честно казано, аз не съм убеден, че европейско население носи
16.05.2019 21:57
цивилизация. По-точно, кой донесе военната структура, държавността, умението да се строи, умението да яздиш и стреляш в движение, ризниците, броните, желязото...
Отбелязвам, че в казаното горе от Нурутдинов при срещата с халифа не намирам противоречия? Колкото до имената, там е пълен ужас. По пет на човек, един убил някого и му взел името, друг се побратимил с някого и му взел името. Тая река се казвала еди-как-си, минал еди-кой-си и вече се казва не знам как-си? Едно светско име и едно религиозно, че и по две според двете религии?
Много добро обяснение дават казанци как идват насам и защо готи и УЛИЧИ, виждам, че улчии е трудно за възприемане, както и за сакалибите.
Саклан, Сабан...В английски Савана? Немски език пращи от тюркски думи, латински и италиански съвсем не са назад? Горе исландците извадиха вулкан с колко букви в едно име, аглутинативността изобщо не им е чужда.
Садъм - Sweden. Кулян - Holland. Балин - Polonia. Галич - Galicia. КЕРМАН (крепост - Германия.
На кое да вярвам, кажете? Когато сме имали цивилизация, Европа е хвърляла хора из блатата да умилостиви някой смотан идол. И това ли да забравим?
Заради едните турци?! Откъде накъде?
цитирай
12. get - До 10. dobrodan - Хм, значи излиза, че ни е страх! - Не ни е било толкова страх - колкото, че сме били изправени пред ... ?
16.05.2019 22:03
dobrodan написа:
Страх да кажем на света кои сме били и как го създадохме. Не чакаме дивиденти и благодарности. Искаме просто уважение!
...
Кой би по главите Цар Симеон и Кан Алмъш Джафар да разделят България и да оставят Киевска Рус на Лачините? Спазили закона за българско управление на областите? Де гиди пуста лакомия човешка!
Московията...Княз Юрий Долгоруки...дрън-дрън! БУЛГАРУКИ му е фамилията, руснаци са ми го казвали!
И всичко това да го зарежем, защото турците, знаете ли...
Ваисовци не ги закачайте. Що народ е избит там за каузата?
Не зная какво да мисля. Преди години имаше един лаф "женен съм за рускиня". Някои хора направиха кариера от това.
Не, аз лично не мога да се разделя с тази част от историята ни. Даже и не искам.
Как да го кажа...Те знаят, че аз знам, че те знаят, че аз знам.
Другото ми прилича на "е те такова животно нема".
Доктрини...От доктрини сме на това положение. Подлагаме се на всички, че да не се обидят. Да, но вън времето се смени. Остава и ние да се сменим с него.


... без-алтернативния вариант да бъдем КОЛОНИЯ НА СССР - и това с помоща/по предварителна уговорка между англо-американски и МОСКОВЦИТЕ, които в същността си, като исторически произход и генетика са угро-фини! За "славяни" се самообявяват вече в късно време - след Петър Първи ... после при Александър II "Освободител" - защото е трябвало да освобождава най-големия ЕТНОС БЪЛГАРИ наричан "славяни" - на Балканите!
А после руснака от грузински произход Джугашвили-Сталин, отново взема на въоръжение Панславизма - предвид предстоящия изход и ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!
Само два ФАКТА:
Още през 1943 г. същият поставя две задачи пред Съветската наука:
а) да изобретят МАКЕДНОСКИ ЕЗИК и ;
б) да ни се напише Учебник по история на нас българите. По второто, учебника на Сталин(автор Державин) - учехме историята си, от "славистите учехме" че българи се наричаме по силата, че местните балкански "славяни" било превзето от тюрки-българи, които създали държавата България!

- Това е накратко!

П.П.
С допълнеието КАЗАНОТО ОТ МИТХАД ПАША - валията на Дунавския вилает за "турците", които са и "българи" - "Те поризхождат, са чеда от този народ.

Но какво той е знаел(отделно аз знам по въпроса)? Това е тема за друг разговор! Защо българите КАКТО СМЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД - наши роднини са и "българските турци"?
цитирай
13. dobrodan - Никой не е делял хората според езика им.
16.05.2019 22:11
Това е тъпащината на Запада през Двадесети век с изостаналите славянски народи.
Дето още му се дохожда по голяма нужда от думите Втора Световна война.
Изкушавам се да пусна един цитат за това как се воюва за Родината, когато същата тая Родина те е качила на шлеп в Северно море, после е потопила шлепа, пълен с "татари" , но двама души са оцелели. Единият от тях е поет.
Може ли освен Гюро Михайлов поне един такъв случай да намерим?
И му се смеем, нали?
Ония, дето не могат да си намерят самоличността и народността, са умирали за родината си и за нашата, да, и за нашата родина, без да се замислят.
Може би искате да се отречем и от това?
Как да си обясня съществуването на селища с името Улуг Етреч?
Император Траян ли ги кръсти така? Или Траянови врата? Готите...Худи, худой, худо будет. Ами да бяха завили на изток например? Защо на запад? Кой или какво им каза да слизат надолу? Виждате ли...ако беше преселение за спорта...на изток е благодат, а на запад - Рим. От кой точно зор ще им ставам федерат?
Не подценявайте казанци. Много за научаване има при тях.

цитирай
14. dobrodan - Ами с второто твърдение на другаря таварищ Сталин с някои уговорки спокойно мога да се съглася.
16.05.2019 22:14
Поне една истина и той има право да каже:) Много е удобно да издухаш българите към Балканите, а при тебе такива да няма, нали?
P. S. Как официалната история може да обясни случая с една колежка и дагестанец, който й обясняваше, че е българин? 1989 година, Киев?
Как да обясним, че чувашите също заявиха, че са българи?
Давал съм и други примери, нека не се повтарям.
С кого монголите се провалиха при овнешката битка?
Не става, разбирате ли. Имам спомени, които никой не ми е внушавал. Обяснение намерих при казанските автори. Официалната история...вдигаше рамене и се усмихваше.
цитирай
15. get - До 13. dobrodan - Оставете Гюро Михайлов - имаме достойни мъже, като п-к Дрангов, Списаревски и др. - Но?
16.05.2019 22:26
dobrodan написа:
...
Готите...Худи, худой, худо будет. Ами да бяха завили на изток например? Защо на запад? Кой или какво им каза да слизат надолу? Виждате ли...ако беше преселение за спорта...на изток е благодат, а на запад - Рим. От кой точно зор ще им ставам федерат?
Не подценявайте казанци. Много за научаване има при тях.



Правилно разберете ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ - не е създадена, както твърдят от отишли там ПРЕЗ ШЕСТИ ВЕК тюрки-българи А Е ОТ ЧЕТИРИ ВЕКА ПО-РАНО!
Отишлите там "сакалиби" - ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ!
Там не отиват на празно място а заварват МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ - Поради което имаме дву-етносна компонента и билингва/двуезичие!
Към края на седми век ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ населението на ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ МИГРИРАТ НА ЗАПАД! Това е на практика ... което се крие зад легендите за Кубрат, Аспарух и др. подобни!

Но отново АКЦЕНТУВАМ - тези КОИТО СА ДЪРЖАВНО ТВОРЧЕСКИ И БЪЛГАРСКИ НАРОД СА ЕВРОПЕЙЦИ, ПРОИЗХОД и ЕЗИК ... със ВТОРИ МЕСТЕН!

Само не разбрах ГОТИТЕ, КОИТО СЪЩО СА НИ РОДНИНИ - ПО ДРУГА ЛИНИЯ? Какво отношение имат - към същностното на коментираното по темата?
- Пояснете?
цитирай
16. dobrodan - Според "лъжите" на Нурутдинов сме ги изпратили за войници срещу Рим и
16.05.2019 22:39
са се провалили лошо. Тогава сме извикали хуните на тяхно място.
Естествено сакалибите са българи. Както и всички наоколо по това време.
Легенди не легенди - не може да са легенди.
Това дето едно племе решава само да тръгне ей така - мъчна работа.
Някой трябва да го пусне или повика. Иначе пада бой.
Няма начин българите да идват от Балканите и да завладяват Волжка България.
Като как си я представяте тая работа?
Ще дойдат пешите анти и уличи и ще изтикат народ, дето има 40 имена за цвета на конския косъм?
Не, няма как да стане това.
Антската дума за желязо каква е? От къде взеха мечове?
Думата за ботуш е с тюркски произход. "Славяните" са носели лапти, ликови цървули.
Издиша нещо историята дето я разказвате, драги get.
Ромеите? Е докъде да са стигнали нагоре по Черно море? До викингите ли?
Кой не ги е пуснал на изток и север? Ами римляните?
А Александър Велики кой го спря? Що отиде до Индия тоя младеж, а не до Балтика?
Готите са наричани ХУДИ. Оттам худой и худо будет, или "лошо ще стане" в руски език.
Справка отец Иван Глазатьiй.
Атила нали е роден в Казан? Официално писмо до Екатерина го съобщава това? Изморен съм, ако искате - ще потърся точно.
Крум - откъде идва Крум, че става български княз:)
От аварите, не от Лесидрен, да ме извинявате.
Как така авар става официален държавен глава на нашата България? И забележете, идва от север, Панония ли, Моравия ли - не мога да ги оправя сега?
Асеневци...Как се вдига въстание насред Търново, митинг на СДС ли е, що ли е...
Ако вземем предвид колко пъти е оказвала помощ другата България на нашата...Поне един паметник?
Има ли? Такива работи...
цитирай
17. get - До 14. dobrodan - Хъм :))!
16.05.2019 23:12
dobrodan написа:

Ами с второто твърдение на другаря таварищ Сталин с някои уговорки спокойно мога да се съглася.


Ами именно другаря Сталин е на власт и неговите учЕни дават материала/обосновката върху която турския лингвист Дилмен. Публикува през 1937г. в "Слънчевата теория на езика" ( Gunes Dil Teorisi ) - от което прави съответните изводи за "брахикефални алпийски" турци - които говорят език, явяващ се субстратен за всички останали, много стари, стари и по-нови ... примерно като "атрячкия" български език?
Казваш:
dobrodan написа:

Готите са наричани ХУДИ. Оттам худой и худо будет, или "лошо ще стане" в руски език.
Справка отец Иван Глазатьiй.


Ами един друг Отец пише следното за "готите" - които не са нищо повече, от дял на по-големият скитски наричан и гетски народ?
Цитат:
"Така българите преминали по това време река Дунав, населили се първо покрай Дунав. Едни българи останали с един свой войвода в Панония с аварите и маджарите и били много години заедно с маджарите. По това време гърците не знаели, че българите се наричат българи, но ги наричали готи и хуни. Те наричали готи всички народи, които произхождали от север ..."

- Справка отец Пайисий "История словенобългарска"

И мое допълнение, от рода на Гото/Гетите произхожда и един духовен водач обожествен още шести век преди Христа ... казва се Сидхарта, а прозвището му е "Готски"?
цитирай
18. dobrodan - Малко невчесани мисли...
17.05.2019 17:57
Умираща амазонка - апликация върху тракийска колесница. Умай-джан.
 В повечето случаи тя е в позицията: на женско божествено животно – вълчица или кошута, полагаща грижи за изпадналите в беда мъж/юноша/дете; на девойка/жена съгласила се да се омъжи за човек/животно – човек с кучешка глава при китайците или за вълк при тюрките; на магьосница/шаманка влизаща в сношение със свръхестествени сили или представители на мъжкото – произхода на хуните според Йордан. Определен интерес предизвикват достигналите до нас сведения от древните китайски хроники, за взаимоотношения мъж – жена при хуните. 
 За друга интересна особеност научаваме от китайските хроники по отношение на тюрките, по-късни наследници на хуните: „Надулу е имал десет жени. Всички негови синове носели имената на майчините си  родове.” 2 Вероятно подобна традиция е съществувала не само по времето на Атила, а дори и при българите. Основание за подобен извод дават петимата синове на кан сюбиги Кубрат. Всеки от тях е водел след себе си своя народ.
отговор на папа Никола І: „59. Каквото питате за гащите,… в нашите книги е заповядано да се правят гащи, но не за да си служат с тях жените, а мъжете...” 9 Гащите като панталон са най-удобни за действията на воин-конник, независимо дали е мъж или жена.
Малко за цивилизацията в Европа откъде има панталони. Тракът Орфей? Откъде ги взе?
Че бригите-фриги са станали траки две мнения няма.
Смята се, че и двете имена бриги и фриги произхождат от един корен. На базата на археологически проучвания някои учени (като Николас Хамънд, Юджийн Борза и др.) твърдят, че бригите/фригите спадат към лужишката култура, която мигрирала към Балканите през късната бронзова епоха.
Бургундите – бурджани. Старонорвежки – Burgundar. Странни имена на крале, кралици и челяд – Сигизмонд, СеДУЛеУБа, ХротеХИЛДа – кьiлтяй...Годогизел – кьiзьiл – красив...
Бригада и бригантина са късни заемки, да напомнят за бригите.
Излиза, че бриги и брити нямат нищо общо помежду си, поне официално това виждам.ю
Но: в славянския сръбски език казват „ни е брига“ със значение не ме бръсне, не ми пука...
Първото пиво пише да е сварено преди около 6 000 години. Египет, Шумер...Просо.
Явно оттогава е и думата просяк, прося...Нищо в друг освен в славянските езици не се намира за просо. Дори и prozit. Олеле...просба, прошка, просеник...всички тия от едното просо? Да молиш за просо???
Ирник, Ирене...Ирина. Авари, маджари? Ерми – Ермак...
Тервел. Като оставим рецептите настрана, тербел означава колеблив, пулсиращ равномерно?
Погледнах в хинди за кахин. Какво виждам – име Кахин Аур Чал. И Кхан. Да уточня, че и трите имена имат явен точен смисъл в оня език? Арабски жрец?
Отвъд Черно море празнуват нардуган. Или МАРДУКАН. Мардук. Нали там...тюрките? Как така? Акад, Вавилон, хиляди години пр. н. е...И Драконът му?
Между другото поразгледах за пеласгите. Намерих следното.
Според акад. Йордан Иванов, по името на Атрячите от Троя, интерпретирани по късно като етруски, назовавани също и тирени, по-късните историци ги идентифицират като ТРАКИ. Всъщност тирените-етруски са били /Беласги/пеласгите, данни за които присъстват в произведенията на Страбон и Тукидит. Според акад. Йордан С. Иванов същите протобългарски племена АТРЯЧИ, десетки поколения преди Троянската война мигрирали, в посока към земите на днешна Италия. По същите пътища по море до Лациум достига и библейският цар Еней, който там разселил своя народ. Тези факти вече са доказани чрез изследванията и откритията в областта на палеолингвистиката, палеобалканистиката, с дешифрирането на хетския език, критско-микенската линеарна писменост Б, писмеността на етруските/ още повече, че акад. Владимир Георгиев още през 1936 година аргументирано защитава тезата за троянския произход на етруските, доказвайки близостта и родствата на етруски, хетски и лидийски езици. Същата теза бе доказана по съвършено друг начин, чрез геномните изследвания на акад. Йордан Стоилов Иванов, дефинирал още през 1975 г., че древната прародина на Българите са Балканите и, че първите най-стари етноси тук са били дакомизийците и балтоилирите.
И тъй като Българинът е индивидуалист, не защото не познава историята си, а защото генетично знае, че историята на света е негова, длъжни сме да припомним отново и отново, че българска кръв е текла и ще продължава да тече във вените на представители на етноси и народи от петте континента.
С българска кръв към момента продължават да бъдат народите от Придунавието, Македония, Албания, Италия, Кавказ с Чувашия, Татария, КабардиноБАЛКХАРИЯ, ИчкАРИЯ /Чечения/, ИнгушЕТИЯ, Дагестан, АбхАЗИЯ, БашкИРИЯ, /БашкАРИЯ/Ы КазахСТАН, АфганиСТАН, ПакиСТАН, АзърбайДЖАН, КюрдиСТАН, УзбекиСТАН, ТюркмениСТАН, Етиопия, Йемен, Персия, Иран, Ирак, Индия, Тибет, Северен Китай, Монголия, Бурятия, Сибир, Поволжието, Армения, Турция, Македония, Косово, Хърватия, Босна и Херцеговина, Панония, Трансилвания, Прикарпатието, Бавария, Германия, Белгия, Италия заедно с остров Сицилия, Испания с Иберия и страната на Баските, берберите в Африка,Мароко, самите ДАРДАНЕЛИ, от древното име на българите ДАРДАНИ, разселени там след Троянската война,
Британия /от миграциите на бритите-болги/ с Англия и Шотландия, Ирландия, Норвегия, Прибалтика Америка и др. Така изброените държави само щрихират огромните територии на древните разселения.
Защо МАБИК групата не дели кой е тюрк, кой е трак и кой арабин или китаец?
По-високо от пъпа си никой не е скочил досега.
Българите в етнофонда на човечеството – империи, държави и царства – V хилядолетие Пр .Н. ЕРА – ІХ век копирайте го в Гугъл за цялата статия.
Стартът е Балкански. А после? Завръщането?
Ето от Свети Славян нещичко. Турското название на остров Крит е  Girit което означава сапун от животинска мас която се използва при добре известните пехливански борби. 
Гиритлия; гиритлия - (тур. girliti) - Жител на о-в Крит и както по рано и в други езици споменах е коренът и на бойни викове, крясъци. Гюрултия. Тази дума разбира се има и по широко значение.

Етимологията на името Крит и до ден днешен се определя от науката като неизвестна. А летописът за който си говорим е категоричен. Тя е българска. И тя означава именно борба в цялото и етимологично богатство и производни чрез корена на думата. 
Нека погледнем отново в съвременния български език:

КРЕТам - старобълг. крѧтати „извивам“ носи значение на извивам, избягвам, изплъзвам се по време на битка,бой, борба. Придобила е и значение на чувство на безсилие след огромно натоварване.  

КРЪШкам (КРЕШкам) - ходя в зиг заг, избягвам, изплъзвам се, (гл.) клинча, изклинчвам, измъквам се, изплъзвам се, избягвам, хитрувам, шикалкавя, отбягвам, мърдам, лавирам, отклонявам се, лъкатуша, криволя. От тук и чисто борческата терминология за КЛИНЧ като синоним.

сръб. кретати, словен. kretati „движа се, въртя се“, рус. крятать „тръгвам, движа“, чеш. vy-křátnout „изкълчвам“, пол. krzątać się „движа се неспокойно. krot „яростен“, чеш., слов. krutý „строг, силен, груб“, пол. krętу „извит“, които се сравняват с лит. krantas, kriantas „стръмен, висок бряг“.

Както по горе споменах летописът описва владетелския род ДУЛО като именски, сиреч пеласгийски: Едва ли има човек който да не знае че руническите символи IYI  са тясно свързани с българите и владетелския род ДУЛО. Почти няма хора които се интересуват от древна история и да не са чували за фетския диск. Да е жив Славян и щастлив сто години!

То хубаво пеласги и етруски, но нещо за езика бях споменал. На етруските.
Ето го:
MI AUIL EC TITEM UKHSIEM ULTE NIKE 
МИ АУИЛ ЕС ТИТЕМ, УКСИЕМ, УЛТЕ НИКЕ 
Тук виждаме широко популярни думи: МИ - мин - аз; АУИЛ - ел - година; ТИТЕ - тети,дете. Останалите думи са ежедневни в "татарския" език: “Минем елы әз балам, үксием, үлде нигә!” или "Детето си невръстно оплаквам - защо умря!?
Освен етруските поразбутах и при иберите, че много странно идва такова име. Река Хеброс и т. н. Испания и Кавказ. При нас Марица, на Пиренейския полуостров Ебро...Гледам едни имена кинети, конии...
Кинетика е движение. Кинеш е нещо като български парламентарен събор, Велико Народно събрание. Кинуть, кнут. Съвпадение?
Естримнии. Много близко до Струма, Струмяни. Говорим за палеоевропейски народи. Именците?
Нали се разбрахме да чета повече? Ами чета, де ще ида.
тюрк. bek ~ beg 'бек, господин' < кит. paik /6/ 'белый, благородный' встречается в сочетании paik in /6/ > begin 'губернатор провинции' (Ramstedt, 1951, 67).
тюрк. burxan ~ burqan 'Будда' < кит. fo /8/ + xan' /47/ > fo-xan' /9/ > burxan (Gabain, 1974, 332).
тюрк. &#269;ora ~ &#353;ora 'сын хана' < кит. &#269;ol ~ &#269;or > &#269;ora ~ &#353;ora /15/ (Ramstedt, 1951,77).
тюрк. &#269;ojun 'чугун' < кит. t'siu ~ choj + k&#226;ng /13/ 'металлический сосуд > чугун' (R&#228;s&#228;nen, 1969, 113; Ср. Фасмер, IV, 374).
тюркск. qa&#947;an 'каган, государь' < кит. Ke-xan' /27/ 'великий хан' (Чэнь Чан-Хао, 1953); < кит. ke-kuan /28/ 'великий государь' > qa&#947;an (Ramstedt, 1951, 62).
юркск. jab&#947;u ~ &#382;ab&#947;u 'правитель, вождь', предполагаемое заимствование из иранск. кушанск. санскритск. jaw&#947;u (Golden, 1980) < кит. djan-giwo > современ. &#353;an-ju /23/ 'титул верховного правителя' (Menges, 1968, 88; Gabain, 1974, 381).
тюрк. taj&#353;y 'принц' < кит. t'aj-t&#353;eng /35/ 'принц' (R&#228;s&#228;nen, 1969, 456).
тюрк. tarxan 'звание, освобождающее носителя от налогов' < кит. t'&#226;t /37/ 'благородный, знаток' (Ramstedt, 1951, 63). (+ кит. kuan - управител, администратор, официално лице)
тюрк. tegin 'принц' < кит. tek in /38/ 'знатный человек' (Ramstedt, 1951).
тюрк. te&#331;ri 'бог' < кит. &#269;en-li /40/ 'бог' (Benzing, 1954, 685). Ср. Pelliot,1944, 185.
тюрк. tojun ~ tudun ~ turun 'титул правителя, ученый, мудрец' < кит. tao-j&#277;n < d'&#226;o-d&#246;-&#324;&#378;i&#277;n /41/ 'ученый, монах, мудрец' (Gabain, 1974, 373); < кит. tao-j&#234;n 'князь, учитель' (R&#228;s&#228;nen, 1%9, 484; Чэнь Чан-Хао, 1953); < кит. tao-in /41/ 'князь, учитель, епископ' (Ramstedt, 1951, 70).
тюрк. tutu&#331; ~ tutuq 'губернатор' < кит. tutu ~ tu-tuok /43/ 'губернатор' (R&#228;s&#228;nen, 1969, 502); < кит. to-tho&#331; /44/ 'правитель области' (Ramstedt, 1951, 70).
тюрк. xan 'хан' < кит. хань /27/ 'хан' (Чэнь Чан-Хао, 1953, 879); < кит. kuan /48/ 'хан' (Ramstedt,1951, 61).
тюрк. zajsa&#331; 'родовой старшина' < монг. dzajsa&#331; 'чиновник, судья' < кит. ts&#226;j-siang /49/ (Ramstedt, 1951, 76).
тюрк. &#382;upan 'титул провинциального чиновника' < кит. tsou-pan /52/ 'секретарь, канцлер' (Ramstedt, 1951, 72).
тюрк. temir 'железо' < кит. te-pi /53/ 'железные куски, листы' (Чэнь Чан-Хао, 1953, 169).
Източник:
К ПРОБЛЕМЕ КИТАЙСКИХ ЗАИМСТВОВАНИЙ В ТЮРКСКИХ ЯЗЫКАХ
Н. А. Баскаков
И пак в тоя език. Честно, банално е вече. Дето и да бутна...
Хубаво де, народът ни не е тюркски. Ами шефовете? Като гледам възстановката на ичергу боила Мостич и титлите ни, какво трябва да мисля?
Ето затова ще се гаврят турците с нас, вместо ние с тях. Кой кога кого завладя?
И всичко това от разделянето на Атиловата държава на парчета. И днес същото.
Турската доктрина много ясно показва какво да правим ние. Същото като тях.
Първият човек е българин и когато първият голямоглав турчин се е показал от пещерата, му е лепнал един зад врата, за добър ден или нещо от сорта. Иначе не става, хора.
Аркаим. Свастиките, кръговете...Всичко говори за една цивилизация преди може би 7000 години?
Кой я направи там? Страната на градовете? Траки? Българи? Нещо не е както трябва.
Пеласги. Плискова. Билиш-кой. Беласица. Билиш в караимски – запознавам се.
Баските. Пак тотална случайност. Ата-баска.
Такива случайности няма. В Южна Америка има и олмеки, изсичали големи скулптури на глави с негроидни черти. В египетски мумии е намиран тютюнев прах и никотин?
Всичко казва, че е имало някаква свръхразвита цивилизация, за която само си правим догадки.
Атлантида? Великаните преди нас? Пеласгите нали бяха богоподобни...
Може би цялата теория за човешкия език и произход е непълна. Може би...
Което изобщо не опровергава факта с не знам дали не повече от хиляда етнонима български от Америките, Евразия и Австралия. Няма как само траки да са ги занесли?
Нищичко белорасово не виждам по лицата на маите. Което съвсем не им пречи да вдигат пирамиди, да почитат змейове-дракони и да се колят за храна един друг – последното не е съвсем сигурно, но толкова месо на вятъра...Скоро гледах възстановка на европейски прачовек по WORLD, интересно беше. Все едно видях майя на снимката. Кафяв, смугло лице, леко издължени клепачи, особен, малко крив нос...
Теракотената армия в Китай. Войници, един до друг и един зад друг. Поразен бях от брадите. Дълги и гъсти. Такива бради у жълтата раса не съм виждал. И пак едни легенди кой изсякъл статуята на Буда, някакви бели богове преди там 5000 години дошли и на...
Погледнах и за Кабирите. Добре, тракийски мистерии, посветени, ритуали, добре.
И дума за гробница в турски език. Вече съм с главоболие. Може би после пак.
Докато си мислех за Пантеона на гърците, се сетих и за думата диу, див като дух.
Диу...Теос? Див...Деви? Дива? Дева...Как само прехвърчат думи през континентите...
цитирай
19. get - Драги ми приятелю - довел се до па...
21.05.2019 12:16
Драги ми приятелю - довел се до параноидално мисловно състояние вследствие - историческата ви "всеядност"!

За да поуспокоя объркано-натрапчивия ви вътрешен онолог ... Ето за начало, примерно прочетете КОМЕНТАРИТЕ МИ ПОД ПОСТА: "Мадарският конник- обновление и развитие на предишна тема"
На адрес:
http://barin.blog.bg/history/2019/05/15/madarskiiat-konnik-obnovlenie-i-razvitie-na-predishna-tema.1657264

Донякъде - там съм се опитал, деликатно да освободя вас и подобните ви, от вътрешните ви лутания ... и натрапчиви терзания - Що е това Българин?
цитирай
20. dobrodan - Здравейте, Get,
22.05.2019 10:57
Като пусна следващия материал, ще бъда отлъчен от минимум православната и католическата църкви, а вярващите в исляма може да ме обявят за издирване:):):).
Обичам подсказките :). И така: Шейтан, Сатана...
Ще разясня що е то болярин и други неща.
Прочетохте ли внимателно списъка с титлите:):):)?
Интернет (интер също е заимствана дума и понятие, да, пак оттам) е велика сила.
Ще обясня и защо Иисус е цар на царете...още няколко дни само.
Пеоните-пеани-бояни са стигнали и до Америка. Освен другите племена.
Кога? Пеш, с кораби? Що за история имаме и кой я пренаписа?
Всички индиански племена май трябва да причислим към...нещо средно между китайци и индийци, поне по екстериор:).
Изненадите не са спрели. Отивам да чета при барин. Барон. Фараон. :) Нали?
Един въпрос, който може да даде някой и друг отговор: в какъв вид скала е изсечен Мадарският конник? Нека ако някой знае, да сподели, моля!
цитирай
21. get - Като пусна следващия материал, ще ...
22.05.2019 19:09
dobrodan написа:
Като пусна следващия материал, ще бъда отлъчен от минимум православната и католическата църкви, а вярващите в исляма може да ме обявят за издирване:):):).
- Хаха-ха :))) !

dobrodan написа:

... в какъв вид скала е изсечен Мадарският конник? Нека ако някой знае, да сподели, моля!


ОТГОВОР:
>>варовити горнокредни пясъчници<< ! - Това е скалния/градивен материал - на Мадарското плато.

П.П.
А ти обърканий ми приятелю, наместо да ставаш СЪЗДАТЕЛ НА АЛТЕРНАТИВНА И ВРАЖДЕБНА НА ХРИСТИЯНСТВО И ИСЛЯМ РЕЛИГИЯ - вземи се позаинтересувай ... за откритата и така известна Именковска археологическа култура от Поволжието?
Първо - я обособява като такава, ГЕНИНГ ВЛАДИМИР ФЕДОРОВИЧ, като я свързва с ТЮРКИ=БЪЛГАРИ?

Същата е разпространена ТОЧНО ТАМ - където ТЕНГРИСТИТЕ КАТО ТЕБ - "доказват" че сме се появили ние ... под вида на "прабългари-тюрки" ? :))) !

Ареал на "Именковска кулЬтура" - Самарска, Татарстан, Уляновска област?
Създадена ОЩЕ ПРЕЗ втори ВЕК - от "славяни" според "славяноведа" Седов ... на което татаристите-тюркомани поставят основателно контра-въпроса: Какви славяни МОЖЕ ДА ИМА ПО СРЕДНА ВОЛГА В ТАКЪВ РАНЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ - ПРЕДИ ВРЕМЕНА, ПРИЕТИ ЗА ВЕРНИ(!) - от (на)учените? - Кога е наченала, "СЛАВЯНСКАТА МИГРАЦИЯ" ? Която те твърдят, че е започнала през ШЕСТИ ВЕК :)))?

На два пъти ти ДАВАМ ВСЕ ТОЗИ ЖОКЕР - "Именковска култура" ... ма ти упорстваш да четеш и преразказаш СПЕКУЛАЦИИТЕ НА НУРУТДИНОВ - защо?
цитирай
22. dobrodan - Ще пиша веднага, щом оздравея,
24.05.2019 11:39
http://www.referati/politicheskite-vzaimootnosheniq-mejdu-kievska-rusiq-i-hazarskiq-kaganat/14033/ref/p37

Незнайно защо думата имен означава ДЪБ в тюркските езици и име/ номен /наме в европейските:):) Езикът тюркче, както го наричате, си произлиза от балкански плюс китайски едно към едно точно както е в тарихите... :). Имайте търпение, само да мине болката( от тюркското булек, познато и като бюлюк/полк в едни доста по- късни времена...) До скоро, ако е рекъл бог/ не got, a bog/багатур може би? Или бол, като много?
цитирай
23. shtaparov - Разбирам да критикуваш модерната ...
24.05.2019 20:08
Разбирам да критикуваш модерната тенденция,но тя работи с аргументи и примери. За да не е критиката ти голословна,дай пример с 50-100 Тракийски думи които са толкова близки до "тюркските",че с тяхна помощ да се получи смислено и съвсем приемливо тълкувание на Тракийските текстове в надписа от Кьолмен и пръстена от Езерово. Ние вече направихме това чрез Българския език- направи го ти чрез "тюркския",та съпоставка между твоите тълкувания и нашите да покаже на хората кое от тях е по-добро. Ако версията ти е вярна,трябва да разтълкуваш Тракийските надписи с лекота и да изготвиш "тюркските" им прочити най-много за един месец,макар че и това е много за една добра система. Ако обаче не го направиш максимум за месец,хайде и до края на юли тази година,значи системата ти не е добра и не води до правилни решения,а заблуждава хората и ги подвежда.
цитирай
24. shtaparov - Инак ти пожелавам бързо оздравя...
24.05.2019 20:42
Инак ти пожелавам бързо оздравяване и успех в разтълкуването на надписите- те са ключът към проблема а не отделните думички.
цитирай
25. dobrodan - :):):) Не е особено честно така,
25.05.2019 13:00
приятелю Щапаров. Това си е европейски език според мен и според Вас и лошото на надписа е, че колкото хора - толкова и преводи.
Видях опит и през тюркски език да се преведе - мисля, че не е удачен.
Откъде да взема толкова думи от тракийски език и да съм сигурен в тях:)?
Най-малкото чета едни надписи и си ми звучат много на гръцки, а този език не го знам, за античния пък съвсем.
В надписа от Езерово има няколко неща, които не кореспондират с тълкуванията през евентуално "славенобългарски" език.
Ще ги изброя.
1. Името NERENEA означава тъмна, черна - неро, пряко води до тюркско име без никаква промяна до днес, Neren.
2. ROLISTENE AS би могло да прочетем и като РОЛИСТЕНЕС - ДЕМОСТЕНЕС, ЕРАТОСТЕНЕС или просто да е гръцко. Не е изключено прочитането като Полистенес, има италиански град Полистена.
3. TILTEAN като име е производно от tilt с днешно значение нисък - може да бъде малък, дребен - little. МаТИЛДА, КлоТИЛДА...
4. Разеа или Пазеа? Домеан - domine - господарю?
5. Най-сигурната част: ти лежи.
6. Пта до ден-днешен е птица, Птах, пташка.
7. За втори път в надписа изненада от тюркски език: МИНЕ. За етруските вече е ясно, но в тракийски надпис да открия същото? От Азъ до МЕНЕ?
Защо непременно трябва да има тюркски прочит? Не разбирам. За мен е достатъчно да покажа , че двата езика са имали някога контакт един с друг - ако надписът действително е на тракийски език? Да съм честен, вече споделих, че според мен това е писано на някакъв гръко-римски диалект, дори без да съм специалист по двата езика. Където срещнете Мен, Ми, респективно мой, моя - там европейскиТЕ езиЦИ се дънят първокласно. Виновен е латинският:), mia, mi, mon, ma:):):)
Срещнах изумителни и изумяващи опити за разчитане. Каскадьори, филми има ли без Вас?
Не съм такъв смелчага. Цялостен прочит - не знам чак толкова много езици, особено антични. За надписа от Кьолмен - аз бих се обърнал към унгарец. Ако изобщо някой успее да извади нещо със сигурност. Това последното полу-шега, полу-истина.
Благодаря, нищо сериозно. Не е работа да пишеш с една ръка:).

P. S. Мисля, че в списъка със стари балкански думи трябва да добавите брънза. Думата е налична в Родопите, при румънците, а Стасис Брундза беше невероятен рали пилот. Подарък, от сърце!
цитирай
26. get - приятелю Щапаров. Това си е евро...
26.05.2019 10:43
dobrodan написа:
приятелю Щапаров. Това си е европейски език според мен и според Вас и лошото на надписа е, че колкото хора - толкова и преводи.
Видях опит и през тюркски език да се преведе - мисля, че не е удачен.
Откъде да взема толкова думи от тракийски език и да съм сигурен в тях:)?
Най-малкото чета едни надписи и си ми звучат много на гръцки, а този език не го знам, за античния пък съвсем.

Между СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ и античния му аналог "ТРАКИЙСКИ" - имаме преходна форма/етап-езиков, известен ни като Балто-Гетски езици? ... с последващо ТОВА - което в момента под ДИКТОВКАТА НА РУСКИТЕ "СЛАВИСТИ" - се е наложило, като понятие СЛАВЯНСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО!? За това пишат двама български лингвисти Дуриданов и Вл. Георгиев ... от чуждите Срба, Басанович и Трубачов!
dobrodan написа:

...
За мен е достатъчно да покажа , че двата езика са имали някога контакт един с друг - ако надписът действително е на тракийски език? Да съм честен, вече споделих, че според мен това е писано на някакъв гръко-римски диалект, дори без да съм специалист по двата езика. Където срещнете Мен, Ми, респективно мой, моя - там европейскиТЕ езиЦИ се дънят първокласно. Виновен е латинският:), mia, mi, mon, ma:):):)
...
P. S. Мисля, че в списъка със стари балкански думи трябва да добавите брънза. Думата е налична в Родопите, при румънците ...


Няма защо саркастично да пишеш за латинските mia, mi, mon, ma:):):) - Защото ока отвориш един Плутарх, ще установиш, че "гръчцкото наименование Месембрия" идвало от ТРАКИЙСКИ ЕПОНИМ - МЕНЕС? А "менес" не е само лично име а и местоимението "мене" ... и съществително "мнение" в съвременния български език ... а за ПАРАЛЕЛИ МЕЖДУ "античен гръцки" и "славянски"-български(съвременен) установяваме в личното име на едни такива "гръцки" герои, като: Прометей, Одисей ... лично име-нарицателно на Хера//Ликозура - което си е директно калка-дублет на съвременното Лъче+Зарна ... или по-точното Светло-Лика?
- За това какво ще кажеш ... че са тюркски ли?

П.П.
А брынза ... е общо и староевропейска дума НО НЕ СЪС СМИСЪЛ "СИРЕНЕ" - а конкретен ВИД сирене - което за разлика от другите можеш да го режеш - правиш на калъпи? Тази дума "брЪнза" има пряко отношение НЕ КЪМ РОМАНСКАТА а към ГЕРМАНО-СЛАВЯНСКАТА ГРУПА ЕЗИЦИ ... и смислово е натоварена със РЕЖА ... използвана все още в словенския под вида brЫti ... ГЕРМАНСКИТЕ(англо-саксонски) звучаща "brine" - един път като "саламура"(за което имат и второ "българско" наименование близко до нашето "сирене") и второ значение: "режа"?
цитирай
27. dobrodan - Много хубаво, обаче:
26.05.2019 14:09
къде е винителен, родителен и дателен падеж на славянското/европейското Аз?
Днес чета в другия - много ясно чий блог:) - как думите, които по списък съм вадил от тюркски речници и съм ги сверявал, изведнъж се оказаха тракийски, видиш ли?
Това как да го охарактеризирам?
Има само една дума и тя е ЛЪЖА.
Може ли според теб епоним да стане местоимение?
Гръцкият език пази не само тюркски имена, така е, но пази достатъчно много обясними само през този език.
Преди да пусна следващ материал, ще дам една задачка-шегичка.
На кого е кръстен цар Язон?
Забележи, че като сложа някоя дума, обяснявам и какво означава. Нали?
Ликозура? Ликос има и значение вълк, така ли е? Сура спокойно може да дойде в случая от саръ - светъл, златист, жълт.
Доскоро!
Колкото повече - толкова повече.
Приготвяйте се с обяснението на титлите, екипа.
Там вече нямате никакъв тракошанс.
А те съществуват. И дойдоха с държавата България. Не Тракия, България.
цитирай
28. анонимен - Героят Одисей
26.05.2019 15:14
нали се занимаваше нещо с госпожа Кирка?
От тюркското кърау, кърък. После идва при нас и като чурук.
Както и като КОРАВ.
цитирай
29. get - 27. 28. dobrodan - Цялата ТВОЯ СТЪКМИСТИКА ПРЕЗ ТУРСКИ - да обясняваш ЕВРОПЕЙСКО-БЪЛГАРСКИ ... ?
27.05.2019 14:36
dobrodan написа:
къде е винителен, родителен и дателен падеж на славянското/европейското Аз?
Днес чета в другия - много ясно чий блог:) - как думите, които по списък съм вадил от тюркски речници и съм ги сверявал ... се оказаха тракийски...?
Героят Одисей нали се занимаваше нещо с госпожа Кирка?
От тюркското кърау, кърък. После идва при нас и като чурук.
Както и като КОРАВ.


... е ЧУРУК :))) !

Ликос НЕ Е вълк - а е ЛЪЧ, по-стара ЗАЕМКА в гръцкия език "българска" форма/значение!

Автоним МЕНЕС - е съществувал ДЪЛГО ВРЕМЕ ПРЕДИ "ЕПОНИМ"/него-название/ като ЛИЧНО ИМЕ, местоимение, съществително и глагол!

Второ - престани с шизофренното КАТО "ТЕОРИЯ" - да "доказваш" ПРЕЗ ТЮРКСКИ ВЪЗНИКНАЛ - в ареала над Китай, тоест между Урал и Алтай - някаква връзка с МНОГО ПО-РАНО ВЪЗНИКНАЛИТЕ европейски диалекти ОТ ОБЩИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК ... от ТУК БЪЛКАНИ И АНАТОЛИЯ ... а донякъде е предна Азия?

Трето - Кирка/Цирцея(лат.) и Кирхе идват да кажат КРЪГ ... а не както го килиферчиш - през някакво "турско - Чурук" :))) !

Четвърто - ПО-РАНО ОТ ШЕСТИ ВЕК ... НЯМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНИ -> тюркски по език-род признак <- НАРОДИ/ХОРА да са проживявали ПО СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ - РЕСПЕКТИВНО КЪДЕТО ПО-РАНО Е СЪЗДАДЕНА ... така известната СТАРА и ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Ти май, май ... без да съзнаваш ПРЕ(на)ПИСВАШ ЕДНО КЪМ ЕДНО - ПАНТУРАНСКИТЕ И НЕООСМАНСКИТЕ СЛОВОБЛУДИЯ - НА ТУРЦИТЕ ?? Повтаряйки "Теорията" им, за ПОЛИ-ГЕНЕЗИС при възникване на ТУРСКИЯ ЕЗИК ... Тук от юго-източна Европа и второ от Южен Сибир ?

А в заключение НЕ СИ ИГРАЙ ЕДИНСТВЕНО СЪС ФОНЕТИЧНО (без да обращъш внимание на семантика) НА БЛИЗКО ЗВУЧАЩИ - НО С РАЗЛИЧЕН СМИСЪЛ ДУМИ на ЕВРОПЕЙСКИ И ТУРСКИТЕ ЕЗИЦИ!

А щом пишеш СЛЕДНОТО?
dobrodan написа:
Там вече нямате никакъв тракошанс.

Явно, освен че ИГРАЕШ В ИНТЕРЕС НА ТУРЦИЯ - играеш ОЩЕ И В ТАКЪВ НА РУСИЯ ... Защото ИМЕННО РУСКИТЕ учЬОни - НАЛОЖИХА ТЕЗАТА И РЕЗДЕЛЕНИЕТО ПРИ ПРИЧЕРНОМОРСКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ - между ПОДОБНИТЕ КАТО ПРОИЗХОД, КУЛТУРА и ЕЗИК ... СКИТИ и ТРАКИ=ЕВРОПЕЙЦИ ... Които СА ИДЕНТИЧНИ ПОМЕЖДУ СИ ... НО ПРИ ТОВА не са ЕДНАКВИ нито с ТУРЦИ - нито с РУСНАЦИ!

Анадънму ефенди?:))
цитирай
30. dobrodan - Гете??? Гете...
27.05.2019 20:26
Думата за кръг в славянските езици идва от думата КУРГАН, ако не възразяваш :). Круг, приятелю, круг :):):) Чак в девети век САРКЕЛь, хазарски град :):):).
На мястото, където в нито един европейски език не би трябвало да бъде, стои тюркското МИН, МИНЕ, МИНЕМ. Този език е стар като света, друже. Писах вече защо една дума е добре да се търси най-напред в него, после в другите. Виж и в кои езици се намира старобългарския глагол миновати? :)
Отхвърлянето на един езиков проблем не означава решаването му.
Играя само за истината. Никога не съм ламтял за пари нито турски, нито руски.
Ако знаеш какво всъщност работя :):):)...
Можеше и да си мълча, да, разбира се. Хубаво, ами като не понасям лъжите?
Турците, значи? Това са последните потомци на хуните, които ние, да, ние балканците създадохме...И ако не бяха УБИЙСТВЕНИТЕ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ християнство и ислям, картинката щеше да е твъърде различна днес!
Отбелязвам, че РЕЛИГИИТЕ убиха българина и това си беше очевидно за мен много преди да почна да чета история. И двете са пълни с идиотски постулати, и двете са написани много целенасочено за определени групи хора :(:(:( . Но за тези неща - в следваща тема. Ще има "матриал", ще има.
Руснаци/русини/уруси...Тия са трагедия, имперски граждани извън Русия и тотал щета в родната си страна...Носителите на културата, Гете? Живееха в къщи от дървени трупи на 50 км от Москва, Гете...Виждал съм ги с очите си.
Преди да дойдат любимите ти хети/гети, промито метеоритно желязо са топели ХАЛИБИТЕ.
Масагетите/МАСГУТИ какъв език говореха? Хайде подсказка :)
СРЪБСКИТЕ предци, приятел, са савирите:):):) Пак хуни, да. Името Сабир не е от най-старите, но не е и ново, НИКАК.
цитирай
31. get - Думата за кръг в славянските е...
27.05.2019 22:36
dobrodan написа:

Думата за кръг в славянските езици идва от думата КУРГАН, ако не възразяваш :). Круг, приятелю, круг :):):) Чак в девети век САРКЕЛь, хазарски град :):):).



Курган ... в Кой език и Кога е документиран - да питам?
При избягалите ОТ ТУРКИТЕ АВАРИ - като последните НЕ СА ТУРКИ! Имаме дума за КРЕПОСТ - със специфична КРЪГЛА ФОРМА - назовавали са я ХРИНГ?
На производния от ПАЛЕО-БАЛКАНСКИТЕ - англо-сакски ЕЗИЦИ е звучала и сега звучи: "ring" - НЕ ТУРСКОТО КУРГАН!

- това в каква връзка ПОДЧЕРТАВАШ?
dobrodan написа:

На мястото, където в нито един европейски език не би трябвало да бъде, стои тюркското МИН, МИНЕ, МИНЕМ. Този език е стар като света, друже. Писах вече защо една дума е добре да се търси най-напред в него, после в другите.

"Преповтарям" - ТУРСКИЯ НЯМА КАК ДА Е ПО-СТАР ПО ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ - след КАТО САМО НАРУТДИНОВ И ТИ - твърдите за НЯКАКЪВ ПОЛИМОРФИЗЪМ при ТОЗИ ЕЗИК :)) - който за сериозната ЕЗИКОВЕДСКА ГИЛДИЯ СЕ Е ПОРОДИЛ ... В ЮЖЕН СИБИР ... и поради това е наричан още УРАЛО-АЛТАЙСКИ ... като в това ГОЛЯМО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО - влизат ОСВЕН ТУРСКИ, също така и родствените им МАДЖАРСКИ/УГРО и ФИНЛАНДСКИ ... на вторият СА ГОВОРИЛИ "РУСИНИТЕ" от ПОДМОСКОВИЕТО НА КОИТО СИ ИМ РАЗГЛЕЖДАЛ ДЪРВЕНИТЕ КЪЩИ - не ЮРТИТЕ :)) !
А какви КАТО ТРАДИЦИЯ И ПРАКТИКА СА НА ПАЛЕОБАЛКАНЦИТЕ -БЪЛГАРИ МОЖЕШ ДА НАУЧИШ ... за един народ ГОЛЯДИ ... строящо СЪЩИТЕ КАТО "САРМАТИТЕ" ОТ ВОЛГА КЪЩИ ... с допълнението, че КЪМ НЕГО ВРЕМЕ - КОГАТО ДЯДОВЦИТЕ НИ САРМАТИ-МАСГУТИ/МАСАГЕТ=Голям/Велик-Говедар са СТРОЯЛИ ТЕЗИ СВОИ СПЕЦИФИЧНИ КЪЩИ ... дудовците на Нурутдинов и сие, са живеели в ЮРТИ СКОТОВЪДЦИ И СМЕ ГИ УЧИЛИ НА ЗАНАЯТИ, ЗЕМЕДЕЛИЕ ... бе най-общо УЧИЛИ ВОЛЖСКИ-КАЗАНСКИТЕ ТУРКИ НА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗОВАНОСТ !!

Не те нас са ни УЧИЛИ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯ И ЕЗИК - а НИЕ/САРМАТИТЕ-МАСАГЕТИ сме ичили КАЗАНСКИТЕ ТУРКИ НА НАШЯ ЕЗИК, ОБИЧАИ И КУЛТУРА ... схващаш ли КЪДЕ Е РАЗКОВНИЧЕТО - което ти и Нурутдинов НЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА ВИДИТЕ ?

п.п.
ХАЛИБИТЕ - идва от КАЛ>КАЛЕН>КАЛЯВАМ ... от там е възприета "научната гръцка" дума-понятие ЗА ЖЕЛЯЗО "ХАЛКО" :)) - Живели са още от ВРЕМЕНА на Троянска/Не атрачка:)) война по южно черноморие! Не са гърци ... кви ли ще са ВЕРОЯТНО ПРА-ТЮРКИ :)) ?

Хайде жив и здрав, и не се сърди:)) !
цитирай
32. dobrodan - Някъде в хилядолетията назад
27.05.2019 23:08
всеки народ е заемал от другите. Култура, умения, гени, пентатоника ако щеш.
Не съм нарекъл аз масагетите тюрки:). Всеки е учил другия на каквото е смятал, че ще му свърши работа.
И не трябва по един език да съдим за всичко останало.
Никой не даде дефиниция за това какво всъщност са тюрките?
Само монголи/манкули са ни в главите? Индия колко хора са и колко от тях говорят тюркски език? И 300 милиона българи се брояха, нали? Не е от санскрита:).
Любимите ни иранци колко да са назад? Там никой не говори тюркски език, да не си и помислиш такова нещо :).
Спомни си иседоните на Херодот. Исад-хуни, или "плаващи", пристанищни.
Писах и за внук и УНУГ. ХУНО-гури. Не е трудно.
Много по-стари са тия работи, дори и от моите разбирания.
Като казах за Индия...погледни им статуите на боговете, особено на Буда.
Абсолютен мелез на бяла и жълта раса.
Искаш ли да хвърлиш поглед на стария ни език?
Поразгледай тибетските :). Лама Дорджо/е Итигелов. Как ти звучи? Далай Лама?
И където не се сетиш, само там го няма знакът Дуло.
Тракийски походи:). Тия неща с две-три хиляди души не стават. Море от траки?
Твърде относително е море. Може да е 20 000, може да е 2 000 000 и пак да е море.
Ама нещо държавата? Що така държавата? Де я? Армията? Де я? Ботуши, панталони?
Юрти. Преносим дом. После е и страната на хилядата градове, нали?
Как пък никой не написа, че траките са се научили да строят от Рим, например?
Когато е строен Аркаим (не значи, че точно така се е наричал), Рим не е бил дори мокър сън. Щом Атила е роден в Казан, това означава, че в четвърти век поне този град е съществувал!
Нещо не мога да се сетя за град, построен от "славяни". Може и да има, ако знаеш със сигурност за такъв, сподели ми.
За държава...е не си прави труда. Всичко, познато ни като държавност дори и от древни времена...не е европейско. Или поне не е на европейска територия.
Нали вече писах за Балканците? Пък за земеделие и скотовъдство - недей.
Да не ти извадя списък на селскостопанските сечива, че да се хванеш за главата?
Дори и думата овен пак е от оня език, Гете :).
Колко медна руда е извадена от Урал знаеш ли?
Говорят за 600 000 тона мед оттам. Не руда.
Дали думата калай е дала калос или обратното - не знам. Но бронз без калай не става. Пита се в задачата - кой и кога отиде до Урал да копае медна руда? Голям бизнес е падал тогава :).
Не подценявайте тамошните люде. Тюрки са станали доста по-късно, били са торки.
Дори и думата секира се родее с хунската Шегор - крава.
Ще се разберем накрая, сигурен съм.
Колкото до прословутите чалми - навита змия, дракон. Чалме - не кради, това означава думата.
цитирай
33. get - Налапал си се. . . БЕЗ ДА СИ ДАДЕШ ТРУД ...
29.05.2019 11:06
Налапал си се ... БЕЗ ДА СИ ДАДЕШ ТРУД ДА ПРОВЕРИШ ИСТИНОСТТА НА РУСКО-ТАТАРСКИТЕ УЙДУРМИ - просто - няма Какво да отговоря?

- Каква е тази - новост/щуротия, че Атила бил "РОДЕН В КАЗАН"?
- Казан, Биляр, Булгар и ред подобни - СЕ ЯВяВАТ СРЕДНОВЕКОВНА НАПРАВА! Тези пред-образи на градове СЕ ПОЯВЯВАТ ИМЕННО преди масовото настъпление на МОНГОЛО-УЙГУРИТЕ=татари! - ОСНОВНА ЧАСТ ОТ АРМИИТЕ НА КОИТО "монголи" СА отново КИПЧАЦИТЕ-турки? Които в късен период СТАВАТ ДОМИНИРАЩИ В ЧИНГИЗИДСКАТА ДЪРЖАВА!
Наследници на ИМЕННО НА ТЕЗИ ЧЕНГИЗИДСКИ-ТУРКИ са и съвременните КАЗАНСКИ ТАТАРИ! Които в резултат няколковековната ВМЕНЯВАНА ИМ РОЛЯ НА РОБОВЛАДЕЛЦИ - ОТ РУСКАТА ИСТОРИЧЕСКА НАУКА ... търсят НОВА СЕБЕ-ИДЕНТИЧНОСТ, представяйки се за ПО-РАННИТЕ И ОТПРЕДИ ЧИНГИЗИДИТЕ САКЛАНИ-БЪЛГАРИ? ... от Волга?!
- Но пак ПОДЧЕРТАВАМ !!! ... до началото на МОНГОЛО-ТАТАРСКАТА ИНВАЗИЯ ... на практика по РЕКА ВОЛГА са живели ДРУГИ ХОРА с ДРУГА ДЪРЖАВА имаща ПОЛИ(дву-три)ЕТНОСЕН ХАРАКТЕР ... Оределящ за нея ЕТНОС Е БИЛ ЕВРОПЕЙСКИЯ(който неправилно наричаш "тракийски"!) - След унищожението на Волжска България(в начало на 13-ти век от Субедей хан) ... последващите държавни образувания СА МОНГОЛО-ТУРСКИ, казано още ЧИНГИЗИДСКИ ... ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕТНООПРЕДЕЛЯЩ ЕЛЕМЕНТ - СТАВА НЕОПРЕДЕЛЯЩ, поради ПРОЦЕНТНОТО МУ УМАЛЯВАНЕ!

А за ЗЕМЕДЕЛИЕ И КАТО КУЛТУРА + ЦИВИЛИЗАЦИЯ - ние "ЕВРОПЕЙЦИТЕ" - сме приучили ДИВИТЕ ЛОВЦИ+СКОТОВЪДЦИ -ЯВАВАЩИ СЕ в същността си Угро-фини и малко тюрки - НА СЪЩОТО!

А масгутите са наричани и масагети! От рода/по произход/ От този племенен съюз е БУДА наричан още и Син на Саки/СакаСина ... наричан още и Будител на Гетите ... изговаряне с разлика в един ЗВУК от - Е в АУ ... та става ГАУТАМА БУДХА = Будител на ГЕТИТЕ ... известни и като МасГути и ... Мас(а)Гети ... и като САуРоМАТИ?

- Е да те питам - теб ТЕНГРИАНЕЦА? Знаеш ли КОГА Е РОДЕН И ЖИВЯЛ Сидхарта-гаутския-Буда?
... Знаеш ли ЗАЩО ПИТАМ? Защото това дава ПРЯК ОТГОВОР - КАКВИ ХОРА СА ЖИВЕЛИ В ДРЕВНОСТТА и до ШЕСТИ ВЕК в тази територия, ТУРАН - която сега турските учени - "я заселват в теориите си", с Турци?

Това накратко от мен ... а всичко друго, казано ил написано - ще е от рогатия! :))
цитирай
34. shtaparov - приятелю Щапаров. Това си е евро...
29.05.2019 13:52
get написа:
dobrodan написа:
приятелю Щапаров. Това си е европейски език според мен и според Вас и лошото на надписа е, че колкото хора - толкова и преводи.
Видях опит и през тюркски език да се преведе - мисля, че не е удачен.
Откъде да взема толкова думи от тракийски език и да съм сигурен в тях:)?
Най-малкото чета едни надписи и си ми звучат много на гръцки, а този език не го знам, за античния пък съвсем.

Между СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРСКИ и античния му аналог "ТРАКИЙСКИ" - имаме преходна форма/етап-езиков, известен ни като Балто-Гетски езици? ... с последващо ТОВА - което в момента под ДИКТОВКАТА НА РУСКИТЕ "СЛАВИСТИ" - се е наложило, като понятие СЛАВЯНСКО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО!? За това пишат двама български лингвисти Дуриданов и Вл. Георгиев ... от чуждите Срба, Басанович и Трубачов!
dobrodan написа:

...
За мен е достатъчно да покажа , че двата езика са имали някога контакт един с друг - ако надписът действително е на тракийски език? Да съм честен, вече споделих, че според мен това е писано на някакъв гръко-римски диалект, дори без да съм специалист по двата езика. Където срещнете Мен, Ми, респективно мой, моя - там европейскиТЕ езиЦИ се дънят първокласно. Виновен е латинският:), mia, mi, mon, ma:):):)
...
P. S. Мисля, че в списъка със стари балкански думи трябва да добавите брънза. Думата е налична в Родопите, при румънците ...


Няма защо саркастично да пишеш за латинските mia, mi, mon, ma:):):) - Защото ока отвориш един Плутарх, ще установиш, че "гръчцкото наименование Месембрия" идвало от ТРАКИЙСКИ ЕПОНИМ - МЕНЕС? А "менес" не е само лично име а и местоимението "мене" ... и съществително "мнение" в съвременния български език ... а за ПАРАЛЕЛИ МЕЖДУ "античен гръцки" и "славянски"-български(съвременен) установяваме в личното име на едни такива "гръцки" герои, като: Прометей, Одисей ... лично име-нарицателно на Хера//Ликозура - което си е директно калка-дублет на съвременното Лъче+Зарна ... или по-точното Светло-Лика?
- За това какво ще кажеш ... че са тюркски ли?

П.П.
А брынза ... е общо и староевропейска дума НО НЕ СЪС СМИСЪЛ "СИРЕНЕ" - а конкретен ВИД сирене - което за разлика от другите можеш да го режеш - правиш на калъпи? Тази дума "брЪнза" има пряко отношение НЕ КЪМ РОМАНСКАТА а към ГЕРМАНО-СЛАВЯНСКАТА ГРУПА ЕЗИЦИ ... и смислово е натоварена със РЕЖА ... използвана все още в словенския под вида brЫti ... ГЕРМАНСКИТЕ(англо-саксонски) звучаща "brine" - един път като "саламура"(за което имат и второ "българско" наименование близко до нашето "сирене") и второ значение: "режа"?

Думата БРЪНЗА има две тълкувания,получени чрез "Анализа":

1. ВРЕНЗА (от думата ВРЯЗВАМ,ВРЕЗВАМ СЕ а в крайна сметка- от РЕЖА)
1. БЛЕНЗА (с прех. Р-Л),т.е. БЛЕСА (Блестящобяло) от думата БЛЕСА (БЛЕСТЯ).

Такива са тълкуванията,когато става въпрос за сирене- ако ставаше въпрос за дървета,тълкуванието щеше да е БРЕНЗА (БРЕЗА,с доб.носовка). И в трите случая езикът е Български- не е "тюркски", "славянски", германски, влашки или латински.
цитирай
35. shtaparov - приятелю ...
29.05.2019 14:56
dobrodan написа:
приятелю Щапаров. Това си е европейски език според мен и според Вас и лошото на надписа е, че колкото хора - толкова и преводи.
Видях опит и през тюркски език да се преведе - мисля, че не е удачен.
Откъде да взема толкова думи от тракийски език и да съм сигурен в тях:)?
Най-малкото чета едни надписи и си ми звучат много на гръцки, а този език не го знам, за античния пък съвсем.
В надписа от Езерово има няколко неща, които не кореспондират с тълкуванията през евентуално "славенобългарски" език.
Ще ги изброя.
1. Името NERENEA означава тъмна, черна - неро, пряко води до тюркско име без никаква промяна до днес, Neren.
2. ROLISTENE AS би могло да прочетем и като РОЛИСТЕНЕС - ДЕМОСТЕНЕС, ЕРАТОСТЕНЕС или просто да е гръцко. Не е изключено прочитането като Полистенес, има италиански град Полистена.
3. TILTEAN като име е производно от tilt с днешно значение нисък - може да бъде малък, дребен - little. МаТИЛДА, КлоТИЛДА...
4. Разеа или Пазеа? Домеан - domine - господарю?
5. Най-сигурната част: ти лежи.
6. Пта до ден-днешен е птица, Птах, пташка.
7. За втори път в надписа изненада от тюркски език: МИНЕ. За етруските вече е ясно, но в тракийски надпис да открия същото? От Азъ до МЕНЕ?
Защо непременно трябва да има тюркски прочит? Не разбирам. За мен е достатъчно да покажа , че двата езика са имали някога контакт един с друг - ако надписът действително е на тракийски език? Да съм честен, вече споделих, че според мен това е писано на някакъв гръко-римски диалект, дори без да съм специалист по двата езика. Където срещнете Мен, Ми, респективно мой, моя - там европейскиТЕ езиЦИ се дънят първокласно. Виновен е латинският:), mia, mi, mon, ma:):):)
Срещнах изумителни и изумяващи опити за разчитане. Каскадьори, филми има ли без Вас?
Не съм такъв смелчага. Цялостен прочит - не знам чак толкова много езици, особено антични. За надписа от Кьолмен - аз бих се обърнал към унгарец. Ако изобщо някой успее да извади нещо със сигурност. Това последното полу-шега, полу-истина.
Благодаря, нищо сериозно. Не е работа да пишеш с една ръка:).

P. S. Мисля, че в списъка със стари балкански думи трябва да добавите брънза. Думата е налична в Родопите, при румънците, а Стасис Брундза беше невероятен рали пилот. Подарък, от сърце!

Латинския и гръцкия тук нямат никакво място: надписа от Кьолмен е правен векове преди идването на римляните,а гръкоманите не могат да преведат и една дума от него,да не говорим за власите. Българския език обаче даде блестящ превод или по-точно обяснение (адаптация),защото ако "превеждаш" от Български на Български,правилната дума не е "превод".
цитирай
36. dobrodan - Ох... боже?
30.05.2019 10:45
Добре, нека да съм лукавия...добре.

Хайде тогава да споделя нещичко.
Думата ХАЛКО или ХАЛКА в един тюркски език означава НАРОД.
ХАЛКО беше желязо, а КАЛКА - отражение?

Думата за мечка в тюркските езици е ау, аю. Тежък, предполагам.
Откъде дойде латинското URSUS?
Така приличащо на тюркските URSUZ, УРСУЗ? Ярсу - яростен, УСУРийска тайга?
Че има и смислово съвпадение колкото си щеш?

А бръйндза си е наистина балканска дума. Нали казах - подарък от сърце!
Думата чудо, за която вече писах, си я има готова в таджикски език - отделно, изолирано, разделено.

Току-що си поговорих с литовско семейство. Питах ги дали някога са били българи.
Отговорът беше хм, интересен. Казаха, че не знаят такова нещо.
После добавиха, че българите са били войници и са ХОДИЛИ ПО ЦЯЛ СВЯТ, ТАКА ЧЕ нищо чудно?

ГОСПОДА И ДАМИ!
ЛИТОВЦИ ЗНАЯТ ЗА НАС ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НИЕ САМИТЕ???
Говорете си, говорете. Тези милите бяха на възраст 35-40 години. Да са живи и здрави, благодарих им!

Ме - аз Мен - аз
Му - той Бу - той,този
Не - какво Не - какво
Ето ви го ми, мен. От шумерски в каратай-балкарски.
Поне 3500 г. пр. н. е.

Дайте ми етимология на думата тичам?
Първо помислете защо в тюркските езици мишка е тьiчкан, тушканчик...такива неща.


И една статия за всички, дето им се струват небивалици тия работи.
Админите? Ако я карате така...може да останете без автори? Не може да забранявате линкове за спорта?
Цитат: Тук се сещаме за Волтер и неговите излияния за българите и аварите в “Кандид”, но и за някои немски учени от последните 150 години, не забравили Weltgeist zu Pferde на Хегел и още мечтаещи за ново разиграване на събитията от четвърти и пети век. За Джордж Бърнард Шоу и нелепите му - иронични, саркастични? - описания на българите като примитивни същества не в античността, или средновековието, а по време на войната със сърбите в 1885. Ще отминем със заслужаващо мълчание мненията на големи играчи на политическата сцена на Европа от миналите две столетия: от Бисмарк и Клемансо до Чърчил и Бжежински. Те имат предвид държавни интереси и не могат да бъдат обвинени в интелектуална леност.

Защо например социалистическите и комунистическите класици имат толкова крайно отрицателно отношение към страната и народа ни. За Вилхелм Либкнехт, Едуард Бернщайн и Август Бебел ние сме “народ джудже” и “разбойническа пасмина”. Фридрих Енгелс ни нарича “скотове”. Как да се пренебрегнат думите на самия Карл Маркс за “цветето на Балканите, което трябва да бъде стъпкано”. Защо е тази омраза спрямо българите? Какво по-точно сме сторили на французи, немци и англичани за да заслужим такова отношение и то още по времето когато сме били само историческо понятие и не сме имали самостоятелна държава в модерна Европа? Възможно ли е да им е била ясна връзката между българи и хуни, която още не е ясна на много българи? Ако им е била ясна, защо омразата?
Митовете относно хуните и техния Кан са проникнали и в нашата култура. Басните за “Атила бич божий” и твърдението, че “където хунски крак стъпи там трева не никне” са известни. Историците знаят, че това не е вярно. Подобни твърдения са митове и басни. Но и вярно да е, какво точно лошо, или неприятно, сме изпитали ние, българите, от Атила и неговите хуни, за да споделяме низкото мнение за тях на техните едновремешни врагове (понеже митовете са създадени от тях)? Нека оставим настрана въпросът, че досега никой задоволително не ни е обяснил, че не само няма нужда да се страхуваме, срамуваме и мразим хуните, но и че те са ние, или с други думи ние, българите сме техните наследници и първи родственици.
На другия полюс са, разбира се, фанатични турци и унгарци, които при абдикирането ни от хунското наследство се разпореждат с него на воля, черпят с пълни шепи от него и по този начин не само подправят своята незначителна история, но и извличат от хуните вдъхновение и увереност, точно това, което ние някакси не съумяваме да сторим.
Доскоро най-популярното име в Унгария беше Атила (може би още е) и маджарите не се срамуват, когато чужденци ги наричат (Х)УН-гария (Hungary, Hungarien, Hongrie…). В турски училища пък може да се види и портрета на Атила редом с този на Кемал Ататюрк. Турски учени не пропущат случай да напомнят на света мнимото си родство с Атила и неговите хуни. Но българите никак не искат да гледат към Азия, за да не би да намерят там прадедите си, а предпочитат да се взират към Пратера във Виена, Кулата в Пиза, Тюйлери в Париж и Бранденбургската порта в Берлин.

И макар че Атила и хуните присъстват и то с почит във фолклора на французи и немци изглежда, че националната им памет и съзнание са селективни. Иначе как да си обясним ненавистта и омразата към хуните и тяхната империя. А животът и смъртта на Атила се превръщат в легенда още по негово време. Те съществуват в митове, предания и епосите на европейски народи и се предават през поколенията. В германския епос Niebelungenlied (оформен през ранния ХІІІ век, преди 800 години!) Атила е превърнат в значителната фигура на Етцел (Etzel), Илдико, последната му съпруга, става Кримхилде (Kriemhilde). Френският средновековен епос Chanson de Roland (съставен около 1098-1100, девет века оттогава!) представя Атила като благодетел и покровител. И все пак. Любов и ненавист едновременно: познат мотив в живота и литературата.

Сега, 1 550 години след стануването на Атила пред Рим малка и унизена България протяга срамно ръка и моли за прием в “ЕВРОПА”. И наследниците на гордите и достойни хунори се надпреварват с власи, арнаути, останки от османлии, сбирщини от неудачници от ляво и от дясно, от север и от юг, кой по-бързо и по-раболепно да удовлетвори чуждите капризи. Sic transit Gloria mundi.
Така се пише наука, господин професоре Алтънков.
Приемете моите поздравления и благодарности за смелостта.







Къде е роден Атила ли? Не в Рим, там само е учил.

Син на
Мундзук, внук на Алип-бей, Атила Туки Ардар (Артур) Айбат Аудан–Дуло Тай-Мадук Колин
Кобландий се родил в годината на коня (406 г.) в крепостта Ашла (Казан) и станал
единственият владетел на Земята, комуто се подчинил целият тогавашен свят.
Сетете се за Ошель, Учел, Газан... и т.н.
Ашли е доста популярно британско име.
Писмото на Волтер до Екатерина може да си го намерите и сам.
Значи балканците отиват и строят крепостта Ашли - нали писах вече за очльiм? И там да вземе да се роди хун...и да хукне по Европата?
Наместо да се родне в Банско, Ловеч...и там да го цивилизоват...Именковската култура създала хуни...
Хайде по-сериозно, че ще станем за РАЗил/резил.
цитирай
37. shtaparov - Тука се издъни- турците нямат буква ...
01.07.2019 03:03
Тука се издъни- турците нямат буква "Ж" и винаги я заместват с арабския звук "ДЖ"- затова нямат и дума "кожа",както си написал! И "гусла" идва от Българската дума "гласа" (гласъ т.е. гласовита). Тя е във връзка с по-древната Българска дума ГОЛСЪ (ГОЛАС,ГЛАСЪ,ГЛАС),която чрез рокадата ЛС-СЛ е станала ГОСЛЪ и опростена до ГУСЛА. Не е много различно положението с останалите думи- загуба на време е да ти обяснявам неща,които тъй или инак няма да разбереш но ще дам само още два примера:

1. Думата КОЖА е в тясна връзка с думата КОСА и иде да ни каже че става дума за нещо,което е крайно тясно свързано с косата! На турски обаче КОСА (КОСЪМ и пр.) е САЧ,което е варваризиран вариант на древната Българска дума за КОСА (КОЖА). Тя пък отгоре на всичко си има и сермантично гнездо,което твоите спекулативни измишльотини не могат да помръднат: към него спадат думи като КОКА (КОКЪ,КОК),КИКА (КИЧА,КИЧЕ),КОРА (покритие на дърво) и пр. Ако турците имаха дума "кожа",те щяха да я изговорят като КОДЖА,което на турски означава "Множко,Доста" и няма нищо общо със семантичното гнездо,в което е включена Българската дума КОЖА!

2. Българската дума КРАВАЙ,която не съществува в турския език идва от още по-древната Българска дума КРИВОЙ (С изкривена форма),която русите са заимствали от нас. И за да не ти хрумне някоя друга пародийна глупост веднага ще добавя,че думата КРИВ (от която е КРИВОЙ) произлиза от прастарата дума КРИГ (КРЪГ) чрез прехода В-Х-Г. Преминаването на "Х" в "Г" и обратно е засвидетелствано в думи като ГРАДЕЦ-ХРАДЕЦ,ГУС (Гуска,Гъска)-ХУС,ХАГА-ГАГА,ХИМЛЕР-Гимлер и пр. а преминаването на "В" в "Х" и обратно- в наши диалектни думи като ГЛУХ-ГЛУВ,ОДИХ-ОДИВ,ВИДЕХ-ВИДЕВ и т.н. а това са преходи,които за теб и за твоите турски "приятели" са съвършено непознати,но са вършели отлична работа на нашите деди!
цитирай
38. dobrodan - Блог платформата не позволява транскрипции,
02.07.2019 16:38
както сам знаеш. На мястото на звук дж в тюркските езици може да бъде също ч, ш, ж. Стига писа неща, дето...
Да не излезе от думата "кръг" думата "грух" накрая?
Ако не забеляза, имах предвид коса като селскостопански инструмент!
Не пиша за турски език, ако не си разбрал? Нито го знам, нито ще го науча!
Думата кривой в тоя си вид няма нищо общо с кравай/КАРАВАЙ, вече го обсъждахме? Крив си е латинско-европейското ? curve, която при нас има едно доста нецензурно звучене, явно стройните дами не са били твърде на почит в ония времена.
Дори нямаме дума за гладка кожа и такава с косъм? И се налага да дообясняваме? Защото думата мях при нас вече е с друго значение.
Между другото, така, circle, церковь и чиркес е една и съща дума с нееднакви, но близки значения. Това за информация да си го имаш.
Търсите под вола теле. Има едно изречение как от думата муха стaва думата слон.
Преходът Г - В е твърде характерен за източно-славянските езици. Това иде да потвърди, че в нашите диалекти го привнасят славяноговорящи от изток, не от западноевропейските славянски племена. Преходът Г-Х се дължи на озвучаването на придиханието, характерен за украински език. Гетман-хетман, бог-бох, като бох го произнасят и чехите. Те пък произнасят други звуци от нас по съвсем други причини...Уфф.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042794
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4142
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031