Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2019 12:20 - Как гръцкия бог със тракийското име на някакъв странен език аз видях тогава...и малко продължение
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 1158 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2019 00:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ей така от нищото снощи пуснах един коментар...По-лесно е да си го запишеш на момента, отколкото да го запомниш. Глупавите пишем, пък умните помнели.
Точно затова ние, глупавите, пишем. За да помнят умните...

   Специално внимание заслужават тракийските богове, които гърците са заимствали от траките, нали...
Не знам колко са тракийски, но Зевс - Зиези или Джавуш, Атина Балада, Артемида - Артимас, Хермес - Кермек, Уран го има чак при монголите като Уран-Китай, Арес - Ярсу или Ерсу, Дионис - празнуван като джиен, Херакъл -Гур-Оглу, Ата, Асклепий - той и Ескулап - като Ас-Халиб, Аполон-Абалан, Борей - бору - та чак до вортекс; Атлант като Ат-алан, Хефест като Хурса, Тартар - татарите са описвани като адови изчадия... Има и други юнаци като драматургичните герои Орест и Пилад - Урустай и Булат, Агамемнон - Ак Мумин, Ифигения като Итиган...нищо чудно и още да излязат впоследствие. 
Град Атина със старото име Пеларгикон - ами Буляр Кикан без съмнение. Гърци, значи...
Добре - дотук добре. Абе...я чакай малко. Какъв е този странен език, какви са тези глупости тука...
 Не са глупости, не са. Всички тия странни имена до едно си имат историческите съответствия на този невъзможен език. И бият по древност гръцките като стой, та гледай.
А сега нека някой много голям историк и разбирател, с които прелива бг пийринга напоследък, защото шуто и рогато пише история, дето и за тоалетна хартия не става, щото е в електронен вид - да хваща и да обяснява НА КАКЪВ ЕЗИК ГОВОРЕХА ТРАКИТЕ ВСЪЩНОСТ! Или тия богове не са тракийски, или езикът нещо...хич нещо не е тоя, дето едни момци - много добре си знаят кои са - още малко и учебник ще напишат. Това италийски, венетски, антски, санскрит ако щете - тия да си ги нямаме, всичките са траки...
Чеденца тракийски мои, дето се биете в гърдите какви сме траки: Бае ви Ганьо Балкански в банята се е провикнал: - Булгар, булгаар! - и е знаел по-добре от вас какъв е.
Цар Филип Втори...Филипополис...ах, как някак древно звучи, лъха на старина, на дървено масло и свещи, на тамян и здравец...Да, ама...
Филип на оня странен и абсолютно"нетракийски" език се превежда като Белебей. Не е малко бели направил, като се замисля. Изведете името Филип отнякъде другаде, ако можете. Нали си имате и лингвистка в екипа, дето името й се римува с поетеса.  Нахъсана...сякаш й плащат. Е - това не е моя работа всъщност.
Не съм спрял, о, не. Още не съм почнал. Днес градът на Филип се казва Пловдив.
Тракиии...помагайтеее! Ще помогнат ами. Ама някой друг път.
Балдиу е името на града ви, пловдивчани. Нещо като свети дух. Не църковния, дето си го мислите. Бал е стигнало до балшой в руски език - знам как се пише, спокойно - важно е как се произнася. Диу...спомням си как се чудех на думата див и множественото число дивове  - имала си крушка опашка...
Да се не закашляте нещо? Сега е момента и да разкопчеете по още едно копче на потниците...Или кой на каквото носи.
То бяха траките серди, сардинските траки, народите шердеш, за едната бройка и на шерденчета щяхте да ги направите. Да сте чували думата САРДАР или сердар?
Така са наричали командира на елитните войски на българите - курсьiбай, вълчата армия. Командващият им е бил с ранг поне на армейски генерал от близкото минало.
И е носил титлата сардар. Един от тях е струвал за петима от всяка една друга армия на цивилизования свят по това време. Сердите са келти. Келтите са били и българи. След потопа огромна част от тях отива нагоре в земите на днешните башкорти - 46% носители на гена R1b. Имаме и документиран град Халдея, тоест имам го аз, а вие го нямате, щото там траки няма. Казвали са му Халджа. Нищо, че царете ни са носили и титлата цар халдейски...айде сега, къде се отнесохме, нали...
Нашите дядовци не можело да носят чалми! Ние сме траки! - ви чувам. Аз ви чувам, но и Исус ви чува. Оня, другия Исус, от вица с папагала. Дето накрая се оказа име на питбул.
Чалма или джалма е символ на дракон, скъпи ми тракопотомци. Буляр Джалмат е старото име на днешната Хрватска земя. Дето ги заведе Кубрат дотам. Те си знаят.
Смятам скоро да напиша едни хм, молитвени куплети. И да ги подпишете в моя блог.  За да докажете, че сте българи. Както траките бяха българи едно време. Което ви и доказах.
Днес е вече 13-то число. Жена ми ми се скара, че държа много остър тон в тоя постинг. Права е, признавам. Отговорих й, че има една порода хора (думата порода съдържа корен, който също няма да ви хареса, отбелязвам само за протокола), които трябва да  настъпваш, докато почнат да ти се извиняват.
       Добре. Покажете, скъпи ми опоненти, че не сте от тая порода. Кажете ми къде греша и даже ще почерпя. Не съм стиснат. Хубаво, няма да пиша българската клетва, обещавам. И ако някой ме обвини в нещо, то може да е само панбългаризъм. Не обичам измите, каквито и да са те. Обичам фактите и доказателствата.
За да не съм голословен и проповедник (коренът на тая дума също няма да ви хареса, ужасно е стар), предлагам да помислим заедно.
   Очаквах някой да спомене нещо и за името ПУЛПУДЕВА. Тук номерът с гълъба не минава. Както и предния път. Лингвистиката е доста точна наука. Само й трябва база от данни. Това е и слабото място на тракийската езикова теория. Така е, траките произхождат от българския род заедно с македонците даже и според епоса "Чулман толгау" (много приятно занимание е да изследваш "фалшификати"). Обаче излизат нещата в езика, а там лъжа можеш само да съчиниш - тук някои съфорумци, да не казвам имена - стигат до...безкрай или до крайности. Защо ли - сега е моментът да покажат, че не е нарочно.
Да кажат: не знаехме, затова...Толкова ли е трудно да си признаеш, че не си прав?
    Малко за думичката "див" или диу. Това наистина е дух, не от особено висок ранг, да. Оттам самодива, дива...чак до италиански език. Индийската деви е чиста заемка, ако питате. Те са заели много неща от българите, но не му е сега време и място да ги обсъждаме (курсъбай - сипаи...) Ето затова има и множествено число - дивове. Запознатите няма да се учудят. Много ще се радвам, ако това, което след малко ще видите, няма да бъде прието като грубо заяждане, а желание да предизвикам размърдване на сивото вещество; дано, дай боже.
       Един от коментарите - по-смисления, казва, че  от тюрки език можело с врътки да изведеш едва ли не всички останали. Така било с недоразвитите езици. След време ще покажа как нещо, за което на нас ни трябва половин изречение, в тюрки език се изразява с една дума. Много ми се искаше това да не е вярно...Обаче. Фактите: едно от сериозно спряганите тракийски имена е Буребиста. Няма значение цар, ли, кан ли или какъвто там е бил. За кана и царя вече писахме. Името е ключово и ситуацията не е розова, изобщо. Хайде сега да ровнем - дори няма нужда от дълбоко търсене - в това име. Няма да цитирам статията с псевдогениални хрумки.
Прекарваме го през рентгена на тюрки езика. И се получава елегантното БУРЕ - вълк; БИСТЯ - звяр. Оттам и думите beast в английски, както и bestia в латински.
Пита се в задачата - кой беше пръв от тия езици...
      Ако някой се хване да оспорва, да се подготви хубаво. Стига вече фолк изцепки (думата фолк най-вероятно идва от бълг или болг, предполагам да е занесена от келтите на острова. Проблем - fir bolg се разчита само като БИР
 БОЛГ. Бир - сещате се (оттук и цар Пир...)  Оставили са ни хората, с които се гордеем, както и част от гените си. Благодарим за което. Няма проблем. Келтите също бяха българи доста време. Езикът им трябва да е, хм...български тюрки. Списъкът с думи у шумерите - халдеи е доста дълъг, над 400 досега. Та от тях са произлезли келти, гали и там знам ли още колко племена и народи.
Интересно е, че по пътя им има и някой и друг топоним български...е , това си заслужава отделно проучване. За мен не е чак много интересно....
    Та за какво говорех...а, да. За тракийския език. Илюзия и пълна профанщина ще бъде да смятаме, че по целите Балкани езикът е бил само един веднъж и завинаги. Някой е слязъл надолу и е донесъл и други езици освен стария "тракийски" - от който ви вадя щедро пример след пример и има още много такива. 




Гласувай:
2



1. papurov - Единственото което ми доказа е, че ...
11.04.2019 13:14
Единственото което ми доказа е, че идиотите не следва да записват мислите си. Най-доброто което може да направиш е да затвориш идиотията в собствената си кратуна.
цитирай
2. dobrodan - Или оборваш, или приемаш.
11.04.2019 14:42
Ако смяташ, че ще се занимавам с хора, дето им ги няма запетаите, не си познал. Обратно в папура. Там ще стоиш.
цитирай
3. shtaparov - Името ФИЛИП означава ГОЛУП (ГЪЛЪБ) ...
11.04.2019 15:09
Името ФИЛИП означава ГОЛУП (ГЪЛЪБ) и е епитет на Зевс. Зевс (Юпитер) му е патрон,както можем да се убедим от неговите монети. Знам,че "тюркска" етимология може да се измисли на всяка дума,тоже китайска и японска: ТЮРК= ТУЙ-ЛУК (ТОО-РЮКЮ). Колко по-първобитен е един език,толкова по-лесно сравняваме с него развитите езици: затова съм пуснал една статия,в която осмивам "нашите" изглупели тюрколози като давам примери за "тюркска" етимология на някои големи европейски градове. С това показвам,че който и език да решаха да направят на "тюркски",те щяха да го "направят"- важна е в случая степента на наглостта и безочието им,понеже на гърба на Българина те са безгранични.
цитирай
4. dobrodan - И на кой точно език следва да означава
11.04.2019 15:23
голуп това име Филип? Най-обичам теоретичните постановки. И...срам ме е да го кажа, но...в тюрки езиците думите се конструират по-просто и ефикасно, отколкото в другите.
Събираш две думи и понятието е готово. Представки, наставки, представки на представките - там просто не съществува такова нещо. В това отношение са мноого по-добри от останалите езици. Вярно, германците прекалиха...И тюркската етимология на някои големи градове изобщо не е измислица. Да изброявам или сам се сещаш? Всъщност е тюркска само в езика. Другото е българско. И не е за съжаление.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1042510
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4141
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031